Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε το βιομηχανοποιημένο ψωμί

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί δεν είναι υγιεινό και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και προβλήματα υγείας εξαιτίας των πολλών θερμίδων, των τρανς λιπαρών και της ζάχαρης που περιέχει.
Γιατί θα πρέπει να αποφεύγετε το βιομηχανοποιημένο ψωμί
Marta Guzmán

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Guzmán.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί είναι δελεαστικό χάρη στην ακαταμάχητη γλυκιά γεύση του και το γεγονός πως μπορείτε να το βρείτε εύκολα. Παρόλα αυτά, στην πραγματικότητα είναι πρόχειρο φαγητό. Συνεχίστε την ανάγνωση για να μάθετε γιατί δεν είναι υγιεινός αυτός ο τύπος ψωμιού και γιατί δε θα πρέπει να το καταναλώνετε συχνά.

Βιομηχανοποιημένο ψωμί, ένα πρόχειρο φαγητό

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν ακούτε τον όρο “βιομηχανοποιημένο ψωμί”;

Σε περίπτωση που δε το γνωρίζετε ήδη, ο όρος αναφέρεται σε μια ομάδα προϊόντων στην οποία ανήκουν διάφοροι τύποι ψωμιού όπως ψωμάκια, κέικ, μπισκότα, δημητριακά για πρωινό, μπάρες, σοκολάτες, κ.λπ.. Όλες αυτές οι τροφές έχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά σε μεγάλες ποσότητες, όπως:

  • Θερμίδες
  • Επεξεργασμένο αλεύρι
  • Τρανς λιπαρά και κακής ποιότητας φυτικά έλαια
  • Ζάχαρη

Ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα χαρακτηριστικά και τους κινδύνους που κρύβει η κατανάλωσή τους.

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί είναι μια θερμιδική βόμβα

Ο λόγος είναι πως περιέχει μεγάλη ποσότητα θερμίδων, συμπυκνωμένη σε μικρό όγκο. Για την ακρίβεια, μονάχα 100 γραμμάρια θα σας δώσουνε 450 kcal κατά μέσο όρο, κάτι που ισοδυναμεί με σχεδόν 600 γραμμάρια πατάτες ή 16 κιλά φασολάκια. Επίσης, ισοδυναμεί με μία ώρα άσκησης για να τις κάψετε. Αυτή η ποσότητα θερμίδων είναι ίση με το 30% των συνολικών θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο την ημέρα.

Οι περισσότερες από τις θερμίδες του βιομηχανοποιημένου ψωμιού είναι άδειες θερμίδες, δηλαδή δε συνεισφέρουν σε τίποτα στο σώμα. Πρόκειται για πολλές θερμίδες με λίγα έως μηδέν θρεπτικά στοιχεία. Ο λόγος είναι πως δεν περιέχει καλής ποιότητας πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά ή ίνες ή μικροθρεπτικές ουσίες, εκτός από αλάτι. Ωστόσο, αυτό υπάρχει συνήθως σε πολύ υψηλές ποσότητες.

Περιέχει υδρογονωμένα έλαια/τρανς λιπαρά

Τα υδρογονωμένα έλαια ή τρανς λιπαρά είναι τα αποτελέσματα μιας χημικής διεργασίας η οποία είναι ιδιαίτερα επικερδής για τη βιομηχανία τροφίμων επειδή είναι φθηνότερα. Εισάγοντας υδρογόνο σε λάδι σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, αυτό γίνεται στερεό.

Έτσι, αυτά τα τρόφιμα διαρκούν περισσότερο, είναι πιο εθιστικά και μαγειρεύονται πιο εύκολα. Η κατανάλωση ακόμη και μόνο 5,5 γραμμαρίων τρανς λιπαρών είναι βλαβερή για την υγεία σας.

Διάφορα αρτοσκευάσματα

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί έχει πολλή ζάχαρη

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η ζάχαρη στη διατροφή σας δε θα πρέπει να ξεπερνά το 5% της ημερήσιας διατροφής σας. Έτσι, οι ενήλικες δε θα πρέπει να καταναλώνουν πάνω από 28 γραμμάρια, και τα παιδιά πάνω από 19,5 γραμμάρια την ημέρα. Παραδείγματος χάρη, τρώγοντας τέσσερα σοκολατένια μπισκότα που έχουν 34 γραμμάρια ζάχαρη, έχετε ήδη ξεπεράσει το ημερήσιο όριο.

Οι επεξεργασμένες ζάχαρες και οι απλές ζάχαρες όπως η σουκρόζη, η γλυκόζη, και το σιρόπι ζάχαρης αυξάνουν σημαντικά τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα, συμβάλλοντας στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.

Περιέχει πολύ αλάτι

Σε αυτά τα προϊόντα δεν υπάρχουν βιταμίνες και αντιοξειδωτικά, ενώ προάγουν την παραγωγή ελεύθερων ριζών. Επίσης φτωχή είναι η παρουσία μετάλλων, με το νάτριο να είναι το μόνο μέταλλο που υπάρχει σε υπερβολική ποσότητα. Όπως γνωρίζετε, η υψηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση.

Περιέχει επεξεργασμένο αλεύρι

Τα επεξεργασμένα αλεύρια υποβάλλονται συνήθως σε μια βιομηχανική διεργασία προκειμένου να δημιουργηθούν λεπτότερα και μικρότερα σωματίδια, εξουδετερώνοντας μέρος των βασικών στοιχείων των αλεύρων ολικής άλεσης. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται πιο εύπεπτα συστατικά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν εύκολα σε αρτοσκευάσματα.

Αυτά τα αλεύρια εξουδετερώνουν το πίτουρο, όπου βρίσκονται οι βιταμίνες, τα μέταλλα, και οι ίνες.

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί περιέχει χαμηλής ποιότητας φυτικά έλαια

Ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν είναι υγιεινά τα βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα είναι επειδή περιέχουν χαμηλής ποιότητας φυτικά έλαια. Πρόκειται για επεξεργασμένα έλαια από τα οποία έχουν αφαιρεθεί οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Η επεξεργασία τους γίνεται με μια βιομηχανική διεργασία όπου χρησιμοποιούνται υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες ώστε να προκληθεί οξείδωση των λιπαρών, αλλά και να δημιουργηθούν χημικά παράγωγα. Αυτά τα είδη λαδιών υποτίθεται ότι ενισχύουν τη γεύση των φαγητών. Επίσης, μειώνουν το κόστος παραγωγής. Όπως βλέπετε, τα ποιοτικά λάδια αντικαθίστανται από λάδια χαμηλής ποιότητας.

Λάδι σε κουτάλι

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας

Αυτή η βιομηχανία προκαλεί πραγματική ζημιά στην υγεία σας εξαιτίας των συστατικών που χρησιμοποιεί. Το βιομηχανοποιημένο ψωμί αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία επειδή:

Είναι ιδιαίτερα εθιστικό

Ο βαθμός επεξεργασίας ενός προϊόντος και ο συνδυασμός λιπαρών και ζάχαρης, το κάνουν εθιστικό ενώ ταυτόχρονα δεν ικανοποιεί την πείνα σας. Τουλάχιστον σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε το PlosOne.

Επίσης, η ζάχαρη μειώνει το άγχος καθώς μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα. Έτσι, όταν είμαστε αγχωμένοι, στρεφόμαστε στα αρτοσκευάσματα και μπορεί να γίνουμε εξαρτημένοι.

Το βιομηχανοποιημένο ψωμί οδηγεί στην παχυσαρκία και τον διαβήτη

Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους εξαιτίας του υψηλού θερμιδικού περιεχομένου του και των υπόλοιπων συστατικών που περιέχει. Όπως αναφέραμε παραπάνω, αυτά τα προϊόντα διεγείρουν την όρεξή σας αλλά δε σας γεμίζουν, έτσι τρώτε παραπάνω απ’ όσο πρέπει.

Από τη στιγμή που έχουν μεγάλο γλυκαιμικό φορτίο αυτά τα προϊόντα, η κατανάλωση βιομηχανοποιημένου ψωμιού συνδέεται απευθείας με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων

Η κατανάλωση τρανς λιπαρών, επεξεργασμένων ελαίων και άλατος, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης και αύξησης της χοληστερίνης, αυτά με τη σειρά τους οδηγούν στην αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρδιαγγειακών παθήσεων. Επίσης, αυτά τα συμπλέγματα συμβάλλουν στην οξείδωση των λιποπρωτεϊνών LDL, στη φλεγμονή και αύξηση των τριγλυκεριδίων.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, το βιομηχανοποιημένο ψωμί δε σας προσφέρει κανένα θρεπτικό όφελος. Για την ακρίβεια, ίσως είναι επικίνδυνο για την υγεία σας. Προσπαθήστε να το βγάλετε από τη διατροφή σας ή να το μειώσετε όσο μπορείτε και να επιλέγετε υγιεινό, σπιτικό ψωμί και γλυκά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one10(2), e0117959.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.