Τι σημαίνουν τα σταυρωμένα χέρια ως συμπεριφορά;

Η γλώσσα του σώματός μας λέει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε, αν και μερικές φορές δεν της δίνουμε μεγάλη σημασία. Σήμερα, θα μιλήσουμε για 8 πιθανές έννοιες για τα σταυρωμένα χέρια.
Τι σημαίνουν τα σταυρωμένα χέρια ως συμπεριφορά;

Έχει γραφτεί από Josberth Johan Benitez Colmenares

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η γλώσσα του σώματος αποτελεί περίπου το 55% της επικοινωνιακής εμπειρίας. Αυτά που κάνετε με το πρόσωπο, τη στάση και τα χέρια σας είναι ακόμα πιο σημαντικά από όσα εκφράζετε με λόγια. Το να έχετε σταυρωμένα χέρια είναι ένα από τα πιο γνωστά σήματα και έχει πολλές ερμηνείες.

Μερικές φορές, δεν υπάρχει αιτιώδης σχέση με τα σταυρωμένα χέρια και το τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, μπορεί να κρατάτε αυτή τη στάση επειδή κρυώνετε ή επειδή απλώς σας είναι πιο άνετη (οι ώμοι σας είναι κουρασμένοι για παράδειγμα). Ωστόσο, μερικές φορές υπάρχει ένας αντικειμενικός λόγος που μπορεί να μην θέλετε πάντα να εκφράσετε συνειδητά.

Ας ρίξουμε μια ματιά σε οκτώ πιθανές εξηγήσεις.

Οκτώ εξηγήσεις για τα σταυρωμένα χέρια

Η ερμηνεία της γλώσσας του σώματος είναι κάτι που πρέπει πάντα να γίνεται με βάση το πλαίσιο. Σίγουρα, δεν μπορούμε να κάνουμε καλή ερμηνεία απομονώνοντας το σταύρωμα των χεριών από τη στάση του σώματος, τις χειρονομίες του προσώπου, τον τόνο της φωνής και φυσικά το επικοινωνιακό πλαίσιο.

Έχοντας αυτό κατά νου, θα παρουσιάσουμε οκτώ λόγους για τους οποίους ένα άτομο μπορεί να σταυρώσει τα χέρια του.

1. Τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν ανασφάλεια

Τι σημαίνουν τα σταυρωμένα χέρια ως συμπεριφορά;
Κάποιος που αισθάνεται ανασφάλεια σε μια κατάσταση έχει την τάση να σταυρώνει τα χέρια, τις γροθιές και τα πόδια του ως μέθοδος άμυνας έναντι δυσμενών καταστάσεων.

Η ανασφάλεια είναι ίσως η πιο γνωστή ερμηνεία για τα σταυρωμένα χέρια. Πράγματι, το να σταυρώνει κανείς τα χέρια του μπροστά από τον κορμό μπορεί να ερμηνευτεί ως ένδειξη ανασφάλειας. Αυτό μπορεί να εκδηλωθεί σε διαφορετικά πλαίσια, μεταξύ των οποίων θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

  • Ανασφάλεια για τον λόγο (οι ιδέες ή οι απόψεις που παρουσιάζονται)
  • Ανασφάλεια σχετικά με την τοποθεσία (π.χ. σε ένα άγνωστο μέρος)
  • Ανασφάλεια για το άτομο με το οποίο μιλάτε

Αυτοί οι τρεις παράγοντες μπορεί να καθορίσουν γιατί οι άνθρωποι επιλέγουν να κρατούν σταυρωμένα τα χέρια τους. Μπορεί να σχετίζεται ή να μην σχετίζεται με χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ακόμα και με κοινωνική φοβία. Αυτό δεν συμβαίνει πάντα, επομένως αυτή η δήλωση πρέπει να ερμηνεύεται με προσοχή.

Πιστεύουμε ότι θα θέλατε να διαβάσετε αυτό το άρθρο: Αυτοεκτίμηση, το κλειδί για την ευτυχία

2. Στρες και ένταση

Η δεύτερη πιο λογική εξήγηση για τα σταυρωμένα χέρια είναι τα υψηλά επίπεδα έντασης ή άγχους. Τα συμπτώματα του στρες συχνά συζητούνται σε ψυχολογικό ή σωματικό επίπεδο, αλλά σπάνια σε σχέση με τη γλώσσα του σώματος. Ωστόσο, όπως αυτή η μελέτη δείχνει, είναι δυνατό να καθοριστούν τα επίπεδα άγχους μέσω της συμπεριφοράς.

Σε γενικές γραμμές, τα αγχωμένα άτομα εμφανίζονται ανήσυχα ή βιαστικά. Αν και κάθε άτομο αναπτύσσει διαφορετικό μοτίβο, δεν είναι ασυνήθιστο να σταυρώνουν τα χέρια τους κατά τη διάρκεια επεισοδίων συγκεντρωμένου στρες. Μπορεί επίσης να το κάνουν ενόψει της έντασης ή της νευρικότητας.

3. Τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν συγκέντρωση

Έχετε παρατηρήσει ότι μερικές φορές όταν θέλετε να συγκεντρωθείτε σταυρώνετε τα χέρια σας στη γραμμή του κορμού σας; Αν δεν το έχετε κάνει, δώστε προσοχή σε καταστάσεις που απαιτούν πολλή γνωστική εμπλοκή και θα δείτε ότι είναι μια αρκετά κοινή θέση.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Social Psychology το 2008, το να σταυρώνετε τα χέρια σας μπορεί να επηρεάσει θετικά την απόδοση και την επιμονή. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι επιδεικνύουν αυτή τη στάση όταν θέλουν να συγκεντρωθούν.

Όπως έχουμε ήδη επισημάνει, και όπως θα κάνουμε σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όλα εξαρτώνται από το πλαίσιο.

4. Φόβος

Σύμφωνα με όσα έχουμε ήδη πει, τα σταυρωμένα χέρια μπορεί επίσης να είναι σύμπτωμα φόβου. Γενικά, αυτό μπορεί να αφορά το πού βρίσκεστε, τους ανθρώπους γύρω σας ή την αυτοπεποίθηση που έχετε για να ελέγξετε την κατάσταση. Συχνά συνοδεύεται από μια απομονωμένη ή φοβισμένη στάση.

Ο φόβος είναι ένα φυσικό συναίσθημα που εξελίχθηκε ως μέσο για να μας κρατάει ασφαλείς. Νιώθουμε φόβο για πράγματα που ο εγκέφαλος ερμηνεύει ως επιβλαβή. Αυτό μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να σταυρώνουν τα χέρια τους όταν φοβούνται: ο κορμός περιέχει τα πιο σημαντικά όργανα για προστασία από μια απειλή.

Μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον αυτό το άρθρο: Ελέγξτε τα επίπεδα άγχους σας με ασκήσεις

5. Ηγεσία ή επιβολή

Τι σημαίνουν τα σταυρωμένα χέρια ως συμπεριφορά;
Ένα χαρακτηριστικό γεγονός ενός ηγέτη είναι ότι γνωρίζει πώς και πότε να χρησιμοποιήσει τη γλώσσα του σώματος προς όφελός του. Αυτό είναι χρήσιμο όταν επιδιώκετε να πείσετε ή να εκφοβίσετε.

Σε αντίθεση με τις άλλες εξηγήσεις που έχουμε δώσει (και, φυσικά, ανάλογα με το πλαίσιο), το να έχετε τα χέρια σας σταυρωμένα μπορεί να είναι σημάδι ηγεσίας.

Κλείστε τα μάτια σας για μια στιγμή και σκεφτείτε έναν ηγέτη. Φανταστείτε ότι είναι ντυμένος επίσημα, έχει ένα χαμόγελο στο πρόσωπό του, χτενισμένα μαλλιά και μεταφέρει μια αίσθηση ασφάλειας, αυτοπεποίθησης και γνώσης.

Πώς είχε τα χέρια του σε αυτήν την εικόνα; Ναι, πιθανότατα τον φαντάστηκες με σταυρωμένα τα χέρια!

Όταν συνδυάζονται με άλλα σημάδια της γλώσσας του σώματος, τα σταυρωμένα χέρια δεν μεταφράζονται πάντα ως ένταση ή φόβος – το αντίθετο! Η γλώσσα του σώματός μας μπορεί ακόμη και να είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να μας κάνει να μοιάζουμε με αληθινό ηγέτη.

6. Τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν άμυνα ή αντίδραση σε μια απειλή

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Motivation Science το 2015 εξέτασε τις στάσεις με σταυρωμένα χέρια σε μια ομάδα ανθρώπων. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η στάση σχετίζεται με έναν αμυντικό κοινωνικό προσανατολισμό. Οι συμμετέχοντες, συνολικά 242 άτομα, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αμυνθούν παρά να επιτεθούν ανάλογα με τις καταστάσεις.

Έτσι, κάποιοι μπορεί να επιλέξουν αυτή τη στάση μπροστά σε μια απειλητική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να είναι μια σημαντική απειλή για τη ζωή, αλλά οτιδήποτε αποσταθεροποιεί την άνεση κάποιου σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

7. Υποταγή και υπακοή

Σας έχουμε ήδη δείξει ότι το να κρατάτε σταυρωμένα τα χέρια σας είναι σημάδι ηγεσίας, αρκεί να συνοδεύεται από μια στάση εμπιστοσύνης, αποφασιστικότητας και ασφάλειας. Όταν η στάση είναι ακριβώς αντίθετη, υποδηλώνει μια υποχωρητική ή πολύ πειθήνια προσωπικότητα.

Η διακοπτόμενη οπτική επαφή, η πολύ χαμηλή ντροπαλή φωνή και μια άκαμπτη στάση μαζί με αυτή τη χειρονομία μπορούν να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση. Έτσι, μπορεί επίσης να υποδεικνύει κάποιον που είναι εύκολο να χειραγωγηθεί, δεν έχει τη δική του γνώμη ή απλώς προτιμά να ακολουθεί την ομάδα αντί να επιδιώκει την ατομικότητά του.

8. Τα σταυρωμένα χέρια μπορεί να υποδηλώνουν επιθυμία για απομόνωση ή απάντηση στον πόνο

Τέλος, τα διπλωμένα χέρια σε ένα άτομο μπορεί επίσης να είναι σημάδι επιθυμίας για απομόνωση. Όσοι είναι πολύ συγκρατημένοι, έχουν μια μοναχική ζωή, έχουν έναν πολύ στενό κύκλο φίλων και δεν αισθάνονται άνετα σε μια ομάδα συνήθως υιοθετούν αυτή τη χειρονομία ως μέρος της προσωπικότητάς τους.

Μια άλλη εξήγηση παράλληλη με αυτή που έχουμε ήδη δώσει είναι ότι το να κρατάτε σταυρωμένα τα χέρια σας μπορεί να είναι μια απάντηση στον πόνο. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Pain το 2011 διαπίστωσε ότι το σταύρωμα των χεριών μπορεί να προκαλέσει αναλγησία. Επομένως, όσοι είναι άρρωστοι, πονούν ή σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις μπορεί να εκδηλώσουν αυτή τη συμπεριφορά ασυνείδητα.

Όπως μπορείτε να δείτε, δεν υπάρχει μόνο μία εξήγηση για το γιατί οι άνθρωποι κρατούν τα χέρια τους σταυρωμένα. Μερικές από αυτές είναι ακόμη και αντίθετες μεταξύ τους γιατί το πλαίσιο καθορίζει τα πάντα. Είναι αυτό, μαζί με την προσωπικότητα του ατόμου, που μας επιτρέπει να κάνουμε την καλύτερη ερμηνεία αυτής της κοινής χειρονομίας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carneiro, D., Castillo, J. C., Novais, P., Fernández-Caballero, A., & Neves, J. Multimodal behavioral analysis for non-invasive stress detection. Expert Systems with Applications. 2012; 39(18): 13376-13389.
  • Fetterman, A. K., Bair, J. L., & Robinson, M. D. Submissive, inhibited, avoidant, and escape motivated: The correlates and consequences of arm-crossing. Motivation Science. 2015; 1(1): 37.
  • Friedman, R., & Elliot, A. J. The effect of arm crossing on persistence and performance. European Journal of Social Psychology. 2008; 38(3): 449-461.
  • Gallace, A. L. B. E. R. T. O., Torta, D. M. E., Moseley, G. L., & Iannetti, G. D. The analgesic effect of crossing the arms. Pain. 2011; 152(6): 1418-1423.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.