Πώς καλλιεργούνται οι βρομελίδες: Φροντίδα και συστάσεις

Με την πρώτη ματιά, η καλλιέργεια βρομελίδων μοιάζει δύσκολο έργο. Ωστόσο, αυτά τα φυτά με την τροπική εμφάνιση είναι εύκολο να φυτευτούν, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και είναι ανθεκτικά σε διάφορες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες.
Πώς καλλιεργούνται οι βρομελίδες: Φροντίδα και συστάσεις

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιανουαρίου, 2023

Με την πρώτη ματιά, η καλλιέργεια βρομελίδων μοιάζει δύσκολο έργο. Ωστόσο, αυτά τα φυτά με την τροπική εμφάνιση είναι εύκολο να φυτευτούν, απαιτούν ελάχιστη συντήρηση και είναι ανθεκτικά σε διάφορες κλιματολογικές και περιβαλλοντικές συνθήκες. Μάθετε τα πάντα για τις βρομελίδες παρακάτω!

Με την επιστημονική ονομασία Bromeliaceae genera, πρόκειται για ένα επίφυτο με εντυπωσιακά χρώματα. Είναι γνωστό για το όμορφο φύλλωμά του, με φύλλα που ποικίλλουν σε αποχρώσεις του κόκκινου, του πράσινου, του πορτοκαλί, του μοβ και του κίτρινου.

Ως εκ τούτου, δεν απαιτεί χώμα για να αναπτυχθεί. Μπορεί να προσκολληθεί σε δέντρα ή άλλα αντικείμενα και μπορεί να φυτευτεί σε ρηχά εδάφη. Τι φροντίδα απαιτείται και πού πρέπει να φυτεύεται; Ακολουθούν όλες οι λεπτομέρειες.

Βρομελίδες: Τα κύρια χαρακτηριστικά

Οι βρομελίδες είναι πολυετή φυτά που ανήκουν στην οικογένεια Bromeliaceae. Κατάγονται από τη Δυτική Αφρική, αλλά σήμερα τις βρίσκουμε στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική και την Κεντρική Αμερική. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες είδη, αν και τα γένη Guzmania, Neoregelia και Vriesea είναι τα πιο γνωστά.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευση στο Ecology and Evolution, τα φυτά αυτά αναπτύσσονται αργά και τείνουν να προτιμούν ενδιαιτήματα με υψηλή βροχόπτωση και υγρασία. Χρειάζονται περίπου τρία χρόνια για να ωριμάσουν και να ανθίσουν, αν και ορισμένα είδη απαιτούν περισσότερο χρόνο.

Πώς μεγαλώνουν οι βρομελίδες: Φροντίδα και συστάσεις
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη βρομελίδων.

Αν και είναι επίφυτα, επειδή τείνουν να αναπτύσσονται στο φλοιό των δέντρων σε περιοχές με ζούγκλα, καλλιεργούνται επίσης για καλλωπιστικούς σκοπούς. Είναι συνήθως μικρά σε μέγεθος, αν και μπορεί να φτάσουν μέχρι και το ένα μέτρο σε ύψος.

Έχουν λογχοειδή φύλλα των οποίων οι αποχρώσεις ποικίλλουν ανάλογα με το γένος. Ορισμένα έχουν πράσινο χρώμα και άλλα ροζ, μοβ και γκρι. Επιπλέον, τα άνθη τους έχουν έντονα και ζωηρά χρώματα, τα οποία μπορεί να ποικίλλουν από κόκκινο έως φούξια, πορτοκαλί ή ροζ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι οι βρομελίδες ανθίζουν μόνο μία φορά κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μετά από αυτό, είναι απαραίτητο να κόψετε το στέλεχος του άνθους από τη βάση του, ώστε το φυτό να δημιουργήσει παραφυάδες.

Βρομελίδες: Είδη

Όπως έχουμε αναφέρει, υπάρχουν περισσότερα από δύο χιλιάδες είδη βρομελίδων. Τα περισσότερα από αυτά είναι επίφυτα και τα βρίσκουμε στις φυσικές περιοχές εξάπλωσής τους, δηλαδή στις τροπικές περιοχές της Αμερικής. Ακόμα κι έτσι, υπάρχουν κοινά είδη που μπορούν να καλλιεργηθούν σε κήπους. Τα πιο δημοφιλή είναι τα εξής:

  • Guzmania: Αυτό περιλαμβάνει τα πιο κοινά είδη, όπως τα G. lingulata, G. zahnii, G. Guzmania sanguinea και G. monostachia. Έχουν συνήθως μακριά, επίπεδα, φωτεινά πράσινα φύλλα. Τα άνθη τους μπορεί να εμφανίζονται έντονα κόκκινα, κίτρινα, πορτοκαλί, ροζ ή μοβ, ανάλογα με το είδος.
  • Neoregelia: Πρόκειται για ένα ποικιλόμορφο γένος βρομελίδων. Χρησιμοποιούνται ιδιαίτερα ως φυτά εσωτερικού χώρου και τα φύλλα τους έχουν χρώματα που κυμαίνονται από ροζ έως μοβ.
  • Vriesea: Η βρομελίδα V. χαρακτηρίζεται από το ποικιλόχρωμο φύλλωμά της και τα άνθη της που μοιάζουν με φτερά. Περιλαμβάνει δημοφιλή είδη όπως το V. splendens και το υβρίδιο Vreisea ‘Fireworks’.
  • Ananas comosus: Αυτό είναι το γένος που περιλαμβάνει τον κοινό ανανά. Έχει αραχνοΰφαντα φύλλα και μια ακίδα λουλουδιών στην οποία αναπτύσσονται μικροσκοπικοί ανανάδες.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να αφαιρέσετε τη λευκή μούχλα στο χώμα από τα φυτά

Φροντίδα και συστάσεις για την καλλιέργεια βρομελίδων

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου όταν καλλιεργείτε βρομελίδες είναι ότι δεν απαιτούν πυκνό ή πολύ βαθύ χώμα, αλλά το αντίθετο. Στην κηπουρική χρησιμοποιούνται συχνά μείγματα από φλοιό, βρύα ή άλλα οργανικά υλικά. Επίσης, μια ρηχή γλάστρα είναι η καλύτερη επιλογή.

Φυσικά, πρέπει να δημιουργηθούν κάποιες συγκεκριμένες συνθήκες για να ωριμάσει και να ευδοκιμήσει το φυτό. Αυτό μπορεί να καθοριστεί από το φως, τη θερμοκρασία, την υγρασία και τη διατροφή. Σε γενικές γραμμές, δεν απαιτούν μεγάλη συντήρηση και προσαρμόζονται καλά σε τροπικά, θερμά και εύκρατα κλίματα.

Είναι δυνατόν να καλλιεργήσετε βρομελίδες χωρίς χώμα. Για να γίνει αυτό, το φυτό πρέπει να συνδεθεί σε ένα αντικείμενο που του επιτρέπει να στέκεται όρθιο.

Φως για τις βρομελίδες

Όταν καλλιεργείτε βρομελίδες, να έχετε κατά νου να τους παρέχετε φωτεινό, έμμεσο φως, ειδικά αν έχουν σκληρά, άκαμπτα φύλλα. Εάν πρόκειται για ποικιλίες με μαλακά φύλλα, χωρίς αγκάθια, τα επίπεδα φωτισμού πρέπει να είναι λίγο χαμηλότερα.

Καθώς πλησιάζει η περίοδος ανθοφορίας, η αυξημένη έκθεση στο φως μπορεί να βελτιστοποιήσει τη διαδικασία.

Σε κάθε περίπτωση, ελέγξτε ότι οι υπόλοιπες συνθήκες είναι κατάλληλες.

Έδαφος

Όταν πρόκειται για την καλλιέργεια βρομελίδων εσωτερικού χώρου, το ιδανικό χώμα αποτελείται συνήθως κατά τα δύο τρίτα από χώμα με βάση την τύρφη και κατά το ένα τρίτο από άμμο. Αυτό επιτρέπει τη συγκράτηση της υγρασίας, αλλά εξασφαλίζει επίσης την αποστράγγιση. Άλλα μείγματα είναι ο ξυλάνθρακας, τα βρύα και τα χώματα για ορχιδέες.

Ενώ κάποιοι προτιμούν να τις φυτεύουν σε ρηχές γλάστρες, υπάρχουν και εκείνοι που τις τοποθετούν σε κορμούς, σανίδες και παρόμοιες επιφάνειες. Στις τελευταίες περιπτώσεις, είναι απαραίτητο να υπάρχει ένα στήριγμα για το φυτό.

Νερό

Πώς μεγαλώνουν οι βρομελίδες: Φροντίδα και συστάσεις
Ο ψεκασμός των φύλλων με νερό είναι ένας καλός τρόπος για να διατηρήσετε την υγεία της βρομελίδας σας.

Ένας από τους λόγους που αυτό το φυτό θεωρείται ανθεκτικό είναι επειδή μπορεί να αντέξει τις συνθήκες ξηρασίας. Παρόλο που το φυσικό του περιβάλλον είναι υγρό, δεν απαιτεί πολύ πότισμα. Στην πραγματικότητα, στο στάδιο ανάπτυξής τους, θα πρέπει να ποτίζονται με φειδώ σε εβδομαδιαία βάση. Το χειμώνα, το πότισμα πρέπει να μειώνεται.

Η ρίζα του φυτού είναι ευαίσθητη στη σήψη, γι’ αυτό δεν πρέπει να μένει στάσιμο νερό. Το κλειδί είναι να περιμένετε μέχρι η επιφάνεια του εδάφους να φαίνεται στεγνή στην αφή πριν ποτίσετε ξανά. Από την άλλη πλευρά, είναι καλή ιδέα να ψεκάζετε τα φύλλα με τη βοήθεια ενός μπουκαλιού ψεκασμού.

Θερμοκρασία και υγρασία

Οι βρομελίδες συχνά προτιμούν θερμοκρασίες μεταξύ 15 και 30 βαθμών Κελσίου. Έχουν την τάση να μην ανέχονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε χρειάζονται προστασία το χειμώνα.

Αν και ορισμένες μπορούν να αντέξουν περιβάλλοντα μέχρι και -6°C, δεν πρέπει να εκτίθενται σε περιβάλλοντα κάτω από °C. Η συνιστώμενη υγρασία για την ανάπτυξή τους είναι μεταξύ 40 και 50%.

Λίπασμα

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της καλλιέργειας βρομελίδων είναι ότι συνήθως δεν χρειάζονται λίπασμα. Συχνά, το φυτό τα καταφέρνει και μόνο του με το πότισμα. Ωστόσο, υγρό λίπασμα αραιωμένο κατά το ήμισυ μπορεί να εφαρμοστεί κατά τη διάρκεια του σταδίου ανάπτυξης. Εάν το φυτό βρίσκεται κοντά στην ανθοφορία, η χρήση αυτών των προϊόντων μπορεί να είναι αντιπαραγωγική.

Καλλιέργεια σε εξωτερικούς χώρους

Ορισμένες ειδικές εκτιμήσεις είναι απαραίτητες εάν θέλετε να καλλιεργήσετε βρομελίδες σε εξωτερικούς χώρους. Είναι προτιμότερο να επιλέξετε ρηχές γλάστρες, καθώς το χειμώνα είναι προτιμότερο να τις μεταφέρετε σε εσωτερικό χώρο για να μην σαπίσουν.

Είναι επίσης δυνατό να τις καλλιεργήσετε κάτω από ένα σκιερό δέντρο ή σε οποιοδήποτε φυτό που καταφέρνει να αποφύγει την άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Το πολύ φως τείνει να καίει τα φύλλα. Το πότισμα είναι σημαντικό αλλά η υπερβολική υγρασία θα αλλοιώσει το φυτό. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει καλή αποστράγγιση.

Παράσιτα

Οι βρομελίδες είναι απίθανο να προσβληθούν από παράσιτα. Τις περισσότερες φορές αναπτύσσουν ασθένειες λόγω υπερβολικού ποτίσματος ή υπερβολικής έκθεσης στο άμεσο ηλιακό φως.

Πολλαπλασιασμός

Ο συνήθης τρόπος πολλαπλασιασμού των βρομελίδων είναι από τα μπουμπούκια τους. Η καλλιέργεια από σπόρους είναι συνήθως πιο δύσκολη. Σε κάθε περίπτωση, αν επιλέξετε τους σπόρους, καλό είναι να γίνεται η καλλιέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Πώς να χρησιμοποιήσετε λάδι Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Τι πρέπει να θυμάστε όταν καλλιεργείτε βρομελίδες

Λόγω των εντυπωσιακών πολύχρωμων λουλουδιών τους, οι βρομελίδες προτιμώνται συχνά ως φυτά εσωτερικού χώρου ή κήπου. Αναπτύσσονται αργά και μπορεί να χρειαστούν περίπου τρία χρόνια μέχρι να ανθίσουν. Μόλις ανθίσουν, το αρχικό φυτό συνήθως πεθαίνει. Ωστόσο, αναπτύσσεται ξανά από τα μπουμπούκια του.

Γενικά, απαιτείται ελάχιστη φροντίδα για να διατηρηθεί σε άριστη κατάσταση. Το μέτριο πότισμα και ο έμμεσος φωτισμός είναι το κλειδί. Επίσης, είναι καλή ιδέα να τα φυτεύετε σε μικρές γλάστρες, με καλό σύστημα αποστράγγισης, που μπορούν να μεταφερθούν σε εσωτερικό χώρο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα δοκιμάσετε λοιπόν αυτό το φυτό;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ladino G, Ospina-Bautista F, Estévez Varón J, Jerabkova L, Kratina P. Ecosystem services provided by bromeliad plants: A systematic review. Ecol Evol. 2019 May 29;9(12):7360-7372. doi: 10.1002/ece3.5296. PMID: 31380056; PMCID: PMC6662323.
  • Cach-Pérez MJ, Andrade JL, Chilpa-Galván N, Tamayo-Chim M, Orellana R, Reyes-García C. Climatic and Structural Factors Influencing Epiphytic Bromeliad Community Assemblage along a Gradient of Water-Limited Environments in the Yucatan Peninsula, Mexico. Tropical Conservation Science. 2013;6(2):283-302. doi:10.1177/194008291300600209
  • NCBI Taxonomy: a comprehensive update on curation, resources and tools. Database (Oxford). 2020: baaa062. PubMed: 32761142 PMC: PMC7408187.
  • Bromeliads. University of Florida Institute of Food & Agricultural Sciences.
  • Schiappacasse, Flavia, et al. Ethylene Spray Influences Flowering of the Chilean Bromeliad Fascicularia Bicolor. Idesia (Arica), 2016, pp. 0–0. doi:10.4067/S0718-34292016005000027
  • Bromeliads. University of Wisconsin-Madison Extension.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.