7 κλειδιά για τη στοματική υγιεινή με σιδεράκια

Η στοματική υγιεινή με σιδεράκια απαιτεί περισσότερο χρόνο και φροντίδα. Παρότι αυτό μεταφράζεται σε περισσότερη προσπάθεια, αξίζει τον κόπο, καθώς θα είστε σίγουροι/ες ότι τα σιδεράκια σας, το μασελάκι, ή το εξωστοματικό τόξο λειτουργούν σωστά.
7 κλειδιά για τη στοματική υγιεινή με σιδεράκια

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Δεν είναι εύκολο να διατηρείτε τη στοματική υγιεινή με σιδεράκια. Όμως, ταυτόχρονα, για να διασφαλίσετε ότι θα πετύχει η θεραπεία και πως δε θα υπάρξουν προβλήματα όπως πλάκα ή ουλίτιδα, είναι απαραίτητο να διατηρείτε τα δόντια και τα σιδεράκια σας καθαρά.

Ένα άτομο με σιδεράκια ή κάποιο άλλο ορθοδοντικό στοιχείο θα πρέπει να καταβάλλει περισσότερη προσπάθεια για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής, ειδικά αν το στοιχείο αυτό δεν είναι αποσπώμενο. Θα πρέπει να αφιερώσει παραπάνω χρόνο και να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ώστε να πετύχει ένα καλό αποτέλεσμα.

Ευτυχώς, τα κλειδιά για επαρκή στοματική υγιεινή με σιδεράκια είναι αρκετά απλά. Πρόκειται για εύκολες ενέργειες οι οποίες, παρότι απαιτούν παραπάνω χρόνο από τον συνηθισμένο, θα διασφαλίσουν ότι δε θα υποφέρετε από επιπλέον μελλοντικά προβλήματα. Παρακάτω θα μοιραστούμε τα επτά κλειδιά που θα σας προσφέρουν μια καλή στοματική υγιεινή.

1. Στοματική υγιεινή με σιδεράκια – Βούρτσισμα

Το πιο σημαντικό μέτρο για τη σωστή στοματική υγιεινή με σιδεράκια είναι το βούρτσισμα. Θα πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας τουλάχιστον τρεις φορές την ημέρα. Ωστόσο, σας συμβουλεύουμε να τα βουρτσίζετε μετά από κάθε γεύμα ή αφότου πιείτε κάποιο ζαχαρώδες ρόφημα.

Γυναίκα τοποθετεί οδοντόκρεμα σε οδοντόβουρτσα

Το νυχτερινό βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό και αυτό στο οποίο θα πρέπει να αφιερώσετε περισσότερο χρόνο. Είναι προτιμότερο να βουρτσίζετε απαλά κάθε δόντι ξεχωριστά, και από τις δύο πλευρές και ανάμεσα από τις κοιλότητες μεταξύ των δοντιών. Το βούρτσισμα είναι το κύριο όπλο για την καταπολέμηση της βακτηριακής πλάκας.

Το βούρτσισμα είναι μία από τις πιο σημαντικές συνήθειες στοματικής υγιεινής. Αν έχετε σιδεράκια, καλό θα ήταν να βουρτσίζετε τα δόντια μετά από κάθε γεύμα για να είστε σίγουροι/ες ότι τα καθαρίσατε σωστά.

2. Η οδοντόβουρτσα

Υπάρχουν ειδικές οδοντόβουρτσες για τη στοματική υγιεινή με σιδεράκια. Έχουν σχήμα V το οποίο τις επιτρέπει να καθαρίζουν γύρω από αυτά.

Όμως, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε μια ηλεκτρική οδοντόβουρτσα. Οι καλύτερες από αυτές είναι επαναφορτιζόμενες και έχουν τεχνολογία που τις επιτρέπει να ταλαντεύονται.

Επιπλέον, θα πρέπει να επιλέγετε ειδική κεφαλή για σιδεράκια. Θα ήταν ακόμη καλύτερο αν η οδοντόβουρτσά σας έχει αισθητήρα πίεσης. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την υπερβολική πίεση που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα σιδεράκια.

3. Στοματική υγιεινή με σιδεράκια – Οδοντόκρεμα

Είναι καλύτερη η χρήση οδοντόκρεμας με φθόριο καθώς βοηθά στη δημιουργία ασπίδας κατά της τερηδόνας ενώ ταυτόχρονα είναι ήπια. Οι λευκαντικές οδοντόκρεμες δεν είναι καλή επιλογή επειδή έχουν την τάση να προκαλούν ζημιά στο σμάλτο των δοντιών και ορισμένες φορές επηρεάζουν τα σιδεράκια.

Αν έχετε κάποιο άλλο πρόβλημα, όπως χαλίτωση ή ουλίτιδα, συμβουλευτείτε τον/ην οδοντίατρό σας καθώς εκείνος/η θα σας ενημερώσει για τον τύπο οδοντόκρεμας που θα πρέπει να χρησιμοποιείτε. Όμως, να θυμάστε ότι η οδοντόκρεμα είναι συμπληρωματική. Το βούρτσισμα είναι το πιο σημαντικό.

4. Οδοντικό νήμα

Ναι, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα. Αυτό σας επιτρέπει να φτάσετε ανάμεσα στα δόντια για να επιτύχετε τη σωστή στοματική υγιεινή με σιδεράκια. Όταν έχετε σιδεράκια, όσο και να βουρτσίζετε τα δόντια σας πάντα θα υπάρχουν σημεία που αφήσατε.

Με τα σιδεράκια ίσως να μην παρατηρήσετε ότι υπάρχουν μικρά υπολείμματα φαγητού στα δόντια. Ιδανικά, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε κερωμένο οδοντικό νήμα. Είναι καλύτερο αν έχει βελόνα (threader). Θα πρέπει να μετακινείτε το νήμα απαλά πάνω-κάτω ανάμεσα στα δόντια.

Στοματική υγιεινή με σιδεράκια

Ο καθαρισμός με οδοντικό νήμα απομακρύνει τα υπολείμματα φαγητού ανάμεσα από τα δόντια και τα σιδεράκια.

5. Στοματική υγιεινή με σιδεράκια – Αποκάλυψη της πλάκας

Τα προϊόντα που αποκαλύπτουν την πλάκα σάς βοηθούν να ανιχνεύσετε τις περιοχές όπου υπάρχουν ελάχιστα υπολείμματα φαγητού. Δε μπορείτε να βασίζεστε στο βούρτσισμα, ακόμη παραπάνω αν έχετε μη αποσπόμενα σιδεράκια, επειδή είναι πιθανό να παραλείψετε ορισμένες περιοχές και υπάρχουν πολλά σημεία τα οποία φτάνετε δύσκολα.

Θα πρέπει να τα χρησιμοποιείτε μετά το βούρτσισμα. Σας δείχνουν τα σημεία που θα πρέπει να βουρτσίσετε ξανά, αλλά και όσα δεν πετύχατε σωστή στοματική υγιεινή.

6. Στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα είναι απαραίτητο για τα άτομα με σιδεράκια. Χρησιμοποιείται μετά το βούρτσισμα και η κύρια λειτουργία του είναι να αφαιρεί τα βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Ορισμένα από αυτά είναι ειδικά σχεδιασμένα για χρήση από άτομα με ορθοδοντικά στοιχεία, καθώς έχουν συστατικά τα οποία δεν τους προκαλούν ζημιά. Σε κάθε περίπτωση, ένα καλό στοματικό διάλυμα με φθόριο βοηθά τη προστασία του σμάλτου.

Γυναίκα χρησιμοποιεί στοματικό διάλυμα

Το στοματικό διάλυμα είναι ένα καλό συμπλήρωμα της στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, εξουδετερώνει τα βακτήρια.

7. Στοματική υγιεινή με σιδεράκια – Στοματικό ντους

Μια συσκευή στοματικού ντους είναι το τέλειο συμπλήρωμα για τη διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Παρόλα αυτά, δε θα πρέπει να ξεχνάτε ότι ειδικά αν έχετε σιδεράκια, υπάρχουν αρκετά σημεία όπου συσσωρεύονται μικρά υπολείμματα φαγητού που δεν βλέπετε.

Ένα στοματικό ντους εκτοξεύει νερό με πίεση το οποίο φτάνει σε όλα τα σημεία του στόματος. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλο για άτομα που χρειάζονται ειδική φροντίδα στη στοματική υγιεινή τους. Υπάρχουν διάφορα είδη στοματικού ντους στην αγορά, από τα πολύ απλά μέχρι τα ιδιαίτερα εξειδικευμένα.

Συμπέρασμα

Είναι απαραίτητο να ενισχύσετε τις συνήθειες στοματικής υγιεινής αν έχετε σιδεράκια. Γι’ αυτό, σας προτείνουμε να βελτιώσετε το βούρτσισμα, να επιλέξετε κατάλληλες οδοντόβουρτσες, και να χρησιμοποιείτε άλλα αντικείμενα όπως οδοντικό νήμα και στοματικό διάλυμα. Επίσης σημαντικό είναι να πάτε συχνά στον/ην ορθοδοντικό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Soria-Hernández, M. A., Molina, N., & Rodríguez, R. (2008). Hábitos de higiene bucal y su influencia sobre la frecuencia de caries dental. Acta pediátrica de México, 29(1), 21-24.
  • Arnold WH, Dorow A, Langenhorst S, Gintner Z, Bánóczy J, Gaengler P. Effect of fluoride toothpastes on enamel demineralization. BMC Oral Health. 2006;6:8. Published 2006 Jun 15. doi:10.1186/1472-6831-6-8
  • Asl Aminabadi N, Balaei E, Pouralibaba F. The Effect of 0.2% Sodium Fluoride Mouthwash in Prevention of Dental Caries According to the DMFT Index. J Dent Res Dent Clin Dent Prospects. 2007;1(2):71–76. doi:10.5681/joddd.2007.012
  • Cozzani M, Ragazzini G, Delucchi A, et al. Oral hygiene compliance in orthodontic patients: a randomized controlled study on the effects of a post-treatment communication. Prog Orthod. 2016;17(1):41. doi:10.1186/s40510-016-0154-9
  • Atassi, F., & Awartani, F. (2010). Oral hygiene status among orthodontic patients. Journal of Contemporary Dental Practice11(4), 25–32.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.