Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γλουταθειόνη και τις επιδράσεις της

Εκτός από τα οφέλη που σχετίζονται με τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών, η γλουταθειόνη έχει επίσης πολλές χρήσιμες αισθητικές εφαρμογές. Διαβάστε παρακάτω και θα σας πούμε περισσότερα!
Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γλουταθειόνη και τις επιδράσεις της
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Rafael Victorino Muñoz

Τελευταία ενημέρωση: 08 Δεκεμβρίου, 2022

Η γλουταθειόνη έχει αντιοξειδωτική λειτουργία, αν και διαδραματίζει και άλλους σημαντικούς ρόλους στο σώμα. Ως τέτοια, εμπλέκεται στην επισκευή των ιστών, στην παραγωγή ενζύμων και ορμονών και στο ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ είναι απαραίτητη για την αποτοξίνωση του σώματος.

Εκτός από το ότι βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα, μπορεί να χορηγηθεί τοπικά, από το στόμα, ενδοφλεβίως ή ακόμη και εισπνεόμενα. Αυτό γίνεται όταν τα επίπεδά της μειώνονται λόγω παραγόντων όπως η ηλικία, η κακή διατροφή ή οι ασθένειες.

Τα συμπληρώματα συνιστώνται για να βοηθήσουν στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων της υγείας, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον, η ψωρίαση και το λιπώδες ήπαρ, μεταξύ άλλων. Χρησιμοποιείται επίσης για καλλυντικούς σκοπούς, για να φωτίσει το δέρμα και να καταπολεμήσει τη γήρανση.

Τι είναι η γλουταθειόνη και πού βρίσκεται;

Η γλουταθειόνη είναι μια ένωση που βρίσκεται στα κύτταρα του σώματος. Θεωρείται τριπεπτίδιο, καθώς αποτελείται από 3 βασικά αμινοξέα, όπως η κυστεΐνη, η γλυκίνη και το γλουταμινικό οξύ.

Παράγεται φυσικά από το ήπαρ. Ωστόσο, ορισμένες τροφές, ιδίως εκείνες με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, μπορούν επίσης να διεγείρουν την παραγωγή της.

Σε αυτές περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Σκόρδο
 • Κρεμμύδι
 • Μπρόκολο
 • Κουνουπίδι
 • Αβοκάντο
 • Σπαράγγια
 • Φύκια
 • Σπόροι λιναριού

Πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμη και όταν η γλουταθειόνη βρίσκεται σε αυτά τα τρόφιμα, η επεξεργασία (μαγείρεμα και παστερίωση) μπορεί να επηρεάσει τα συγκεντρωμένα επίπεδα. Ομοίως, υπάρχουν παράγοντες που επηρεάζουν τη φυσική παραγωγή γλουταθειόνης. Για παράδειγμα, αυτό περιλαμβάνει την αϋπνία και το στρες, καθώς και τον καρκίνο, το HIV/AIDS, τον διαβήτη τύπου 2 και τη νόσο του Πάρκινσον.

Αντίθετα, ορισμένα συμπληρώματα προάγουν ή αυξάνουν την παρουσία της στον οργανισμό. Μεταξύ αυτών είναι η κουρκουμίνη, οι βιταμίνες C και Ε, η Ν-ακετυλοκυστεΐνη και το σελήνιο .

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γλουταθειόνη και τις επιδράσεις της
Το λάχανο και το κουνουπίδι είναι πηγές γλουταθειόνης. Ωστόσο, το μαγείρεμα μειώνει την παρουσία της σε αυτά τα τρόφιμα.

Τα οφέλη της γλουταθειόνης

Αυτό το τριπεπτίδιο είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό. Συμμετέχει σε μια ποικιλία διαδικασιών, συμπεριλαμβανομένης της επιδιόρθωσης των ιστών, της παραγωγής πρωτεϊνών και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Για τους λόγους αυτούς, ορισμένοι άνθρωποι καταναλώνουν ή συμπληρώνουν γλουταθειόνη για να προστατευτούν από την οξείδωση, να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, καθώς και να θεραπεύσουν διάφορες παθήσεις.

Οξειδωτικό στρες

Πρόκειται για μια διαδικασία που συμβαίνει όταν αυξάνεται η παραγωγή ελεύθερων ριζών ή μειώνεται η ικανότητα του οργανισμού να τις καταπολεμήσει. Τα υψηλά επίπεδα μπορούν να προδιαθέσουν στην ανάπτυξη ορισμένων χρόνιων ασθενειών. Χάρη στην αντιοξειδωτική της λειτουργία, η γλουταθειόνη συμβάλλει στη μείωση των επιπτώσεων του οξειδωτικού στρες.

Καρκίνος

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι ενδογενείς αντιοξειδωτικές ενώσεις, όπως η γλουταθειόνη, μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρες, γεγονός που θα βοηθούσε σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου. Εξ ου και η σημασία της αύξησης της συγκέντρωσής τους μέσω μιας καλής διατροφής.

Μη ελεγχόμενος διαβήτης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης, η συμπληρωματική χορήγηση κυστεΐνης και γλυκίνης μπορεί να ωφελήσει τα άτομα με μη ελεγχόμενο διαβήτη, μειώνοντας το οξειδωτικό στρες και άλλες βλάβες που σχετίζονται με αυτή τη νόσο.

Αντίσταση στην ινσουλίνη

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι, σε γενικές γραμμές, η αύξηση των επιπέδων της γλουταθειόνης βελτιώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και την καύση του λίπους, βοηθώντας στον έλεγχο του βάρους σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, τόσο σε διαβητικούς όσο και σε μη διαβητικούς.

Περιφερική αρτηριακή νόσος και γλουταθειόνη

Πρόκειται για μια κατάσταση που εμφανίζεται όταν οι περιφερικές αρτηρίες (σχεδόν πάντα αυτές των ποδιών) φράζουν λόγω της συσσώρευσης αθηρωματικής πλάκας. Σύμφωνα με μια μελέτη, η συμπληρωματική χορήγηση γλουταθειόνης βελτιώνει την κυκλοφορία, αυξάνοντας την ικανότητα να περπατά κανείς μεγαλύτερες αποστάσεις χωρίς να αισθάνεται πόνο.

Αλκοολικό και μη αλκοολικό λιπώδες ήπαρ

Η έλλειψη αντιοξειδωτικών επηρεάζει τον κυτταρικό κύκλο στο ήπαρ, το οποίο με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε λιπώδη ηπατική νόσο, είτε είναι τακτικοί καταναλωτές αλκοόλ είτε όχι.

Ωστόσο, η γλουταθειόνη βοηθά στην αύξηση των επιπέδων χολερυθρίνης. Σύμφωνα με έρευνα, αυτό το τριπεπτίδιο ήταν πιο αποτελεσματικό όταν χορηγήθηκε ενδοφλεβίως.

Ωστόσο, μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η από του στόματος χορήγηση έχει επίσης θετικά αποτελέσματα σε άτομα με μη αλκοολική λιπώδη ηπατική νόσο, όταν συνοδεύεται από θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Αυτοάνοσα νοσήματα και γλουταθειόνη

Στην περίπτωση αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως ο λύκος, η κοιλιοκάκη και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η χρόνια φλεγμονή αυξάνει το οξειδωτικό στρες. Επομένως, σύμφωνα με ερευνητικά αποτελέσματα, η γλουταθειόνη μπορεί να βοηθήσει.

Αναπνευστικές παθήσεις

Στην περίπτωση των αναπνευστικών παθήσεων, όπως το άσθμα, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η κυστική ίνωση, η εισπνοή Ν-ακετυλοκυστεΐνης επηρεάζει τα επίπεδα γλουταθειόνης, η οποία βοηθά στην αραίωση της βλέννας, καθιστώντας την λιγότερο παχύρρευστη για ευκολότερη απομάκρυνση.

Νόσος του Πάρκινσον

Μια μελέτη τεκμηρίωσε ότι η ενδοφλέβια χορήγηση γλουταθειόνης είναι αποτελεσματική στη διαχείριση συμπτωμάτων όπως ο τρόμος και η ακαμψία στη νόσο του Πάρκινσον, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.

Παιδιά με αυτισμό

Στα παιδιά με αυτισμό, υπάρχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτού του τριπεπτιδίου στον εγκέφαλο, οπότε παρατηρούνται περισσότερες οξειδωτικές βλάβες. Ωστόσο, στοιχεία που βρέθηκαν σε κλινική δοκιμή, στην οποία η γλουταθειόνη εφαρμόστηκε διαδερμικά, δείχνουν ότι υπάρχει βελτίωση των επιπέδων κυστεΐνης και θειικών αλάτων στο πλάσμα σε αυτούς τους ασθενείς.

Άλλες ασθένειες

Έχουν γίνει μελέτες για τη χρήση της γλουταθειόνης για τη θεραπεία άλλων ασθενειών, όπως η ψωρίαση, η νόσος του Lyme, η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οστεοαρθρίτιδα, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα, οι καρδιακές παθήσεις και η ηπατίτιδα. Ωστόσο, χρειάζονται περισσότερα δεδομένα για να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητά της από αυτή την άποψη.

Καλλυντικές χρήσεις

Η γλουταθειόνη αναστέλλει επίσης την παραγωγή μελανίνης. Ως εκ τούτου, αυτό το αντιοξειδωτικό βρίσκεται σε προϊόντα όπως σαπούνια και κρέμες, τα οποία προωθούνται ως λύση για να βοηθήσουν στην ελάφρυνση του δέρματος.

Είναι μάλιστα πρακτική σε ορισμένα μέρη να χορηγείται με ένεση αυτή η ένωση. Ωστόσο, η χρήση αυτή δεν ρυθμίζεται από τους οργανισμούς υγείας, οι οποίοι επίσης προειδοποιούν για τους πιθανούς κινδύνους της.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη γλουταθειόνη και τις επιδράσεις της
Στην αγορά πωλούνται κρέμες με την παραλλαγή της L-γλουταθειόνης, αν και δεν υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία για την αντιγηραντική της ισχύ.

Παρενέργειες, κίνδυνοι και αλληλεπιδράσεις από τη γλουταθειόνη

Οι έρευνες σχετικά με τις παρενέργειες των συμπληρωμάτων γλουταθειόνης δεν είναι άφθονες, γι’ αυτό και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία, εκτός από κάποιες ανεπίσημες αναφορές.

Οι πιθανές παρενέργειες περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Εξάνθημα
 • Δυσλειτουργία του ήπατος
 • Κοιλιακές κράμπες
 • Χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου (μακροπρόθεσμα)
 • Διαταραχές του θυρεοειδούς αδένα
 • Δύσπνοια (όταν εισπνέεται)

Επιπλέον, δεν είναι γνωστό πόσο ασφαλές μπορεί να είναι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού. Συνιστάται προσοχή στη χρήση της κατά τη διάρκεια αυτών των σταδίων.

Πόση γλουταθειόνη μπορείτε να καταναλώσετε;

Επίσης, δεν υπάρχει συμφωνία ή ακριβής ένδειξη για το πόση γλουταθειόνη πρέπει να καταναλώνεται. Από αυτή την άποψη, θεωρείται ότι η κατάλληλη δόση εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο και το ιατρικό ιστορικό.

Είναι γνωστό, ωστόσο, ότι απορροφάται λιγότερο από το στόμα σε σύγκριση με την ενδοφλέβια ή την εισπνοή. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα γαστρικά οξέα, καθώς και τα ένζυμα που παράγονται από το ήπαρ, αποικοδομούν την ουσία αυτή.

Η καλύτερη σύσταση είναι να ζητάτε ιατρική συμβουλή εάν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε συμπλήρωμα γλουταθειόνης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Arosio E, Marchi S, Zannoni M, Prior M, Lechi A. Effect of glutathione infusion on leg arterial circulation, cutaneous microcirculation, and pain-free walking distance in patients with peripheral obstructive arterial disease: a randomized, double-blind, placebo-controlled trial. Mayo Clinic Proceedings. 2002; 77(8): 754-759.
 • Dentico P, Volpe A, Buongiorno R, et al. Il glutatione nella terapia delle epatopatie croniche steatosiche. Recenti Prog Med. 1995; 86(7-8): 290-293.
 • Honda Y, Kessoku T, Sumida Y, et al. Efficacy of glutathione for the treatment of nonalcoholic fatty liver disease: an open-label, single-arm, multicenter, pilot study. BMC Gastroenterol. 2017; 17(1). doi: 10.1186/s12876-017-0652-3.
 • Llacuna L, Mach N. Papel de los antioxidantes en la prevención del cáncer. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética. 2012; 16(1): 16-24.
 • Perricone C, De Carolis C, Perricone R. Glutathione: a key player in autoimmunity. Autoimmun Rev. 2009; 8(8): 697-701.
 • Prussick R, Prussick L, Gutman J. Psoriasis Improvement in Patients Using Glutathione-enhancing, Nondenatured Whey Protein Isolate: A Pilot Study. J Clin Aesthet Dermatol. 2013; 6(10): 23-26.
 • Rose S, Melnyk S, Pavliv O, Bai S, Nick T, Frye R, James S. Evidence of oxidative damage and inflammation associated with low glutathione redox status in the autism brain. Transl Psychiatry. 2012; 2(7). doi: 10.1038/tp.2012.61.
 • Sekhar R, McKay S, Patel S, et al. Glutathione synthesis is diminished in patients with uncontrolled diabetes and restored by dietary supplementation with cysteine and glycine. Diabetes Care. 2011; 34 (1): 162–167.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.