Οι καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσετε το μη με λησμόνει ανθισμένο

Ρομαντικό και άγριο, το φυτό μη με λησμόνει είναι ένα πανέμορφο είδος. Εδώ θα σας δείξουμε πώς να φροντίζετε αυτά τα φυτά.
Οι καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσετε το μη με λησμόνει ανθισμένο

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2023

Το φυτό μη με λησμόνει γοητεύει με τα πολύχρωμα άνθη του, τη διακριτική του εμφάνιση και τη λιγοστή φροντίδα που απαιτεί. Και μόνο η ευκολία της φροντίδας του το καθιστά αγαπημένο για κήπους ή για το εσωτερικό του σπιτιού.

Αυτό το φυτό, που ονομάζεται επίσης “raspilla”, ξεχωρίζει για την ικανότητά του να αντέχει σε δύσκολα περιβάλλοντα. Μια ιδιότητα που τείνει να υποτιμάται, λόγω της συμπαγούς και διακοσμητικής του εμφάνισης.

Η ελκυστικότητά του δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην εμφάνισή του. Πίσω του κρύβεται μια ρομαντική ιστορία από την οποία προήλθε το όνομά του και που, μέχρι σήμερα, προσελκύει τους λάτρεις της ανθοκομίας. Ας μάθουμε περισσότερα γι’ αυτήν.

Μη με λησμόνει, ένα φυτό γεμάτο νοήματα

“Μη με λησμόνει ” είναι το όνομα των λουλουδιών που βγαίνουν από το γένος Myosotis, το οποίο ανήκει στην οικογένεια Boraginaceae. Το όνομα προέρχεται από τον γερμανικό μύθο που αφηγείται την ιστορία δύο εραστών.

Σύμφωνα με τη δημοφιλή ιστορία, μια κυρία είδε ένα όμορφο λουλούδι να επιπλέει στα νερά του Δούναβη και ζήτησε από τον μνηστήρα της να το σώσει και να της το φέρει. Χωρίς δισταγμό, ο άντρας μπήκε στο ποτάμι για να αναζητήσει αυτό το λουλούδι- το έφτασε, αλλά δεν κατάφερε να βγει από το νερό. Και πριν πνιγεί, θα έλεγε στην αγαπημένη του:“Vergis mich nicht!“, που σημαίνει “Μην με λησμονήσεις”.

Μια άλλη ονομασία προέρχεται από τις μασονικές οργανώσεις της Γερμανίας, οι οποίες έδωσαν στο λουλούδι της raspilla τον συμβολικό χαρακτήρα της αντίστασης κατά του ναζισμού. Υιοθέτησαν ως έμβλημά τους τα 5 μπλε πέταλα του μη με λησμόνει.

Τα άνθη της κοινής raspilla είναι γαλαζωπά με κίτρινο κέντρο, αν και υπάρχουν επίσης μωβ, ροζ και λευκά.

Οι καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσετε το μη με λησμόνει ανθισμένο
Τα άνθη αυτού του φυτού είναι τόσο εντυπωσιακά, που είναι αδύνατο να μην θέλει κανείς να τα έχει στον κήπο.

Ιδιαιτερότητες και οφέλη του φυτού μη με λησμόνει

Το Herbari Virtual της Δυτικής Μεσογείου περιγράφει το φυτό ως διακλαδισμένο βότανο, φυλλώδες και με κάποιες τρίχες. Αποτελείται από φύλλα μακρύτερα στο πλάτος, με μίσχο και μήκος που κυμαίνεται από 2 έως 13 εκατοστά.

Υπάρχουν τουλάχιστον 100 είδη raspillas που, σύμφωνα με το Flor de Canarias, διαφοροποιούνται με βάση τον τόνο. Παρομοίως, οι ποικιλίες που δημιούργησαν οι εκτροφείς του είδους Myosotis μαρτυρούν ιδιαιτερότητες καλλιέργειας, ανάλογα με τα χρώματα των πετάλων τους.

Για παράδειγμα, το λευκό alba και το μπλε του indigo είναι για γλάστρες, το σκούρο μπλε και το μωβ ροζ είναι για γλάστρες ή βραχόκηπους, ενώ το ανοιχτό ροζ είναι κυρίως για βραχόκηπους.

Η ανθοφορία του “μη με λησμόνει” είναι ετήσια ή πολυετής και εμφανίζεται την άνοιξη. Το φυτό δεν ξεπερνά τα 80 εκατοστά σε ύψος, ενώ το ίδιο το λουλούδι έχει μέγεθος περίπου 1 εκατοστό.

Όσον αφορά τα οφέλη, το Journal of Plant Physiology επισημαίνει τη δυνατότητα των φυσικών εκχυλισμάτων ελαίου από το Myosotis να δημιουργούν αποστάγματα που συμβάλλουν στην αναστολή βακτηριακών μικροοργανισμών.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Συστάσεις για την όμορφη ανθοφορία του μη με λησμόνει

Αν και το μη με λησμόνει δεν απαιτεί εντατική φροντίδα, αξίζει να γνωρίζετε κάποιες συμβουλές που ευνοούν την ανάπτυξη και την θαμνώδη ανθοφορία του.

Φωτισμός

Για θαμνώδη ανθοφορία, είναι καλύτερο να τοποθετήσετε το φυτό σε χώρο όπου έχει ηλιοφάνεια ή ημισκιά. Να θυμάστε ότι πρόκειται για είδος με άγριες ρίζες, οπότε τα καταφέρνει καλά σε εξωτερικούς χώρους.

Αν όμως το έχετε σε εσωτερικό χώρο, τοποθετήστε το κοντά σε παράθυρο, στο μπαλκόνι ή βγάλτε το στον ήλιο για τουλάχιστον 3 ώρες. Τα περιβάλλοντα με χαμηλό φωτισμό επηρεάζουν την ανθοφορία του.

Πολλαπλασιασμός

Η αναπαραγωγή γίνεται με σπόρους που πρέπει να σπαρθούν νωρίς την άνοιξη, είτε απευθείας στο έδαφος είτε σε γλάστρα. Πριν από τη φύτευση, αφήστε τους να μουλιάσουν σε νερό για 24 ώρες και μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, αφαιρέστε όσους δεν επιπλέουν, διότι δεν θα βλαστήσουν.

Στη συνέχεια, μεταφέρετε τους σπόρους σε ένα μικρό δοχείο και το οποίο είναι διάτρητο στα τοιχώματα, ώστε να στραγγίζει το νερό. Προσθέστε υπόστρωμα και τοποθετήστε τους σπόρους σε βάθος 1 εκατοστού.

Ποτίστε και περιμένετε 2 εβδομάδες για να παρακολουθήσετε τη βλάστηση. Μόλις το φυτό αυξηθεί κατά τουλάχιστον 10 εκατοστά, μεταφυτεύστε το στην τελική του θέση.

Λίπανση

Το φυτό μη με λησμόνει απαιτεί λίπασμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κατά προτίμηση οργανικό. Ορισμένα ευνοϊκά παρασκευάσματα  είναι αυτά που περιέχουν εκκρίματα σκουληκιών.

Επιπλέον, η αραίωση λιπασμάτων με κάλιο στο πότισμα, κάθε μιάμιση εβδομάδα, ενισχύει την ανθοφορία. Το χειμώνα, ωστόσο, παραλείψτε εντελώς ή μειώστε τη λίπανση.

Πότισμα

Την άνοιξη-καλοκαίρι ενυδατώνετε το μη με λησμόνει κάθε 2 ημέρες. Το χειμώνα και το φθινόπωρο, ποτίστε 2 φορές την εβδομάδα.

Σκοπός είναι να διατηρείται το υπόστρωμα υγρό, αλλά χωρίς υπερβολές. Για να διαπιστώσετε αν έχει ακόμα αρκετή υγρασία, βάλτε ένα ξύλινο ραβδί στο χώμα και αν βγει λασπωμένο είναι επειδή έχει αρκετό νερό.

Οι καλύτερες συμβουλές για να διατηρήσετε το μη με λησμόνει ανθισμένο
Το φυτό δεν χρειάζεται πολύ νερό, αλλά χρειάζεται υγρασία για την ανθοφορία.

Θερμοκρασία

Το μη με λησμόνει αντέχει στις χαμηλές θερμοκρασίες. Ωστόσο, είναι προτιμότερο να το προστατεύετε από τον άνεμο.

Πρόληψη ασθενειών

Όπως κάθε φυτό, έτσι και τα μη με λησμόνει δεν εξαιρούνται από το να αρρωστήσουν. Τα σαλιγκάρια, οι γυμνοσάλιαγκες και το ωίδιο είναι συχνές ασθένειες. Αν δεν αντιδράσετε εγκαίρως, αυξάνεται η πιθανότητα να μαραθεί το φυτό σας.

Για να αποτρέψετε την εισβολή του μύκητα, σε πρώτη φάση, απευθυνθείτε σε σπιτικά σκευάσματα που αναμειγνύουν μαγειρική σόδα, υγρό σαπούνι και νερό. Όταν η ασθένεια προχωρήσει, είναι σκόπιμο να κλαδέψετε τα μολυσμένα μέρη και να ψεκάσετε μυκητοκτόνο.

Όσον αφορά την απομάκρυνση των μαλακίων, το ενδεδειγμένο είναι η εφαρμογή μαλακιοκτόνου.

Μια επιπλέον φροντίδα

Δεν είναι απαραίτητο να έχει μολυνθεί το φυτό για να αφαιρέσετε τα μαραμένα φύλλα. Στην πραγματικότητα, το συχνό κλάδεμα βοηθά στη διατήρηση των θρεπτικών συστατικών που απαιτούνται για την ανθοφορία.

Πρόκειται για μια πρόσθετη φροντίδα που ευνοεί το είδος. Η επιτυχία έγκειται στο να κόβετε πάνω από το ένα τέταρτο των φύλλων.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.