Πώς να καθαρίσετε τις τοξίνες από τα νεφρά σας

· 9 Απριλίου 2016

Η κύρια λειτουργία του νεφρικού συστήματος είναι να αποβάλλει τις άχρηστες ουσίες από το σώμα μας (πιο συγκεκριμένα από το αίμα) μέσω των ούρων. Αν φανταστούμε ότι τα νεφρά είναι ένα φίλτρο για τις ακαθαρσίες, σίγουρα θα σκεφτούμε ότι χρειάζονται και καθάρισμα μια στο τόσο, όχι μόνο για να συνεχίσουν να λειτουργούν αλλά και για να αισθανόμαστε καλύτερα εσωτερικά. Ανακαλύψτε σε αυτό το άρθρο πώς να καθαρίσετε τις τοξίνες από τα νεφρά σας.

Υγιεινή διατροφή για τον καθαρισμό των νεφρών

Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε κάποια ακριβή ή περίπλοκη θεραπεία. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αρχίσετε να τρώτε καλύτερα έτσι ώστε τα νεφρά σας να είναι καθαρά και υγιή. Η ισορροπημένη διατροφή είναι απαραίτητη γενικά για το σώμα. Όσον αφορά στο νεφρικό σύστημα, το βοηθά ώστε να αποφεύγει την υπερβολική συσσώρευση τοξινών στα νεφρά.

Προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα ραφιναρισμένων σακχάρων, λιπαρών και άσπρου αλευριού και ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη ή έχετε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης. Τα φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο, αποτελούν εξαιρετικές πηγές καλών ελαίων και λιπαρών. Θα πρέπει να καταναλώνετε άλευρα ολικής άλεσης, καστανή ή ωμή ζάχαρη, μέλι ή ακόμη και στέβια για να γλυκαίνετε τις τροφές σας.

nefra

Θα πρέπει να αποφεύγετε επίσης το αλκοόλ, τα αναψυκτικά, τον καφέ και χυμούς του εμπορίου καθώς μπορεί να έχουν καταστροφική επίδραση στην υγεία του νεφρικού σας συστήματος. Παράλληλα, προσπαθήστε να εξαλείψετε από τη διατροφή σας όλες τις τροφές που περιέχουν μεγάλη ποσότητα νατρίου (όπως τα αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα και γρήγορα φαγητά) και προσπαθήστε να μαγειρεύετε στο σπίτι αντί να τρώτε έξω. Άλλη μια σημαντική συμβουλή είναι να μην βάζετε την αλατιέρα στο τραπέζι έτσι ώστε να μην μπαίνετε στον πειρασμό να προσθέτετε αλάτι στο φαγητό.

Θεραπευτικά βότανα για τον καθαρισμό των νεφρών

Όπως και στην περίπτωση της απώλειας βάρους, η καλή διατροφή δεν αρκεί. Θα πρέπει να κάνετε και άλλες προσπάθειες. Στην περίπτωση του καθαρισμού των νεφρών, μια καλή ιδέα είναι να χρησιμοποιείτε θεραπευτικά βότανα τα οποία θα σας βοηθήσουν να εξαλείψετε όλες τις βλαβερές τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στο σώμα σας.

Τα βότανα που θα πρέπει να συμπεριλάβετε στα καθημερινά σας εγχύματα πρέπει να διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, να δρουν μέσω του ουροποιητικού συστήματος, να έχουν διουρητική δράση και να βοηθούν στην αποβολή των ούρων και των τοξινών. Καλό είναι να θυμάστε ότι αν πάσχετε από κάποια σοβαρή ή χρόνια ασθένεια των νεφρών δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτά τα βότανα ή τουλάχιστον όχι πριν συμβουλευτείτε ένα γιατρό, εξειδικευμένο στα νεφρά (νεφρολόγος).

nefra

Τα βότανα που θα σας βοηθήσουν να καθαρίσετε τα νεφρά σας είναι:

Λιθοθραύστης ή Chanca Piedra (Phyllanthus niruri)

Αυτό το φυτό προέρχεται από το Περού και χρησιμοποιείται για την υγεία του νεφρικού συστήματος. Οι Ίνκας το χρησιμοποιούσαν για να θεραπεύουν διάφορα είδη λοιμώξεων των νεφρών και της ουροδόχου κύστης. Είναι διουρητικό φυτό, βοηθά στον έλεγχο της πίεσης του αίματος, μειώνει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και διασπά τις πέτρες που βρίσκονται στα νεφρά. Επιπλέον, έχει θετική επίδραση στο συκώτι.

Μαϊντανός

Πρόκειται για ένα μυρωδικό που χρησιμοποιείται σε πολλές συνταγές μαγειρικής. Αυτό το φυτό έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και μεταξύ αυτών είναι ο καθαρισμός των νεφρών λόγω της διουρητικής του δράσης. Μειώνει τη συσσώρευση των τοξικών και γενικά βελτιώνει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος. Προσπαθήστε να καταναλώνετε όσο περισσότερο μαϊντανό μπορείτε, ωμό ή ως έγχυμα με μια πρέζα από τα χαρακτηριστικά του φύλλα.

maintanos

Σέλινο

Όχι μόνο το φυτό αλλά και οι σπόροι του επίσης είναι ιδανικοί λόγω της διουρητικής τους δράσης. Συμβάλλει στην προώθηση της παραγωγής ούρων και βοηθά στην τόνωση των νεφρών ώστε να είναι πιο υγιή και να λειτουργούν καλύτερα.

Χρυσόβεργα (Σολιντάγκο)

Αυτό το φυτό προέρχεται από την Αμερική και χρησιμοποιούνταν από τους ντόπιους κατοίκους για τη βελτίωση της υγείας του ουροποιητικού τους συστήματος καθώς αποτοξινώνει τα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Παράλληλα, ενεργοποιεί την τόνωση του ουροποιητικού συστήματος. Η χρυσόβεργα διαθέτει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες και συνεπώς αποτελεί εξαιρετικό βοήθημα για τον καθαρισμό των νεφρών και γενικότερα ολόκληρου του σώματος.

Υδραγεία

Η ρίζα αυτού του φυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό των νεφρών με φυσικό τρόπο και μπορεί να βελτιώσει την υγεία της ουροδόχου κύστης. Το τσάι με ρίζα υδραγείας είναι μια από τις πολλές συνταγές που χρησιμοποιούνται για την εξάλειψη της πέτρας στα νεφρά καθώς μαλακώνει τα περιγράμματα των πετρών (τα αιχμηρά σημεία που προκαλούν πόνο) και βοηθά στην αφαίρεσή τους μέσω των ούρων. Επιπλέον, ενισχύει το μεταβολισμό του ασβεστίου το οποίο μειώνει την πιθανότητα σχηματισμού πέτρας στα νεφρά.

Εκουιζέτο (Equisetum arvense)

Αυτό θεωρείται ζιζάνιο για τους αγρότες και τους κηπουρούς αλλά μην το πετάτε αν έχει μεγαλώσει ανάμεσα στα φυτά σας. Το εκουιζέτο έχει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες. Για παράδειγμα, είναι διουρητικό και διευκολύνει την παραγωγή των ούρων και καταπολεμά την κατακράτηση υγρών. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την υγεία των νεφρών σας. Μπορείτε να το καταναλώνετε φτιάχνοντας εγχύματα.

ekouizeto

Ραδίκι

Πρόκειται για ένα ακόμη φυτό που θεωρείται ζιζάνιο αλλά στην πραγματικότητα περιέχει μια εξαιρετική ποσότητα ωφέλιμων ιδιοτήτων στα κίτρινα και πορτοκαλί του άνθη. Το ραδίκι διαθέτει διουρητικές ιδιότητες και συμβάλλει στην εξάλειψη των υγρών και των τοξινών. Βελτιώνει επίσης την υγεία του ήπατος και των νεφρών.

Σημύδα

Στην πραγματικότητα είναι δέντρο και όχι φυτό αλλά αξίζει να το έχετε υπόψη σας καθώς ο κορμός του διαθέτει μερικές σημαντικές ιδιότητες που συμβάλλουν στη φροντίδα των νεφρών. Χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια για τη μείωση φλεγμονών στο ουροποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και για να το καταναλώσετε φτιάχνετε ένα αφέψημα με τον κορμό και τα φύλλα του (φτιάξτε ένα τσάι ή έγχυμα με αυτό).

Μαλάχη (Althaea officinalis)

Η ρίζα αυτού του φυτού μπορεί να φανεί πολύ χρήσιμη για τη βελτίωση της υγείας του ουροποιητικού συστήματος. Είναι ιδανικό διουρητικό και εξαλείφει τις άχρηστες ουσίες που συσσωρεύονται στα νεφρά προωθώντας την ούρηση.

Κουμαριά (Arctostaphylos uva-ursi)

Αυτό το φυτό χρησιμοποιείται αρκετά συχνά για λοιμώξεις του ουροποιητικού. Είναι στυπτικό και βοηθά στην τόνωση του ουροποιητικού συστήματος και των νεφρών.

Κόκκινο τριφύλλι

kokkino trifulli

Αυτό το φυτό συμβάλλει στην προώθηση της δραστηριότητας του μεταβολισμού, καθαρίζει τις ακαθαρσίες από το αίμα οι οποίες θα κατέληγαν στα νεφρά, ενδυναμώνει το συκώτι και βοηθά στην αποτοξίνωση του σώματος. Χρησιμοποιείται επίσης για την ανακούφιση από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την εμμηνόπαυση.