Καλαμπόκι: Διατροφική αξία, οφέλη και χρήσεις

Το καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό με προγονική προέλευση. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, πριν από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου, το θεωρούσαν ως τη βάση της ζωής.
Καλαμπόκι: Διατροφική αξία, οφέλη και χρήσεις
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 23 Νοεμβρίου, 2022

Το καλαμπόκι είναι ένα δημητριακό με προγονική προέλευση. Οι Ινδιάνοι της Αμερικής, πριν από την άφιξη του Χριστόφορου Κολόμβου, το θεωρούσαν ως τη βάση της ζωής. Από τότε ο σπόρος αυτός έχει διεισδύσει σχεδόν σε κάθε κουζίνα του κόσμου. Ανακαλύψτε όλα τα οφέλη του καλαμποκιού, καθώς και ορισμένες αντενδείξεις.

Έχει αμέτρητες ποικιλίες και μπορεί να βρεθεί σε διαφορετικές συνταγές σε κάθε ήπειρο. Σίγουρα θα το έχετε φάει εκατοντάδες φορές στη ζωή σας!

Αλλά, έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι κάνει για εσάς; Μπορεί η κατανάλωσή του να σας βλάψει; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα για τα οφέλη του καλαμποκιού και τη διατροφική του αξία στη μαγειρική. Διαβάστε παρακάτω και μάθετε.

Καλαμπόκι: Διατροφική αξία

Από διατροφική άποψη, το καλαμπόκι υπερτερεί έναντι άλλων δημητριακών, εκτός από την περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών (USDA), 100 γραμμάρια καλαμποκιού παρέχουν 86 γραμμάρια χιλιοθερμίδων, 3,27 γραμμάρια πρωτεΐνης, 18 γραμμάρια υδατανθράκων και 2 γραμμάρια φυτικών ινών. Θεωρείται καλή πηγή αμύλου, καθώς έχει 5,7 γραμμάρια.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή μετάλλων. Παρέχει 37 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου, 270 χιλιοστόγραμμα καλίου, 89 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου και 15 χιλιοστόγραμμα νατρίου. Όσον αφορά τις βιταμίνες, περιέχει 6,8 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C, 187 διεθνείς μονάδες βιταμίνης Α, 42 μικρογραμμάρια φολικού οξέος και 23 χιλιοστόγραμμα χολίνης.

Είναι το μοναδικό δημητριακό που περιέχει προβιταμίνη Α, που σημαίνει ότι είναι το μόνο που μπορεί να μετατραπεί σε βιταμίνη Α από τον οργανισμό.

Καλαμπόκι: Οφέλη

Η κατανάλωση καλαμποκιού έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία. Θα τα εξηγήσουμε παρακάτω.

Some corn.
Το καλαμπόκι είναι ένα προγονικό προϊόν. Οι αμερικανικοί πολιτισμοί το είχαν πάντα ως βάση της διατροφής τους.

1. Αντιοξειδωτικές ιδιότητες

Περιέχει καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη (644 Διεθνείς Μονάδες) και η κρυπτοξανθίνη (115 Διεθνείς Μονάδες), και η δύναμή τους να μπλοκάρουν τις ελεύθερες ρίζες είναι πασίγνωστη. Και οι δύο ουσίες θεωρούνται ισχυρά αντιοξειδωτικά.

Η λουτεΐνη και η κρυπτοξανθίνη είναι συχνά υπεύθυνες για το πορτοκαλί και κίτρινο χρώμα στα τρόφιμα. Πρόκειται για καροτενοειδή, αν τα ταξινομήσουμε χημικά.

Τα αντιοξειδωτικά καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι χημικές ουσίες που εισάγουν οξυγόνο στα κύτταρα του σώματος, προκαλώντας οξείδωση σε διάφορα μέρη και επιταχύνοντας τη γήρανση.

2. Έλεγχος του βάρους

Ορισμένοι τύποι καλαμποκιού είναι πλούσιοι σε αμυλόζη, ένα από τα συστατικά του αμύλου. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να βοηθήσουν στον έλεγχο του βάρους. Αυτή η ποικιλία αμύλου δεν χωνεύεται στο λεπτό έντερο, φτάνει στο παχύ έντερο και τροφοδοτεί την εντερική χλωρίδα. Ως εκ τούτου, βοηθά στην ομαλοποίηση της διέλευσης και δίνει μεγαλύτερο αίσθημα κορεσμού.

3. Για τη λειτουργία του εγκεφάλου

Περιέχοντας χολίνη, το καλαμπόκι γίνεται σημαντικό μέρος της διατροφής για τη λειτουργία του εγκεφάλου. Η χολίνη είναι απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης. Πρόκειται για έναν νευροδιαβιβαστή που παίζει ρόλο στη μνήμη και στον έλεγχο των μυών.

Επιπλέον, το καλαμπόκι περιέχει επίσης μεγάλες ποσότητες φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ συμμετέχει στη λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος, στο μεταβολισμό των νευρικών κυττάρων και στη σύνθεση της μυελίνης. Η μυελίνη είναι μια ουσία που προστατεύει τα νευρικά κύτταρα (νευρώνες), αυξάνοντας την ταχύτητα μετάδοσης των ερεθισμάτων.

Πιστεύουμε ότι ίσως σας αρέσει να διαβάσετε: Δύο υγιεινές και νόστιμες συνταγές για βέγκαν σεβίτσε

4. Είναι χωρίς γλουτένη

Το καλαμπόκι είναι ένα βασικό τρόφιμο στη διατροφή των ανθρώπων που δεν μπορούν να καταναλώσουν γλουτένη. Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται σε ορισμένα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη.

Καλαμπόκι: Χρήσεις στη μαγειρική

Σχεδόν κάθε νοικοκυριό στον κόσμο καταναλώνει καλαμπόκι. Από αυτό μπορούν να παραχθούν διάφορα συστατικά για την παρασκευή προϊόντων ή το ίδιο το σιτάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνταγές.

Μερικές από τις συνηθισμένες χρήσεις του είναι οι ακόλουθες:

  • Αλεύρι
  • Σιρόπι
  • Άμυλο
  • Ζυμαρικά
  • Λάδι

Το καλαμπόκι χρησιμοποιείται ως βασική τροφή στο Μεξικό, σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και στην υποσαχάρια Αφρική. Σε αυτές τις περιοχές, οι μορφές παρασκευής ποικίλλουν.

Τρώγεται βρασμένο, ως ψημένος σπόρος, σε σούπες ή ζελέδες και μαγειρευτά, γνωστά ως cachapas, καθώς και σε ζυμωμένους σπόρους ή ως ζύμη. Υπάρχουν πολυάριθμα παρασκευάσματα με βάση το καλαμπόκι, όπως arepa, πολέντα, ποπ κορν, τάκος, ταμάλες και τορτίγια.

Some popcorn.

Αντενδείξεις του καλαμποκιού

Έχουμε ακούσει για τα οφέλη του καλαμποκιού, αλλά θα πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι το προϊόν έχει και κάποιες αντενδείξεις. Η κυριότερη έγκειται στην υψηλή περιεκτικότητά του σε άμυλο. Το άμυλο αποτελείται από αλυσίδες γλυκόζης, δηλαδή από σάκχαρα.

Τα άτομα με διαβήτη πρέπει να μειώσουν την πρόσληψη αυτού του τροφίμου και των παραγώγων του.

Πέρα από αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις, δεν υπάρχουν άλλα προβλήματα με την ένταξη αυτού του προϊόντος στη διατροφή σας. Εφόσον περιλαμβάνεται σε μια ποικίλη και ισορροπημένη διατροφή, μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό για την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Melendez A. Importancia nutricional de los pigmentos carotenoides. ALAN v.54 n.2 Caracas jun. 2004
  • Lesbia Meertens-R. Vitamina B12, ácido fólico y función mental en adultos mayores. Invest. clín v.46 n.1 Maracaibo mar. 2005
  • R.L. Paliwal. Usos del maíz. FAO. Disponible en http://www.fao.org/3/x7650s/x7650s08.htm

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.