Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καρδιακές παθήσεις

Οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να είναι συγγενείς ή επίκτητες, αν και οι τελευταίες είναι πολύ πιο συχνές. Θα εξηγήσουμε τα πάντα γι' αυτές και τους παράγοντες κινδύνου που ευνοούν την εμφάνισή τους.
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καρδιακές παθήσεις
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Η καρδιοπάθεια αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Ωστόσο, οι περισσότερες παθήσεις της καρδιάς μπορούν να προληφθούν. Έτσι, σε αυτό το άρθρο θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις καρδιακές παθήσεις και πώς να τις προλάβετε.

Τι πρέπει να ξέρετε για τις καρδιακές παθήσεις;

Οι καρδιακές παθήσεις είναι μια ετερογενής ομάδα παθολογιών που επηρεάζουν την καρδιά, είτε δομικά είτε στη λειτουργία της. Περιλαμβάνουν, επίσης, ορισμένες αγγειακές παθολογίες, όπως η στένωση των αιμοφόρων αγγείων.

Σε γενικές γραμμές, χωρίζονται συνήθως σε ορισμένες ομάδες. Καταρχάς, συναντάμε εκείνες που συνίστανται σε μια μεταβολή του καρδιακού ρυθμού: τις αρρυθμίες. Από την άλλη πλευρά, έχουμε τις συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, οι οποίες είναι εκείνες που υπάρχουν από τη γέννηση.

Οι καρδιακές παθήσεις περιλαμβάνουν επίσης δομικές ανωμαλίες. Για παράδειγμα, βαλβιδοπάθειες (που σχετίζονται με τις καρδιακές βαλβίδες) ή μυοκαρδιοπάθειες (αλλοίωση του καρδιακού μυός). Ακολουθεί μια βασική επεξήγηση τριών από τις πιο σχετικές.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καρδιακές παθήσεις
Η παρουσία αθηρωματικών πλακών αποτελεί παράγοντα κινδύνου για στηθάγχη και καρδιακές προσβολές.

Αρτηριοσκλήρυνση

Η αρτηριοσκλήρυνση είναι ένας από τους παράγοντες κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις. Συγκαταλέγεται στις καρδιαγγειακές παθολογίες και είναι σημαντικό να τονιστεί, διότι συχνά προκαλεί σοβαρές επιπλοκές.

Οι αρτηρίες γίνονται δύσκαμπτες και παχιές. Έτσι, μεταβάλλεται η ροή του αίματος προς τους ιστούς του σώματος. Η αθηροσκλήρωση, από την άλλη πλευρά, είναι ένας συγκεκριμένος τύπος αρτηριοσκλήρυνσης, αν και δεν είναι το ίδιο πράγμα. Στην περίπτωση αυτή, αναφερόμαστε σε σκλήρυνση των τοιχωμάτων των αρτηριών που δεν σχηματίζονται από αθηρωματικές πλάκες.

Αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι ότι η αθηροσκλήρωση επηρεάζει τις στεφανιαίες αρτηρίες. Έτσι, η καρδιά παύει να λαμβάνει αρκετό οξυγόνο και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά, λόγω των πλακών λίπους και χοληστερόλης που την εμποδίζουν.

Στηθάγχη και έμφραγμα του μυοκαρδίου

Τόσο η στηθάγχη όσο και το έμφραγμα είναι παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται στενά με την αθηροσκλήρωση. Εμφανίζονται όταν υπάρχει ήδη μια αξιοσημείωτη απόφραξη στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Όταν η απόφραξη είναι μερική, εμφανίζεται συνήθως στηθάγχη. Εμφανίζεται έντονος πόνος, αλλά δεν φτάνει μέχρι το έμφραγμα. Ο πόνος εντοπίζεται στο στήθος και εξαφανίζεται λίγο αργότερα όταν το άτομο ξεκουράζεται.

Αντίθετα, το οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου είναι ένας έντονος πόνος που δεν υποχωρεί με την ανάπαυση και δείχνει ότι υπάρχει έλλειψη οξυγόνου που φτάνει στον καρδιακό ιστό. Τελικά, το αποτέλεσμα είναι η νέκρωση των κυττάρων. Το έμφραγμα είναι μία από τις κύριες αιτίες θανάτου σήμερα.

Πώς αναπτύσσεται η καρδιακή νόσος;

Η ανάπτυξη της καρδιακής νόσου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να διακρίνουμε μεταξύ συγγενών και επίκτητων παθολογιών. Συγγενείς είναι εκείνες που υπάρχουν από τη γέννηση.

Οι συγγενείς ανωμαλίες είναι συχνά η αιτία των αρρυθμιών και των βαλβιδοπαθειών. Οι επίκτητες ανωμαλίες, από την άλλη πλευρά, σχετίζονται συνήθως με μια σειρά παραγόντων κινδύνου και επιβλαβών συνηθειών.

Για παράδειγμα, όπως εξηγείται στο Journal of Clinical Medicine, το κάπνισμα, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στην ανάπτυξή τους. Το ίδιο ισχύει και για άλλα ναρκωτικά, όπως η κοκαΐνη ή το αλκοόλ, καθώς και για το άγχος και την έλλειψη άσκησης.

Ορισμένοι παράγοντες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι’ αυτούς, όπως η γήρανση και το πέρασμα του χρόνου. Οι λοιμώξεις και άλλα μεταβολικά νοσήματα (όπως η αιμοχρωμάτωση) μπορεί να σχετίζονται.

Ποια είναι τα σημάδια της καρδιακής νόσου;

Τα συμπτώματα της καρδιακής νόσου ποικίλλουν. Θα εξηγήσουμε σε γενικές γραμμές ποια σημάδια εμφανίζονται συνήθως σε κάθε περίπτωση.

Κατ’ αρχάς, όταν μιλάμε για αθηροσκλήρωση, τα συμπτώματα προέρχονται από στηθάγχη ή καρδιακή προσβολή. Σε αυτές τις περιπτώσεις, αυτό που κυριαρχεί είναι ο έντονος πόνος στο στήθος και η δύσπνοια.

Επιπλέον, ο πόνος μπορεί να ακτινοβολεί στο σαγόνι ή σε ένα χέρι. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα δεν είναι τα ίδια σε άνδρες και γυναίκες. Όπως εξηγεί η Mayo Clinic, οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από σπάνια συμπτώματα όπως ναυτία, εμετό ή δυσπεψία.

Οι αρρυθμίες χαρακτηρίζονται από αίσθημα παλμών ή φτερουγίσματος στο στήθος και γενική κακουχία. Σε πολλές περιπτώσεις εμφανίζονται ζάλη και λιποθυμία, καθώς και ζαλάδα.

Οι συγγενείς καρδιακές ανωμαλίες, από την άλλη πλευρά, τείνουν να προκαλούν δυσκολία στην αναπνοή και στην εκτέλεση σωματικών δραστηριοτήτων. Είναι σύνηθες για τα άτομα αυτά να υποφέρουν από οίδημα στα πόδια ή ακόμη και στην κοιλιά. Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί κυάνωση.

Πώς μπορεί να ανιχνευθεί η καρδιακή νόσος;

Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης και της ιατρικής, υπάρχουν όλο και περισσότεροι τρόποι για την ανίχνευση της καρδιακής νόσου. Στην πραγματικότητα, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι δυνατή ακόμη και η προγεννητική διάγνωση. Με αυτόν τον τρόπο, η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει έγκαιρα και να αποφευχθούν οι επιπλοκές.

Οι εξετάσεις που χρησιμοποιούνται συχνότερα στις καρδιολογικές διαβουλεύσεις είναι το ηλεκτροκαρδιογράφημα και ο καρδιακός καθετηριασμός. Ωστόσο, δεν είναι οι μόνες. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν η αξονική τομογραφία, η μαγνητική τομογραφία και η δοκιμασία κοπώσεως.

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Το ηλεκτροκαρδιογράφημα είναι συνήθως η αρχική εξέταση για κάθε πιθανή καρδιακή παθολογία. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι μια ελάχιστα επεμβατική και χαμηλού κόστους διαδικασία.

Επιτρέπει την καταγραφή των ηλεκτρικών σημάτων που παράγονται στην καρδιά. Έτσι είναι δυνατόν να παρατηρηθεί αν υπάρχει κάποια ανωμαλία στον ρυθμό ή ακόμη και στη δομή.

Ηχοκαρδιογράφημα

Το ηχοκαρδιογράφημα είναι επίσης μια μη επεμβατική εξέταση που πραγματοποιείται συχνά. Πρόκειται για ένα υπερηχογράφημα που επιτρέπει να γίνει αντιληπτή η δομή και η λειτουργία της καρδιάς.

Η Ισπανική Εταιρεία Καρδιακής Απεικόνισης εξηγεί ότι η τεχνική αυτή μπορεί να συνδυαστεί με Doppler, το οποίο είναι πολύ χρήσιμο, ιδίως μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου. Η τεχνική Doppler προσθέτει χρώμα στη δυναμική των όσων φαίνονται και είναι εφικτή η μέτρηση της κυκλοφορίας του αίματος με αυτήν.

Καθετηριασμός

Ο καθετηριασμός δεν είναι μόνο μια διαγνωστική εξέταση, αλλά επιτρέπει επίσης τη θεραπεία πολυάριθμων καρδιακών παθήσεων. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμος στην αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών.

Συνίσταται στην εισαγωγή ενός σωλήνα (καθετήρα) μέσω μιας φλέβας ή μιας απομακρυσμένης αρτηρίας. Ο σωλήνας αυτός οδηγείται στην καρδιά, όπου μπορεί να παρατηρηθεί το εν λόγω ελάττωμα και να επιδιορθωθεί. Για παράδειγμα, με την τοποθέτηση ενός στεντ για να ανοίξει η αρτηρία.

Ποιες χειρουργικές επεμβάσεις βοηθούν στις καρδιακές παθήσεις;

Η χειρουργική επέμβαση είναι ένας πολύ χρήσιμος τρόπος θεραπείας για ορισμένες καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι ο μόνος οριστικός τρόπος για τη θεραπεία της πάθησης. Θα εξηγήσουμε τώρα μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται συνήθως.

Αθηρεκτομή

Η αθηρεκτομή είναι μια διαδικασία που επιτρέπει την αφαίρεση της αθηρωματικής πλάκας από το εσωτερικό των αρτηριών. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός καθετήρα με νυστέρι στο άκρο του, με λέιζερ ή αιχμηρή λεπίδα, η οποία συμβάλλει στην καταστροφή της πλάκας.

Αγγειοπλαστική

Η αγγειοπλαστική συνίσταται στην εισαγωγή ενός καθετήρα με ένα διογκούμενο μπαλόνι στο άκρο του. Ο καθετήρας αυτός τοποθετείται στο εν λόγω αποφραγμένο αγγείο. Στη συνέχεια, το μπαλόνι διογκώνεται για να αυξηθεί το διαμέτρημα της αρτηρίας. Πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και σε ιατρείο.

Βηματοδότης

Ο βηματοδότης είναι μια ηλεκτρονική συσκευή που συμβάλλει στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού. Σύμφωνα με το Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο του Μπουένος Άιρες (ICBA), είναι πολύ χρήσιμος στη θεραπεία των αρρυθμιών και η τοποθέτησή του έχει χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις καρδιακές παθήσεις
Ο πόνος στο στήθος μπορεί να αποτελεί ένδειξη καρδιακής νόσου και απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Μπορούν τα παιδιά να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις;

Τα παιδιά είναι επίσης ευάλωτα σε καρδιακές παθήσεις. Στην πραγματικότητα, όπως επισημάναμε στην αρχή, ορισμένες από αυτές τις παθολογίες προκαλούνται από συγγενείς ανωμαλίες. Με τη σειρά τους, τα ελαττώματα αυτά, εάν είναι σοβαρά, εκδηλώνονται συνήθως στην παιδική ηλικία.

Ορισμένες καρδιακές παθήσεις μπορούν να προληφθούν

Θα πρέπει πάντα να έχουμε κατά νου ότι πολλές καρδιακές παθήσεις προκύπτουν ως αποτέλεσμα κακών συνηθειών. Για παράδειγμα, το κάπνισμα, την κακή διατροφή ή την καθιστική ζωή.

Επομένως, ιδανικά, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να δράσουμε σε αυτούς τους παράγοντες για να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Ο έλεγχος του άγχους και του βάρους και η μέτρια άσκηση είναι βασικά μέτρα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να συμβουλευόμαστε έναν γιατρό για τυχόν συμπτώματα ή αμφιβολίες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.