Γιαούρτια φυτικής προέλευσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Θα σας παρουσιάσουμε τα κύρια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των γιαουρτιών φυτικής προέλευσης. Είναι συνήθως μια εναλλακτική λύση που παρασκευάζεται από ποτό σόγιας ή βρώμης.
Γιαούρτια φυτικής προέλευσης: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα τελευταία χρόνια, τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης διατίθενται όλο και περισσότερο ως εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλο που μπορεί να είναι μια καλή επιλογή, η διατροφική τους αξία είναι πολύ διαφορετική από τις κλασικές εκδοχές που όλοι έχουμε συνηθίσει. Θα σας παρουσιάσουμε τις κύριες διαφορές και τα οφέλη αυτού του προϊόντος.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία γαλακτοκομικών προϊόντων στη διατροφή συνιστάται για τη διατήρηση μιας καλής κατάστασης υγείας. Πάνω απ’ όλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση. Περιέχουν ζωντανά βακτήρια που είναι θετικά για το πεπτικό σύστημα.

Τι είναι τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης;

Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης είναι μια σειρά προϊόντων που μιμούνται το παραδοσιακό γιαούρτι σε υφή και γεύση, αλλά δεν παρασκευάζονται από ζωικό γάλα. Εξαιτίας αυτού, είναι κατάλληλα για vegans.

Σε γενικές γραμμές, παρασκευάζονται από ρόφημα σόγιας, αμυγδάλου ή καρύδας, αν και δεν υφίστανται διαδικασία ζύμωσης. Περιέχουν διάφορους τύπους πρόσθετων για να βελτιώσουν την υφή τους.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτός ο τύπος γιαουρτιού δεν περιέχει λακτόζη ή γαλακτόζη, οπότε η πεπτικότητα τους είναι καλή και είναι μια επιλογή που πρέπει να λάβουν υπόψη τους όσοι έχουν δυσανεξία. Επίσης, δεν έχουν λιπαρά, πολύ λιγότερο του τύπου trans.

Το θερμιδικό τους επίπεδο είναι μέτριο. Μπορούν να συμπεριληφθούν στο πλαίσιο μιας υποθερμιδικής δίαιτας με στόχο την απώλεια βάρους.

Coconut milk.
Το γάλα καρύδας είναι μια από τις λιγότερο χρησιμοποιούμενες βάσεις για την παρασκευή φυτικού γιαουρτιού, αλλά όλο και περισσότερα προϊόντα με αυτό το συστατικό εμφανίζονται.

Οφέλη των φυτικών γιαουρτιών

Μεταξύ των κύριων πλεονεκτημάτων των φυτικών γιαουρτιών, μπορούμε να επισημάνουμε τη χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη και την ικανότητά τους να προκαλούν κορεσμό. Εξαιτίας αυτού, μπορούν να εισαχθούν σε οποιαδήποτε δίαιτα, μειώνοντας έτσι το άγχος για τις θερμίδες. Μεσοπρόθεσμα, αυτό κάνει τη διαφορά, καθώς θα αποφευχθεί η εγκατάλειψη της δίαιτας και το φαινόμενο rebound.

Από την άλλη πλευρά, είναι σε θέση να παρέχουν ποιοτικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο. Το επίπεδο θα είναι χαμηλότερο από αυτό των ζωικών γιαουρτιών, αλλά μπορούν να συμβάλουν επίσης κάποιο ποσοστό. Ωστόσο, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχει έλλειψη βιταμίνης D στον οργανισμό.

Ορισμένες βάσεις που χρησιμοποιούνται για τα φυτικά γιαούρτια έχουν αποδείξει ορισμένα συγκεκριμένα οφέλη. Αυτό συμβαίνει με τα ροφήματα σόγιας, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στον έλεγχο των τριγλυκεριδίων στο αίμα.

Από την άλλη πλευρά, οι β-γλυκάνες από τη βρώμη, οι οποίες χρησιμοποιούνται μερικές φορές ως βάση για τα φυτικά γιαούρτια, θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στη μείωση της κακής χοληστερόλης ή LDL. Οι ίδιες αυτές ουσίες εξακολουθούν να διερευνώνται για να διαπιστωθεί αν συμβάλλουν στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη.

Μειονεκτήματα των γιαουρτιών φυτικής προέλευσης

Παρά τα οφέλη που αναφέρθηκαν παραπάνω, είναι αλήθεια ότι τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης έχουν αρκετά μειονεκτήματα σε σύγκριση με εκείνα ζωικής προέλευσης. Για παράδειγμα, δεν περιέχουν προβιοτικά.

Αυτός ο τύπος ζωντανών βακτηρίων έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ θετικός για τη λειτουργία του εντέρου και τη συνολική υγεία. Βελτιώνουν τις πεπτικές διαδικασίες και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Ωστόσο, είναι επίσης αλήθεια ότι αρκετές εμπορικές μάρκες γιαουρτιών φυτικής προέλευσης εμπλουτίζουν το ρόφημα με βακτηριακές καλλιέργειες. Αυτά τα πρόσθετα θα μπορούσαν να λύσουν το φυσικό έλλειμμα σε αυτόν τον τομέα. Η τεχνολογική έρευνα στο θέμα αυτό είναι πολλά υποσχόμενη.

Η παρουσία πρωτεϊνών είναι επίσης χαμηλότερη. Επιπλέον, δεν έχουν υψηλή βιολογική αξία, καθώς δεν διαθέτουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα ή καλή βαθμολογία πεπτικότητας. Θα βοηθήσουν στην κάλυψη των ημερήσιων αναγκών, αλλά δεν αποτελούν καλή κύρια πηγή.

Τέλος, δεν είναι συγκρίσιμα ούτε ως προς την παρουσία μικροθρεπτικών συστατικών. Μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη των αναγκών, αλλά τα γιαούρτια ζωικής προέλευσης παρέχουν πολύ περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα.

Some yogurt.
Τα γιαούρτια ζωικής προέλευσης έχουν πιο σύνθετη διατροφική σύνθεση, σε σύγκριση με τα φυτικά ροφήματα.

Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης είναι μια λιγότερο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση

Τα γιαούρτια φυτικής προέλευσης είναι μια λιγότερο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά εναλλακτική λύση σε σχέση με τα γιαούρτια ζωικής προέλευσης. Μπορεί όμως να έχει νόημα να τα συμπεριλάβετε στη διατροφή σας όταν στόχος είναι η βελτίωση του κορεσμού.

Αυτό ισχύει και όταν τα γιαούρτια ζωικής προέλευσης δεν είναι ανεκτά λόγω προβλημάτων με τη λακτόζη ή αλλεργίας στις πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλακτος. Υπάρχει ακόμη και η δυνατότητα χρήσης τους ως συστατικά σε διάφορα μαγειρικά παρασκευάσματα.

Η κάλυψη των αναγκών σε πρωτεΐνες και ασβέστιο θεωρείται καθοριστική προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος οστεοπόρωσης. Αν και τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα συνιστώνται ιδιαίτερα, η συμπλήρωση με φυτικά ροφήματα θα μπορούσε να καλύψει μέρος των ημερήσιων αναγκών. Ωστόσο, η αποκλειστική χρήση τους δεν θα είναι επαρκής.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Goltzman D, Mannstadt M, Marcocci C. Physiology of the Calcium-Parathyroid Hormone-Vitamin D Axis. Front Horm Res. 2018;50:1-13. doi:10.1159/000486060
  • Abbasi, Nazanin N., et al. “Oat β-glucan depresses SGLT1-and GLUT2-mediated glucose transport in intestinal epithelial cells (IEC-6).” Nutrition Research 36.6 (2016): 541-552.
  • Sánchez B, Delgado S, Blanco-Míguez A, Lourenço A, Gueimonde M, Margolles A. Probiotics, gut microbiota, and their influence on host health and disease. Mol Nutr Food Res. 2017;61(1):10.1002/mnfr.201600240. doi:10.1002/mnfr.201600240
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Pérez, Neus Bernat. Desarrollo, caracterización y optimización de productos fermentados a base de licuados vegetales como alternativa a los yogures convencionales. Diss. Universitat Politècnica de València, 2013.
  • Shen, Xiao Li, et al. “Effect of oat β-glucan intake on glycaemic control and insulin sensitivity of diabetic patients: a meta-analysis of randomized controlled trials.” Nutrients 8.1 (2016): 39.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.