Τι μπορείτε να φάτε όταν σας ενοχλεί το στομάχι σας;

Το να σας ενοχλεί το στομάχι, που συχνά αναφέρεται ως δυσπεψία, είναι ένα από τα πιο κοινά γαστρεντερικά προβλήματα. Ίσως θέλετε να διαβάσετε αυτό το άρθρο εάν έχετε αυτό το πρόβλημα.
Τι μπορείτε να φάτε όταν σας ενοχλεί το στομάχι σας;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν πολλές παράμετροι στη διατροφή για την ανακούφιση από έναν στομαχόπονο, επίσης γνωστό ως δυσπεψία. Αυτό το είδος δυσφορίας στην άνω κοιλιακή χώρα οφείλεται συνήθως είτε σε μόλυνση από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είτε σε υποτροπιάζουσα γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Τι μπορείτε λοιπόν να φάτε αν σας ενοχλεί το στομάχι σας;

Το σημερινό άρθρο θα σας δώσει κάποιους δείκτες σχετικά με τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας. Συνεχίστε να διαβάζετε, ώστε να μπορείτε να τις εφαρμόσετε. Δεν θα ανακουφίσετε απλώς την ταλαιπωρία, αλλά θα ανακτήσετε τον κανονικό τρόπο ζωής σας. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας ώστε να μπορέσει να κάνει μια ακριβή διάγνωση εάν το πρόβλημα παραμένει.

Τύποι φαγητού που πρέπει ή δεν πρέπει να καταναλώνετε όταν σας ενοχλεί το στομάχι

Έχουμε αναφέρει μερικές ομάδες φαγητών που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε όταν να επισημάνετε ένα στομαχικό πρόβλημα. Θα σας βοηθήσει να προσαρμόσετε τη διατροφή σας και να μειώσετε τα συμπτώματά σας.

Τύποι τροφίμων που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

Τα ψάρια και τα άπαχα κρέατα συγκαταλέγονται στους τύπους τροφίμων που πρέπει να αποτελούν μέρος μιας διατροφής για ένα άτομο με δυσπεψία. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορούν να παρέχουν τις πρωτεΐνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να επιδιορθώσετε τον ιστό. Επιπλέον, περιέχουν λίγα λιπίδια, το είδος που ευθύνεται για τη δυσκοιλιότητα και, συνεπώς, τον λόγο για δυσφορία.

Να επιλέγετε πάντα ψάρια και άλλα λευκά κρέατα, καθώς οδηγούν σε καλύτερη πέψη. Τουλάχιστον σύμφωνα με μια δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Gastroenterology and HepatologyΗ προτεραιότητά σας εδώ είναι να περιορίσετε την πρόσληψη λίπους έτσι ώστε να μειώσετε τη γαστρική παλινδρόμηση – θα επιδεινώσει τη δυσπεψία.

Επιπλέον, τα άπαχα κομμάτια κρέατος και ψαριών θα παρέχουν την καθημερινή πρωτεΐνη που χρειάζεται το σώμα σας. Ομοίως, θα συμπληρώνετε τη διατροφή σας με όλα τα είδη θρεπτικών συστατικών που θα υποστηρίζουν τις φυσικές μεταβολικές διαδικασίες σας. Λάβετε υπόψη ότι η καρδιαγγειακή υγεία απαιτεί μια ισορροπημένη διατροφή για συντήρηση και πρόληψη.

Επιπλέον, πρέπει να εισαγάγετε ζυμωμένους τύπους τροφίμων καθώς περιέχουν προβιοτικά. Το γιαούρτι και το κεφίρ είναι δύο καλά παραδείγματα αυτού. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά η τακτική λήψη προβιοτικών μπορεί να ανακουφίσει το στομάχι και άλλους τύπους γαστρεντερικών προβλημάτων.

κομμάτι κρέας
Το άπαχο κρέας διευκολύνει τη γαστρεντερική διέλευση. έτσι, ελαχιστοποιώντας την παλινδρόμηση.

Καταναλώστε αυτούς τους τύπους τροφίμων με μέτρο

Μειώστε την κατανάλωση εξευγενισμένων αλεύρων και σακχάρων καθώς συχνά οδηγούν σε γαστρεντερικά προβλήματα.

Σύμφωνα με ειδικούς, τα άτομα με δυσπεψία δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τη φρουκτόζη και επηρεάζει την ικανότητά τους να αφομοιώσουν και να μεταβολίσουν τα σάκχαρα.

Επιπλέον, περιορίστε την κατανάλωση ινών σας. Πράγματι, ένα συγκεκριμένο ποσό είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση της σωστής εντερικής διέλευσης. Ωστόσο, μια περίσσεια θα μπορούσε να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα και να επιδεινώσει το στομάχι.

Για αυτόν τον λόγο πρέπει να περιορίσετε την τακτική πρόσληψη εξευγενισμένων ζυμαρικών και δημητριακών. Αντ ‘αυτού, καταφύγετε σε λαχανικά και ρίζες για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε υδατάνθρακες.

Επίσης, είναι σημαντικό να μειώσετε την πρόσληψη κακών λιπών και να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση τηγανητών τροφών. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτοί οι τύποι γευμάτων αυξάνουν τον κίνδυνο παλινδρόμησης και οδηγούν σε αργή πέψη. Προσπαθήστε να μαγειρέψετε το φαγητό σας στη σχάρα, στο φούρνο ή σε έναν ατμομάγειρα.

Κατ ‘επέκταση, μειώστε την πρόσληψη από βαριές σάλτσες, καθώς δεν προσθέτουν μόνο θερμίδες στη διατροφή σας, αλλά οδηγούν σε δυσκοιλιότητα η οποία, με τη σειρά της, προκαλεί δυσφορία στο στομάχι.

Μείνετε μακριά από αυτά τα είδη τροφής αν σας ενοχλεί το στομάχι σας

Πολλοί τύποι τροφίμων πρέπει να εξαφανιστούν από τη διατροφή των ατόμων με δυσπεψία. Για παράδειγμα, το αλκοόλ και τα όξινα προϊόντα όπως το κακάο.

Στην πραγματικότητα, η τακτική κατανάλωση αλκοόλ είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη λειτουργικής δυσπεψίας. Τουλάχιστον σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Revista de Gastroenterología de Mexico. Επιπλέον, πολλοί από αυτούς τους τύπους προϊόντων συνήθως παρασκευάζονται με ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, και τα δύο επιδεινώνουν σημαντικά αυτήν την κατάσταση.

Ομοίως, περιορίστε την κατανάλωση πικάντικων τροφίμων, καθώς αυτά είναι ερεθιστικά. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα με γαστρεντερικές παθήσεις πρέπει να τα περιορίσουν.

κομμάτια σοκολάτας
Οι περισσότερες εμπορικές σοκολάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης και η προσθήκη του οξέος στο κακάο μπορεί να επιδεινώσει τη δυσπεψία.

Μια καλά ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει το στομάχι

Όπως μπορείτε να δείτε, η τροποποίηση της διατροφής σας είναι μάλλον απαραίτητη όταν πρόκειται για την ανακούφιση της δυσπεψίας. Επομένως, πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να πάρετε μια σωστή διάγνωση και θεραπεία. Ωστόσο, τυχόν αλλαγές που κάνετε στη διατροφή σας είναι ζωτικής σημασίας.

Περιορίστε την πρόσληψη λίπους και φυτικών ινών και αυξήστε την κατανάλωση προϊόντων που έχουν υποστεί ζύμωση εάν έχετε χρόνια προβλήματα στο στομάχι. Επίσης, συζητήστε σχετικά με τα προβιοτικά με το γιατρό σας και ζητήστε του να προτείνει ορισμένα συμπληρώματα που μπορούν να βελτιώσουν την πρόγνωση της κατάστασής σας.

Τέλος, μείνετε μακριά από αλκοόλ και τα ερεθιστικά τρόφιμα. Προσπαθήστε να τα αποβάλετε εντελώς από τη διατροφή σας για να αποφύγετε σοβαρές επιπλοκές. Ως συνήθως, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν διατροφολόγο ώστε να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε ένα μενού που να ταιριάζει στις ατομικές σας ανάγκες.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Tan VP., The low FODMAP diet in the management of functional dyspepsia in east and southeast asia. J Gastroenterol Hepatol, 2017. 1: 46-52.
  • Fujihara Ozaki RK., Leite Speridiao PG., Fontenele Soares AC., Morais MB., Intestinal fructose malabsorptioin is associated with increased lactulose fermentation in the intestinal lumen. J Pediatr, 2018. 94 (6): 609-615.
  • Zhang J., Wu HM., Wang X., Xie J., et al., Efficacy of prebiotics and probiotics for functional dyspepsia: a systematic review and meta analysis. Medicine, 2020.
  • Saneei P., Sadeghi O., Feizi A., Keshteli AH., Deghaghzadeh H., et al., Relationship between spicy food intake and chronic uninvestigated dyspepsia in iranian adults. J Dig Dis, 2016. 17 (1): 28-35.
  • Socarrás Suárez, María Matilde, and Miriam Bolet Astoviza. “Alimentación saludable y nutrición en las enfermedades cardiovasculares.” Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas 29.3 (2010): 353-363.
  • Bolet Astoviza, Miriam, and María Matilde Socarrás Suárez. “Alimentación adecuada para mejorar la salud y evitar enfermedades crónicas.” Revista Cubana de medicina general integral 26.2 (2010): 0-0.
  • Hernando-Harder, Ana C., et al. “Dispepsia funcional: Nuevos conocimientos en la fisiopatogenia con implicaciones terapéuticas.” Medicina (Buenos Aires) 67.4 (2007): 379-388.
  • Ferrer, Javier Diaz, et al. “Utilidad del Suplemento de Probioticos (Lactobacillus acidophilus y bulgaricus) en el Tratamiento del Sindrome de Intestino Irritable.” Revista de Gastroenterología del Perú 32.4 (2017): 387-93.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.