Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε τυρί;

Αν έχετε διαβήτη, είναι σύνηθες να αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα, όπως το τυρί. Μάθετε την απάντηση εδώ.
Μπορούν τα άτομα με διαβήτη να τρώνε τυρί;
Anna Vilarrasa

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Anna Vilarrasa.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Οκτωβρίου, 2023

Αν έχετε διαβήτη, είναι σύνηθες να αναρωτιέστε αν είναι καλή ιδέα να καταναλώνετε ορισμένα τρόφιμα, όπως το τυρί. Ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα στο γιατρό είναι αν μπορείτε να τρώτε τυρί αν έχετε διαβήτη.

Όπως σε πολλά θέματα που σχετίζονται με τη διατροφή, το κλειδί είναι να γνωρίζετε πώς να καταναλώνετε τα κατάλληλα προϊόντα και στις σωστές ποσότητες. Οποιαδήποτε υπερβολή είναι επιβλαβής, είτε έχετε διαβήτη είτε όχι.

Αν έχω διαβήτη, μπορώ να φάω τυρί;

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που πλήττει πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Το κύριο χαρακτηριστικό του είναι τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που οφείλονται σε ολική ή μερική έλλειψη ινσουλίνης ή σε ανεπαρκή ανταπόκριση στην ινσουλίνη. Με την πάροδο του χρόνου μπορεί να προκληθεί αγγειακή βλάβη.

Οι καλές συνήθειες του τρόπου ζωής είναι πολύ σημαντικές για τη θεραπεία των ατόμων με διαβήτη. Επίσης, προλαμβάνουν ή καθυστερούν την εμφάνιση πιθανών επιπλοκών. Το υπερβολικό βάρος και η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι δύο από τις καταστάσεις που είναι επιθυμητό να αποφεύγονται.

Το γάλα και τα παράγωγά του, όπως το τυρί ή το γιαούρτι, είναι θρεπτικά τρόφιμα και όλοι μπορούν να τα καταναλώνουν αν το επιθυμούν. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνονται υπόψη ορισμένες πτυχές που σχετίζονται με τη σύστασή τους, διότι είναι σκόπιμο να μετριάζεται η παρουσία τους.

Έτσι, στην περίπτωση του διαβήτη, οι άνθρωποι μπορούν να καταναλώνουν τυρί με ασφάλεια ως μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Hombre con diabetes mide su glucemia.
Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια με υψηλό επιπολασμό και το διατροφικό ζήτημα αποτελεί κλειδί για τη διαχείρισή του.

Διατροφικά χαρακτηριστικά του τυριού που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στον διαβήτη

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα παράγωγά τους έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή. Διαθέτουν ένα επαρκές διατροφικό προφίλ στο οποίο πρέπει να επισημανθούν ορισμένα από τα συστατικά τους.

  • Λίπη: Το τυρί είναι ένα από τα τρόφιμα που μπορεί να παρουσιάζουν υψηλές ποσότητες λίπους σε σύγκριση με άλλα. Ωστόσο, η συνολική τελική αξία ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό ανάλογα με την ποικιλία. Κυμαίνεται από λιγότερο από 10% στα φρέσκα τυριά έως περισσότερο από 30% σε ορισμένα ώριμα τυριά. Από τη συνολική ποσότητα των λιπιδίων, το υψηλότερο ποσοστό ανήκει στα κορεσμένα λίπη.
  • Πρωτεΐνες: Μαζί με το λίπος, πρόκειται για ένα από τα μακροθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στο τυρί, το οποίο από την άλλη πλευρά δεν παρέχει σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες. Στην περίπτωση αυτή, πρόκειται για πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς παρέχουν όλα τα αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός. Η παρουσία αυτού του συστατικού μπορεί να έχει χορταστικό αποτέλεσμα.
  • Αλάτι: Ένα από τα προβλήματα με τα περισσότερα τυριά είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο. Αυτό οφείλεται στη χρήση αλατιού ως συστατικό στην παρασκευή και στην ίδια τη διαδικασία ωρίμανσης. Το μέσο επίπεδο αλατιού κυμαίνεται μεταξύ 0,7 και 6%.
  • Βιταμίνες και ανόργανα άλατα: Αν και μπορεί επίσης να διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο, το τυρί θεωρείται γενικά καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου και λιποδιαλυτών βιταμινών, όπως η βιταμίνη Α.

Η ενεργειακή πρόσληψη, η ποσότητα αλατιού και η παρουσία κορεσμένων λιπαρών είναι οι πιο προβληματικές πτυχές του τυριού όσον αφορά τον διαβήτη. Όλα αυτά σχετίζονται με την παχυσαρκία, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη στο αίμα και αποτελούν παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Και να θυμάστε ότι στη διαβητική νόσο αυτά είναι ήδη υψηλότερα.

Μπορεί το τυρί να επηρεάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας;

Ορισμένοι πιστεύουν ότι τα άτομα με διαβήτη δεν μπορούν να καταναλώνουν τυρί, επειδή η παρουσία λακτόζης (το κύριο σάκχαρο στο γάλα) θα μπορούσε να αυξήσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Ο γλυκαιμικός δείκτης (ΓΔ) είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιείται για να μετρήσει τον τρόπο με τον οποίο τα τρόφιμα είναι σε θέση να αυξήσουν αυτά τα επίπεδα.

Όπως αναφέρει το Diabetes Foundation UK, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη λόγω της προστατευτικής δράσης της πρωτεΐνης του γάλακτος, η οποία επιβραδύνει την κένωση του στομάχου.

Επιπλέον, ορισμένες επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο American Journal of Clinical Nutrition δείχνουν μια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων και του χαμηλότερου κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αν και δεν πρόκειται για πειστικές αναλύσεις, προσφέρουν δεδομένα προς εξέταση.

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν αυτά τα τυριά

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν τυριά σε κατάλληλες μερίδες και να επιλέγουν αυτά με χαμηλότερα επίπεδα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών, καθώς και χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη. Μια συνιστώμενη μερίδα είναι 30 γραμμάρια για τα σκληρά τυριά και μεταξύ 50 και 70 γραμμαρίων για τα φρέσκα τυριά.

Τυρί cottage

Πρόκειται για ένα είδος φρέσκου τυριού με χαρακτηριστικά παρόμοια με τη ρικότα και το τυρί cottage. Είναι χαμηλό σε λιπαρά, υψηλό σε πρωτεΐνες και χαμηλό σε υδατάνθρακες. Έχει ήπια γεύση, καθώς δεν υποβάλλεται σε διαδικασία ωρίμανσης όπως τα ώριμα τυριά.

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει της μόδας σε πολλές χώρες ως υγιεινό προϊόν χάρη σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Μπορεί να καταναλωθεί σε κουταλιές, καθώς είναι μια καλή εναλλακτική λύση για το γιαούρτι, ή να αλειφθεί σε φέτες ψωμιού. Συνδυάζεται καλά με φρούτα, κομπόστες, δημητριακά, ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Τυρί κουάρκ

Πρόκειται για ένα φρέσκο χτυπημένο τυρί με κρεμώδη, απαλή υφή και κάπως ξινή γεύση. Έχει χαμηλή θερμιδική αξία και χαμηλό ποσοστό λίπους. Αν και, υπάρχουν ορισμένες εκδόσεις που παρασκευάζονται με πλήρες γάλα και μπορεί να έχουν υψηλότερη περιεκτικότητα.

Τυρί ρικότα

Αυτή η τυπική ποικιλία της ιταλικής κουζίνας παρασκευάζεται από ορό γάλακτος και, όπως το cottage ή το κουάρκ, είναι ένας φρέσκος τύπος τυριού. Για το λόγο αυτό, έχει χαμηλές τιμές ενέργειας, νατρίου και λιπαρών.

Η υφή του είναι κοκκώδης και έχει φρέσκια γεύση με γλυκιά νότα. Ταιριάζει καλά με φρούτα ή σε αλμυρές συνταγές και μπορείτε να το σερβίρετε με λίγο μέλι, μαύρη σοκολάτα ή κανέλα.

Τυρί Neuchâtel

Τα άτομα με διαβήτη μπορούν να καταναλώνουν αυτό το τυρί με ονομασία προέλευσης από τη Νορμανδία. Η βάση αυτού του τυριού είναι το αγελαδινό γάλα και έχει μαλακή μουχλιασμένη επιδερμίδα.

Έχει μέτρια επίπεδα νατρίου και λιπαρών. Επιπλέον, έχει επίσης μια γεύση παρόμοια με το τυρί κρέμα, αλλά με χαμηλότερες ποσότητες κορεσμένων λιπαρών.

Τυρί Emmental

Αυτό το τυρί, που παρασκευάζεται με σκληρή και συμπαγή πάστα, είναι ένα από τα λίγα από αυτά τα χαρακτηριστικά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Από την άλλη πλευρά, η ποσότητα των λιπαρών κυμαίνεται μεταξύ 25 και 40% της τελικής σύνθεσης.

Είναι μια καλή επιλογή για να συνοδεύσει ζυμαρικά, καθώς λιώνει καλά όταν κόβεται σε λεπτές λωρίδες. Μπορείτε επίσης να την προσθέσετε σε ένα πιάτο λαχανικών ή σε μια σαλάτα. Η γεύση του είναι ήπια και γλυκιά.

τυρί στο διαβήτη
Τα τυριά μπορούν να αποτελέσουν κανονικό μέρος μιας διαβητικής δίαιτας, αρκεί να επιλέγετε τους σωστούς τύπους τυριών και σε μικρότερες μερίδες.

Ποικιλίες τυριών που πρέπει να αποφεύγετε

Καλό είναι αποφεύγετε ορισμένα είδη τυριών, όπως αυτά που παρασκευάζονται για λιώσιμο ή ειδικά μείγματα για σαλάτες. Αυτά μπορεί να περιέχουν πολλά συστατικά (άμυλα, άλατα τήξης, φυτικά λίπη και χρωστικές ουσίες).

Επιπλέον, όλα εκείνα τα είδη τυριού που είναι πιο πλούσια σε νάτριο και κορεσμένα λιπαρά είναι καλύτερο τα άτομα με διαβήτη να τα καταναλώνουν μια στο τόσο. Μπορούν να τα τρώνε εφόσον διατηρούν τη σωστή κατανάλωση φυτικών ινών και λαχανικών.

Μια κατάλληλη διατροφή για τον διαβήτη επιτρέπει την κατανάλωση τυριού με μέτρο

Με αυτή τη νόσο, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή με πρωταγωνιστές τα λαχανικά, τα όσπρια, τους ξηρούς καρπούς, το ελαιόλαδο και τις άπαχες πρωτεΐνες. Το τυρί και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης τη θέση τους, αν καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες.

Ανάμεσα στα τυριά επιλογής θα πρέπει να είναι τα λιγότερο θερμιδικά και εκείνα με μειωμένα επίπεδα αλατιού και κορεσμένων λιπαρών. Μπορείτε να τρώτε τυρί σε μερίδες περίπου 30 γραμμαρίων την ημέρα, σερβιρισμένο με ελαφριά τρόφιμα που παρέχουν φυτικές ίνες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.