Hypnobirthing: Τι είναι και ποια είναι τα πιθανά οφέλη;

Ο υπνογεννητικός τοκετός είναι μια θεραπεία που έχει γίνει της μόδας λόγω του γεγονότος ότι έχει χρησιμοποιηθεί από πολλές διασημότητες. Εκτός από τη δημοτικότητά της, φαίνεται να αποτελεί μια καλή επιλογή για τη μείωση της δυσφορίας και των επιπλοκών κατά τη διάρκεια του τοκετού.
Hypnobirthing: Τι είναι και ποια είναι τα πιθανά οφέλη;
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Edith Sánchez

Τελευταία ενημέρωση: 28 Οκτωβρίου, 2022

Ο τοκετός hypnobirthing είναι μια θεραπεία που επιδιώκει να αντιμετωπίσει τον τοκετό με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και, κατά συνέπεια, να βιώσει η γυναίκα λιγότερο πόνο και δυσφορία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Χρησιμοποιεί διάφορες τεχνικές συνειδητής ύπνωσης για την επίτευξη αυτού του στόχου.

Στόχος είναι να μπορέσει η μητέρα να απολαύσει τη διαδικασία του τοκετού. Επιδιώκει να αυξήσει τη δύναμη του νου πάνω στο σώμα, ώστε να είναι δυνατή η εμπειρία του τοκετού με θετικά συναισθήματα.

Αυτό το είδος θεραπείας εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1940, αλλά έγινε δημοφιλές στις Ηνωμένες Πολιτείες τη δεκαετία του 1980. Προορίζεται ως εναλλακτική λύση στον επώδυνο ή τραυματικό τοκετό. Ο τοκετός hypnobirthing βασίζεται σε βασικές τεχνικές αναπνοής και διαλογισμού.

Φόβος του τοκετού

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κάποιο βαθμό φόβου για τον τοκετό. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι, σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας, έχει δοθεί έμφαση στον σωματικό πόνο και τη δυσφορία που βιώνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού. Οι θρησκείες, οι ταινίες και η λογοτεχνία έχουν δώσει έμφαση σε αυτή την προοπτική.

Παραδοσιακά, ο τοκετός συνδέεται με τον πόνο και την ταλαιπωρία. Οι συσπάσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού αναφέρονται συνήθως ως πόνοι του τοκετού. Αυτό, από μόνο του, λέει πολλά για την εμπειρία.

Ο φόβος ενεργοποιεί το συμπαθητικό σύστημα και ενεργοποιεί έναν μηχανισμό συναγερμού που προετοιμάζει το σώμα για φυγή. Αυτό οδηγεί σε μείωση της παροχής αίματος και οξυγόνου στη μήτρα. Όταν συμβαίνει αυτό, οι συσπάσεις είναι λιγότερο αποτελεσματικές και υπάρχει μεγαλύτερη αίσθηση πόνου.

Ο φόβος μειώνει επίσης την παραγωγή της ορμόνης ωκυτοκίνη, η οποία επηρεάζει τις συσπάσεις. Συνολικά αυτό οδηγεί σε αυξημένη ένταση στο σώμα και αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τον πόνο.

Ο φόβος είναι ένας παράγοντας που εμποδίζει τον τοκετό.

a woman giving birth
Οι συστολές συνδέονται με μια επώδυνη και δυσάρεστη εμπειρία στη λαϊκή κουλτούρα.

Τι είναι το hypnobirthing;

Το hypnobirthing είναι μια θεραπεία προετοιμασίας για τον τοκετό που στοχεύει στην αντικατάσταση των φόβων με καθησυχασμό και αυτοπεποίθηση. Επιδιώκει να φέρει τη μητέρα σε μια κατάσταση χαλάρωσης στην οποία μπορεί να κατασκευάσει ένα θετικό όραμα για την πράξη του τοκετού.

Αυτός ο τύπος θεραπείας βασίζεται στην ιδέα ότι οι παθήσεις που υφίσταται κατά τη διάρκεια του τοκετού είναι αποτέλεσμα του φόβου, του άγχους και της έντασης με την οποία αντιλαμβάνεται η μητέρα αυτήν την εμπειρία. Το 1942, ο Βρετανός μαιευτήρας Grantly Dick-Read δημοσίευσε ένα βιβλίο με τίτλο Painless Childbirth, το οποίο θεωρείται πρωτοπόρο στο θέμα αυτό.

Ο Dick-Read πρότεινε τη θεωρία του συνδρόμου φόβου-έντασης-πονού που συνδέεται με τον τοκετό. Αργότερα, το 1989, η υπνοθεραπεύτρια Marie Mongan ανέπτυξε περαιτέρω το θέμα και εισήγαγε νέα δεδομένα και τεχνικές. Με αυτόν τον τρόπο η προοπτική αυτή απέκτησε εκ νέου σημασία.

Πολλές διασημότητες έχουν κάνει χρήση αυτής της θεραπείας. Τον τοκετό hypnobirthing χρησιμοποίησε η δούκισσα του Κέιμπριτζ, Κέιτ Μίντλετον, για να γεννήσει το πρώτο της παιδί. Άλλες διασημότητες έχουν επίσης χρησιμοποιήσει αυτή τη μέθοδο, γι’ αυτό και έχει γίνει τόσο δημοφιλής.

Χαρακτηριστικά και εργαλεία του hypnobirthing

Το hypnobirthing βασίζεται στην ιδέα ότι, προκειμένου να γεννηθεί το μωρό, απαιτείται μια ατμόσφαιρα ηρεμίας. Αυτό επιτρέπει στους μύες να χαλαρώσουν.

Όταν επιτευχθεί αυτή η κατάσταση, μειώνεται η παραγωγή ορμονών του στρες που αυξάνουν τον πόνο κατά τη διάρκεια των συσπάσεων. Αντίθετα, υπάρχουν περισσότερες ενδορφίνες και αυτές διευκολύνουν τη διαδικασία.

Όταν η μητέρα εκκρίνει περισσότερη ωκυτοκίνη, η διαστολή γίνεται ομαλά και φυσικά. Αν υπάρχει αδρεναλίνη, οι μύες συστέλλονται και η διαδικασία είναι πιο δύσκολη.

Η όλη διαδικασία προετοιμασίας πρέπει να προχωρήσει από τη μητέρα και τον πατέρα. Πραγματοποιείται συνήθως κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Το hypnobirthing περιλαμβάνει ένα πολύ λεπτομερές στάδιο ενημέρωσης σχετικά με τη διαδικασία του τοκετού. Στόχος είναι η μητέρα να κατανοήσει τι συμβαίνει στο σώμα της, να εντοπίσει τυχόν επιπλοκές και να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε περίπτωση που προκύψουν.

Υπάρχει επίσης εκπαίδευση σε τεχνικές χαλάρωσης και διαλογισμού. Αντιμετωπίζονται επίσης οι αρνητικές ιδέες σχετικά με τον τοκετό.

Τεχνικές

Το hypnobirthing επιδιώκει να κάνει τη μητέρα να έχει πλήρη επίγνωση όλων όσων της συμβαίνουν τη στιγμή του τοκετού.

Για να επιτευχθεί αυτό, εφαρμόζονται οι ακόλουθες τεχνικές:

  • Η βαθιά χαλάρωση επιτυγχάνεται μέσω τεχνικών χαλάρωσης και αυτοΰπνωσης. Επιδιώκεται η επανασύνδεση της μητέρας με τη φυσική εμπειρία του τοκετού.
  • Τεχνικές αναπνοής: Αυτές είναι βασικές και επιδιώκουν την επαρκή οξυγόνωση του σώματος, ώστε αυτό να συμβάλλει στη μυϊκή χαλάρωση και τη μείωση του πόνου.
  • Καθοδηγούμενος οραματισμός: Αυτός συνίσταται στην εξάλειψη των αρνητικών συνειρμών που συνδέονται με τον τοκετό και την αντικατάστασή τους με μια πιο φυσική και θετική προοπτική.
  • Συγκέντρωση και συνειδητοποίηση: Από τις πληροφορίες που παρέχονται, η μητέρα αναμένεται να αποκτήσει επίγνωση όλων όσων της συμβαίνουν και να αναλάβει τον έλεγχο όσων συμβαίνουν στο σώμα της.
hypnobirthing
Η προετοιμασία για τον τοκετό hypnobirthing αρχίζει πριν από την καθοριστική στιγμή. Σε γενικές γραμμές, γίνεται κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου.

Είναι πραγματικά αποτελεσματική;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν έχει εγκρίνει το hypnobirthing, αλλά έχει πει ότι οι τεχνικές χαλάρωσης, αναπνοής και διαλογισμού βοηθούν στη μείωση του πόνου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Έχει επίσης επισημανθεί ότι οι μη φαρμακευτικές διαδικασίες για την ανακούφιση του πόνου προσφέρουν πολλά οφέλη. Μια μελέτη σχετικά με το hypnobirthing, που δημοσιεύθηκε το 2022, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν λάβει αυτού του είδους τη θεραπεία είχαν μια πιο ικανοποιητική εμπειρία τοκετού, χρειάστηκαν λιγότερο χρόνο και βίωσαν λιγότερο πόνο. Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες, αλλά μεμονωμένες, μελέτες. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο British Journal of Anaesthesia ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να επιβεβαιωθεί ότι ο hypnobirthing τοκετός είναι μια αποτελεσματική μέθοδος. Δεν αρνείται την αποτελεσματικότητά του, αλλά συνιστά περαιτέρω έρευνα.

Θα πρέπει να δοκιμάσετε το hypnobirthing;

Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο τοκετός hypnobirthing δεν εγγυάται έναν ανώδυνο τοκετό, αλλά κάνει τη διαδικασία πολύ πιο εύκολη και μειώνει σε σημαντικό βαθμό τη δυσφορία. Οι θεραπείες που χρησιμοποιούν τεχνικές χαλάρωσης και αναπνοής είναι συχνά χρήσιμες σε διάφορες περιστάσεις. Ο τοκετός hypnobirthing, ωστόσο, δεν είναι η μόνη θεραπεία για την προετοιμασία του τοκετού. Υπάρχουν και άλλες μέθοδοι, όπως οι μέθοδοι Lamaze και Bradley, οι οποίες είναι επίσης πολύ καλά καταρτισμένες.

Η μητέρα έχει διάφορες επιλογές για να κάνει τη διαδικασία του τοκετού πιο ικανοποιητική.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Buran, G., & Aksu, H. (2022). Effect of Hypnobirthing Training on Fear, Pain, Satisfaction Related to Birth, and Birth Outcomes: A Randomized Controlled Trial. Clinical Nursing Research, 10547738211073394.
  • Cyna, A. M., McAuliffe, G. L., & Andrew, M. I. (2004). Hypnosis for pain relief in labour and childbirth: a systematic review. British Journal of Anaesthesia, 93(4), 505-511.
  • Coppola Laborem, D., García Jiménez, J., & Jesús Ojeda, V. V. D. (2021). Satisfacción de las gestantes según los diferentes métodos de analgesia en partos vaginales.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.