Γελωτοφοβία: Ξεπεράστε τον φόβο του να σας κάνουν πλάκα

Τα άτομα που έχουν γελωτοφοβία χαρακτηρίζονται από έναν υπερβολικό και ανεξέλεγκτο φόβο να τους πειράξουν. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Γελωτοφοβία: Ξεπεράστε τον φόβο του να σας κάνουν πλάκα
Maria Fatima Seppi Vinuales

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Maria Fatima Seppi Vinuales.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Νοεμβρίου, 2022

Πιθανότατα έχετε βρεθεί σε μια κατάσταση όπου μια ομάδα φίλων γέλασε εξαιτίας μιας ενοχλητικής εμπειρίας σας: μια πτώση, ένα λάθος, κάτι ανόητο που είπατε… Μπορεί να σας είχε προκαλέσει δυσφορία. Ίσως χάσατε ακόμη και την επιθυμία να ξαναβρεθείτε μαζί με αυτή την ομάδα. Αν αυτό σας φαίνεται γνωστό, μιλάμε για γελωτοφοβία.

Αυτό αναφέρεται σε μια κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο αισθάνεται τόσο ανασφαλές γύρω από τους ανθρώπους επειδή φοβάται μην τον κοροϊδεύουν. Στη συνέχεια, αρχίζουν να αποσύρονται από τον κοινωνικό τους κόσμο.

Μήπως το έχετε βιώσει;

Ας δούμε λίγο περισσότερα για αυτό.

Τι είναι η γελωτοφοβία;

Γελωτοφοβία είναι ο υπερβολικός, παράλογος και ανεξέλεγκτος φόβος να γίνεις αντικείμενο χλευασμού. Το σημαντικό μειονέκτημα για όσους έχουν γελωτοφοβία είναι ότι το γέλιο δεν είναι συνήθως θετικό για αυτούς. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν ακούν μια ομάδα ανθρώπων να γελάει, αυτόματα υποθέτουν ότι τους κοροϊδεύουν.

Δεν τους περνάει από το μυαλό ότι ίσως γελούν επειδή κάποιος είπε απλώς ένα αστείο ή επειδή θυμούνται ένα παλιό ανέκδοτο. Έτσι, η γελωτοφοβία καταλήγει επίσης στο να αρχίσει να έχει παρανοϊκές συμπεριφορές ή σκέψεις.

Τέλος, αξίζει να διευκρινιστεί ότι πρέπει να γίνει διαφορική διάγνωση για να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για γελωτοφοβία και όχι για άλλη κλινική πάθηση. Πολλές φορές, αυτός ο τύπος φόβου συγχέεται με μια διαταραχή αποφυγής προσωπικότητας ή σχιζοειδή διαταραχή προσωπικότητας.

Τα σημεία και τα συμπτώματα της γελωτοφοβίας

Όταν εμφανίζεται η φοβική κατάσταση, το άτομο μπορεί να παρουσιάσει άγχος, δύσπνοια, επιθυμία φυγής, πολύ έντονη δυσφορία, νευρικότητα, εφίδρωση και χειραψία, μεταξύ άλλων.

Στην πραγματικότητα, μερικά από τα πιο κοινά σημεία και συμπτώματα γελωτοφοβίας είναι τα εξής:

  • Υπερβολικός φόβος γελοιοποίησης από άλλους.
  • Άγχος και δυσφορία μπροστά στο γέλιο των άλλων.
  • Ντροπαλότητα και αμηχανία. Συχνά είναι εσωστρεφείς και προσπαθούν να μην τραβήξουν την προσοχή πάνω τους.
  • Μυϊκή δυσκαμψία, αποφυγή βλέμματος, άβολες κινήσεις. Αυτό είναι γνωστό ως σύνδρομο Πινόκιο.
Η ακραία ντροπαλότητα της γελωτοφοβίας εμποδίζει τη σωστή κοινωνική επαφή και ενθαρρύνει την απομόνωση.

Τα αίτια και η προέλευση της γελωτοφοβίας

Όπως πολλές φοβίες, η γελωτοφοβία είναι συχνά το αποτέλεσμα μιας προηγούμενης τραυματικής εμπειρίας που αναπτύσσει αυτόν τον φόβο. Για παράδειγμα, μπορεί να συμβεί στην περίπτωση ενός ατόμου που είχε ένα αστείο πέσιμο.

Αυτό το άτομο άρχισε να νιώθει άβολα και αμήχανα. Το γεγονός προκάλεσε ήδη τέτοιο φόβο και πίκρα χωρίς προηγούμενο.

Τα αίτια της γελωτοφοβίας έχουν να κάνουν με τον φόβο της γελοιοποίησης που μπορεί να εμφανίστηκε στην παιδική ηλικία ή στην πρώιμη εφηβεία, εν μέσω της διαμόρφωσης ταυτότητας. Όσοι ζουν με αυτόν τον φόβο αναπτύσσουν μια δύσπιστη και αμυντική προσωπικότητα, επειδή κάθε περίσταση είναι δυνητικά ευνοϊκή για να δεχθεί γελοιοποίηση.

Το να είσαι θύμα εκφοβισμού θέτει τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης φοβίας.

Οι συνέπειες της γελωτοφοβίας

Η γελοφοβία είναι από τις φοβίες που προκαλούν τη σημαντικότερη επιδείνωση σε κοινωνικό επίπεδο. Για παράδειγμα, δεν είναι το ίδιο να φοβόμαστε τα αεροπλάνα (ένα μέσο μεταφοράς που χρησιμοποιούμε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις) με τον παράλογο φόβο για μια κατάσταση που συνήθως συμβαίνει όταν υπάρχουν άλλοι άνθρωποι.

Έτσι, το άτομο που έχει τη φοβία του χλευασμού επιλέγει να μείνει στο σπίτι και να αποφύγει τα κοινωνικά σχέδια για να μην τον πειράξουν. Επιπλέον, μερικές από τις πιο συχνές συνέπειες είναι οι ακόλουθες:

  • Η αυτοεκτίμησή τους συνήθως βλάπτεται, καθώς αυτοί οι άνθρωποι αισθάνονται άχρηστοι και μειωμένοι.
  • Μπορεί να υποφέρουν από απόσυρση και ντροπαλότητα.
  • Τα άτομα με γελωτοφοβία συχνά βιώνουν άγχος σε καταστάσεις γέλιου, επομένως μπορεί να εμφανιστούν ως άτομα που δεν έχουν αίσθηση του χιούμορ ή της διασκέδασης.
  • Μπορεί να προβάλλουν μια μακρινή και ψυχρή εικόνα.

Πώς να αντιμετωπίσετε τον φόβο του να σας πειράξουν

Πρώτον, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε ότι η φοβία δεν είναι ένας απλός φόβος. Είναι ένας έντονος φόβος που προκαλεί πραγματική δυσφορία στο άτομο και επιδεινώνει διαφορετικούς τομείς της ζωής του. Επομένως, είναι απαραίτητο να βοηθήσετε άτομα που υποφέρουν από μια κατάσταση και να τους ενθαρρύνετε να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια.

Όπως όλες οι φοβίες, η προσέγγιση της γελωτοφοβίας γίνεται με τεχνικές έκθεσης. Προχωράμε βήμα βήμα, σταδιακά.

Πρώτον, οι θεραπευτές προτείνουν συνήθως μια έκθεση στη φαντασία. Ζητούν από το άτομο να οπτικοποιήσει και να εκφράσει πώς θα ήταν η σκηνή που τους πείραξε ενώ ο θεραπευτής το συνοδεύει και το καθοδηγεί. Καθώς ο ασθενής αποκτά αυτοπεποίθηση, μπορεί να συμβεί το τελικό στάδιο της έκθεσης σε μια κοινωνική κατάσταση.

Από την άλλη πλευρά, εργάζονται επίσης με τη γνωστική αναδιάρθρωση, η οποία τους επιτρέπει να αναγνωρίζουν τις σκέψεις στη βάση του φόβου. Στόχος είναι η αντικατάστασή τους με πιο λειτουργικά.

Συνιστάται επίσης η χρήση τεχνικών δράματος και χιούμορ στο παιχνίδι ρόλων. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι σε θέση να προσδιορίσουν τι τους φέρνει σε δύσκολη θέση και στη συνέχεια να το ανεβάσουν στη σκηνή για να πιάσουν την αδυναμία τους και να τη μετατρέψουν σε φυσική πηγή γέλιου.

Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν ενεργά να αρχίσουν να βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά. Αυτή η άσκηση γίνεται με ένα σύνολο οδηγιών και πρέπει να καθοδηγείται από έναν επαγγελματία.

Τέλος, είναι απαραίτητο να συνεργαστείτε με τους ασθενείς σε διάφορες τεχνικές χαλάρωσης για να αντιμετωπίσετε το φοβικό ερέθισμα. Έτσι, δεν θα αισθάνονται ότι πρέπει να φύγουν ή να αποφύγουν την κατάσταση.

Técnicas de relajación para la gelotofobia.
Τα άτομα με αυτή τη φοβία μπορούν να μάθουν τεχνικές χαλάρωσης που μειώνουν το άγχος στις κοινωνικές καταστάσεις που τους κάνουν να νιώθουν άβολα.

Γελωτοφοβία: Όταν όλα βιώνονται ως προσωπική επίθεση

Σε όλο αυτό το άρθρο, εξηγήσαμε ότι μία από τις πιο σημαντικές δυσκολίες της γελωτοφοβίας είναι ότι οι άνθρωποι που τη ζουν αισθάνονται σαν να είναι το κέντρο της γελοιοποίησης. Μπορεί να πάρουν οποιοδήποτε γέλιο, βλέμμα ή ψιθύρισμα γύρω τους προσωπικά και αυτό μετατρέπεται σε μια φυσική πηγή βασανιστηρίων.

Οι αντιδράσεις είναι φυγής ή αποφυγής. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις βίας και αγανάκτησης στις σχέσεις.

Φανταστείτε πόσο δύσκολη θα ήταν η ζωή όταν το γέλιο είναι πρόβλημα ή απειλή. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε για τις φοβίες, καθώς πρέπει να υποστηρίζουμε όσους υποφέρουν από αυτές και να κατανοούμε τον λόγο πίσω από ορισμένες συμπεριφορές.

Τέλος, πρέπει να αποφύγουμε τον χλευασμό και την υποτίμηση των παιδιών και των εφήβων ως κοινωνία γενικότερα και ως άτομα. Όλοι παίζουμε ρόλο σε αυτό. Ως άτομα, είναι επίσης σημαντικό να εργαστούμε για τη σταθερή μας αυτοεκτίμηση και την ανοχή μας στην απογοήτευση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Sevilla Moreno, Antonio; López Martínez, Olivia. GELOTOFOBIA: EVALUACIÓN DEL MIEDO AL RIDÍCULO EN ALUMNOS UNIVERSITARIOS. International Journal of Developmental and Educational Psychology, vol. 1, núm. 1, 2010, pp. 289-298 Asociación Nacional de Psicología Evolutiva y Educativa de la Infancia, Adolescencia y Mayores Badajoz, España

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.