8 συμβουλές για επιτυχημένες υδροπονικές καλλιέργειες

Πολλά αγροκτήματα λαχανικών διαθέτουν υδροπονικές καλλιέργειες και βελτιστοποιούν τους πόρους. Μάθετε πώς να ξεκινήσετε με επιτυχία μια τέτοια καλλιέργεια στο σπίτι σε αυτό το άρθρο.
8 συμβουλές για επιτυχημένες υδροπονικές καλλιέργειες

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Απριλίου, 2023

Η ανάπτυξη των φυτών δεν εξαρτάται πλέον μόνο από το έδαφος και την κατάσταση του εδάφους χάρη στις υδροπονικές καλλιέργειες. Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν ολόκληροι λαχανόκηποι με την ανακυκλοφορία μεταλλικού νερού. Αυτή είναι μια συνηθισμένη μέθοδος σε μεγάλες φυτείες, αλλά πλέον είναι δυνατή η δημιουργία τους και στο σπίτι.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων είναι η χαμηλότερη κατανάλωση νερού, ο στενότερος έλεγχος της ανάπτυξης των φυτών και η υψηλή απόδοση. Η υδροπονική καλλιέργεια ξεκίνησε πριν από δεκαετίες, αλλά στις μέρες μας χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, για την παραγωγή λαχανικών, όπως ντομάτες, καρότα ή κρεμμύδια.

Με μερικά μόνο πλαστικά δοχεία, ξύλο, οξυγόνωση και τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία νερού, είναι δυνατόν να δημιουργήσετε έναν υδροπονικό κήπο στο σπίτι. Σας το εξηγούμε.

Τι είναι οι υδροπονικές καλλιέργειες;

Η υδροπονία ή υδροπονική γεωργία είναι μια τεχνική καλλιέργειας που καταργεί το χώμα ή το υπόστρωμα ως κύριο στοιχείο. Αντ’ αυτού, τα φυτά αναπτύσσονται μέσω ενός κυκλώματος νερού με την ανακυκλοφορία του με μεταλλικά διαλύματα.

Τα χημικά στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση της ανάπτυξης περιλαμβάνουν άζωτο, ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο, μαγγάνιο και θείο. Ενώ σχεδόν όλα τα φυτά μπορούν να αναπτυχθούν με τη χρήση υδροπονίας, εφαρμόζεται συνήθως για καλλιέργειες φυτών όπως: ντομάτα, κρεμμύδι, πράσο, μαρούλι, σπανάκι και φράουλα.

Πολλοί χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική στην καλλιέργεια σε εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, λειτουργεί καλά σε περιοχές όπου τα εδάφη δεν είναι κατάλληλα για ορισμένες φυτεύσεις. Όταν ενσωματώνεται σε θερμοκήπια, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη της βλάστησης σε υψηλότερα επίπεδα από την παραδοσιακή καλλιέργεια.

8 συμβουλές για επιτυχημένες υδροπονικές καλλιέργειες
Η υδροπονία έχει κατακτήσει τις πόλεις, όπου η διαθεσιμότητα εδαφών καλλιέργειας είναι περιορισμένη.

Πλεονεκτήματα της υδροπονίας

Η υδροπονία έχει πολλά πλεονεκτήματα, λόγω της απλότητας, της καθαριότητας και του χαμηλού κόστους. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι κοινά τόσο για τη βιομηχανική όσο και για την οικιακή παραγωγή:

  • Οικολογία: είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, καθώς μειώνει την κατανάλωση νερού. Η ανακυκλοφορία επιτρέπει τη χρήση λιγότερων υγρών για το πότισμα των φυτών.
  • Απόδοση: όταν η μέθοδος εφαρμόζεται αποτελεσματικά, είναι δυνατόν να επιτευχθούν παρόμοια ή και καλύτερα αποτελέσματα από την καλλιέργεια στην ύπαιθρο.
  • Καθαριότητα: Ο χώρος για την υδροπονική καλλιέργεια πρέπει να είναι καθαρός, απολυμασμένος και απαλλαγμένος από παράσιτα.
  • Παρακολούθηση: με αυτή την τεχνική είναι ευκολότερο να ελέγχεται η κατάσταση της φυτείας, εκτός από τον εντοπισμό των ανόργανων συστατικών που λείπουν ή βρίσκονται σε έλλειψη.
  • Προσαρμογή: επειδή πρόκειται για μια ελεγχόμενη καλλιέργεια, προσαρμόζεται σε οποιαδήποτε γεωγραφική περιοχή και είναι ανεξάρτητη από τις κλιματολογικές συνθήκες.
  • Δικά σας τρόφιμα: με την υδροπονική καλλιέργεια είναι δυνατόν να έχετε βιολογικά τρόφιμα που παράγονται από εσάς τους ίδιους.

Οι καλύτερες συμβουλές για να έχετε μια υδροπονική καλλιέργεια στο σπίτι

Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται σε μεγάλες φυτείες κηπευτικών, αλλά είναι επίσης προσαρμόσιμη σε μικρή κλίμακα. Με μια σειρά από υλικά και βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε, είναι δυνατόν να φέρετε την υδροπονία στην οικιακή καλλιέργεια.

1. Έλεγχος του νερού και των ανόργανων συστατικών

Η υδροπονία βασίζεται στο νερό ως θρεπτικό μέσο για τα φυτά. Σε γενικές γραμμές, δεν χρησιμοποιείται χώμα ή μόνο άργιλος, οπότε η επεξεργασία του υγρού είναι ζωτικής σημασίας.

Στην αρχή θα πρέπει να παρέχεται νερό όσμωσης, δηλαδή απαλλαγμένο από επιβλαβείς ουσίες όπως χλώριο ή μόλυβδο. Στη συνέχεια θα προστεθεί το απαραίτητο λίπασμα.

Συνιστάται η θερμοκρασία του νερού να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 21 βαθμών Κελσίου. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ σημαντικό να ελέγχεται συνεχώς το επίπεδο του pH, καθώς οι διακυμάνσεις μπορούν να επηρεάσουν τις καλλιέργειες.

Το σωστό επίπεδο, στην αρχή, είναι 5,8. Αυξάνεται στο 6 κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας και στο 6,2 την επόμενη περίοδο

2. Μετρήστε την ηλεκτροαγωγιμότητα (EC)

Η EC λειτουργεί για να δείξει πόσο ηλεκτρισμό μεταδίδει το νερό μέσω των ορυκτών αλάτων. Με άλλα λόγια, την ποσότητα του λιπάσματος που περιέχει.

Με αυτόν τον τρόπο, είναι δυνατόν να ελεγχθεί εάν πρέπει να προστεθεί ή να μειωθεί η ποσότητα. Ένα επίπεδο 0,8 είναι το καλύτερο κατά την έναρξη της φύτευσης και ανεβαίνει στο 1 μετά τις πρώτες εβδομάδες. Στη συνέχεια, στο 1,5.

3. Πρόληψη μέτρα κατά των παρασίτων

Ακόμη και αν τα φυτά δεν έρχονται σε επαφή με το έδαφος, η πιθανότητα εμφάνισης παρασίτων παραμένει. Επιπλέον, εάν προσβάλλουν μια υδροπονική φυτεία, η εξόντωσή τους είναι αρκετά περίπλοκη.

Επομένως, συνιστάται η εφαρμογή προληπτικών μέτρων με ψεκασμούς. Χρησιμοποιήστε μυκητοκτόνα κατά τη φάση της ανάπτυξης.

4. Διατηρήστε το επίπεδο οξυγόνου στην υδροπονία

Δεν είναι μόνο το νερό σημαντικό, αλλά και το οξυγόνο που διακινείται μέσα στο νερό. Η τοποθέτηση μιας αντλίας αέρα, όπως αυτές που υπάρχουν σε ενυδρεία ψαριών, είναι απαραίτητη για να διατηρούνται υγιείς οι ρίζες. Αποτρέπει επίσης τη στασιμότητα.

5. Διαχείριση της ανάπτυξης και της λίπανσης στις υδροπονικές καλλιέργειες

Η υδροπονική καλλιέργεια παρουσιάζει ορισμένες λεπτομέρειες στις οποίες πρέπει να δώσετε μεγαλύτερη προσοχή, σε σύγκριση με τη φύτευση σε χώμα. Για παράδειγμα, η ανάπτυξη. Για να μην ξεπεράσουν τα άνθη το βάρος που μπορεί να αντέξει η δομή ενός φυτού που δεν έχει σταθερό κράτημα, προσθέτετε πυριτικό άλας στο νερό.

Πρόκειται για ένα ορυκτό που ευνοεί την αντοχή. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι χρήσιμο οποιοδήποτε λίπασμα σε αυτό το είδος φύτευσης. Γενικά, τα ανόργανα λιπάσματα έχουν προτεραιότητα έναντι των οργανικών λιπασμάτων, λόγω της υγρής πυκνότητας των τελευταίων.

6. Διαθέστε τα κατάλληλα εργαλεία

Εκτός από το οξυγόνο, τα μέταλλα και τα λιπάσματα που απαιτούνται, είναι σημαντικό να διαθέτετε τα βασικά υλικά για τη δημιουργία μιας υδροπονικής καλλιέργειας. Για παράδειγμα, ένα σκούρο δοχείο για τις ρίζες, ένα πλαστικό βύσμα, ξύλινες σανίδες και ένα ειδικό υπόστρωμα με πηλό ή ίνες καρύδας.

7. Συναρμολόγηση της κατασκευής

Αρχικά, ανοίξτε τρύπες στο δοχείο στην ίδια έκταση με το πλαστικό πώμα, μέσω των οποίων θα αποστραγγίζεται το νερό. Στη συνέχεια, κάντε τρύπες με αποστάσεις 10 εκατοστών προς την ξύλινη σανίδα. Οι ρίζες βγαίνουν με λεπτό τρόπο μέσα από αυτές τις τρύπες και το υπόστρωμα μπαίνει μέσα στο δοχείο.

8 συμβουλές για επιτυχημένες υδροπονικές καλλιέργειες
Σήμερα, υπάρχουν διάφορα μαθήματα υδροπονίας που μπορεί κανείς να παρακολουθήσει κανείς για να βελτιώσει την τεχνική στην οικιακή καλλιέργεια.

8. Υδροπονικές καλλιέργειες: Προσέξτε το φως του ήλιου

Αυτή η τεχνική απαιτεί άφθονο φυσικό φως, αλλά όχι άμεσο και συνεχές. Οι μετωπικές ακτίνες του ήλιου μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη και να κάψουν τα φύλλα.

Επομένως, βεβαιωθείτε ότι η οικιακή υδροπονική καλλιέργεια λαμβάνει αρκετό φως, αλλά από μια στρατηγική θέση.

Αφιερώστε χρόνο στις υδροπονικές καλλιέργειες

Παρόλο που είναι μια εργασία τόσο προσιτή όσο κάθε μορφή καλλιέργειας, αυτή η τεχνική απαιτεί συνήθως αρκετό χρόνο για τη συντήρηση και τον έλεγχο. Επομένως, είναι σημαντικό να έχετε αρκετές ώρες διαθέσιμες για μια υδροπονική καλλιέργεια.

Η διαχείριση του pH, των επιπέδων των ανόργανων συστατικών, η καταπολέμηση των παρασίτων και η δομή των φυτών απαιτούν δουλειά. Ωστόσο, το αποτέλεσμα θα αξίζει τον κόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.