Τι είναι ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου;

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου μπορεί να προκαλέσει αισθητικά προβλήματα, πονοκεφάλους, δυσκολία στη μάσηση, ακόμη και άπνοια στον ύπνο. Θα σας εξηγήσουμε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται εδώ.
Τι είναι ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου;
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 10 Ιουνίου, 2023

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου είναι μια συχνή παραμόρφωση των δοντιών και του προσώπου. Με άλλα λόγια, συνίσταται σε μια κακή ευθυγράμμιση μεταξύ της κάτω γνάθου και του οστού της άνω γνάθου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία είναι ότι το οστό της κάτω γνάθου δεν αναπτύσσεται σωστά. Ως αποτέλεσμα, η γνάθος μετατοπίζεται προς τα πίσω και πιο πίσω από το φυσιολογικό. Έτσι, όταν εξετάζουμε το προφίλ του πάσχοντος ατόμου, η αλλοιωμένη θέση είναι εύκολα ορατή.

Το πρόβλημα με αυτή τη δυσμορφία είναι ότι δεν επηρεάζει μόνο αισθητικά, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μια σειρά από οδοντιατρικές και υγειονομικές επιπλοκές. Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι είναι, τις πιθανές αιτίες του και ποιες θεραπείες υπάρχουν για την αντιμετώπισή του.

Τι είναι ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου;

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου είναι μια οστική δυσπλασία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ του μεγέθους του οστού της άνω και της κάτω γνάθου. Ως εκ τούτου, δεν είναι ευθυγραμμισμένες μεταξύ τους.

Η σημασία αυτού είναι ότι και οι σειρές των δοντιών δεν ταιριάζουν μεταξύ τους. Η γνάθος είναι πιο πίσω σε σχέση με την άνω γνάθο. Σύμφωνα με ένα άρθρο της οδοντιατρικής κλινικής Everest, πρόκειται για έναν από τους τύπους οδοντικής δυσμορφίας που τείνει να προκαλεί προβλήματα στο δάγκωμα και στην αισθητική του προσώπου.

Μπορεί να εμφανιστεί επειδή η άνω γνάθος είναι περισσότερο ανεπτυγμένη από το φυσιολογικό ή, αντίθετα, επειδή η γνάθος δεν έχει αναπτυχθεί όπως πρέπει. Μπορεί ακόμη να είναι ο συνδυασμός και των δύο παραγόντων. Όταν κοιτάζετε ένα άτομο με οπισθογναθισμό στο προφίλ, το κάτω μέρος του προσώπου έχει κοίλο σχήμα.

Είναι επίσης γνωστή ως σχέση τάξης ΙΙ ή σύντομη σχέση γνάθου.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει και αυτό το άρθρο: Πώς να λευκάνετε εύκολα τα δόντια σας με φυσικά προϊόντα

Συμπτώματα που σχετίζονται με αυτή την πάθηση

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου έχει σημαντικό αισθητικό αντίκτυπο. Όπως εξηγεί δημοσίευση του Maxillofacial Institute, υπάρχει μια μη φυσιολογική σχέση μεταξύ του οστού της άνω και της κάτω γνάθου. Αυτό προκαλεί δυσαρμονικά χαρακτηριστικά του προσώπου.

Η άνω οδοντοστοιχία προεξέχει από τα κάτω δόντια και την κάτω γνάθο. Έτσι, όταν κοιτάζετε αυτό το άτομο σε προφίλ, το πηγούνι είναι βυθισμένο και δεν υπάρχει προβολή της γνάθου. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση.

Μεταξύ άλλων, τα άτομα με αυτή την πάθηση συχνά έχουν δυσκολία στη μάσηση και οδοντικά προβλήματα. Ομοίως, συχνά υπάρχει συμμετοχή της κροταφογναθικής άρθρωσης, όπως θα εξηγηθεί αργότερα.

Οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου: Τι τον προκαλεί;

Η κατάσταση αυτή αρχίζει συνήθως κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης του ατόμου. Ωστόσο, μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής, αν και αυτό είναι σπάνιο. Για να καταλάβουμε γιατί εμφανίζεται, είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πώς αναπτύσσεται κανονικά η γνάθος.

Όπως εξηγείται σε δημοσίευση από τη StatPearls, το οστό της γνάθου αρχίζει να οστεοποιείται κατά την έκτη εβδομάδα της κύησης. Ο κόνδυλος της γνάθου είναι το τμήμα που ενώνεται με το κρανίο, μέσω της κροταφογναθικής άρθρωσης. Αναπτύσσεται αργότερα, γύρω στις δέκα εβδομάδες κύησης.

Προοδευτικά, η κάτω γνάθος αναπτύσσεται προς τα εμπρός και προς τα κάτω, ενώ σχηματίζεται και ο κόνδυλος. Η πλήρης ανάπτυξη επιτυγχάνεται συνήθως γύρω στα 17 ή 18 έτη στις γυναίκες. Στους άνδρες, μπορεί να φθάσει τα 20 έτη.

Στα άτομα που έχουν οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου, αυτό που συμβαίνει είναι ότι η ανάπτυξη αυτή σταματά συνήθως πολύ νωρίτερα. Ως αποτέλεσμα, η κάτω γνάθος μετατοπίζεται προς τα πίσω και αποτυγχάνει να ευθυγραμμιστεί με την άνω γνάθο. Μπορεί επίσης να συμβεί να αναπτύσσεται το οστό της άνω γνάθου ταχύτερα από το φυσιολογικό.

Όταν εμφανίζεται στην ενήλικη ζωή, οφείλεται σε διαφορετικούς λόγους. Ένας σοβαρός τραυματισμός της γνάθου ή της κροταφογναθικής άρθρωσης μπορεί να περιορίσει την ανάπτυξη. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν πραγματοποιούνται χειρουργικές επεμβάσεις στο κρανιακό επίπεδο.

Προγναθισμός της κάτω γνάθου: τι είναι και πώς διορθώνεται;

Πιθανές επιπλοκές

Η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, πέρα από αισθητικά προβλήματα. Για παράδειγμα, ορισμένα μωρά αρχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα από τη γέννησή τους.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κακή ευθυγράμμιση μεταξύ των δύο οστών μπορεί να τα κάνει να μην μπορούν να πιπιλίσουν επαρκώς τη θηλή της μητέρας. Ως αποτέλεσμα, η σίτιση γίνεται δύσκολη και δημιουργούνται προβλήματα υποσιτισμού.

Από την άλλη πλευρά, το γεγονός ότι τα δύο οστά δεν ταιριάζουν σωστά μεταξύ τους σημαίνει ότι και οι οδοντικές σειρές δεν ταιριάζουν μεταξύ τους.

Η ευθυγράμμιση των δοντιών επιτρέπει τη μάσηση και το τρίψιμο της τροφής.

Επομένως, όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να είναι δύσκολο να δαγκώσετε και να μασήσετε.

Επιπλέον, καθώς μεγαλώνουν, τα δόντια τείνουν να γίνονται πιο στραβά ή μετατοπίζονται. Τα άτομα με οπισθογναθισμό της κάτω γνάθου έχουν συχνά διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης. Η συσσωρευμένη ένταση στη γνάθο και την άρθρωση προκαλεί μυϊκούς σπασμούς και έντονο πόνο στη γνάθο και το κεφάλι.

Μια άλλη συχνή επιπλοκή είναι η αποφρακτική άπνοια ύπνου,δηλαδή, εμφανίζονται αναπνευστικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του ύπνου, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και σε επεισόδια διακοπής της αναπνοής τη νύχτα. Αυτά τα επεισόδια προκαλούν στο άτομο κακό ύπνο και υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου: Διαθέσιμες θεραπείες

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου συνήθως απαιτεί θεραπεία. Προκειμένου να δρομολογηθεί η θεραπεία, είναι πρώτα σημαντικό να καταλήξουμε σε μια σωστή διάγνωση. Σε πολλούς ανθρώπους, η φυσική εξέταση είναι συνήθως επαρκής. Ωστόσο, συχνά πραγματοποιούνται πρόσθετες εξετάσεις για την επιβεβαίωση της διάγνωσης.

Η ακτινογραφία είναι απαραίτητη. Η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη είναι η πλάγια κεφαλομετρική ακτινογραφία. Με αυτή την τεχνική, είναι δυνατόν να γίνει ανάλυση του κρανίου και των πλήρων διαστάσεών του, για να ελεγχθεί αν η γνάθος είναι λιγότερο ανεπτυγμένη από το φυσιολογικό. Μελετάται επίσης η γωνία, το μήκος και η σχέση με τον υπόλοιπο σκελετό του προσώπου.

Αφού γίνει η μελέτη, μπορεί να προγραμματιστεί η θεραπεία, εάν είναι απαραίτητο. Εάν η περίπτωση είναι ήπια, δεν είναι πάντα απαραίτητη η θεραπεία. Ωστόσο, στις επόμενες ενότητες θα εξηγήσουμε ποιες επιλογές χρησιμοποιούνται συχνότερα.

Θεραπεία σε βρέφη και παιδιά

Η θεραπεία του οπισθογναθισμού σε βρέφη και παιδιά βασίζεται συνήθως στη χρήση ορθοδοντικής. Η ιδέα είναι ότι τα παιδιά εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Επομένως, μπορεί να γίνει προσπάθεια να επιβραδυνθεί η ανάπτυξη της γνάθου. Αυτό γίνεται με τη χρήση ενός είδους καλύμματος κεφαλής που ασκεί πίεση.

Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να διεγερθεί η ανάπτυξη της γνάθου ως τέτοια. Η ορθοδοντική μπορεί να έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ήπιες έως μέτριες περιπτώσεις. Ωστόσο, οι σοβαρές περιπτώσεις απαιτούν συνήθως περαιτέρω θεραπεία στην εφηβεία ή την ενηλικίωση.

Θεραπεία σε εφήβους και ενήλικες

Όταν η ανάπτυξη έχει ήδη επιβραδυνθεί, είναι πολύ δύσκολο να τροποποιηθεί ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου μόνο με την ορθοδοντική. Η τεχνική αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη όταν το πρόβλημα είναι καθαρά οδοντιατρικό. Δηλαδή, επιδιώκεται μόνο η διόρθωση της ευθυγράμμισης ή της σύγκλεισης των δοντιών, αλλά όχι του σχήματος της γνάθου.

Υπάρχουν ασθενείς που επιθυμούν να διορθώσουν τα χαρακτηριστικά τους,  για παράδειγμα, όταν έχουν βαθύ πηγούνι ή όταν υποχωρεί το πηγούνι. Σε αυτές τις περιπτώσεις, εάν το οδοντιατρικό πρόβλημα έχει ήδη διορθωθεί, μπορεί να συστηθεί μια μεντοπλαστική.

Σοβαρές περιπτώσεις που σχετίζονται με προβλήματα όπως η άπνοια ύπνου συνήθως απαιτούν χειρουργική επέμβαση. Αυτή συνίσταται σε επέμβαση στο οστό της άνω γνάθου ή στο οστό της κάτω και της άνω γνάθου. Η ιδέα είναι να προσπαθήσουμε να τις ανακατασκευάσουμε ώστε να επιτύχουμε μια ακριβή ευθυγράμμιση.

Θυμηθείτε: Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου δεν είναι μόνο ένα αισθητικό ζήτημα

Ο οπισθογναθισμός της κάτω γνάθου είναι ένα πρόβλημα που προκαλεί τη μη φυσιολογική θέση της κάτω γνάθου, η οποία βρίσκεται πιο πίσω από το φυσιολογικό. Ως εκ τούτου, το προφίλ των ατόμων αυτών παρουσιάζει βυθισμένο πηγούνι και κοίλο σχήμα.

Το πρόβλημα είναι ότι η πάθηση αυτή μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές πέρα από την αισθητική. Για παράδειγμα, σχετίζεται με διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης και αποφρακτική άπνοια ύπνου. Επομένως, είναι απαραίτητο να προσπαθήσετε να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε αυτή την κατάσταση το συντομότερο δυνατό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.