Φραγκοσυκιά: Ποιες είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις της;

Η φραγκοσυκιά (Zanthoxylum clava-herculis) είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Έχει καφέ αγκαθωτά κλαδιά, καθώς και σκουροπράσινα φύλλα που ξεχωρίζουν για το διεισδυτικό άρωμά τους.
Φραγκοσυκιά: Ποιες είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις της;
Franciele Rohor de Souza

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από φαρμακοποιό Franciele Rohor de Souza.

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2023

Η φραγκοσυκιά (Zanthoxylum clava-herculis) είναι ένας θάμνος που ανήκει στην οικογένεια Rutaceae. Έχει καφέ αγκαθωτά κλαδιά, καθώς και σκουροπράσινα φύλλα που ξεχωρίζουν για το διεισδυτικό άρωμά τους. Οι συστάδες της βγάζουν πρασινοκίτρινα άνθη και μικρούς καρπούς που αλλάζουν από πράσινους σε κοκκινωπούς-καφέ όταν ωριμάζουν.

Αν και είναι ενδημικό στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνήθως αναπτύσσεται σε υγρές χαράδρες, πυκνοφυτείες και δάση στον Καναδά και την Ευρώπη. Όμως, ανεξάρτητα από την προέλευσή της, διακινείται συχνά ως φυτικό συμπλήρωμα για την ανακούφιση από παθήσεις, λοιμώξεις και διαταραχές του κυκλοφορικού συστήματος. Ποιες είναι οι ιδιότητες και οι εφαρμογές της;

Ποιες είναι οι φαρμακευτικές χρήσεις της φραγκοσυκιάς;

Η φραγκοσυκιά έχει μακρά ιστορία ως παραδοσιακό φάρμακο, με πολλαπλές ιδιότητες.

Σύμφωνα με άρθρο που αναφέρεται στο Frontiers in Pharmacology, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην περιεκτικότητά της σε αλκαλοειδή, φλαβονοειδή, τερπενοειδή και λιγνάνες. Αυτά, με τη σειρά τους, προσδίδουν αντιβακτηριακή, αντιμυκητιακή, αντιιική, αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.

Ενώ ο φλοιός και τα φύλλα της χρησιμοποιούνται συχνά σε μορφή τσαγιού, διατίθεται επίσης σε κάψουλες, εκχυλίσματα, βάμματα και σκόνη. Η φήμη της ως συμπλήρωμα συνδέεται συχνά με θετικές επιδράσεις στην υγεία των αρθρώσεων, των δοντιών και του κυκλοφορικού συστήματος.

Ωστόσο, τα στοιχεία είναι ακόμη περιορισμένα.

Όπως και άλλα φυτικά φάρμακα, αυτό το συστατικό πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, μόνο ως συμπλήρωμα. Δεν υπάρχουν αρκετές μελέτες για να ισχυριστεί κανείς ότι χρησιμεύει ως θεραπεία πρώτης επιλογής.

Η λαϊκή βιβλιογραφία σημειώνει ότι οι φυλές των ιθαγενών της Αμερικής χρησιμοποιούσαν την φραγκοσυκιά για τη θεραπεία μυϊκών παθήσεων, πνευμονικών παθήσεων, κρυολογήματος και πυρετού. Με την πάροδο του χρόνου, διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε θετικά αποτελέσματα κατά της χολέρας, του πονόδοντου και του τυφοειδούς πυρετού. Αλλά τι λέει η επιστήμη;

Prickly ash can treat toothache.
Ο πονόδοντος είναι μία από τις ανεκδοτολογικές εφαρμογές της φραγκοσυκιάς.

Έρευνα για την φραγκοσυκιά

Το διεθνές περιοδικό Molecular Sciences αναφέρει λεπτομερώς ότι τουλάχιστον 140 βιοδραστικές ενώσεις έχουν εντοπιστεί στην φραγκοσυκιά. Μεταξύ αυτών, τα αλκαλοειδή, τα τερπενοειδή, τα φλαβονοειδή και τα ελεύθερα λιπαρά οξέα είναι τα πιο σημαντικά. Ως εκ τούτου, συνδέεται με διάφορα οφέλη για την υγεία.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση αυτή, τόσο τα εκχυλίσματα όσο και οι ενώσεις αυτού του φυτού αποτελούν αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικοί, αντιοξειδωτικοί, αντιβακτηριακοί και αντικαρκινικοί παράγοντες. Αυτό θα εξηγούσε τις χρήσεις της στην παραδοσιακή βοτανοθεραπεία, οι οποίες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Ως παράγοντας κατά της ναυτίας
 • Ως αντιμυκητιασικό φάρμακο
 • Ως αντιρευματικό φάρμακο
 • Ως διεγερτικό της κυκλοφορίας του αίματος και του λεμφικού συστήματος
 • Για πεπτικές διαταραχές (κοιλιακό άλγος, διάρροια, μεταξύ άλλων)
Ωστόσο, πολλές από αυτές τις χρήσεις δεν έχουν επικυρωθεί από την τρέχουσα έρευνα.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι χρειάζονται περισσότερες κλινικές δοκιμές για να προσδιοριστεί η σχέση μεταξύ των χημικών ενώσεων του φυτού και των επιδράσεών τους και για να καθοριστεί το προφίλ ασφαλείας του και οι νέες κλινικές εφαρμογές.

Προς το παρόν, μόνο μια in vitro μελέτη στο Journal of Traditional and Complementary Medicine ανέφερε ότι η φραγκοσυκιά έχει αντιμυκητιασικές ιδιότητες, χρήσιμες κατά του Aspergillus flavus και του Trichophyton longifusis. Έτσι, θα μπορούσε να ωφελήσει τη θεραπεία ήπιων μυκητιασικών λοιμώξεων.

Εν τω μεταξύ, ένα άρθρο στο Natural Product Communications σχολιάζει ότι τα πτητικά έλαια της φραγκοσυκιάς προάγουν την καλύτερη κυκλοφορία του αίματος διεγείροντας τη διαστολή των φλεβών. Αυτό εξηγείται από την περιεκτικότητά του σε αλκαλοειδή.

Όσον αφορά τις αντικαρκινικές του ιδιότητες, τα στοιχεία είναι πολύ περιορισμένα. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα που κοινοποιήθηκε στο Phytotherapy Research ανέφερε τις κυτταροτοξικές επιδράσεις της φραγκοσυκιάς και την ικανότητά της να αναστέλλει τα ανθρώπινα κύτταρα λευχαιμίας. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες έρευνες.

Κίνδυνοι και ασφάλεια

Δεδομένης της έλλειψης μελετών, δεν περιγράφονται σοβαρές παρενέργειες για τη χρήση αυτού του θάμνου. Ωστόσο, καλό είναι να μετριάζεται η κατανάλωσή του και να περιορίζονται οι δόσεις σε αυτές που προτείνει ο κατασκευαστής του συμπληρώματος.

Σε υπερβολές μπορεί να προκληθεί ηπατική τοξικότητα και αναφυλαξία. Ορισμένα προειδοποιητικά συμπτώματα είναι τα ακόλουθα:

 • Ζάλη
 • Κνίδωση
 • Πόνος στο στήθος
 • Δυσκολία στην αναπνοή
 • Αλλαγή του καρδιακού ρυθμού
 • Πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας

Με την παρουσία αυτών των κλινικών εκδηλώσεων, είναι απαραίτητη η επείγουσα ιατρική συμβουλή. Ωστόσο, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο σε σπάνιες περιπτώσεις.

Άλλες αντενδείξεις είναι οι ακόλουθες:

A rash.
Η παρουσία κνίδωσης μετά την κατανάλωση φραγκοσυκιάς θα πρέπει να προειδοποιεί για ιατρική συμβουλή.

Δοσολογία και παρασκευή

Προς το παρόν δεν υπάρχουν καθορισμένες κατευθυντήριες γραμμές για τη χρήση της φραγκοσυκιάς. Τα συμπληρώματα συχνά προτείνουν δόσεις 400 χιλιοστογραμμάρια την ημέρα.

Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον κατασκευαστή και τον τύπο του προϊόντος. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε την ετικέτα.

Ο φλοιός και η σκόνη χρησιμοποιούνται συχνά σε τσάι. Αρκεί να προσθέσετε μισό κουταλάκι του γλυκού από το προϊόν σε σκόνη (3 γραμμάρια) σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό. Μπορεί επίσης να παρασκευαστεί σε αφέψημα για τοπική χρήση ως κομπρέσα. Αυτή η τελευταία επιλογή αποτελεί συχνά μια παραδοσιακή θεραπεία για τους πόνους των μυών και των αρθρώσεων.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; 5 συμβουλές για το πρωινό σας.

Τι πρέπει να θυμάστε για την φραγκοσυκιά

Η φραγκοσυκιά είναι ένας θάμνος που προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική. Εκτιμάται για την άφθονη περιεκτικότητά της σε βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων αλκαλοειδών, τερπενοειδών, φλαβονοειδών και λιπαρών οξέων. Αυτά πιστεύεται ότι ασκούν αντιφλεγμονώδη, αντιρευματικά, αντικαρκινικά και πεπτικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τις εφαρμογές της. Οι περισσότερες από τις χρήσεις του εξηγούνται με παραδοσιακό τρόπο και όχι με επιστημονική εγκυρότητα. Ως εκ τούτου, όπως και άλλα φαρμακευτικά βότανα, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, μόνο ως συμπλήρωμα και κατά προτίμηση υπό ιατρική παρακολούθηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Okagu IU, Ndefo JC, Aham EC, Udenigwe CC. Zanthoxylum Species: A Review of Traditional Uses, Phytochemistry and Pharmacology in Relation to Cancer, Infectious Diseases and Sickle Cell Anemia. Front Pharmacol. 2021 Sep 15;12:713090. doi: 10.3389/fphar.2021.713090. PMID: 34603027; PMCID: PMC8479109.
 • Zhang, M., Wang, J., Zhu, L., Li, T., Jiang, W., Zhou, J., Peng, W., & Wu, C. (2017). Zanthoxylum bungeanum Maxim. (Rutaceae): A Systematic Review of Its Traditional Uses, Botany, Phytochemistry, Pharmacology, Pharmacokinetics, and Toxicology. In International Journal of Molecular Sciences (Vol. 18, Issue 10, p. 2172). MDPI AG. https://doi.org/10.3390/ijms18102172
 • Bhatt, Vinod & Sharma, Sushila & Kumar, Neeraj & Sharma, Upendra & Singh, Bikram. (2017). Chemical Composition of Essential Oil among Seven Populations of Zanthoxylum armatum from Himachal Pradesh: Chemotypic and Seasonal Variation. Natural product communications. 12. 1643-1646. 10.1177/1934578X1701201030.
 • Alam, F., & us Saqib, Q. N. (2017). Evaluation of Zanthoxylum armatum Roxb for in vitro biological activities. In Journal of Traditional and Complementary Medicine (Vol. 7, Issue 4, pp. 515–518). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jtcme.2017.01.006
 • Ju, Y., Still, C. C., Sacalis, J. N., Li, J., & Ho, C.-T. (2001). Cytotoxic coumarins and lignans from extracts of the northern prickly ash (Zanthoxylum americanum). In Phytotherapy Research (Vol. 15, Issue 5, pp. 441–443). Wiley. https://doi.org/10.1002/ptr.686

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.