Φωνητικοί βοηθοί: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά τους

Οι φωνητικοί βοηθοί για την υγειονομική περίθαλψη έχουν γίνει ένα χρήσιμο εργαλείο για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής ενός ατόμου. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους;
Φωνητικοί βοηθοί: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά τους

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Οι φωνητικοί βοηθοί είναι μια τεχνολογική συνεισφορά με τεράστια αξία. Η απλότητα και η προσβασιμότητά τους τούς καθιστούν διαθέσιμους σε εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να συμβάλουν εξαιρετικά στην υγειονομική περίθαλψη.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες πτυχές των φωνητικών βοηθών είναι ότι όλοι τους παρέχουν υπηρεσίες τηλεφροντίδας για τους ηλικιωμένους. Αυτό είναι πολύ χρήσιμο, καθώς συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

Ωστόσο, πρόκειται για μια τεχνολογία που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις. Μπορούν να είναι αξιόπιστες οι πληροφορίες που παρέχουν; Έχουν μειονεκτήματα; Θα απαντήσουμε στα ερωτήματα αυτά παρακάτω.

Τι είναι οι φωνητικοί βοηθοί;

Οι φωνητικοί βοηθοί είναι συσκευές που υπάρχουν στα smartphones. Πωλούνται επίσης και ως ηχεία αλλά μπορούν να μιμηθούν οποιοδήποτε διακοσμητικό αντικείμενο στο σπίτι.

Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, ελέγχονται με τη φωνή. Το μόνο που χρειάζεται είναι να πει ο χρήστης μια λέξη-κλειδί για να τους ενεργοποιήσει. Με αυτόν τον τρόπο, ανταποκρίνονται σε οποιοδήποτε αίτημα, είτε πρόκειται για την απόκτηση πληροφοριών είτε για την παροχή οδηγιών για την εκτέλεση μιας ενέργειας.

Για τη λειτουργία τους απαιτείται σύνδεση στο Διαδίκτυο. Έτσι, είναι δυνατή η επίλυση κάθε είδους αμφιβολίας, από τον καιρό μέχρι τον καλύτερο τρόπο οργάνωσης μιας δίαιτας. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο αντικειμένων όπως η τηλεόραση, οι λάμπες, η θέρμανση κ.λπ.

Φωνητικοί βοηθοί για την υγεία

Υπάρχουν σήμερα αρκετοί φωνητικοί βοηθοί. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι βοηθοί της Google, της Amazon (Alexa) και της Apple (Siri). Ενεργοποιούνται, αντίστοιχα, με λέξεις-κλειδιά όπως “OK Google”, “Alexa” ή “Hey Siri“. Τόσο η Google όσο και η Alexa έχουν διάφορες λειτουργίες που σχετίζονται με την υγεία.

Το πιο ενδιαφέρον; Μπορούν να μεταφορτωθούν δωρεάν. Προσφέρουν ποικίλες πληροφορίες, όπως συμβουλές για σωματική δραστηριότητα και πιθανές διαγνώσεις. Συγκεκριμένα, οι πιο χαρακτηριστικές λειτουργίες τους που σχετίζονται με την υγεία είναι οι εξής:

  • Mediktor: Προσφέρει μια κατά προσέγγιση διάγνωση για το τι μπορεί να έχει ένα άτομο, με βάση τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις. Χρησιμεύει ως προσανατολισμός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν αντικαθιστά μια ιατρική συμβουλή.
  • Nagusi Bot: Πρόκειται για μια υπηρεσία που απευθύνεται ειδικά στους ηλικιωμένους. Τους βοηθά να ξεπεράσουν κοινά προβλήματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχοκοινωνικά.
  • Aiva: Είναι πειραματικό και χρησιμοποιείται από άτομα που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία για να επικοινωνήσουν με το υγειονομικό προσωπικό ή για να πραγματοποιήσουν δραστηριότητες όπως η ενεργοποίηση της τηλεόρασης κ.λπ. Δεν απαιτεί προηγούμενη εκμάθηση.
Φωνητικοί βοηθοί: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά τους
Στον τομέα της υγείας, οι φωνητικοί βοηθοί βοηθούν στην επίλυση των πάντων, από διατροφικές ερωτήσεις μέχρι πιθανές διαγνώσεις.

Φωνητικοί βοηθοί: Τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους

Η χρήση φωνητικών βοηθών για την υγεία έχει ενδιαφέροντα οφέλη. Είναι εύχρηστοι, γρήγοροι και βολικοί. Είναι κατάλληλοι για ένα άτομο που είναι άρρωστο ή έχει περιορισμούς λόγω ηλικίας ή άλλων καταστάσεων. Ας ρίξουμε μια ματιά στα σημαντικότερα πλεονεκτήματά τους.

Δεν απαιτείται προηγούμενη εκμάθηση

Οι φωνητικοί βοηθοί είναι πολύ εύχρηστοι και επομένως δεν απαιτείται εκπαίδευση για τη χρήση τους. Αρκεί να τους μιλήσετε, να τους ρωτήσετε κάτι ή να τους δώσετε μια εντολή για να λάβετε μια απάντηση. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την πρώτη στιγμή, χωρίς κανένα πρόβλημα. Είναι ιδανικά για άτομα που δεν είναι πολύ εξοικειωμένα με τις νέες τεχνολογίες.

Διαθέτουν αυτόματη εκμάθηση

Οι φωνητικοί βοηθοί είναι εξοπλισμένοι με τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, ώστε να μαθαίνουν και αυτοί από το άτομο που τους χρησιμοποιεί. Όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται, τόσο πιο ακριβή είναι τα αποτελέσματα που προσφέρουν στον χρήστη. Αναγνωρίζουν επίσης τον τρόπο ομιλίας του ατόμου. Εν ολίγοις, βελτιώνουν τη λειτουργικότητά τους καθώς χρησιμοποιούνται.

Επιτρέπουν φωνητική επικοινωνία

Το γεγονός ότι απαιτούν μόνο φωνητική αλληλεπίδραση τους καθιστά πολύ ευέλικτους. Δεν χρειάζεται να αγγίξετε τίποτα και δεν χρειάζεται να εκτελέσετε καμία διαδικασία. Απλώς τους μιλάτε. Αυτό είναι εξαιρετικό για άτομα με προβλήματα όρασης ή με περιορισμένη κινητικότητα. Είναι επίσης εξαιρετικό για όσους δεν έχουν συνηθίσει να χρησιμοποιούν τεχνολογικές συσκευές.

Παρέχουν απεριόριστες πληροφορίες

Οι φωνητικές συσκευές αποτελούν πηγές πληροφοριών. Διαθέτουν όλα τα δεδομένα που βρίσκονται στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, προσφέρουν πολύ γρήγορη ανταπόκριση. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τις ρωτήσετε και σε λίγα δευτερόλεπτα θα λάβετε απαντήσεις στις ερωτήσεις σας.

Οι φωνητικοί βοηθοί είναι χρήσιμοι σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Προσφέρουν επίσης τη δυνατότητα να κάνετε μια κλήση έκτακτης ανάγκης. Σε περίπτωση ατυχήματος ή ανάγκης για βοήθεια, αρκεί να τους πείτε να επικοινωνήσουν με την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης ή ένα μέλος της οικογένειας. Αυτό μπορεί να σώσει ζωές σε επικίνδυνες καταστάσεις.

Βελτιώνουν την ψυχική υγεία

Μια από τις πιο εντυπωσιακές πτυχές των φωνητικών συσκευών είναι ότι συμβάλλουν στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Μια μελέτη που διεξήχθη από το Universitat Pompeu Fabra έδειξε ότι αυτή η τεχνολογία ήταν χρήσιμη στο να παρακινεί τους χρήστες να εξελίσσονται και να αισθάνονται μεγαλύτερη προσωπική ικανοποίηση.

Στην πραγματικότητα, βοήθησε στη μείωση πολλών αρνητικών συναισθημάτων, όπως ο φόβος, η ενοχή, η αηδία ή η νευρικότητα. Προώθησε επίσης την εξάσκηση υγιεινών συνηθειών και στρατηγικών για την επίτευξη προσωπικών στόχων.

Αλληλεπίδραση με το υγειονομικό προσωπικό

Οι φωνητικοί βοηθοί έχουν αναπτύξει λειτουργίες που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της επικοινωνίας μεταξύ του ασθενούς και του γιατρού. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι δυνατό να ζητηθεί ένα ιατρικό ραντεβού ή να σταλούν σχετικά δεδομένα που λαμβάνονται κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων. Η αλληλεπίδραση στο νοσοκομειακό περιβάλλον εξελίσσεται επίσης.

Πιθανά μειονεκτήματα των φωνητικών βοηθών για την υγειονομική περίθαλψη

Αν και οι φωνητικοί βοηθοί αποτελούν σημαντική πρόοδο και παρέχουν ανεκτίμητες υπηρεσίες, έχουν και κάποια μειονεκτήματα. Ένα από αυτά χρήζει ιδιαίτερης προσοχής. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Annals of Family Medicine, οι συσκευές αυτές δεν παρέχουν πάντα ποιοτικές πληροφορίες.

Αν και έχουν τη δυνατότητα να συλλέγουν ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών, δεν ξέρουν πώς να διακρίνουν μεταξύ των πληροφοριών που είναι υψηλής ποιότητας και εκείνων που είναι αναξιόπιστες. Από την άλλη πλευρά, έχει διαπιστωθεί ότι δεν προσφέρουν πάντοτε επαρκή βοήθεια σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως οι απόπειρες αυτοκτονίας.

Επιπλέον, τείνουν να αποτελούν μια μορφή παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, καθώς συλλέγουν δεδομένα που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς.

Φωνητικοί βοηθοί: Τι είναι και ποια τα πλεονεκτήματά τους
Αν και οι φωνητικοί βοηθοί βοηθούν στην επίλυση κάθε είδους ερωτήσεων, οι πληροφορίες δεν είναι πάντοτε απολύτως αξιόπιστες.

Φωνητικοί βοηθοί: Τελικές συστάσεις

Οι φωνητικοί βοηθοί για την υγειονομική περίθαλψη ήρθαν για να μείνουν. Είναι φυσικό να συνεχίσουν να αναπτύσσονται και να παρέχουν όλο και καλύτερες υπηρεσίες. Είναι πολύ πιθανό ότι στο όχι πολύ μακρινό μέλλον θα ενσωματωθούν στην υγειονομική περίθαλψη και θα επιτρέψουν την αποτελεσματικότερη παρακολούθηση των θεραπειών.

Είναι θέμα χρόνου να αρχίσουν να προσφέρουν πιο εξατομικευμένη φροντίδα. Η τεχνολογία τους σίγουρα θα βελτιωθεί με την πάροδο του χρόνου, ώστε να διασφαλίσει πιο αξιόπιστες πληροφορίες και να γίνει μια συνεχής πηγή δεδομένων για την κατάσταση της υγείας μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Laura Aymerich-Franch, Iliana Ferrer, Investigating the use of speech-based conversational agents for life coaching, International Journal of Human-Computer Studies, Volume 159, 2022, 102745, ISSN 1071-5819, https://doi.org/10.1016/j.ijhcs.2021.102745. (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1071581921001634).
  • Hong, G., Folcarelli, A., Less, J., Wang, C., Erbasi, N., & Lin, S. (2021). Voice Assistants and Cancer Screening: A Comparison of Alexa, Siri, Google Assistant, and Cortana. Annals of family medicine, 19(5), 447–449. https://doi.org/10.1370/afm.2713.
  • Vidal, E., Acuña, J., Rosas, D., & Castro, E. (2020). Asistente de voz autónomo: Un soporte de adherencia a tratamientos médicos. Rev. Ibérica Sist. Technol. Inf, 105-113.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.