Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία;

Ο θόρυβος έχει πολύ επιβλαβείς επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία. Το άγχος, η φλεγμονή του εγκεφάλου, η αϋπνία και η απώλεια ακοής είναι οι πιο συνηθισμένες. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να μειώσουμε τις επιπτώσεις του στην υγεία μας; Μάθετε περισσότερα εδώ.
Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία;

Τελευταία ενημέρωση: 26 Ιουλίου, 2022

Το Παρατηρητήριο Υγείας και Περιβάλλοντος της Ανδαλουσίας (OSMAN) αναφέρει ότι η κύρια πηγή θορύβου είναι η κίνηση στους δρόμους. Οι κόρνες, οι κινητήρες και η κύλιση των τροχών στους δρόμους. Αλλά ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία μας;

Από μεταβολικές αλλαγές στα κύτταρα που είναι επιφορτισμένα με τη λήψη του ακουστικού ερεθίσματος μέχρι ψυχολογικές επιπλοκές λόγω της δυσφορίας που προκαλεί ο έντονος και επίμονος ήχος στη διάθεσή μας, ο θόρυβος μας επηρεάζει αρκετά.

Στην πραγματικότητα, σίγουρα αυτό σας έχει συμβεί αν ζείτε σε μια πόλη: υπάρχουν στιγμές που θέλετε όλα να σταματήσουν για να ησυχάσετε για μια στιγμή. Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία είναι αναμφισβήτητες. Και παρόλο που ο θόρυβος είναι ένα είδος ρύπανσης που λίγοι αναφέρουν και μετρούν, εξακολουθεί να είναι ρύπανση, με όλα όσα συνεπάγεται.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους αυτό το είδος ρύπανσης μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας.

Πρόωρη απώλεια ακοής, μια από τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης

Η Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών καθιστούν σαφές ότι η συχνή έκθεση σε ορισμένα ντεσιμπέλ καταλήγει στην καταστροφή αρκετών κυττάρων που είναι υπεύθυνα για την ακοή. Τα κύτταρα αυτά συχνά υπερδιεγείρονται σε σημείο που να τροποποιείται ο μεταβολισμός τους. Το αποτέλεσμα είναι η ανεπάρκεια της ικανότητάς τους να μεταφράζουν σήματα.

Οι δομές που καταστρέφονται περισσότερο από τον εξωτερικό θόρυβο είναι αυτές που ανιχνεύουν τους ήχους υψηλής συχνότητας. Στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι που πάσχουν από απώλεια ακοής συχνά χάνουν νωρίτερα την ακοή τους για αυτούς τους ήχους.

Οι ήχοι υψηλής συχνότητας είναι αυτοί που εκπέμπουμε σε μια συνομιλία. Επομένως, μπορούμε να πούμε ότι μία από τις επιπτώσεις του θορύβου στην υγεία είναι η διακοπή της επικοινωνίας με άλλους ανθρώπους. Αυτό δεν συμβαίνει μόνο λόγω της μεγάλης έντασης της ηχητικής πηγής, αλλά και επειδή χάνουμε πρόωρα αυτό το είδος ακοής.

Το χειρότερο είναι ότι αυτά τα κύτταρα που αλλάζουν το μεταβολισμό τους μπορούν πραγματικά να πεθάνουν. Αν πεθάνουν, δεν μπορούν να αναγεννηθούν. Αυτό σημαίνει ότι αυτού του είδους η απώλεια ακοής μπορεί να θεωρηθεί μόνιμη.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία;
Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι η σύγχρονη ηχορύπανση επιταχύνει την απώλεια ακοής.

Θόρυβος και στρες

Ο θόρυβος μας αγχώνει. Η επιμονή των ενοχλητικών ήχων μας κάνει ανήσυχους, μας φέρνει κακή διάθεση και μας εμποδίζει να συγκεντρωθούμε σε δραστηριότητες που απαιτούν πνευματική προσπάθεια.

Μεταξύ των επιπτώσεων της ηχορύπανσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη νευροφλεγμονή. Σύμφωνα με έρευνα του 2016, υπάρχουν περιπτώσεις εξασθένησης της ακοής που θα μπορούσαν να συνδεθούν με χρόνια φλεγμονή των νευρικών οδών που μεταφέρουν τις ηχητικές πληροφορίες από το αυτί στον εγκέφαλο.

Αυτή η νευροφλεγμονή έχει άμεσο αντίκτυπο στις γνωστικές ικανότητες και τη διάθεση. Εξάλλου, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε ευερέθιστοι ή νευρικοί μετά την έκθεση σε μια πηγή υψηλών ντεσιμπέλ για μεγάλο μέρος της ημέρας.

Ωστόσο, δεν τελειώνει εκεί. Ο θόρυβος επηρεάζει επίσης τον ύπνο μας. Και αν δεν κοιμόμαστε καλά, θα είμαστε ακόμη πιο αγχωμένοι.

Στην πραγματικότητα, ο θόρυβος μπορεί να αλλάξει τη φάση REM του ύπνου. Αυτή η φάση είναι απαραίτητη για τον άνθρωπο ώστε να σταθεροποιήσει τις αναμνήσεις του, να ανακτήσει γνώσεις από την ημέρα και να επεξεργαστεί πληροφορίες που έχει συλλέξει κατά τη διάρκεια της μέρας. Η ανεπάρκεια αυτής της φάσης ανάπαυσης πυροδοτεί προβλήματα αμνησίας, μαθησιακές διαταραχές, πονοκεφάλους και προδιαθέτει ακόμη και για παχυσαρκία.

Είναι σαφές ότι ο θόρυβος έχει ισχυρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Και από εκεί και πέρα προχωρά σε συγκεκριμένες νευρολογικές επιπτώσεις. Για παράδειγμα, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι ο θόρυβος έχει αρνητική επίδραση στον χώρο εργασίας. Τα γραφεία με πολύ θόρυβο οδηγούν σε χαμηλότερη παραγωγικότητα τους υπαλλήλους τους, οι οποίοι χάνουν γρηγορότερα τη συγκέντρωσή τους και απομνημονεύουν τις εργασίες τους με μεγαλύτερη δυσκολία σε σχέση με τους ήσυχους χώρους εργασίας.

Στη συνέχεια, αν προσθέσουμε την κακή απόδοση στην εργασία με την ανεπαρκή ξεκούραση και την ευερεθιστότητα (για την οποία συχνά δεν γνωρίζουμε καν την αιτία), είναι λογικό να αρχίσουμε να αισθανόμαστε αγχωμένοι. Επίσης, το άγχος αυξάνει τον κίνδυνο να υποφέρουμε από ασθένειες που προκαλούνται από το άγχος, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, οπότε το σώμα υποφέρει μαζί με το μυαλό.

Οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία των παιδιών

Τα παιδιά δεν έχουν ανοσία στις επιπτώσεις της ηχορύπανσης. Υποφέρουν και αυτά από την ηχορύπανση και μπορεί να έχουν σωματικές και ψυχικές συνέπειες, όπως ακριβώς και οι ενήλικες.

Η σημασία της ρύθμισης της έντασης των ήχων στα σχολεία, στους χώρους αναψυχής, στο σπίτι και κατά τη χρήση ακουστικών με ηλεκτρονικές συσκευές είναι επιτακτική για τα παιδιά. Κανένα στάδιο ανάπτυξης δεν εξαιρείται από το πρόβλημα, όπως διαπίστωσαν ερευνητές στην Ινδία.

Η απώλεια ακοής σε νεαρή ηλικία, ακόμη και σε μικρό βαθμό, είναι ικανή να διαταράξει την εκπαιδευτική ανάπτυξη των παιδιών. Τα μικρά παιδιά μπορεί να περάσουν από τάξη σε τάξη στο δημοτικό σχολείο χωρίς να παρατηρήσουν ότι ακούνε λιγότερο και χάνουν αρκετές πληροφορίες. Αυτό θα τα κάνει επίσης λιγότερο ικανά να συγκεντρωθούν και να επικοινωνήσουν με τους συνομηλίκους τους και τους ενήλικες.

Η επόμενη επίπτωση είναι η διαταραχή της συμπεριφοράς. Πολλοί μαθητές αδυνατούν να παραμείνουν στις θέσεις τους στην τάξη ή να εκτελέσουν εργασίες επειδή δεν μπορούν να κατανοήσουν με σαφήνεια τι συμβαίνει.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της ηχορύπανσης στην υγεία;
Οι θόρυβοι μας ενοχλούν για νευρολογικούς και ψυχολογικούς λόγους. Επηρεάζουν τη συγκέντρωσή μας και τις σχέσεις μας με τους άλλους.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προστατευτούμε από τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης;

Ορισμένα απλά μέτρα μπορούν να μας βοηθήσουν να υποφέρουμε λιγότερο από τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης. Δεν μπορούμε να εξαλείψουμε εντελώς την έκθεση, καθώς ορισμένοι παράγοντες είναι έξω από τον έλεγχό μας. Ωστόσο, ίσως αυτές οι προτάσεις να απομακρύνουν λίγο από το άγχος και να παρατείνουν τη ζωτικότητα της ακοής μας:

  • Χαμηλώστε την ένταση: Αν δεν χαμηλώσουμε την ένταση των συσκευών που χρησιμοποιούμε καθημερινά, δεν θα υπάρχει τρόπος να εξουδετερώσουμε τον θόρυβο. Αυτό ισχύει για τα μεγάλα ηχεία, τα κινητά τηλέφωνα και τα ακουστικά.
  • Απενεργοποιήστε τις δυνατές συσκευές: Υπάρχουν ορισμένες οικιακές συσκευές που κάνουν πολύ θόρυβο και τις οποίες χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση. Αν και δεν μπορούμε να απενεργοποιήσουμε το ψυγείο, για παράδειγμα, μπορούμε να σταματήσουμε τον κλιματισμό ή να αποφύγουμε να τον ανοίξουμε, αν υπάρχουν άλλες μέθοδοι για να δροσιστούμε. Εδώ θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε τη σημασία της αντικατάστασης παλαιότερων προϊόντων που κάνουν πολύ θόρυβο λόγω φθοράς (αν αυτό αποτελεί επιλογή για τον προϋπολογισμό σας).
  • Φορέστε προστατευτικά για τα αυτιά: Τα προστατευτικά αυτιών ενδείκνυνται για ορισμένες εργασίες. Ωστόσο, είναι επίσης δυνατό να τα φοράτε μέσα στο σπίτι, αν ζείτε σε διαμέρισμα με παράθυρα που βλέπουν στο δρόμο.
  • Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που να προστατεύεται από τον θόρυβο: Υπάρχουν προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να μειώνουν την είσοδο του θορύβου στο σπίτι. Ορισμένα είναι ακριβά, αλλά κάποια είναι πιο οικονομικά. Εδώ, αξίζει να αναφέρουμε τα διπλά τζάμια, τα αντιθορυβικά χαλιά, την ακουστική μόνωση και τα ηχοαπορροφητικά φωτιστικά τοίχου.

Από μόνη της, δεν είναι τόσο η μέθοδος που έχει σημασία όσο το να λαμβάνετε υπόψη την ακοή και την ψυχική σας υγεία όταν κάνετε τις αλλαγές. Είτε στο σπίτι, είτε στη δουλειά, είτε στο σχολείο, τις περισσότερες φορές, είναι θέμα αποφάσεων που μπορούν να ληφθούν για να αρχίσετε να φροντίζετε την ακοή σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Jariwala, Hiral J., et al. “Noise pollution & human health: a review.” Noise and Air Pollutions: Challenges and Opportunities, Ahmedabad: LD College of Eng (2017).
  • Clark, Charlotte, Clare Crumpler, and Hilary Notley. “Evidence for environmental noise effects on health for the United Kingdom policy context: a systematic review of the effects of environmental noise on mental health, wellbeing, quality of life, cancer, dementia, birth, reproductive outcomes, and cognition.” International journal of environmental research and public health 17.2 (2020): 393.
  • Fritze, Thomas, et al. “Hearing impairment affects dementia incidence. An analysis based on longitudinal health claims data in Germany.” PLoS One 11.7 (2016): e0156876.
  • Jahncke, Helena, et al. “Open-plan office noise: Cognitive performance and restoration.” Journal of Environmental Psychology 31.4 (2011): 373-382.
  • Gupta, Alok, et al. “Noise pollution and impact on children health.” The Indian Journal of Pediatrics 85.4 (2018): 300-306.
  • Clark, Charlotte, and Katarina Paunovic. “WHO environmental noise guidelines for the European region: a systematic review on environmental noise and quality of life, wellbeing and mental health.” International journal of environmental research and public health 15.11 (2018): 2400.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.