Δευτέρα χωρίς κρέας: Η τάση που ωφελεί την υγεία σας και το περιβάλλον

Θα σας παρουσιάσουμε μια τάση που γίνεται μόδα για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση των ρυπογόνων εκπομπών. Θα συμμετάσχετε στο κίνημα "Δευτέρα χωρίς κρέας";
Δευτέρα χωρίς κρέας: Η τάση που ωφελεί την υγεία σας και το περιβάλλον
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Οκτωβρίου, 2022

Η Δευτέρα χωρίς κρέας είναι μια σύγχρονη τάση που, σύμφωνα με τους οπαδούς της, προσφέρει οφέλη για την υγεία και το περιβάλλον. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να την ακολουθήσετε σωστά, προκειμένου να επωφεληθείτε στο μέγιστο δυνατό βαθμό από αυτήν, βελτιστοποιώντας έτσι το θρεπτικό περιεχόμενο και αποτρέποντας τις ελλείψεις.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι το κρέας δεν είναι επιβλαβής τροφή. Αντιθέτως, είναι ένα τρόφιμο με υψηλή διατροφική πυκνότητα που πρέπει να περιλαμβάνεται στη διατροφή σε τακτική βάση.

Περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και βασικά μέταλλα που εξασφαλίζουν την παραγωγή ορμονών. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διατροφής σας.

Πώς να συμπληρώσετε τη Δευτέρα χωρίς κρέας;

Αν και η κατανάλωση κρέατος θεωρείται θετική, η κατάχρηση αυτού του προϊόντος και η μη ενθάρρυνση της ποικιλίας δεν είναι θετικό πράγμα. Εξάλλου, υπάρχουν και άλλα τρόφιμα που μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας.

Υπό αυτή την έννοια, μπορούμε να επισημάνουμε τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Όλα αυτά θα πρέπει να καταναλώνονται τακτικά για την αποφυγή της σαρκοπενίας, όπως υποδεικνύει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο BioMed Research International.

Στην πραγματικότητα, η αντικατάσταση μέρους της πρόσληψης κρέατος στη διατροφή μας με ψάρια θα μπορούσε να έχει ορισμένες θετικές συνέπειες. Τα θαλάσσια προϊόντα τείνουν να έχουν ένα πιο ποιοτικό λιπιδαιμικό προφίλ. Αποτελούν πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, στοιχείων που έχει αποδειχθεί ότι ρυθμίζουν τα επίπεδα εσωτερικής φλεγμονής. Χάρη σε αυτόν τον μηχανισμό, μπορούν να προληφθούν χρόνιες και σύνθετες παθολογίες, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα ψάρια αποτελούν πηγή ιωδίου. Αυτό το μέταλλο είναι σημαντικό για τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.

Στην πραγματικότητα, η έλλειψη αυτού του μετάλλου θα μπορούσε να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερο να εξασφαλίσετε τη βέλτιστη κατανάλωση του μετάλλου για να αποφύγετε σημαντικές μεταβολές στη σύνθεση του σώματος.

Eating fish on Meatless Mondays.
Το ψάρι είναι ένα λευκό κρέας που μπορεί να αντικαταστήσει το κόκκινο κρέας, με παρόμοια συνεισφορά σε θρεπτικά συστατικά.

Καταναλώστε πρωτεΐνες, αλλά όχι κόκκινο κρέας

Το να μην τρώτε κρέας τις Δευτέρες δεν σημαίνει ότι υποφέρετε από έλλειμμα πρωτεϊνών. Αν τρώτε ψάρια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα, οι καθημερινές σας ανάγκες θα καλύπτονται.

Φυσικά, θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παρουσία πρωτεϊνούχων λαχανικών στα γεύματα. Εξάλλου, τα τρόφιμα αυτά συμπληρώνουν την πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών και παρέχουν μεγάλη ποσότητα φυτοχημικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση.

Μείωση της κατανάλωσης κρέατος προς όφελος του περιβάλλοντος;

Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν πολλές εικασίες σχετικά με την ανάγκη μείωσης της κατανάλωσης κρέατος για την αποτροπή της εξέλιξης της κλιματικής αλλαγής. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί ειδικοί είναι επιφυλακτικοί ως προς αυτό.

Εξάλλου, το κύριο πρόβλημα της ρύπανσης προκαλείται από τον υπερπληθυσμό και όχι από την κατανάλωση κρέατος αυτή καθεαυτή. Και είναι αδύνατο για τον άνθρωπο να θρέψει τους πάντες με τους σημερινούς μηχανισμούς παραγωγής.

Όταν σκεφτόμαστε τη φροντίδα του περιβάλλοντος, υπάρχουν πολλές άλλες πιο αποτελεσματικές επιλογές που μπορούν να εφαρμοστούν. Μπορούμε να επιλέξουμε καθαρές μορφές ενέργειας, να μειώσουμε την ποσότητα των ρούχων ή των υφασμάτων που αγοράζουμε και να κάνουμε υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.

Ούτε πρέπει να σκεφτούμε ότι η παραγωγή φυτικών τροφών δεν παράγει ρυπογόνες εκπομπές. Δεν αποτελεί πανάκεια από αυτή την άποψη. Ούτε υπάρχουν αξιόπιστες έρευνες που να συγκρίνουν τη διαφορά στη ρύπανση μεταξύ μιας κτηνοτροφικής μονάδας και μιας μονάδας που τρέφει μια πληθυσμιακή ομάδα.

Some potatoes.
Οι μεγάλης κλίμακας καλλιέργειες έχουν επίσης αντίκτυπο στο περιβάλλον. Σκεφτείτε μόνο τις καλλιέργειες σιτηρών ή τη μαζική βιομηχανία λαχανικών για τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Δευτέρα χωρίς κρέας: μια σύγχρονη προσέγγιση

Η Δευτέρα χωρίς κρέας μπορεί να έχει οφέλη για την υγεία, αλλά υπάρχουν επίσης αρκετά μειονεκτήματα. Η αύξηση της κατανάλωσης ψαριών θα ήταν θετική, αλλά όχι επειδή το κρέας είναι επιβλαβές για τον οργανισμό ή λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών. Όταν πρόκειται για τον σχεδιασμό μιας σωστής διατροφής, είναι προτιμότερο να επιλέγουμε την ποικιλία και την ισορροπία.

Όταν μιλάμε για το περιβάλλον, πρέπει να εξετάσουμε διάφορες δράσεις. Η ανακύκλωση, η αποφυγή της υπεραγοράς τεχνολογικών και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και η καλή χρήση της ενέργειας είναι πρακτικοί τρόποι για να κάνουμε τη διαφορά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Calder PC. Omega-3 fatty acids and inflammatory processes: from molecules to man. Biochem Soc Trans. 2017;45(5):1105-1115. doi:10.1042/BST20160474
  • Ikomi C, Cole CR, Vale E, Golekoh M, Khoury JC, Jones NY. Hypothyroidism and Iodine Deficiency in Children on Chronic Parenteral Nutrition. Pediatrics. 2018;141(4):e20173046. doi:10.1542/peds.2017-3046

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.