Εμετός: Τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα;

Ο εμετός είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει ο καθένας κάποια στιγμή στη ζωή του. Είναι σημάδι πολλών ασθενειών, οπότε μπορεί να αλλάξει καθώς εξελίσσονται.
Εμετός: Τι σημαίνει ανάλογα με το χρώμα;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Luis Rodolfo Rojas Gonzalez

Τελευταία ενημέρωση: 25 Δεκεμβρίου, 2022

Ο εμετός είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να παρουσιάσει ο καθένας κάποια στιγμή στη ζωή του. Είναι σημάδι πολλών ασθενειών, οπότε μπορεί να αλλάξει καθώς εξελίσσονται. Τα αίτια μπορεί να κυμαίνονται από αυτοπεριοριζόμενες κλινικές εικόνες έως απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις.

Αυτό το σύμπτωμα ορίζεται ως η αποβολή του περιεχομένου του ανώτερου πεπτικού συστήματος μέσω του στόματος, ως αποτέλεσμα της σύσπασης του διαφράγματος και των κοιλιακών μυών. Η εμφάνισή του μπορεί να οφείλεται σε παθήσεις του γαστρεντερικού σωλήνα, καθώς και σε εξωτερικές καταστάσεις, όπως η ημικρανία και η εγκυμοσύνη.

Τα φυσικά χαρακτηριστικά του εμετού, όπως το χρώμα και η σύστασή του, μπορούν να καθοδηγήσουν τον ειδικό στη διαπίστωση της διάγνωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές διαφορετικές καταστάσεις προσδίδουν στον εμετό μια συγκεκριμένη εμφάνιση. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι αυτό είναι μόνο κάτι που χρησιμεύει ως οδηγός, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία.

1. Κίτρινος ή πράσινος εμετός

Ένας κίτρινος ή πρασινωπός χρωματισμός στον εμετό σας είναι ενδεικτικός της παρουσίας χολής. Η χολή είναι μια ουσία που συντίθεται στο ήπαρ και απελευθερώνεται στο ανώτερο τμήμα του δωδεκαδακτύλου. Η κύρια λειτουργία της είναι η πέψη των λιπών και η διευκόλυνση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφανίζεται όταν το στομάχι είναι άδειο, όπως στην περίπτωση των εντερικών ιών ή της πρωινής ναυτίας. Από την άλλη πλευρά, εμφανίζεται επίσης στην περίπτωση καταστάσεων με επαναλαμβανόμενους εμετούς που μπορούν να αδειάσουν το στομάχι, όπως μια εντερική απόφραξη.

Άλλες αιτίες για τις οποίες ο εμετός μπορεί να αποκτήσει πράσινη ή κιτρινωπή απόχρωση είναι οι ακόλουθες:

 • Η παρουσία βλέννας ή καταρροής, ειδικά στα παιδιά
 • Ηπατική ανεπάρκεια
 • Κατανάλωση τροφών ή ποτών που μπορεί να λερώσουν το γαστρικό περιεχόμενο
 • Έκλυση πύου λόγω λοίμωξης
 • Δηλητηρίαση
liver problems and yellow vomit
Ο κίτρινος εμετός χαρακτηρίζεται από την υψηλή περιεκτικότητά του σε χολή που προέρχεται από το συκώτι.

2. Διαυγής, διαφανής λευκός εμετός

Όπως και με τον πράσινο ή κίτρινο εμετό, η αποβολή του περιεχομένου του στομάχου μπορεί να είναι διαυγής ή διαφανής όταν το στομάχι είναι άδειο. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι ο εμετός αλλάζει χρώμα καθώς η κατάσταση εξελίσσεται- υπό αυτή την έννοια, θα είναι πρώτα διαφανής πριν γίνει κίτρινος.

Μεταξύ των κύριων αιτιών του διαυγούς ή διαφανούς εμετού είναι οι διασείσεις, οι κυκλικοί εμετοί και ορισμένοι τύποι τροφικής δηλητηρίασης. Οι εντερικές ιώσεις και η πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επίσης συχνές αιτίες.

Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι έχετε μόλις καταπιεί πολύ γάλα ή γιαούρτι, ενώ ο εμετός μπορεί να έχει αφρώδη σύσταση ανάλογα με το αν υπάρχουν πολλά αέρια στο στομάχι. Το τελευταίο συμβαίνει όταν έχετε καταναλώσει πολλά ανθρακούχα ποτά. Μπορεί επίσης να συμβεί αν πάσχετε από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση ή γαστρίτιδα.

Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις αιτίες του καθαρού εμετού είναι καλοήθους και αυτοπεριοριζόμενης προέλευσης. Ωστόσο, καλό είναι να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ειδικά αν εμφανίζονται μετά από χτύπημα στο κεφάλι.

3. Μαύρος εμετός

Η παρουσία μαύρου εμετού υποδηλώνει την παρουσία χωνεμένου αίματος στο στομάχι. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα ερυθρά αιμοσφαίρια περιέχουν σίδηρο, ο οποίος μπορεί να αποκτήσει μαύρο χρώμα όταν υπόκειται στη δράση των γαστρικών υγρών.

Εμφανίζεται σε όλες τις καταστάσεις που περιλαμβάνουν αιμορραγία από το ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, το ποσοστό θνησιμότητας σε αυτούς τους ασθενείς είναι χαμηλό. Στην πραγματικότητα, έως και το 65% υποχωρεί από μόνο του. Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιμορραγία που προκαλείται είναι ήπια. Η εμφάνισή της είναι μαυριδερή και πολλοί άνθρωποι την περιγράφουν ως παρόμοια με σκούρο καφέ χρώμα.

Αυτός ο τύπος εμέτου συνδέεται με πολλαπλά συμπτώματα, όπως η παρουσία αίματος στα κόπρανα, μαύρα κόπρανα, απώλεια βάρους και κρύος ιδρώτας. Μεταξύ των κυριότερων καταστάσεων που είναι ικανές να προκαλέσουν μαύρο εμετό είναι οι ακόλουθες:

 • Σύνδρομο Mallory-Weiss
 • Η ρήξη κιρσών του οισοφάγου, γενικά δευτερογενώς λόγω πυλαίας υπέρτασης
 • Έλκη στομάχου ή οισοφάγου
 • Αμυλοείδωση
 • Μυκητιασικές λοιμώξεις
 • Νόσος του Crohn
 • Καρκίνος του στομάχου
 • Επιπλεγμένη παγκρεατίτιδα
 • Ηπατική ανεπάρκεια
 • Οισοφαγίτιδα
 • Δωδεκαδακτυλίτιδα

4. Καφέ εμετός

Το καφέ χρώμα στον εμετό έχει δύο πιθανές αιτίες. Η πρώτη είναι η αιματέμεση, κατά την οποία τα γαστρικά υγρά δεν επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό το σίδηρο, οπότε δεν έφτασε στη μαύρη απόχρωση.

Η δεύτερη πιθανή αιτία είναι μια σοβαρή εντερική απόφραξη, συχνότερα στο απομακρυσμένο τμήμα του γαστρεντερικού σωλήνα. Η κατάσταση αυτή είναι ικανή να εμποδίσει την πέψη της τροφής. Ο εμετός έχει συνήθως καφέ χρώμα που μοιάζει πολύ με αυτό των κοπράνων.

Όταν ο καφέ εμετός είναι αποτέλεσμα εντερικής απόφραξης είναι γνωστός ως κοπρανώδης, λόγω της κοπρανώδους οσμής που παράγει. Αυτό θεωρείται αδιαμφισβήτητο σημάδι της παθολογίας, αφού υπάρχει στο 80% έως 100% των περιπτώσεων, σύμφωνα με μελέτες.

5. Λευκός ή αφρώδης εμετός

Ο αφρώδης εμετός παράγεται από καταστάσεις που περιλαμβάνουν ερεθισμό του γαστρικού βλεννογόνου και αέρια του στομάχου. Η παρουσία οξυγόνου και άλλων αέριων ενώσεων στο στομάχι προκαλεί την εμφάνιση φυσαλίδων ή αφρού.

Υπό αυτή την έννοια, ασθένειες όπως η γαστρίτιδα και η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη συμπτωματολογία. Αυτές οι παθολογίες δεν αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και ο εμετός θα πρέπει να υποχωρήσει από μόνος του μετά από λίγες ημέρες. Το λευκό χρώμα μπορεί να δοθεί μόνο από την κατάποση τροφών όπως το γάλα ή το παγωτό, οπότε δεν αποτελεί ένδειξη ανησυχίας.

6. Πορτοκαλί εμετός

Το πορτοκαλί είναι το χαρακτηριστικό χρώμα της μερικώς χωνεμένης τροφής, οπότε είναι δυνατόν να παρατηρήσετε αυτή την απόχρωση στον πρώτο εμετό που εμφανίζεται. Σχεδόν όλες οι χωνευμένες τροφές έχουν πορτοκαλί απόχρωση όταν τα γαστρικά υγρά ασκούν τη δράση τους πάνω τους.

Ο πορτοκαλί εμετός εμφανίζεται συνήθως για ορισμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια αποκτά οποιαδήποτε από τις αποχρώσεις που έχουν ήδη περιγραφεί. Ορισμένες από τις καταστάσεις που μπορεί να τον προκαλέσουν είναι οι ακόλουθες:

7. Κόκκινος ή αιματηρός εμετός

Μια κόκκινη ή ροζ απόχρωση στον εμετό μπορεί να υποδηλώνει μόνο την παρουσία φρέσκου, άπεπτου αίματος. Αυτή η μορφή παρουσίασης ονομάζεται επίσης αιματέμεση, αν και δεν παρουσιάζει το χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα. Μπορεί να αποκτήσει διαφορετικές αποχρώσεις, όπως το βιολετί.

Ο χρωματισμός είναι ενδεικτικός της παρουσίας έντονης αιμορραγίας στο ανώτερο γαστρεντερικό σύστημα και αποτελεί επείγουσα ιατρική ανάγκη. Οποιαδήποτε πάθηση ικανή να προκαλέσει αιμορραγία του ανώτερου γαστρεντερικού μπορεί να δημιουργήσει κόκκινο ή αιματηρό εμετό. Υπό αυτή την έννοια, ο εκλυτικός παράγοντας μπορεί να είναι μια πιο σοβαρή παρουσίαση των βλαβών που προκαλούν μαύρο εμετό.

Η αιτιολογία αυτών των αιμορραγιών είναι η ίδια με την περίπτωση του μαύρου εμετού. Άλλες πιθανές αιτίες είναι οι ακόλουθες:

 • Αιμορραγία στο στόμα από οποιαδήποτε αιτία (όπως σοβαρή ουλίτιδα)
 • Πρόσφατη κατανάλωση τροφίμων αυτού του χρώματος
 • Αμυλοείδωση
 • Συγγενείς ανωμαλίες στα παιδιά
 • Διαταραχές της πήξης
 • Τροφική αλλεργία σε βρέφη
 • Αλλοιώσεις στο στόμα
 • Ρήξη οισοφαγικής φλέβας
vomiting and hospitalization
Η έντονη αιμορραγία του ανώτερου γαστρεντερικού συστήματος απαιτεί μερικές φορές επείγουσα προσέγγιση με ενδοσκόπηση.

Επιπλοκές που σχετίζονται με τον εμετό

Μία από τις κύριες επιπλοκές που σχετίζονται με τον εμετό είναι η αφυδάτωση και οι ηλεκτρολυτικές διαταραχές, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο συνεχής εμετός συνεπάγεται μεγάλη απώλεια νερού από τον οργανισμό. Υπό αυτή την έννοια, η ενυδάτωση με διάλυμα επανυδάτωσης από το στόμα είναι απαραίτητη μετά από κάθε επεισόδιο εμετού.

Μια άλλη επιπλοκή είναι η βρογχοαναπνοή ή η εισρόφηση εμετού στους πνεύμονες. Ο οισοφάγος μπορεί επίσης να ερεθιστεί από τη δράση των γαστρικών υγρών. Επιπλέον, η δύναμη του εμετού είναι μερικές φορές τόσο απότομη που μπορεί να σχίσει τον βλεννογόνο του οισοφάγου.

Όταν ο εμετός είναι χρόνιος, μπορεί να προκαλέσει υποσιτισμό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εμποδίζει τη σωστή πέψη της τροφής και τη μετέπειτα απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Πότε πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Η παρουσία κόκκινου ή μαύρου εμετού αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι και πρέπει να αναζητηθεί ιατρική βοήθεια το συντομότερο δυνατό. Η απώλεια αίματος με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να οδηγήσει σε θανατηφόρες επιπλοκές στους ανθρώπους. Ο πράσινος εμετός θα πρέπει επίσης να αποτελεί σήμα συναγερμού εάν υπάρχουν υποψίες για ηπατικές παθήσεις.

Άλλες περιστάσεις που καθιστούν απαραίτητη τη συμβουλή ειδικού περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εμετός για περισσότερες από 48 ώρες
 • Μη ανοχή στην από του στόματος πρόσληψη τροφής ή ποτών
 • Σημάδια αφυδάτωσης
 • Σημαντική απώλεια βάρους
 • Διαβήτης
 • Σοβαρός πόνος στο στήθος

Το χρώμα του εμετού σας είναι πολύ σημαντικό

Η σημασία του χρώματος του εμετού ενός ατόμου έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να καθοδηγήσει τον γιατρό κατά τη διάγνωση της αιτιολογικής παθολογίας. Ως εκ τούτου, ο ειδικός θα δώσει έμφαση στη γνώση του χρώματος του αποβαλλόμενου υλικού και έτσι θα καθορίσει αν πρόκειται για επείγον περιστατικό.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας και συνήθως εξαφανίζεται μετά από λίγες ημέρες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να πηγαίνετε στο γιατρό όταν αποβάλλεται αίμα ή περιττώματα, καθώς και οι δύο αυτές καταστάσεις μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.