Η γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Θα σας δείξουμε τις συμβουλές που πρέπει να λάβετε υπόψη σας όταν ξεκινάτε μια χορτοφαγική διατροφή χωρίς γλουτένη, προκειμένου να επιτύχετε μια προσέγγιση χωρίς προβλήματα.
Η γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τελευταία ενημέρωση: 11 Μαΐου, 2023

Η χορτοφαγική διατροφή χωρίς γλουτένη μπορεί να υιοθετηθεί από όσους έχουν κοιλιοκάκη ή ευαισθησία στο θρεπτικό συστατικό και θέλουν να αποφύγουν την κατανάλωση κρέατος και ψαριών. Τι πρέπει λοιπόν να γνωρίζετε για τη γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε πολλά προϊόντα φυτικής προέλευσης, ιδιαίτερα στα δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Ωστόσο, είναι δυνατόν να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη που να ικανοποιεί τις καθημερινές διατροφικές απαιτήσεις.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να επισημάνουμε ότι ή χορτοφαγική και η βίγκαν διατροφή δεν είναι καλύτερες για την υγεία από μια διατροφή που συμπεριλαμβάνει όλα τα τρόφιμα. Πρόκειται για μια επιλογή που βασίζεται σε ένα βαθύ ηθικό φορτίο που σχετίζεται με την ανάγκη αποφυγής του πόνου και της κακομεταχείρισης των ζώων. Είναι δυνατόν να βελτιστοποιηθεί ώστε να γίνει υγιεινή, αλλά θα χρειαστεί να συμπεριλαμβάνονται συμπληρώματα σε συχνή βάση.

Η γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή

Η γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να αφαιρεθεί όταν υπάρχει επιβεβαιωμένη διάγνωση κοιλιοκάκης ή απλά όταν αντιμετωπίζετε εντερικά προβλήματα μετά την κατανάλωση αυτής της πρωτεΐνης.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Medicina, είναι δυνατόν να υποφέρετε από πεπτικά προβλήματα όπως φούσκωμα, πόνο, αέρια ή διάρροια μετά την κατανάλωση γλουτένης χωρίς να έχετε στην πραγματικότητα κοιλιοκάκη. Η ακριβής φυσιολογία του προβλήματος είναι άγνωστη, αλλά ονομάζεται ευαισθησία στη γλουτένη χωρίς κοιλιοκάκη.

A vegetarian dish.
Αν υποφέρετε από ενοχλήσεις μετά την κατανάλωση γλουτένης σε τακτική βάση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που έχουν αναπτύξει αυτή την παθολογία συμπτώματα με την ίδια ένταση. Ως εκ τούτου, ορισμένοι είναι σε θέση να ανεχθούν μια ορισμένη ποσότητα γλουτένης. Σε αυτή την περίπτωση, θα είναι καλύτερο να ελέγξετε τις αντιδράσεις του σώματός σας για να αφαιρέσετε είτε εντελώς είτε μερικώς το θρεπτικό συστατικό από τη διατροφή σας.

Στην περίπτωση της κοιλιοκάκης, θα πρέπει να είστε πολύ πιο αυστηροί. Όχι μόνο θα πρέπει να αφαιρεθεί εντελώς η ουσία, αλλά είναι επίσης βασικό να διασφαλιστεί ότι δεν θα προσλαμβάνονται ίχνη της.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προϊόντα, όπως η βρώμη, τα οποία μπορούν να καταναλωθούν από ορισμένα άτομα με κοιλιοκάκη. Η βρώμη περιέχει μια ουσία παρόμοια με τη γλουτένη, την αβενίνη, αλλά με διαφορετική δομή. Η ατομική ανοχή θα πρέπει να ελέγχεται πριν από την ένταξη του τροφίμου στη διατροφή σε τακτική βάση για αυτόν τον τύπο ατόμου.

Χορτοφαγικά προϊόντα χωρίς γλουτένη

Στο πλαίσιο των φρέσκων τροφίμων όσον αφορά τη γλουτένη στη χορτοφαγική διατροφή, αρκεί να αποφεύγονται το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη. Ωστόσο, ορισμένες επεξεργασμένες τροφές, όπως τα υποκατάστατα κρέατος, συχνά περιλαμβάνονται στη διατροφή για τη βελτίωση της πρόσληψης πρωτεΐνης.

Τουλάχιστον 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό σωματικού βάρους ημερησίως πρέπει να εξασφαλίζονται για τα άτομα που κάνουν καθιστική ζωή, προκειμένου να λειτουργεί σωστά η φυσιολογία. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Annals of Nutrition & Metabolism το επιβεβαιώνει αυτό.

Θα πρέπει να αναζητήσετε την πιστοποίηση του προϊόντος χωρίς γλουτένη στην επισήμανση, ειδικά πάσχετε από κοιλιοκάκη. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να επηρεαστεί η δομή του πεπτικού συστήματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για σύνθετες και χρόνιες παθολογίες που μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή.

Ωστόσο, η παρουσία υποκατάστατων κρέατος πρέπει να γίνεται με μέτρο. Είναι βασικό να αυξηθεί η πρόσληψη πρωτεϊνών, αλλά δεν αποτελούν πάντα την καλύτερη επιλογή. Γι’ αυτό, η ενσωμάτωση ροφημάτων φυτικής πρωτεΐνης στην καθημερινή διατροφή μπορεί να είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση.

Η πρωτεΐνη από μπιζέλια είναι μια καλή επιλογή. Επιπλέον, τα συμπληρώματα αυτά διορθώνουν ελλείψεις στην πεπτικότητα και ελλείψεις αμινοξέων μέσω της μηχανικής τροφίμων.

Vegan cheese.
Αξιολογήστε με τον διατροφολόγο σας, αν τα υποκατάστατα κρέατος είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.

Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται επίσης η εισαγωγή στον οργανισμό στοιχείων που μπορεί να είναι επιβλαβή μεσοπρόθεσμα, όπως τα τρανς λιπαρά και τα τεχνητά πρόσθετα. Μεταξύ των τελευταίων, τα τεχνητά γλυκαντικά είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτα. Η επίδρασή τους στον οργανισμό είναι αμφιλεγόμενη και ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσουν βλάβη στον εντερικό μικροβιόκοσμο με την πάροδο του χρόνου.

Θέλετε να μάθετε παραπάνω; Διαβάστε: 6 καταπληκτικοί λόγοι για να τρώτε μπανάνες κάθε μέρα

Είναι δυνατόν να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική ή βίγκαν διατροφή χωρίς γλουτένη

Όπως είδατε, είναι σχετικά απλό να ακολουθήσετε μια χορτοφαγική δίαιτα χωρίς γλουτένη. Απλά πρέπει να είστε προσεκτικοί με το πόσα επεξεργασμένα τρόφιμα τρώτε, προσέχοντας πάντα τις ετικέτες.

Από την άλλη πλευρά, η χρήση ορισμένων δημητριακών ως πηγή υδατανθράκων πρέπει να αποφεύγεται. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται κόνδυλοι, όσπρια και ρύζι ή ψευδοδημητριακά, προκειμένου να καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες σε σάκχαρα.

Τέλος, μερικές φορές το πρόβλημα της μη-κυκλικής ευαισθησίας στη γλουτένη μπορεί να βρίσκεται στο μικροβιώμα. Η εφαρμογή ενός πρωτοκόλλου για τη βελτίωση της ποιότητας του μικροβιώματος θα προκαλούσε μεσοπρόθεσμα καλά αποτελέσματα, αυξάνοντας την ανοχή του οργανισμού στην πρωτεΐνη. Το ίδιο δεν ισχύει στην περίπτωση της κοιλιοκάκης. Εδώ, το πρόβλημα είναι αυτοάνοσο και βελτιώνεται μόνο με τον πλήρη περιορισμό της γλουτένης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roszkowska A, Pawlicka M, Mroczek A, Bałabuszek K, Nieradko-Iwanicka B. Non-Celiac Gluten Sensitivity: A Review. Medicina (Kaunas). 2019;55(6):222. Published 2019 May 28. doi:10.3390/medicina55060222
  • Richter M, Baerlocher K, Bauer JM, et al. Revised Reference Values for the Intake of Protein. Ann Nutr Metab. 2019;74(3):242-250. doi:10.1159/000499374
  • Suez J, Korem T, Zeevi D, et al. Artificial sweeteners induce glucose intolerance by altering the gut microbiota. Nature. 2014;514(7521):181-186. doi:10.1038/nature13793

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.