Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει πρωτεΐνη στο πρωινό σας

Οι πρωτεΐνες είναι υπέροχη πηγή θρεπτικών συστατικών για τη διατροφή μας. Ο καλύτερος τρόπος να τις καταναλώσουμε είναι στο πρωινό.
Γιατί είναι σημαντικό να υπάρχει πρωτεΐνη στο πρωινό σας
Elisa Morales Lupayante

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: παιδαγωγο και διατροφολόγο Elisa Morales Lupayante.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η πρωτεΐνη στο πρωινό μας είναι άκρως σημαντική για τον οργανισμό μας. Το πρωί κυριαρχούν οι ορμόνες που μετατρέπουν το φαγητό σε ενέργεια και αναζωογονούν τους μύες μας. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτή την ώρα της ημέρας το σώμα μας ελέγχεται από την κορτιζόλη. Αυτή είναι η ουσία που είναι υπεύθυνη για τη μετατροπή των πρωτεϊνών σε ενέργεια.

Χάρη σε αυτή τη διαδικασία, οι πρωτεΐνες που καταναλώνουμε το πρωί μετατρέπονται εύκολα σε μυϊκή μάζα και ενέργεια. Επιπλέον, αυτό συμβάλλει στη συνεχή διατήρηση των επιπέδων μας σε γλυκόζη σε φυσιολογικές τιμές για πολλές ώρες.

πρωτεΐνη στο πρωινό

Αυτός είναι ένας απίστευτος τρόπος να διατηρήσετε τη μυϊκή μάζα και να βελτιώσετε τη συγκέντρωσή σας, που είναι απαραίτητη για τις ώρες εργασίας ή μελέτης. Είναι επίσης σημαντική για να αποφύγετε το αίσθημα πείνας μετά από ώρες και να βιώσετε μια αύξηση στη θερμοκρασία του σώματος.

Επιπλέον, οι πρωτεΐνες μας επιτρέπουν να επιταχύνουμε το μεταβολισμό σας πολύ περισσότερο από ότι αν τις καταναλώνουμε το βράδυ. Αυτό το κάνει και πιο εύκολο για την υπόλοιπη ημέρα για να αποφύγουμε επίσης μεγαλύτερη συγκέντρωση λίπους.

Ο ρόλος της πρωτεΐνης στο πρωινό μας

Χάρη στις πρωτεΐνες που τρώμε στο πρωινό, διατηρούμε τα επίπεδα γλυκόζης πιο σταθερά, μεγαλώνοντας τις πιθανότητες να διατηρήσουμε τη συγκέντρωσή μας.

Επιπλέον, αυξάνουμε τη μνήμη μας και την ικανότητα συλλογισμού.

Έχοντας μια επαρκής διαθεσιμότητα γλυκόζης, ο εγκέφαλός μας δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιήσει τα συστήματα έκτακτης ανάγκης για να την αποκτήσει από άλλη πηγή και μπορεί να αφιερωθεί αποκλειστικά στις πνευματικές λειτουργίες.

Η σημασία της πρωτεΐνης στο πρωινό είναι ακόμη πιο σημαντική καθώς ενεργεί απευθείας στην παραγωγή αδρεναλίνης και ντοπαμίνης. Αυτό μας επιτρέπει να βελτιώσουμε την δυνατότητα συλλογισμού μας αλλά και τις μαθησιακές μας ικανότητες.

πρωινό με πρωτεΐνες

Άλλο ένα πλεονέκτημα του να έχετε ένα πρωινό γεμάτο πρωτεΐνες είναι ότι σας βοηθάει να χάσετε βάρος. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να συμπεριλάβουμε στη διατροφή μας όλο το φαγητό που είναι απαραίτητο για να έχουμε ενέργεια και να ελέγχουμε την πείνα.

Επιπλέον, η πρωτεΐνη στο πρωινό σας βοηθάει να παίρνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να ανεβάσετε τα επίπεδα της σεροτονίνης και να ελέγξετε τη διάθεσή σας για υδατάνθρακες, έχοντας έτσι μια πιο υγιεινή διατροφή και μεγαλύτερες πιθανότητες να χάσετε βάρος.

Επιταχύνοντας το μεταβολισμό σας και ελέγχοντας την πείνα σας, θα αποφύγετε την αίσθηση να μασουλάτε κάτι όλη την ώρα.

Παραδείγματα πρωινών πλούσιων σε πρωτεΐνες

Τι περιμένετε λοιπόν;

Ας δούμε μερικά πρωινά πλούσια σε πρωτεΐνες. Με αυτό τον τρόπο θα επωφεληθείτε από όλες τις θετικές συνέπειες που θα έχετε καταναλώνοντας αυτά τα θρεπτικά στοιχεία στο ξεκίνημα της ημέρας.

Βρώμη ως πρωτεΐνη στο πρωινό

Η βρώμη είναι πολύ καλή τροφή για να την καταναλώσετε στο πρωινό σας για πολλούς λόγους.

  • Πρώτα από όλα, είναι μια εξαιρετική πηγή υδατανθράκων και διαλυτών φυτικών ινών. Όχι μόνο διευκολύνει την πέψη, αλλά σας κρατάει πλήρεις για περισσότερη ώρα.
  • Επιπλέον, οι διαλυτές φυτικές ίνες βοηθούν στον έλεγχο του σακχάρου και στη μείωση της πίεσης.
  • Αυτό το πρωινό παρέχει καλή ποσότητα πρωτεϊνών και είναι ιδανική λύση για χορτοφάγους.

Γιαούρτι

γιαούρτι και πρωτεΐνες

Το γιαούρτι είναι ένα γαλακτοκομικό προϊόν που είναι επίσης μια εκπληκτική πηγή πρωτεΐνης για το ξεκίνημα της ημέρας σας.

Επιπλέον, παρέχει καλή ποσότητα σε βιταμίνη D και ασβέστιο.

Ομελέτα ως πρωτεΐνη στο πρωινό

ομελέτα πρωτεΐνες

Τα αβγά είναι μια πολύ νόστιμη επιλογή πλούσια σε πρωτεΐνες και χωρίς υδατάνθρακες.

Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για τη χοληστερίνη που υπάρχει στα αβγά. Ωστόσο, αυτή η χοληστερίνη είναι γνωστή ως “καλή χοληστερίνη” και ωφελεί την υγεία. Είναι δύσκολο να υπερβείτε τα συνιστώμενα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, εκτός κι αν τρώτε 10 αβγά την ημέρα.

Επομένως, τα αβγά είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για να έχετε πρωτεΐνη στο πρωινό σας. Για αυτό πολλές χώρες τα προτιμούν στο πρωινό τους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Davies RW., Carson BP., Jakeman PM., The effect of whey protein supplementation on the temporal recovery of muscle function following resistance training: a systematic review and meta analysis. Nutrients, 2018.
  • Kung B., Anderson GH., Paré S., Tucker AJ., et al., Effect of milk protein intake and casein to whey ratio in breakfast meals on postpandrial glucose, satiety ratings and subsequent meal intake. J Dairy Sci, 2018. 101 (10): 8688-8701.
  • Reynolds AN., Akerman AP., Mann J., Dietary fibre and whole grains in diabetes management: systematic review and meta analysis. PLoS Med, 2020.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.