Έξυπνες γλάστρες: Δείτε πώς λειτουργούν και τα οφέλη για τα φυτά σας

Έξυπνες γλάστρες; Ναι, υπάρχουν στην πραγματικότητα και μας βοηθούν να φροντίζουμε τα φυτά μας, εξασφαλίζοντας ότι αναπτύσσονται δυνατά και υγιή.
Έξυπνες γλάστρες: Δείτε πώς λειτουργούν και τα οφέλη για τα φυτά σας

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου, 2023

Έξυπνες γλάστρες; Ναι, υπάρχουν και μας βοηθούν να φροντίζουμε τα φυτά μας, εξασφαλίζοντας ότι αναπτύσσονται δυνατά και υγιή. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν κάτι από το μέλλον, πρέπει να πούμε ότι ήταν μια αναμενόμενη εφεύρεση. Η τεχνολογία έχει διεισδύσει σε πολλούς τομείς και η κηπουρική δεν επρόκειτο να αποτελέσει εξαίρεση.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς ακριβώς λειτουργούν οι έξυπνες γλάστρες και ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους σε σχέση με τις παραδοσιακές. Μην το χάσετε!

Έξυπνες γλάστρες: πώς λειτουργούν;

Οι έξυπνες γλάστρες είναι μια πρόσφατη εφεύρεση που σας βοηθά να φροντίζετε τα φυτά πιο εύκολα από ποτέ. Η συσκευή αυτή είναι ιδανική για όσους μόλις ξεκινούν στον κόσμο της κηπουρικής και για όσους αγαπούν τα φυτά, αλλά έχουν λίγο χρόνο στο πρόγραμμά τους.

Ανάλογα με το κόστος τους, οι έξυπνες γλάστρες έχουν διαφορετικές λειτουργίες. Ωστόσο, τώρα θα σας μιλήσουμε για τις πιο συνηθισμένες και δημοφιλείς.

Μέτρηση και έλεγχος του φωτός και της θερμοκρασίας

Smart pots.
Οι έξυπνες γλάστρες ρυθμίζουν το φως που δέχονται τα φυτά και το χρησιμοποιούν για να εξισορροπήσουν τη θερμοκρασία τους.

Εκτός από τον προσδιορισμό των αναγκών τους σε πότισμα, οι έξυπνες γλάστρες διαθέτουν αισθητήρες που τους επιτρέπουν να μετρούν και να ελέγχουν την ένταση του φωτός στο οποίο εκτίθεται το φυτό.

Με τον ίδιο τρόπο, ρυθμίζεται η μέση θερμοκρασία τους, εξασφαλίζοντας ότι είναι κατάλληλη για την ανάπτυξή τους. Έτσι, μέσω μιας εφαρμογής για smartphone, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε πότε είναι ώρα να μετακινήσουμε το φυτό, ώστε το φως να μην το βλάψει ή, αντίθετα, να εγγυηθούμε την απαραίτητη ποσότητα.

Υπάρχουν ορισμένα μοντέλα που διαθέτουν αισθητήρα φωτεινότητας με φως LED που ενεργοποιείται και απενεργοποιείται για να παρέχει το φάσμα του φωτός που απαιτεί το φυτό τη δεδομένη στιγμή. Πρόκειται για ένα βοήθημα για τη φωτοσύνθεση. Όπως επιβεβαιώνουν επιστημονικές μελέτες, αυτός ο τύπος φωτός επιταχύνει διάφορες διαδικασίες ανάπτυξης.

Αυτόματο πότισμα

Για όσους έχουν φυτά, το πότισμα είναι σημαντικό αλλά δύσκολο να ρυθμιστεί. Εάν δεν προσδιορίζεται η ακριβής ποσότητα νερού για κάθε δείγμα, υπάρχει κίνδυνος υπερβολικού ποτίσματος ή ξηρασίας λόγω έλλειψης νερού.

Λοιπόν, οι έξυπνες γλάστρες έχουν μια πολύ χρήσιμη λειτουργία, η οποία είναι η ρύθμιση του ποτίσματος. Αποδεικνύεται ότι αυτή η εφεύρεση εξισορροπεί την κατανάλωση νερού και ελέγχει το επίπεδο υγρασίας του υποστρώματος. Όλα αυτά, με στόχο τη διατήρηση των ακριβών επιπέδων του νερού στο φυτό σας.

Αυτές οι γλάστρες διαθέτουν μια δεξαμενή νερού που συνήθως είναι περίπου 5 λίτρα. Η ποσότητα αυτή θα μπορούσε να είναι αρκετή για να εξασφαλίσει την ευημερία του φυτού για αρκετές εβδομάδες.

Οι λειτουργίες που αναφέρθηκαν παραπάνω ρυθμίζονται από μια εφαρμογή για κινητά
.

Ανάλυση θρεπτικών στοιχείων του υποστρώματος

Οι έξυπνες γλάστρες καταγράφουν το ποσοστό λίπανσης, δηλαδή τον δείκτη των θρεπτικών συνθηκών του υποστρώματος. Έτσι, οι κηπουροί γνωρίζουν ακριβώς πότε πρέπει να εφαρμόσουν λίπασμα και ποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά πρέπει να έχει.

Αποστολή συμβουλών για τη φροντίδα των φυτών

Με την αποθήκευση και την καταγραφή των σχετικών πληροφοριών, οι γλάστρες στέλνουν χρήσιμες συμβουλές για να μάθει ο ιδιοκτήτης πώς να φροντίζει καλύτερα τα φυτά του. Οι σχετικές ειδοποιήσεις αποστέλλονται μέσω του κινητού τηλεφώνου. Όσοι ξεκινούν στον κόσμο της κηπουρικής μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις συστάσεις για να τις εφαρμόσουν σε άλλα φυτά που βρίσκονται σε παραδοσιακές γλάστρες.

Smart pots work from an app.
Η έξυπνη γλάστρα ελέγχεται από μια εφαρμογή κινητού τηλεφώνου που στέλνει ειδοποιήσεις σχετικά με τη φροντίδα του φυτού.

Υπάρχουν έξυπνες γλάστρες για υδροπονικές καλλιέργειες

Η υδροπονική καλλιέργεια σας επιτρέπει να έχετε διάφορα είδη φυτών χωρίς να χρησιμοποιείτε χώμα. Μπορούμε να πούμε ότι το υπόστρωμα του φυτού είναι το νερό. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να παρέχετε στο υγρό τα βέλτιστα θρεπτικά συστατικά ώστε τα φυτά να αναπτυχθούν υγιώς.

Βλέποντας ότι αυτή η τεχνική έχει γίνει πολύ δημοφιλής, υπάρχουν και έξυπνες γλάστρες που είναι ήδη σχεδιασμένες για υδροπονία. Ανάλογα με το επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης, υπάρχουν γλάστρες που διαθέτουν ένα σύστημα φώτων LED που συμβάλλουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης, αποφεύγοντας τις δύσκολες αλλαγές θέσης ανάλογα με το φυσικό φωτισμό. Αυτή είναι μια βασική συμβολή στην καλλιέργεια φυτών στο νερό.

Μπορεί μια παραδοσιακή γλάστρα να προσαρμοστεί ώστε να γίνει έξυπνη;

Πρέπει να πούμε ότι οι έξυπνες γλάστρες είναι ακριβές. Ανάλογα με το μοντέλο και το επίπεδο της τεχνητής νοημοσύνης, μπορεί να κοστίζουν 100 ευρώ ή και περισσότερο.

Λαμβάνοντας υπόψη την υψηλή τιμή τους, υπάρχουν κάποιοι που αναρωτιούνται αν είναι δυνατόν να μετατραπεί μια παραδοσιακή γλάστρα σε μια από τις προαναφερθείσες, με χαμηλότερο κόστος. Η απάντηση είναι ναι.

Ορισμένες συσκευές μπορούν να τοποθετηθούν στο εσωτερικό του υποστρώματος για τον έλεγχο των αναφερόμενων πτυχών: υγρασία, θερμοκρασία, θρεπτικά συστατικά και φωτισμός. Οι πληροφορίες παρέχονται μέσω μιας εφαρμογής που λειτουργεί μέσω σύνδεσης bluetooth.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Rizzo, S. Efecto de diferentes tipos de luz en el crecimiento de plantas in vitro: Revisión de Literatura. Escuela Agrícola Panamericana, Zamorano Honduras. 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.