Οι ιδιότητες και τα οφέλη του καμούτ (σιτάρι χορασάν);

Σήμερα, θα σας μιλήσουμε για τις ιδιότητες και τα οφέλη του καμούτ στη διατροφή σας. Αυτό το δημητριακό γίνεται όλο και πιο δημοφιλές χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες.
Οι ιδιότητες και τα οφέλη του καμούτ (σιτάρι χορασάν);
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Το καμούτ ή αλλιώς σιτάρι χορασάν, είναι ένα δημητριακό από την Αφρική που βρίσκει τον δρόμο του προς τη Δυτική διατροφή. Τα οφέλη του καμούτ και ο αριθμός των θρεπτικών ουσιών του είναι ο λόγος γι’ αυτό. Έτσι, αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για την αντικατάσταση του σιταριού. Ποιες είναι όμως οι ιδιότητες και τα οφέλη του;

Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι η θέση των ειδικών αναφορικά με την κατανάλωση πολλών δημητριακών έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια. Ορισμένες τροφές όπως το σιτάρι δε θεωρούνται καλές επιλογές, λόγω της υψηλής επεξεργασίας που δέχονται.

Αντιθέτως, οι ποικιλίες δημητριακών ολικής άλεσης χωρίς πρόσθετη ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του καμούτ, κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος.

Οι διαφορές του καμούτ και του κοινού σιταριού

Το καμούτ και το σιτάρι μοιράζονται ορισμένες χρήσεις. Παραδείγματος χάρη, αποτελούν και τα δύο το κύριο συστατικό για ζυμαρικά. Όμως, οι διαφορές τους είναι αξιοσημείωτες. Η πιο σημαντική είναι πως το καμούτ είναι μεγαλύτερος καρπός αλλά μπορεί να χωνευτεί πιο εύκολα.

Μία από τις κύριες διαφορές μεταξύ των δύο είναι ότι το καμούτ έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση πρωτεΐνης, φτάνοντας τα 15 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια. Καλό είναι να θυμάστε ότι αυτές οι θρεπτικές ουσίες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της υγείας των μυών, σύμφωνα με την έρευνα του περιοδικού Nutrients.

Επίσης, το καμούτ περιέχει μεγαλύτερη ποσότητα βιταμινών, μέσα από τις οποίες ξεχωρίζει η βιταμίνη Α. Αυτή η θρεπτική ουσία έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την υγεία της όρασης, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης οφθαλμικών παθήσεων.

Σε ό,τι αφορά τους υδατάνθρακες, το σιτάρι και το καμούτ δεν έχουν μεγάλες διαφορές. Το καμούτ όμως προκαλεί μικρότερες γλυκαιμικές ανυψώσεις. Θα πρέπει να θυμάστε ότι το σιτάρι καταναλώνεται συνήθως υπερβολικά επεξεργασμένο, κάτι καθόλου καλό για τα επίπεδα του σακχάρου.

Χωράφι με σιτάρι

Γενικά, οι άνθρωποι καταναλώνουν ιδιαίτερα επεξεργασμένο αλεύρι, γι’ αυτό όλο και περισσότεροι διατροφολόγοι κλίνουν προς το καμούτ.

Διαβάστε επίσης: Ψωμί χωρίς γλουτένη και χωρίς λακτόζη, από βρώμη

Οι ιδιότητες και τα οφέλη του καμούτ

Παρακάτω, θα ρίξουμε μια ματιά στις ιδιότητες και τα οφέλη του καμούτ σε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Προμηθεύει με ποιοτική ενέργεια

Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι, ειδικά στη διατροφή των αθλητών. Παρέχουν ενέργεια που είναι απαραίτητη για την εκκίνηση του αναερόβιου μεταβολισμού ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη μέγιστη απόδοση.

Στην περίπτωση ανθρώπων που κάνουν καθιστική ζωή, οι υδατάνθρακες θα πρέπει να είναι λιγότεροι. Ωστόσο, μπορείτε να τους συμπεριλάβετε στη διατροφή σας χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία σας. Για να το καταφέρετε αυτό, θα πρέπει να προσδιορίσετε τις απαραίτητες ποσότητες και να επιλέξετε υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.

Βελτιώνει την υγεία του εντέρου

Το καμούτ ξεχωρίζει για την περιεκτικότητά του σε ίνες. Αυτή η ουσία είναι απαραίτητη για την προαγωγή της υγείας του εντέρου. Για την ακρίβεια, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Journal of Food Sciences and Nutrition, μπορεί να αποτρέψει επεισόδια δυσκοιλιότητας. Ταυτόχρονα, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Πρέπει να έχετε κατά νου ότι είναι απαραίτητο να συμπεριλάβετε και διαλυτές και αδιάλυτες ίνες στη διατροφή σας. Το καμούτ είναι καλή πηγή για τις τελευταίες, και έτσι μπορεί να συνοδεύσει αυτές που έρχονται από άλλα δημητριακά, όπως τη βρώμη, με β-γλυκάνες στη σύνθεσή τους.

Τα οφέλη του καμούτ: Είναι αντιοξειδωτικό

Η αντιοξειδωτική ικανότητα του καμούτ προέρχεται από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Α. Όπως προαναφέραμε, αυτή η θρεπτική ουσία είναι ικανή να προστατεύσει την υγεία των ματιών και να καταπολεμήσει τη φλεγμονή ή τον σχηματισμό των ελευθέρων ριζών.

Μια καλή δόση αυτής της μικροθρεπτικής ουσίας σχετίζεται, για παράδειγμα, με μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης ηπατικών νόσων. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο από το Nutrition and Health.

Συμβάλλει στον έλεγχο της χοληστερίνης

Όπως έχουμε αναφέρει σε άλλες περιπτώσεις, η διατροφή ασκεί περιορισμένη επιρροή στα επίπεδα της χοληστερίνης. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι οι ίνες παίζουν έναν ρόλο σε ό,τι αφορά την τροποποίηση του λιπιδικού προφίλ. Το καμούτ μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, όχι όμως δραματικά.

Παρόλα αυτά, να θυμάστε ότι τα πολύ χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης δεν κάνουν καλό στην υγεία. Η επιστήμη έχει αρχίσει να απομυθοποιεί τον μύθο που έλεγε ότι το λιπιδικό προφίλ είναι από μόνο του μια καλή ένδειξη για τις καρδιαγγειακές παθήσεις, εκτός και αν έχετε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα λιποπρωτεϊνών.

Τα οφέλη του καμούτ: Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού

Ανάμεσα στις μικροθρεπτικές ουσίες που περιέχει το καμούτ, θα πρέπει να αναφέρουμε τον ψευδάργυρο. Αυτό το μέταλλο μπορεί να ρυθμίσει την παραγωγή τεστοστερόνης στους άνδρες και να εξασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Οι σωστές δόσεις ψευδαργύρου στην καθημερινή σας διατροφή θα μειώσουν τον κίνδυνο μεταδοτικών ασθενειών.

Όμως, παρά τα οφέλη του, θα πρέπει να έχετε κατά νου ότι το καμούτ περιέχει γλουτένη. Έτσι, δεν είναι κατάλληλο για άτομα με κοιλιοκάκη, αλλεργίες στη γλουτένη, ή δυσανεξία σε αυτή, όπως και με το κανονικό σιτάρι. Παρόλα αυτά, δε συνιστάται η αφαίρεση της γλουτένης από τη διατροφή σας εκτός και αν σας το έχει πει γιατρός.

Καμούτ σε μπολ και αλεύρι δίπλα του

Το καμούτ περιέχει βιταμίνη Α, φυτικές ίνες και ψευδάργυρο σε σημαντικές ποσότητες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το καμούτ στην κουζίνα

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το καμούτ όπως κάθε άλλο δημητριακό, λόγου χάρη να το μαγειρέψετε σε νερό. Φροντίστε μόνο να το ξεπλύνετε πριν το βάλετε στην κατσαρόλα.

Αφότου το μαγειρέψετε για όσο χρόνο υποδεικνύει η συσκευασία, το καμούτ θα μαλακώσει και θα είναι έτοιμο για σερβίρισμα ως κύριο πιάτο ή κύριο συστατικό σε σαλάτα.

Μπορείτε να αγοράσετε και αλεύρι καμούτ για να φτιάξετε ζυμαρικά ή ψωμί. Όμως, οι συνταγές με αυτό το συστατικό είναι κάπως περίπλοκες αναφορικά με τη ζύμωση αυτού του αλευριού.

Τα οφέλη του καμούτ: Ένα όλο και πιο δημοφιλές δημητριακό

Χάρη στις θρεπτικές του ιδιότητες, το καμούτ κερδίζει έδαφος στη Δυτική κουζίνα. Η τακτική του κατανάλωση προσφέρει υγιεινά οφέλη τα οποία είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά του κοινού σιταριού που είναι ιδιαίτερα επεξεργασμένο.

Επίσης, το καμούτ έχει ως πλεονέκτημα την εύκολη προετοιμασία του. Μπορεί να σερβιριστεί με σχεδόν όλες τις πρωτεΐνες, όπως το ρύζι ή η κινόα. Ακόμη, συνδυάζεται εξαιρετικά με λαχανικά.

Σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε και να το κάνετε κομμάτι της διατροφής σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Landi F., Calvani R., Tosato M., Martone AM., et al., Protein intake and muscle health in old age: from biological plausibility to clinical evidence. Nutrients, 2016.
  • Saari JC., Vitamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.
  • Leelakanok N., D’Cunha RR., Sutamtewagul G., Schweizer ML., A systematic review and meta analysis of the association between vitamin A intake, serum vitgamin A, and risk of liver cancer. Nutr Healht, 2018. 24 (2): 121-131.
  • García, Fernando O. “Avances en el Manejo Nutricional del Cultivo de Trigo.” Actas Congreso “A Todo Trigo”. FCEGAC. Mar del Plata. 2004.
  • Gilarte, Yanisel Cruz. “Sobre las asociaciones entre los lípidos séricos y el riesgo cardiovascular.” Revista Cubana de Alimentación y Nutrición 28.1 (2018): 27.
  • Šuligoj, Tanja, et al. “Evaluation of the safety of ancient strains of wheat in coeliac disease reveals heterogeneous small intestinal T cell responses suggestive of coeliac toxicity.” Clinical Nutrition 32.6 (2013): 1043-1049.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.