Μπορεί το φαγητό να πάει σε λάθος σωλήνα;

Η τροφή μπορεί να περάσει σε λάθος σωλήνα, προκαλώντας αίσθηση πνιγμού. Τι πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις; Μάθετε σε αυτό το άρθρο!
Μπορεί το φαγητό να πάει σε λάθος σωλήνα;
Leonardo Biolatto

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Leonardo Biolatto.

Τελευταία ενημέρωση: 03 Ιουλίου, 2023

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε βιώσει την αίσθηση πνιγμού ενώ πίνουμε ή τρώμε κάτι. Τότε είναι που λέμε την τυπική φράση: “Πήγε σε λάθος σωλήνα” ή “κατέβηκε με λάθος τρόπο”. Αλλά είναι όντως αλήθεια ότι το φαγητό μπορεί να πάει σε λάθος σωλήνα;

Η σύντομη απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι ναι. Σε ιατρικούς όρους, είναι γνωστό ως “εισρόφηση” και συμβαίνει όταν η τροφή, αντί να κατέβει στον οισοφάγο, εκτρέπεται στην τραχεία.

Πέρα από το ότι είναι μια δυσάρεστη κατάσταση, ενέχει και κάποιους κινδύνους για την υγεία. Γι’ αυτό σας λέμε πώς συμβαίνει και τι πρέπει να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε.

Τι συμβαίνει όταν η τροφή κατεβαίνει από λάθος σωλήνα

Όταν η τροφή κατεβαίνει με λάθος τρόπο, μπορεί να προκληθούν διάφορα συμπτώματα. Το πιο προφανές είναι η αίσθηση πνιγμού, η οποία εκδηλώνεται με βήχα και σφίξιμο στο στήθος. Επίσης, καθώς εμφανίζεται μια έξαρση αδρεναλίνης, ο καρδιακός ρυθμός επιταχύνεται και η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, τα επίπεδα οξυγόνου μπορεί να μειωθούν. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να ζητηθεί άμεση ιατρική βοήθεια για να αποφευχθούν σοβαρότερες επιπλοκές.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Το πρόβλημα είναι γνωστό ως “εισρόφηση” και μπορεί να συμβεί κατά λάθος ή λόγω κάποιας πάθησης που προκαλεί δυσκολίες στην κατάποση.

Για να το κατανοήσουμε καλύτερα, πρέπει να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι έχουμε δύο αγωγούς στην περιοχή του λαιμού: τον οισοφάγο και την τραχεία. Ο πρώτος είναι ο σωλήνας σίτισης, μέσω του οποίου η τροφή περνάει στο στομάχι. Ο δεύτερος είναι ο αναπνευστικός σωλήνας, ο οποίος όχι μόνο μεταφέρει τα αέρια, αλλά και προστατεύει την αναπνευστική οδό, θερμαίνοντας και υγραίνοντας τον αέρα και αποβάλλοντας πιθανούς ξένους παράγοντες.

Όταν καταπίνουμε τροφές ή ποτά, αυτά τοποθετούνται κοντά στα άκρα και των δύο σωλήνων. Ωστόσο, κατά την κατάποση, ο αεραγωγός κλείνει και ο οισοφάγος ανοίγει για να περάσει η τροφή από τον σωστό σωλήνα. Ωστόσο, διάφοροι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αυτή τη διαδικασία.

Τι προκαλεί το πέρασμα της τροφής από τον λάθος σωλήνα;

Υπό κανονικές συνθήκες, οι φωνητικές χορδές και η επιγλωττίδα είναι υπεύθυνες για το κλείσιμο του αεραγωγού. Έτσι, τα τρόφιμα, τα ποτά και το σάλιο δεν διαρρέουν στους πνεύμονες. Στους υγιείς ανθρώπους, η διαδικασία αυτή μπορεί να διαταραχθεί με το να τρώμε πολύ γρήγορα, να αποσπάται η προσοχή μας ή να μιλάμε με γεμάτο στόμα.

Αν συμβαίνει αυτό, και οι δύο δίοδοι παραμένουν ανοιχτές, καθιστώντας δυνατή την διολίσθηση τροφής σε λάθος σωλήνα. Ωστόσο, όπως αναφέρεται αναλυτικά σε δημοσίευση της Κλινικής Cleveland, εκείνη τη στιγμή ενεργοποιείται συνήθως ένας μηχανισμός μάχης ή φυγής, που εκδηλώνεται με το αντανακλαστικό της φίμωσης και του βήχα. Αυτό επιτρέπει την αυτόματη αποβολή του αναρροφηθέντος υλικού. Ωστόσο, αυτό δεν συμβαίνει πάντα.

Σε σοβαρές περιπτώσεις, τα σωματίδια της τροφής μπορεί να μετακινηθούν στους πνεύμονες, οδηγώντας σε άλλες επιπλοκές. Ειδικά όταν η εισρόφηση είναι επαναλαμβανόμενη.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, σε ορισμένα άτομα, η κατάσταση αυτή συμβαίνει επειδή οι μύες του λαιμού τους δεν λειτουργούν σωστά. Οι περιπτώσεις αυτές είναι γνωστές ως “δυσφαγική αναρρόφηση” και σχετίζονται με τα ακόλουθα προβλήματα υγείας:

 • Μυϊκή δυστροφία
 • Τραυματισμοί του εγκεφάλου
 • Εγκεφαλοαγγειακά ατυχήματα
 • Βλάβη του νωτιαίου μυελού
 • Απόφραξη του οισοφάγου, λόγω όγκου, για παράδειγμα
 • Νόσος του Πάρκινσον ή άλλες νευρολογικές διαταραχές
 • Ιστορικό ακτινοθεραπείας ή χειρουργικής επέμβασης για καρκίνο του λαιμού
 • Καταστάσεις που μειώνουν την ποσότητα του σάλιου, όπως το σύνδρομο Sjögren
Vías respiratorias
Η αναπνευστική οδός καταλήγει στους βρόγχους, μέσα στους πνεύμονες.

Τι συμβαίνει στον οργανισμό όταν η τροφή εκτρέπεται στην τραχεία;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, όταν η τροφή περνάει κατά λάθος στην τραχεία, το αντανακλαστικό του βήχα επιτρέπει την εκ νέου αποβολή της. Έτσι, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, επιτυγχάνεται ένα αίσθημα ανακούφισης χωρίς σημαντικές επιπλοκές.

Αυτό μπορεί να συνοδεύεται από αίσθημα απόφραξης στο λαιμό, καθώς και από ερεθισμό και πόνο. Ευτυχώς, αυτές οι ενοχλήσεις εξαφανίζονται γρήγορα και χωρίς να χρειάζεται θεραπεία.

Επιπλοκές προκύπτουν εάν το υλικό καταφέρει να διαρρεύσει στους πνεύμονες ή εάν, λόγω κάποιας ασθένειας, η αναρρόφηση είναι επαναλαμβανόμενη. Σε αυτή την περίπτωση, άλλες εκδηλώσεις μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Πόνος κατά την κατάποση
 • Υπερβολική σιελόρροια
 • Κάψιμο στο στομάχι
 • Ήπιος πόνος στο στήθος
 • Πυρετός λίγο μετά το φαγητό
 • Η αίσθηση ότι η τροφή συσσωρεύεται στο στόμα
 • Δύσπνοια ή δυσκολία στην αναπνοή, ιδίως όταν τρώτε
 • Επαναλαμβανόμενη πνευμονία
 • Ναυτία και εμετός
 • Απώλεια βάρους
Η παρουσία αυτών των συμπτωμάτων αποτελεί λόγο για ιατρική συμβουλή.

Ανάλογα με τη συχνότητα και το υλικό που αναρροφάται, μπορεί να εμφανιστούν μόνο μερικά ή και περισσότερα ταυτόχρονα. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση για να λάβει διάγνωση και να προτείνει θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση.

Esófago y su anatomía
Ο οισοφάγος είναι ένας αγωγός που συνδέει το στόμα με το στομάχι.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε το άρθρο: Τροφές που καταπολεμούν το ουρικό οξύ.

Τι να κάνετε αν ο βήχας δεν έλυσε το πρόβλημα;

Υπάρχει ένα άλλο μέτρο πρώτων βοηθειών που μπορεί να εφαρμοστεί όταν ο βήχας δεν είναι αρκετός για να αποβάλει τα υπολείμματα τροφής που διαρρέουν μέσω της τραχείας. Ο πνευμονολόγος Bohdan Pichurko το εξηγεί μέσα από μια δημοσίευση της Cleveland Clinic:

 1. Το πρώτο μέτρο είναι να μην πανικοβληθείτε.
 2. Στη συνέχεια, πρέπει να αναστείλετε ό,τι κάνετε εκείνη τη στιγμή, να ξαπλώσετε μπρούμυτα με ένα μαξιλάρι κάτω από τους γοφούς σας.
 3. Από αυτή τη θέση, η τραχεία γέρνει ελαφρώς προς τα κάτω, γεγονός που συνήθως διευκολύνει την αποβολή του ξένου υλικού.

Πότε πρέπει να ζητείται η συμβουλή γιατρού;

Λόγω των κινδύνων που ενέχει η εισρόφηση, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες είναι καλύτερο να επισκεφθείτε γιατρό. Εάν το αντανακλαστικό του βήχα και οι πρώτες βοήθειες δεν λειτούργησαν, ο βήχας πιθανόν να διαρκέσει περισσότερο από δύο ώρες. Αν είναι έτσι, αναζητήστε άμεση φροντίδα.

Άλλα προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν εμετό με αιμορραγία, πυρετό, ρίγη και διαπεραστικό πόνο στο στήθος. Είναι σημαντικό να αποφύγετε περαιτέρω φαγητό ή ποτό προτού ελεγχθείτε από έναν επαγγελματία.

Ο γιατρός μπορεί να καταλήξει στη διάγνωση με φυσική εξέταση και συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως οι ακόλουθες:

 • Εξετάσεις πτυέλων
 • Ακτινογραφίες θώρακος
 • Μελέτες κατάποσης
 • Αξονικές τομογραφίες

Η θεραπεία μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο, ανάλογα με την αιτία που έχει εντοπιστεί. Μερικές φορές χρησιμοποιείται βρογχοσκόπιο για την αφαίρεση του σωματιδίου της τροφής. Επίσης, εάν υπάρχουν ενδείξεις βακτηριακών λοιμώξεων, χορηγούνται αντιβιοτικά.

Άλλα μεσοπρόθεσμα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Διατροφικές αλλαγές.
 • Θεραπεία κατάποσης, η οποία περιλαμβάνει ασκήσεις για την ενδυνάμωση και τον συντονισμό των μυών.
 • Χειρουργική επέμβαση. Απαραίτητη όταν οι άλλες θεραπείες δεν αποδίδουν και υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κατάποσης που εμποδίζει την κατάποση τροφής.

Πώς μπορείτε να αποτρέψετε την τροφή από το να περάσει στο λάθος σωλήνα;

Η διόρθωση ορισμένων συμπεριφορών κατά τη διάρκεια του γεύματος είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε τη διαρροή σωματιδίων στο λάθος κανάλι. Έτσι, είναι καλύτερο να εφαρμόσετε τα εξής:

 • Τρώτε μικρότερες μπουκιές: Η κατανάλωση πολύ μεγάλων κομματιών είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το φαγητό ξεφεύγει. Το κλειδί είναι να το χωρίζετε σε μικρότερες μερίδες και να αφιερώνετε αρκετό χρόνο για να μασάτε καλά.
 • Αποφύγετε να μιλάτε με γεμάτο στόμα: Αυτή η κακή συνήθεια εμποδίζει τους αεραγωγούς να κλείσουν σωστά κατά την κατάποση της τροφής. Επομένως, προσπαθήστε να τρώτε σιωπηλά, τουλάχιστον όσο το φαγητό παραμένει στο στόμα σας. Το ίδιο ισχύει και για το γέλιο.
 • Συγκεντρωθείτε στο φαγητό: η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών κατά τη διάρκεια των γευμάτων, ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο που αποσπά την προσοχή, αυξάνει τον κίνδυνο εισρόφησης. Επικεντρώστε την προσοχή σας στο φαγητό.
 • Καλή στάση του σώματος: Φυσικά, κατά τη διάρκεια των γευμάτων, διατηρήστε τη σωστή στάση του σώματος. Εάν είναι δυνατόν, θα πρέπει να παραμένετε όρθιοι. Εάν πρέπει να φάτε στο κρεβάτι, χρησιμοποιήστε ένα μαξιλάρι σε σχήμα σφήνας για να σηκώσετε το σώμα σας σε ασφαλή θέση.
 • Πίνετε νερό με τα γεύματα: το υγρό θα βοηθήσει να υγρανθεί η τροφή στο στόμα, γεγονός που θα μειώσει τις πιθανότητες να εισέλθει στους αεραγωγούς.

Τι πρέπει να θυμάστε;

Το να περάσει η τροφή σε λάθος δίοδο είναι μια πιθανότητα στην οποία είμαστε όλοι εκτεθειμένοι. Συχνά συμβαίνει από περισπασμούς κατά τη διάρκεια του φαγητού, την ομιλία με γεμάτο στόμα ή την προσπάθεια κατάποσης υπερβολικής ποσότητας τροφής χωρίς να μασάμε σωστά.

Συχνά, αυτό επιλύεται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από το αντανακλαστικό του βήχα.

Ωστόσο, αν αυτό δεν συμβαίνει, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να προλάβετε πιθανές επιπλοκές. Δεν πρέπει να αγνοείται ότι η κατάσταση αυτή μπορεί επίσης να είναι η εκδήλωση άλλων υποκείμενων προβλημάτων. Όσο πιο γρήγορα γίνει η διάγνωση, τόσο καλύτερες είναι οι πιθανότητες ανάρρωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.