Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική υγεία;

Ο αθλητισμός είναι μια από τις πιο θετικές δραστηριότητες σε ψυχολογικό επίπεδο, καθώς ευνοεί την παραγωγή ενδορφινών. Βελτιώνει επίσης τη φυσική κατάσταση και την αυτοαντίληψη.
Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική υγεία;

Έχει γραφτεί από Óscar Dorado

Τελευταία ενημέρωση: 11 Αυγούστου, 2022

Εκτός από το ότι κάνει καλό στο σώμα σας, η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική σας υγεία. Η τακτική άσκηση μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην κατάθλιψη, το άγχος και άλλες διαταραχές. Σε αυτό το άρθρο, θα συζητήσουμε γιατί η σωματική δραστηριότητα ανακουφίζει από το στρες, εμπλουτίζει τη μνήμη, σας βοηθά να κοιμάστε καλύτερα και βελτιώνει τη συνολική σας διάθεση.

Όπως επισημαίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας , οι μέτριες ποσότητες άσκησης είναι εξαιρετικά ευεργετικές για ένα άτομο, ανεξάρτητα από την ηλικία ή το επίπεδο φυσικής κατάστασης. Όλοι μπορούν να μάθουν να χρησιμοποιούν την άσκηση ως ένα ισχυρό εργαλείο για να αισθάνονται καλύτερα.

Χωρίς αμφιβολία, το κλειδί είναι να δεσμευτείτε για κάποια σωματική δραστηριότητα, όσο ελαφριά κι αν είναι, αρκετές ημέρες την εβδομάδα. Έχετε κατά νου ότι καθώς η άσκηση γίνεται συνήθεια, μπορείτε να προσθέσετε μερικά επιπλέον λεπτά ή να δοκιμάσετε πιο απαιτητικές δραστηριότητες. Αν το κάνετε, τα οφέλη της άσκησης θα αρχίσουν να αποδίδουν.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική υγεία ενός ατόμου;

Αυτό είναι ένα επαναλαμβανόμενο ερώτημα για πολλούς ανθρώπους, τόσο για εκείνους που ασκούνται τακτικά όσο και για εκείνους που δεν ασκούνται. Για να την απαντήσετε, παραθέτουμε τα ψυχολογικά οφέλη του αθλητισμού ή της άσκησης.

1. Η άσκηση μειώνει το στρες

Όταν είστε σωματικά δραστήριοι, το μυαλό σας αποσπάται από τους στρεσογόνους παράγοντες της καθημερινότητας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε να καταπλακωθείτε από αρνητικές σκέψεις.

Σύμφωνα με ένα άρθρο της Mayo Clinic, ο αθλητισμός μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες στο σώμα. Ταυτόχρονα, διεγείρει την παραγωγή ενδορφινών, οι οποίες κρατούν μακριά το στρες και την κατάθλιψη.

2. Η άσκηση βελτιώνει την αυτοπεποίθηση

Η τακτική άσκηση που συνοδεύει την αθλητική εξάσκηση οδηγεί σε αυξημένη αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση. Αυτό οφείλεται στη συνολική βελτίωση που επιφέρει τόσο σωματικά όσο και από άποψη υγείας και αισθητικής, σύμφωνα με δημοσίευση του Manual Merck.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική υγεία;

3. Αποτρέπει τη γνωστική παρακμή

Η τακτική σωματική δραστηριότητα συμβάλλει στη διατήρηση των πνευματικών ικανοτήτων καθώς γερνάτε. Αυτό επιβεβαιώθηκε από μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Frontiers In Psychology, η οποία διαπίστωσε ότι η μέτρια άσκηση προάγει τη γνωστική ευελιξία, ενώ η πιο έντονη άσκηση ενισχύει την ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών.

Σας άρεσε αυτό το άρθρο; Μπορεί επίσης να σας αρέσει να διαβάσετε: Kylian Mbappé: Η αυστηρή ρουτίνα άσκησης και διατροφής του επόμενου μεγάλου αστέρα του ποδοσφαίρου

4. Τονώνει τη μνήμη

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Advances in Experimental Medicine and Biology το 2012, η τακτική σωματική δραστηριότητα ενισχύει τη μνήμη και την ικανότητα να μαθαίνουμε νέα πράγματα.

Υπό αυτή την έννοια, η άσκηση αυξάνει την παραγωγή κυττάρων στον ιππόκαμπο, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη μνήμη και τη μάθηση, και ακόμη και για τη νευρογένεση, δηλαδή το σχηματισμό νέων νευρώνων. Αυτό εξηγείται σε μελέτη του Behavioural Brain Research.

5. Αυξάνει τη χαλάρωση

Οι άνθρωποι που ασκούνται τακτικά τείνουν να το κάνουν επειδή τους δίνει μια αίσθηση ευεξίας. Αυτό οφείλεται στη δημιουργία ενδορφινών που αναφέρθηκε προηγουμένως και επικυρώθηκε επίσης από μια μελέτη στο Sports Medicine.

Επομένως, αν ασκείστε θα νιώθετε πιο ενεργητικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα κοιμάστε καλύτερα τη νύχτα και θα αισθάνεστε πιο χαλαροί και θετικοί.

6. Η άσκηση βελτιώνει τη διάθεσή σας

Τέλος, η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί χημικές ουσίες του εγκεφάλου που σας κάνουν να αισθάνεστε πιο ευτυχισμένοι και πιο χαλαροί. Αυτές ακριβώς είναι οι ενδορφίνες και η σεροτονίνη.

Η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική υγεία;

Επιπλέον, τα ομαδικά αθλήματα ειδικότερα παρέχουν κοινωνικά οφέλη και την ευκαιρία να χαλαρώσετε και να συμμετάσχετε σε μια συλλογική πρόκληση που βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση.

Επομένως, ίσως θα ήταν σκόπιμο να εξασκηθείτε σε ένα ομαδικό άθλημα, καθώς θα σας επιτρέψει να βιώσετε από την κοινωνική πλευρά τα οφέλη της αθλητικής άσκησης. Τα ομαδικά αθλήματα μειώνουν την απομόνωση και δημιουργούν την ευκαιρία να κάνετε νέους φίλους.

“Ο πόνος είναι προσωρινός. Μπορεί να διαρκέσει ένα λεπτό ή μια ώρα ή μια μέρα ή ένα χρόνο, αλλά τελικά θα υποχωρήσει και τη θέση του θα πάρει κάτι άλλο. Ωστόσο, αν παραιτηθώ, θα διαρκέσει για πάντα”.

-Lance Armstrong-

Πώς να ξεπεράσετε τις δικαιολογίες

Τώρα που ξέρετε ότι ο αθλητισμός βελτιώνει την ψυχολογική σας ζωή, επειδή σας βοηθά να νιώθετε πολύ καλύτερα, ήρθε η ώρα να αφήσετε τις δικαιολογίες. Αυτές είναι μερικές από τις πιο συνηθισμένες δικαιολογίες όταν πρόκειται να κάνετε γυμναστική:

  • Είμαι κουρασμένος: Όταν είστε κουρασμένοι, φαίνεται ότι η άσκηση θα το επιδεινώσει. Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η σωματική δραστηριότητα ενεργοποιεί. Η τακτική άσκηση μειώνει την κούραση και αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας, σύμφωνα με τη δημοσίευση του εγχειριδίου Merck που αναφέρθηκε παραπάνω.
  • Είστε πολύ απασχολημένοι: Η άσκηση δεν φαίνεται πάντα εφικτή όταν είστε πολύ απασχολημένοι. Ωστόσο, μπορεί να διαπιστώσετε ότι η σωματική δραστηριότητα σας βοηθά να κάνετε όλα τα υπόλοιπα καλύτερα. Αν αρχίσετε να σκέφτεστε τη σωματική δραστηριότητα ως προτεραιότητα, σύντομα θα βρείτε τρόπους να εντάξετε μικρές ποσότητες σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα.
  • Δεν είστε σε φόρμα: Η άσκηση σας βοηθάει να αποκτήσετε φόρμα. Αν είστε άπειροι, ξεκινήστε αργά με μια κίνηση χαμηλής όχλησης για λίγα λεπτά την ημέρα.
  • Αισθάνεστε άσχημα για τον εαυτό σας: Ανεξάρτητα από το βάρος, την ηλικία ή το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, υπάρχουν και άλλοι που μοιράζονται τον ίδιο στόχο να αποκτήσουν καλή φυσική κατάσταση. Η επίτευξη ακόμη και των πιο μικρών στόχων γυμναστικής θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε εμπιστοσύνη στο σώμα σας.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το άρθρο: 7 εύκολοι τρόποι για να πίνετε συχνότερα νερό

Η άσκηση βελτιώνει πολλές πτυχές της ζωής σας

Εν ολίγοις, είναι προφανές ότι η άσκηση βελτιώνει την ψυχολογική ζωή του ατόμου. Ως εκ τούτου, οι επαγγελματίες συμφωνούν ότι η τακτική άσκηση συνιστάται για όλο τον πληθυσμό.

Όπως είδατε, αυτό επιφέρει πολλά οφέλη. Σε όλα αυτά τα οφέλη, μπορούμε επίσης να προσθέσουμε ότι υπάρχουν επιλογές για όλα τα γούστα και κανείς δεν αποκλείεται, ανεξάρτητα από την ηλικία του ή ακόμα και αν πάσχει από προηγούμενες παθήσεις ή ασθένειες. Επιλέξτε το αγαπημένο σας άθλημα ή άσκηση και απολαύστε όλες τις θετικές συνέπειές του!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.