Κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού: Ποια τα οφέλη;

Η κατανάλωση πλιγούρι βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα δημιουργήσει πολλά οφέλη για την υγεία της μητέρας, οπότε είναι ένα από τα δημητριακά που πρέπει να εμφανίζονται στο μοτίβο. Μοιραζόμαστε μαζί σας τους τρόπους προετοιμασίας του.
Κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού: Ποια τα οφέλη;
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού μπορεί να συνιστάται προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή μητρικού γάλακτος. Παρόλο που η επίδραση αυτή δεν έχει αποδειχθεί, η αλήθεια είναι ότι οι ειδικοί προωθούν την ενσωμάτωσή της στη διατροφή μιας θηλάζουσας μητέρας.

Επιπλέον, μιλάμε για ένα προϊόν που έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς του σε σύνθετους υδατάνθρακες και υψηλής ποιότητας διαλυτές φυτικές ίνες.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι κατά τη διάρκεια του θηλασμού πρέπει να προσέχουμε πολύ τη διατροφή μας. Είναι ζωτικής σημασίας να αποφύγουμε τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να περάσουν στο μητρικό γάλα. Ομοίως, από την ποιότητα της διατροφής της μητέρας εξαρτάται ως ένα βαθμό η θρεπτική αξία του γάλακτος.

Κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού για παραγωγή περισσότερου μητρικού γάλακτος

Υπάρχει μια θεωρία ότι η τακτική κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή μητρικού γάλακτος, οπότε συνιστάται η παρουσία της στη διατροφή. Ο θηλασμός μέχρι το πρώτο έτος της ζωής έχει αποδειχθεί ότι έχει μια σειρά από μεσοπρόθεσμα οφέλη για την υγεία του παιδιού.

Το κριθάρι μπορεί επίσης να έχει παρόμοια επίδραση στην παραγωγή γάλακτος, οπότε θα μπορούσε να συνδυαστεί με τη βρώμη για να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη. Στην πραγματικότητα, είναι σύνηθες σε πολλές χώρες της Αμερικής να καταναλώνουν και τα δύο προϊόντα σε μεγάλες ποσότητες μετά τον τοκετό.

Αν και, όπως έχουμε ήδη πει, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να το υποστηρίζουν.
Some barley.
Το κριθάρι έχει παρόμοια επίδραση με τη βρώμη στην τόνωση της παραγωγής γάλακτος, οπότε μπορούν να συνδυαστούν σε υγιεινά πιάτα για τις θηλάζουσες μητέρες.

Άλλα οφέλη της βρώμης

Αυτό που είναι σαφές είναι η θετική επίδραση της βρώμης στον εντερικό μικροβιόκοσμο. Περιέχει ένα είδος φυτικών ινών, τις β-γλυκάνες, οι οποίες χρησιμεύουν ως ενεργειακό υπόστρωμα για τα βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Έχουν θεωρηθεί πρεβιοτικά και βοηθούν στη διατήρηση της πυκνότητας και της ποικιλίας των μικροοργανισμών μεσοπρόθεσμα. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gut Microbes.

Ωστόσο, για να βιώσετε τα μέγιστα οφέλη, πρέπει να διασφαλιστεί και η παρουσία ζυμωμένων τροφίμων στη διατροφή. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ, είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση.

Περιέχουν προβιοτικά, ζωντανά βακτήρια ικανά να αποικίσουν επιλεκτικά τον πεπτικό σωλήνα. Η τακτική πρόσληψή τους είναι ικανή να αποτρέψει πολλές φλεγμονώδεις παθολογίες που επηρεάζουν το έντερο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Gastroenterology Clinics of North America.

Πώς να προετοιμάσετε το πλιγούρι βρώμης για να μεγιστοποιήσετε τις θετικές του επιδράσεις;

Ο καλύτερος τρόπος προετοιμασίας του πλιγουριού βρώμης είναι με τη μορφή χυλού. Φυσικά, μπορεί επίσης να προστεθεί ως έχει σε ορισμένα ροφήματα, όπως το γάλα ή ο καφές, αλλά τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά της θα είναι πολύ καλύτερα με μια ορισμένη προηγούμενη διαδικασία μαγειρέματος.

Επιπλέον, ορισμένοι συγγραφείς συνιστούν το μαγείρεμα αυτής της τροφής για να μαλακώσουν λίγο οι ίνες και να βελτιωθεί η πεπτικότητα, αδρανοποιώντας ορισμένα αντιθρεπτικά συστατικά που υπάρχουν και θα περιόριζαν την απορρόφηση των βιοδραστικών ενώσεων.

Για να προετοιμάσετε το πόριτζ, απλά ζεσταίνετε ένα ποτήρι γάλα σε μια κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτετε 3 ή 4 κουταλιές της σούπας πλιγούρι βρώμης και ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, χωρίς να βράζει, μέχρι να πήξει το μείγμα.

Μπορείτε να προσθέσετε υλικά ανάλογα με τη γεύση. Μια από τις καλύτερες εναλλακτικές λύσεις είναι να προσθέσετε κακάο σε σκόνη, ξηρούς καρπούς και ψιλοκομμένα φρούτα. Αυτό θα προσφέρει βέλτιστη θρεπτική πρόσληψη και ένα πλήρες γεύμα για να το απολαύσετε στο πρωινό ή σε οποιοδήποτε σνακ.

Είναι επίσης δυνατό να φτιάξετε ψωμί με πλιγούρι βρώμης, καθώς και τηγανίτες, κέικ και πολλές άλλες συνταγές ψησίματος. Αυτό εξαρτάται από το πόσο χρόνο διαθέτετε και τι σας αρέσει να φτιάχνετε στην κουζίνα. Οποιοδήποτε από αυτά τα πιάτα θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών.

Some oats.
Το πλιγούρι βρώμης είναι ένα συστατικό που μπορεί να παρασκευαστεί με ποικίλους τρόπους.

Καταναλώστε βρώμη κατά τη διάρκεια του θηλασμού

Η κατανάλωση βρώμης κατά τη διάρκεια του θηλασμού έχει ορισμένα οφέλη για την υγεία της μητέρας. Μπορεί ενδεχομένως να αυξήσει τη σύνθεση του μητρικού γάλακτος, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην υγεία του μωρού. Για το λόγο αυτό, είναι ένα από τα δημητριακά που θα πρέπει να εμφανίζονται κατά προτίμηση στη διατροφή μας, καθώς πρόκειται για ένα πολύ πιο ποιοτικό δημητριακό από το σιτάρι ή το καλαμπόκι.

Τέλος, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι θα πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή σας γενικότερα καθ’ όλη τη διάρκεια του θηλασμού. Εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα η αποφυγή τοξικών ουσιών, όπως το αλκοόλ, και η κατανάλωση άλλων ουσιών, όπως η καφεΐνη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.