Υπερδοντίαση: Όλες οι αιτίες και η θεραπεία

Η υπερδοντίαση είναι μια κατάσταση στην οποία υπάρχουν επιπλέον δόντια. Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι επηρεάζει περίπου το 3% του πληθυσμού. Ποιες είναι όμως οι αιτίες;
Υπερδοντίαση: Όλες οι αιτίες και η θεραπεία

Έχει γραφτεί από Ana María Fuentes Turrión

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η υπερδοντίαση είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο αναπτύσσει επιπλέον δόντια, πολύ πάνω από τον κανονικό αριθμό (32 τεμάχια σε ενήλικες και 20 τεμάχια σε παιδιά). Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση εμφανίζεται στο 2 έως 3% του πληθυσμού. Αλλά τι είναι ακριβώς; Θα το εξηγήσουμε παρακάτω λεπτομερώς. Επιπλέον, θα σας πούμε ποιες είναι οι κύριες αιτίες και θα σας δώσουμε και μερικές θεραπείες.

Τι είναι η υπερδοντίαση;

Η υπερδοντίαση, όπως αναφέραμε προηγουμένως, είναι ο υπερβολικός αριθμός δοντιών. Τα επιπλέον δόντια σε ένα κρανίο με αυτή την κατάσταση είναι «υπεράριθμα». Τα περισσότερα από αυτά τα δόντια βρίσκονται στο άνω τόξο, ειδικά στη μέση γραμμή μεταξύ των κυνόδοντων.

Τα «μεσοδόντια», μεταξύ των δύο άνω κεντρικών κοπτήρων είναι τα πιο συνηθισμένα. Συνήθως έχουν σχήμα παρόμοιο με αυτό των γειτονικών δοντιών τους, αν και υπάρχουν διαφορετικοί τύποι:

 • Σε μορφή βύσματος ή κώνου
 • Μοριακή μορφή – δηλαδή μοριακό σχήμα
απεικόνιση στόματος
Η υπερδοντίαση έρχεται με αλλαγές που μπορεί να είναι απλές, πολλαπλές ή να σχετίζονται με διάφορα σύνδρομα.

Αυτά τα δόντια μπορούν να προκαλέσουν αλλοιώσεις, είτε καταλαμβάνοντας το χώρο άλλων δοντιών είτε καθυστερώντας την ανάπτυξή τους. Υπάρχουν τρεις τύποι υπερδοντίασης:

 • Απλή: Μόνο ένα υπεράριθμο δόντι
 • Πολλαπλή: Εδώ υπάρχουν πολλά υπεράριθμα δόντια και είναι πιο δύσκολο να βρεθούν
 • Συνδέεται με σύνδρομα: Για παράδειγμα, με το σύνδρομο Ehler-Danlos

Υπερδοντίαση: Αιτίες

Οι ανωμαλίες στον αριθμό των δοντιών στο στόμα μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση. Η υπερδοντίαση είναι υπερβολικός αριθμός δοντιών, ενώ η υποδοντίαση είναι η απουσία ορισμένων δοντιών. Μπορούν να υπάρχουν τόσο σε προσωρινή όσο και σε οριστική οδοντοστοιχία. Ένα άτομο έχει αυτήν την κατάσταση όταν ο αριθμός είναι υψηλότερος από 20 στην προσωρινή οδοντοστοιχία και 32 στην τελική οδοντοστοιχία.

Η ακριβής αιτία είναι ακόμα άγνωστη, αλλά υπάρχει ένα γενετικό συστατικό που εμπλέκεται στη μη-συνδρομική υπερδοντίση. Τα υπεράριθμα δόντια οφείλονται στην υπερκινητικότητα των εμβρυϊκών κυττάρων που σχηματίζουν τα δόντια και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες:

 • Τοπικές: Παρακινείται από λοιμώξεις, τραύματα κ.λπ.
 • Γενικές: Μέσα σε αυτές περιλαμβάνονται όσες οφείλονται σε σύνδρομα

Αυτή η κατάσταση είναι πιο συχνή στους άνδρες, με αναλογία 2-1 σε σύγκριση με τις γυναίκες. Είναι επίσης πιο συχνή στη μόνιμη οδοντοστοιχία παρά στην προσωρινή οδοντοστοιχία.

εξαγωγή δοντιού

Θεραπεία υπερδοντίασης

Η διάγνωση αυτής της παθολογίας πραγματοποιείται κάνοντας μια ακτινογραφία για την αξιολόγηση των μικροβίων των δοντιών. Αυτό μπορεί να δείξει συμπτώματα, όπως καθυστερημένη ανάπτυξη και κακές οδοντικές θέσεις. Η θεραπεία πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες κάθε ασθενούς και στον τύπο του υπεράριθμου δοντιού.

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε την υπερδοντίαση;

Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την υπερδοντίαση. Ωστόσο, ένας γιατρός πρέπει να διεξάγει αρκετές εξετάσεις πριν λάβει μια απόφαση για το ποια θα πρέπει να ακολουθήσει.

Εξαγωγή

Η εξαγωγή ενός υπεράριθμου δοντιού είναι συνήθως η συνιστώμενη θεραπεία προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα στην ανάπτυξη του δοντιού ή στην τοποθέτηση των δοντιών μέσα στην καμάρα.

Ωστόσο, μια πρώιμη απομάκρυνση των δοντιών, ειδικά σε παιδιά, μπορεί να βλάψει την κορυφή των γειτονικών δοντιών που δεν έχουν ακόμη σχηματιστεί. Εξαιτίας αυτού, ένας επαγγελματίας πρέπει να κάνει μια ατομική μελέτη για να καθορίσει πότε είναι η καλύτερη στιγμή για την εξαγωγή.

Ορθοδοντική

Κανονικά ένας ασθενής με υπερδοντίαση μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσει ορθοδοντικά μέσα για να είναι σε θέση να ισορροπήσει την καμάρα του και να διατηρήσει τον διαθέσιμο χώρο για να αναπτυχθεί το τελικό δόντι στο χώρο που το επιπλέον δόντι καταλάμβανε.

Αντικατάσταση άλλου δοντιού με αγενέση

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις υπερδοντίασης που σχετίζονται με την απουσία ορισμένων άλλων δοντιών, και αυτό παράγει δόντια με ασυνήθιστα σχήματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το υπεράριθμο δόντι μπορεί να αντικαταστήσει το δόντι που λείπει και ένας οδοντίατρος μπορεί να βελτιώσει την εμφάνισή του χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία.

Συμπερασματικά

Έτσι, η υπερδοντίαση συμβαίνει όταν ένα άτομο έχει περισσότερα δόντια από ό, τι θα έπρεπε. Είναι μια κατάσταση με γενετικά συστατικά, αλλά μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλους παράγοντες όπως το τραύμα. Η επιλεγμένη θεραπεία εξαρτάται από τις συνθήκες κάθε ατόμου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Demiriz L, Durmuşlar MC, Mısır AF. Prevalence and characteristics of supernumerary teeth: A survey on 7348 people. J Int Soc Prev Community Dent. 2015;5(Suppl 1):S39–S43. doi:10.4103/2231-0762.156151
 • Amini F, Rakhshan V, Jamalzadeh S. Prevalence and Pattern of Accessory Teeth (Hyperdontia) in Permanent Dentition of Iranian Orthodontic Patients. Iran J Public Health. 2013;42(11):1259–1265.
 • Parolia A, Kundabala M, Dahal M, Mohan M, Thomas MS. Management of supernumerary teeth. J Conserv Dent. 2011;14(3):221–224. doi:10.4103/0972-0707.85791
 • Meighani G, Pakdaman A. Diagnosis and management of supernumerary (mesiodens): a review of the literature. J Dent (Tehran). 2010;7(1):41–49.
 • Subasioglu A, Savas S, Kucukyilmaz E, Kesim S, Yagci A, Dundar M. Genetic background of supernumerary teeth. Eur J Dent. 2015;9(1):153–158. doi:10.4103/1305-7456.149670
 • Ata-Ali F, Ata-Ali J, Peñarrocha-Oltra D, Peñarrocha-Diago M. Prevalence, etiology, diagnosis, treatment and complications of supernumerary teeth. J Clin Exp Dent. 2014;6(4):e414–e418. Published 2014 Oct 1. doi:10.4317/jced.51499

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.