Πέντε εύκολες συνήθειες για καλή ψυχική υγεία

Πολλοί έχουν υιοθετήσει κάποιες συνήθειες χωρίς να συνειδητοποιούν πόσο επιβλαβείς μπορεί να είναι για μια καλή ψυχική υγεία.
Πέντε εύκολες συνήθειες για καλή ψυχική υγεία
Eliana Delgado Villanueva

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σήμερα, θα θέλαμε να μιλήσουμε για τις πέντε συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε για να έχετε καλή ψυχική υγεία.

Όπως κάθε κινητήρας, ο εγκέφαλός μας απαιτεί συντήρηση – και το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλο μέρος του σώματός μας. Η καλή ψυχική υγεία μάς είναι απαραίτητη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η 10η Οκτωβρίου έχει οριστεί ως «Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας». Πρόκειται κυρίως για μια ημερομηνία ευαισθητοποίησης σχετικά με τον σιωπηλό κίνδυνο των ψυχικών ασθενειών και το στίγμα τους και ως εκ τούτου υπογραμμίζει τη σημασία του να ζητάμε βοήθεια όταν τη χρειαζόμαστε.

Δεν γνωρίζουμε τη σημασία της ψυχικής υγείας έως ότου τη θέσουμε σε κίνδυνο. Αναρωτηθήκατε ή υπολογίσατε ποτέ το χρόνο που ξοδεύετε φροντίζοντας την ψυχή σας;

Γιατί πρέπει να διατηρούμε καλή ψυχική υγεία;

διαλογισμός σε παραλία για καλή ψυχική υγεία

Η ψυχική μας κατάσταση είναι ίση ή ακόμη και πιο σημαντική από τη φυσική μας κατάσταση. Επομένως, είναι παράδοξο να πηγαίνουμε συχνά στο γιατρό για οποιαδήποτε ιατρική πάθηση, αλλά να αρνούμαστε να ζητήσουμε ψυχολογική ή ψυχιατρική βοήθεια όταν πνιγόμαστε από τα συναισθήματά μας.

Η ψυχική υγεία είναι κάτι που δεν μπορείτε να δείτε με γυμνό μάτι. Εξάλλου, αυτό που νιώθουμε, τις περισσότερες φορές, είναι υποκειμενικά συμπτώματα. Επομένως, τις περισσότερες φορές, δεν ανησυχούμε πολύ και δεν ζητάμε καν ιατρική βοήθεια. Εξαιτίας αυτού, μπορεί να επωάσουμε ένα πρόβλημα για αρκετά καιρό ώστε να γίνει μια διαταραχή.

Γι ‘αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό να φροντίζετε να έχετε μια καλή ψυχική υγεία και να λαμβάνετε βοήθεια αν νομίζετε ότι το χρειάζεστε. Σε έναν τέλειο κόσμο, όλοι θα πηγαίναμε στον ψυχολόγο για τσεκ-απ όσο και στο γιατρό!

Ωστόσο, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές συνήθειες που μπορείτε να εφαρμόσετε σήμερα για να βοηθήσετε στη φροντίδα της ψυχικής σας υγείας.

Συνήθειες για καλή ψυχική υγεία

1. Να τρώτε πάντα πρωινό.

Πόσες φορές έχετε ακούσει ότι «το πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας»; Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να συνηθίσουν το πρωινό τους. Δυστυχώς, αυτό είναι πολύ ανθυγιεινό, επειδή το σάκχαρο στο αίμα μας θα μειωθεί εάν το παραλείψουμε. Ξέρετε τι συμβαίνει τότε;

Λοιπόν, τα όργανα σας τα χάνουν γιατί δεν γνωρίζουν από πού θα πάρουν ζάχαρη, επομένως το σώμα οδηγείται σε ανεπαρκή παροχή θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο και αυτός εκφυλίζεται αργά. Επίσης, θα έχετε χαμηλότερη πνευματική απόδοση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, αυτές οι πτώσεις σακχάρου στο αίμα μπορούν ακόμη και να προκαλέσουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης.

2. Πάντα να κοιμάστε αρκετά για καλή ψυχική υγεία

Το σώμα σας δεν μπορεί να αναγεννηθεί χωρίς τη σωστή ποσότητα ύπνου. Πολλοί άνθρωποι κοιμούνται αργά ή δεν μπορούν να κοιμηθούν σωστά λόγω άγχους.

Όταν αυτό γίνεται συνήθεια, οι γνωστικές σας διαδικασίες επηρεάζονται σημαντικά. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε άγχος, κατάθλιψη, κακή διάθεση και – μακροπρόθεσμα – σε εγκεφαλικά επεισόδια και σε άλλα προβλήματα που σχετίζονται με το μυαλό σας.

Λάβετε υπόψη ότι πρέπει να κοιμάστε τουλάχιστον 8 ώρες κατά μέσο όρο για να διατηρήσετε την καλή ψυχική υγεία σας.

3. Μην καπνίζετε εάν θέλετε καλή ψυχική υγεία.

Τσιγάρο σε χέρι
Η διακοπή του καπνίσματος θα προωθήσει την υγεία σε όλα τα συστήματά σας και θα βελτιώσει την ψυχική σας υγεία.

Οι επαγγελματίες της υγείας που αντιμετωπίζουν άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα συχνά αγνοούν τις συνήθειες καπνίσματος των ασθενών τους. Αυτό συμβαίνει επειδή υποθέτουν ότι τους βοηθά να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατάθλιψης, άγχους ή κατάχρησης ουσιών.

Ωστόσο, μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον δείχνει ότι τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα κακής διάθεσης ή εθισμού μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα με ασφάλεια και, επιπλέον, ότι η εγκατάλειψη αυτής της συνήθειας σχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία.

4. Ασκηθείτε.

«Ακόμα μελετάται ο αντίκτυπος της σωματικής άσκησης στην ψυχική υγεία. Ωστόσο, η άσκηση δρα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, σταθεροποιώντας τις πρωτεΐνες του και αποφεύγοντας ασθένειες που προκαλούνται από τη διάσπαση της ισορροπίας αυτών των ουσιών», λέει ο Miguel del Valle, καθηγητής του Πανεπιστήμιο του Οβιέδο και εκπρόσωπος του Τομέα Αθλητισμού και Υγείας.

Επίσης, το να κινείστε δεν κάνει μόνο καλό για το σώμα σας, αλλά ο εγκέφαλός σας θα σας ευχαριστήσει. Αυτό συμβαίνει επειδή η καλύτερη κυκλοφορία προάγει έναν υγιέστερο νου. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά επίσης στη μείωση του στρες και σταματά τις σκέψεις σας.

5. Μην χρησιμοποιείτε υπερβολικά ηλεκτρονικές συσκευές.

γυναίκα σε καναπέ με κινητό
Η υπερβολική χρήση ψηφιακών οθονών έχει συσχετιστεί με προβλήματα όπως η αϋπνία και τα υψηλότερα επίπεδα άγχους και στρες.

Επί του παρόντος, οι περισσότερες από τις κοινωνικές μας επαφές βιώνονται μέσω του Διαδικτύου. Ο ρυθμός ζωής μας επικεντρώνεται σε εκείνες τις ηλεκτρονικές συσκευές όπου μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε κοινωνικά δίκτυα και άλλα παρόμοια πράγματα.

Η συνεχής χρήση της τεχνολογίας, ειδικά των smartphone, μας εμποδίζει να ζήσουμε στο παρόν. Επίσης οδηγεί σε προβλήματα όρασης, σε άγχος, αϋπνία και κατάθλιψη.

Τώρα ξέρετε μερικές καθημερινές συνήθειες που πρέπει να εφαρμόσετε για να προωθήσετε την καλύτερη ψυχική υγεία. Θυμηθείτε: μπορείτε να βελτιώσετε σημαντικά την ποιότητα της ζωής σας για να απολαύσετε καλή ψυχική υγεία, κάνοντας κάποιες μικρές αλλαγές.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández Liria, Alberto. (2008). La nueva actualidad de la salud mental. Revista de la Asociación Española de Neuropsiquiatría28(1), 3-5.
  • Jané-Llopis Eva. La eficacia de la promoción de la salud mental y la prevención de los trastornos mentales. Rev. Asoc. Esp. Neuropsiq. 2004;  ( 89 ): 67-77.
  • Mrazek P.J., Hall M., “A policy perspective on prevention”, American journal of community psychology, 1997, Vol. 25: 221-226.
  • Hosman C., Jané-llopis E., Political Challenges 2: Mental Health, The evidence of health promotion effectiveness: shaping public health in a new Europe, pp 29-41, Brussels: ECSC-EC-EAEC, 1999.
  • Mental Health. What Is Mental Health? (2019). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://espanol.mentalhealth.gov/basics/what-is-mental-health
  • Mental Health Foundation. How to look after your mental health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://www.mentalhealth.org.uk/publications/how-to-mental-health
  • Washington University School of Medicine in St. Louis.Quitting smoking may improve mental health. (2014). Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://medicine.wustl.edu/news/quitting-smoking-may-improve-mental-health/
  • The Primary Care Condition. Exercise for Mental Health. Recuperado el 23 de febrero de 2021. https://dx.doi.org/10.4088%2Fpcc.v08n0208a

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.