Πρήξιμο στα δάχτυλα: Αιτίες και φυσικές θεραπείες

Αν έχετε πρησμένο δάχτυλο, μπορεί να οφείλεται απλώς σε ένα χτύπημα ή σε μια σκλήθρα. Ωστόσο, εάν το πρήξιμο διαρκεί περισσότερο από δύο ημέρες, επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Πρήξιμο στα δάχτυλα: Αιτίες και φυσικές θεραπείες
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2022

Σας έχει συμβεί ποτέ; Έχετε κοιτάξει ποτέ τα χέρια σας και παρατηρήσατε ότι κάποιο από τα δαχτυλίδια σας έχει αρχίσει να σας σφίγγει τρομερά, ότι τα δάχτυλά σας φαίνονται πρησμένα και μάλιστα έχουν διαφορετικό χρώμα; Τι προκαλεί το πρήξιμο στα δάχτυλα; Υπάρχουν θεραπείες;

Είναι αλήθεια ότι οι αιτίες μπορεί να είναι πολύ διαφορετικές. Τις περισσότερες φορές δεν είναι κάτι σοβαρό, αλλά άλλες φορές μπορεί να είναι το σύμπτωμα μιας υποκείμενης νόσου ή ασθένειας. Στο σημερινό άρθρο, θα σας εξηγήσουμε τα πάντα γι’ αυτό.

Ποια είναι η αιτία για το πρήξιμο στα δάχτυλα;

Το πρήξιμο στα δάχτυλα είναι πιο συχνό απ’ ό,τι νομίζουμε. Μερικές φορές μπορεί να περπατάμε για αρκετή ώρα και όταν κοιτάμε τα χέρια και τα δάχτυλά μας να βλέπουμε ότι είναι πρησμένα, με ένα ελαφρώς ενοχλητικό μυρμήγκιασμα.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στην κυκλοφορία του αίματος και στον τρόπο που λειτουργεί η καρδιά μας λόγω της άσκησης.

Πρήξιμο στα δάχτυλα: Αιτίες και φυσικές θεραπείες

Το πρήξιμο στα δάχτυλα συχνά οφείλεται σε τραυματισμό, ενώ μπορεί να προκληθεί και από λοιμώξεις.

Πρώτα πρέπει να αποκλείσουμε αν οφείλεται σε κάποια ασθένεια των αρθρώσεων, όπως η αρθρίτιδα. Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες πιθανές αιτίες για τα πρησμένα δάχτυλα:

 • Τραυματισμός ή αμβλύ τραύμα: Έχετε υποστεί κάποιου είδους χτύπημα στο σώμα σας; Πέφτουμε πάνω σε κάτι και ίσως δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα, η φλεγμονή θα αρχίσει να φαίνεται.
 • Τραυματισμός συνδέσμου ή χόνδρου: Εάν δουλεύετε και κάνετε πάντα τις ίδιες κινήσεις με τα δάχτυλα ή τα χέρια σας, τότε είναι πολύ συνηθισμένο τα δάχτυλά σας να πρήζονται. Θα μπορούσε να οφείλεται σε τραυματισμό του χόνδρου.
 • Θυλακίτιδα (φλεγμονή ενός θύλακα που προστατεύει και μαλακώνει τις αρθρώσεις): Αυτό είναι πολύ επώδυνο, τα δάχτυλα εμφανίζουν φλεγμονή και υπάρχει πρήξιμο στην περιοχή της άρθρωσης.
 • Σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα: Πιθανότατα έχετε ακούσει γι’ αυτή την επώδυνη κατάσταση, η οποία είναι πολύ συχνή στις γυναίκες. Υπάρχει πίεση στο νεύρο που διατρέχει τον καρπό, όπου είναι σύνηθες τα δάχτυλα όχι μόνο να πρήζονται, αλλά και να χάνουν την ευαισθησία τους. Είναι πολύ επώδυνο.
 • Φλεγμονή του γαγγλίου: Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται όταν υπάρχει πρήξιμο στο ανώτερο τμήμα της άρθρωσης ή του τένοντα, που μπορεί να φτάσει μέχρι τα δάχτυλά μας, δημιουργώντας φλεγμονή.

Ακόμα μερικές αιτίες για το πρήξιμο στα δάχτυλα

Μια λοίμωξη: Αυτό είναι κάτι που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Υπάρχει μια βακτηριακή λοίμωξη που σχετίζεται με:

 • Σταφυλόκοκκο που προκαλεί μια πολύ εντυπωσιακή φλεγμονή στα δάχτυλα. Είναι επώδυνη και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πυρετό.
 • Παρανυχίδα: Αυτή είναι εμφανής και συνήθως επηρεάζει μόνο το ένα δάχτυλο. Πρόκειται για μια πολύ επώδυνη λοίμωξη γύρω από το νύχι που προκαλεί φλεγμονή στο δάχτυλο και ιδιαίτερα στην περιοχή γύρω από το ίδιο το νύχι. Μπορεί ακόμη και να εμφανιστεί πύον.
 • Ρευματοειδή αρθρίτιδα: Δυστυχώς, πρόκειται για μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε. Πρόκειται για μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τις αρθρώσεις. Δημιουργεί φλεγμονή και συχνά ξεκινά από τα δάχτυλα. Μην αποκλείετε τη ρευματοειδή αρθρίτιδα και πηγαίνετε να κάνετε εξετάσεις.
 • Σηπτική αρθρίτιδα: Αυτός ο τύπος αρθρίτιδας είναι μολυσματικός και πρέπει να διαφοροποιείται από τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Τα συμπτώματα είναι συνήθως τα ίδια, αλλά ο γιατρός σας θα ξέρει πώς να τη διαφοροποιήσει και να τη διαγνώσει σωστά.

Διαβάστε περισσότερα για το ίδιο θέμα εδώ: Είναι σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ή αρθρίτιδα;

Όταν έχετε πρήξιμο σε ένα ή περισσότερα δάχτυλα, θα πρέπει να προσέχετε τα συμπτώματα. Είναι μόνο ένα δάχτυλο που πρήζεται ή είναι όλα;

Αν είναι όλα, τότε συνήθως οφείλεται σε κυκλοφορικά προβλήματα ή σε σύνδρομο μετακαρπίου. Αν είναι μόνο το ένα, τότε ελέγξτε τα νύχια σας για μόλυνση, χτύπημα ή κάποιο είδος σκλήθρου ή άλλου αντικειμένου που έχει ενσωματωθεί σε αυτά. Θα μπορούσε ακόμη και να οφείλεται σε τσίμπημα εντόμου.

Ωστόσο, εάν η φλεγμονή διαρκεί περισσότερο από πέντε ημέρες, πηγαίνετε να δείτε το γιατρό σας.

Πώς να μειώσετε τη φλεγμονή στα δάχτυλα;

Πρήξιμο στα δάχτυλα: Αιτίες και φυσικές θεραπείες

Όπως είπαμε, εάν η φλεγμονή διαρκεί για αρκετές ημέρες, τότε θα πρέπει να πάτε να δείτε το γιατρό σας. Εν τω μεταξύ, στο σπίτι, μπορείτε να ακολουθήσετε αυτές τις συμβουλές:

1. Ζεστά και κρύα λουτρά με νερό από δενδρολίβανο

Το δενδρολίβανο είναι κατάλληλο για τη μείωση της φλεγμονής των αρθρώσεων και των χόνδρων.

 • Μπορείτε να φτιάξετε ένα έγχυμα με δύο κλαδάκια αυτού του φαρμακευτικού φυτού και στη συνέχεια να μουλιάσετε τα πρησμένα δάχτυλά σας σε αυτό το ζεστό παρασκεύασμα για τρία λεπτά.
 • Στη συνέχεια, κάντε το ίδιο αλλά σε μια κατσαρόλα με δροσερό νερό.
 • Βάλτε τα χέρια σας εναλλάξ από τη μια κατσαρόλα στην άλλη και η διαφορά θερμοκρασίας θα κάνει το αίμα να ρέει καλύτερα και θα μειώσει τη φλεγμονή.
 • Κλείνοντας, μπορείτε να κάνετε ένα μικρό μασάζ με μερικές σταγόνες από αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου.

2. Σκελίδα σκόρδου

Αν υποψιάζεστε ότι το πρήξιμο των δακτύλων σας οφείλεται σε κάτι βακτηριακό, τότε σας συνιστούμε να τρίψετε μια σκελίδα σκόρδου πάνω στην πληγείσα περιοχή.

Το σκόρδο είναι ένα εξαιρετικό αντιβακτηριακό, οπότε θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής. Παρόλα αυτά, σας συνιστούμε να επισκεφθείτε έναν γιατρό για να βρείτε την υποκείμενη αιτία της φλεγμονής στα δάχτυλα.

Ανακαλύψτε περισσότερα για το σκόρδο εδώ: Πώς να φτιάξετε σάλτσα σκόρδου στο σπίτι

3. Επίδεσμοι με ρίζα τζίντζερ

Αυτή η ρίζα, χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της, θα μπορούσε να μας βοηθήσει να μειώσουμε τη φλεγμονή. Αν τρίψουμε μερικές λωρίδες και φτιάξουμε ένα έγχυμα με αυτές μπορούμε να έχουμε εξαιρετικά αποτελέσματα.

 • Πρώτα απ’ όλα, μουλιάστε τα πρησμένα δάχτυλά σας σε αυτό το έγχυμα για λίγα λεπτά.
 • Στη συνέχεια, πάρτε τα κομμάτια τζίντζερ και φτιάξτε από αυτά έναν μαλακό επίδεσμο για να τον τοποθετήσετε στα προσβεβλημένα δάχτυλα- προσέξτε να μην τον κάνετε πολύ σφιχτό.

Όπως είδαμε, το πρήξιμο των δακτύλων μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, αλλά μπορείτε επίσης να βρείτε ανακούφιση με αυτές τις τρεις απλές φυσικές θεραπείες (υπάρχουν και πολλές άλλες!).

Ωστόσο, σας συνιστούμε πάντα να συμβουλεύεστε το γιατρό σας πριν προβείτε σε οποιαδήποτε από τις θεραπείες που αναφέραμε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.