Ισορροπία γλυκόζης: 10 τροφές που πρέπει να αποφύγετε

Για να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία γλυκόζης, πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε να καταναλώνετε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων. Αλλά ξέρετε ποια;
Ισορροπία γλυκόζης: 10 τροφές που πρέπει να αποφύγετε
Marta Jiménez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Marta Jiménez.

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ο διαβήτης είναι μια ασθένεια που συνεχώς αυξάνεται, που χαρακτηρίζεται, στην πραγματικότητα, ως μία από τις πιο επικίνδυνες μη μεταδοτικές ασθένειες στον σημερινό κόσμο. Υπάρχουν σήμερα περίπου 415 εκατομμύρια διαβητικοί στον κόσμο. Έτσι, η διατήρηση για την ισορροπία γλυκόζης είναι εξαιρετικά σημαντική.

Υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ των αυξημένων επιπέδων γλυκόζης στο αίμα (προδιαβήτης) και του πραγματικού διαβήτη. Έτσι, η πρόληψη είναι στα χέρια σας. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να ανακαλύψετε τους δέκα τύπους τροφίμων που πρέπει να αποφύγετε για να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία γλυκόζης.

Συστάσεις για την ισορροπία γλυκόζης

Οι μεταβολές της γλυκόζης μπορεί να οδηγήσουν είτε σε υπεργλυκαιμία είτε σε υπογλυκαιμία. Τα επίπεδα στο αίμα αυξάνονται όταν τρώτε υδατάνθρακες. Λόγω αυτής της αύξησης (υπεργλυκαιμία), το πάγκρεας εκκρίνει ινσουλίνη ώστε τα κύτταρα να χρησιμοποιήσουν αυτήν τη γλυκόζη. Ομοίως, η γλυκόζη πέφτει κάτω από 70 mg / dl όταν υπάρχει περίσσεια ινσουλίνης, που οδηγεί σε υπογλυκαιμία. Αυτή η κατάσταση είναι επίσης επικίνδυνη για το σώμα σας.

Ο διαβήτης συμβαίνει όταν η έκκριση ινσουλίνης είναι φυσιολογική, αλλά οι υποδοχείς ινσουλίνης των κυττάρων δεν λειτουργούν σωστά, αναγκάζοντας το πάγκρεας να εκκρίνει περισσότερη ινσουλίνη.

Διαβάστε επίσης: 7 Λάθη στη διατροφή που πρέπει να αποφεύγετε

Οι τρεις βασικοί πυλώνες για τη ρύθμιση της γλυκόζης στο αίμα (γλυκαιμία) είναι η διατροφή, η σωματική άσκηση και η υπερινσουλιναιμία. Για να ρυθμίσετε τη γλυκόζη σας πρέπει να έχετε τον πλήρη έλεγχο των τροφίμων που τρώτε, οπότε πρέπει να δημιουργήσετε υγιείς συνήθειες:

 • Πίνετε 6 με 8 μεγάλα ποτήρια νερό την ημέρα.
 • Κάνετε τουλάχιστον 40 λεπτά μέτριας άσκησης την ημέρα.
 • Καθιερώστε ένα πρόγραμμα για τα γεύματά σας.
 • Μην μένετε χωρίς φαγητό για περισσότερο από 4-5 ώρες.
 • Συνηθίστε να διαβάζετε τις ετικέτες τροφίμων.
 • Ακολουθήστε μια δίαιτα χαμηλή σε κορεσμένα λίπη.

Αποφύγετε αυτούς τους δέκα τύπους τροφών για υγιή ισορροπία γλυκόζης

Οι τρέχουσες τάσεις αποκαλύπτουν αύξηση στην κατανάλωση προϊόντων με «μηδέν» λιπαρά, «light», «χαμηλά σε…», «χωρίς…» κ.λπ., όλα προορίζονται για άτομα με μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένων εκείνων όπου οι φυσιολογικές τιμές της γλυκόζης ποικίλλουν. Σε γενικές γραμμές, όλα αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συνήθως κρυμμένα σάκχαρα. Επομένως, πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην περιεκτικότητα σε σάκχαρα επειδή μπορούν να οδηγήσουν σε διαταραχές της ισορροπίας της γλυκόζης.

Αποφύγετε οποιοδήποτε προϊόν περιέχει περισσότερο από 10% ζάχαρη / 10 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

Εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε τη σωστή ισορροπία γλυκόζης, λάβετε υπόψη ότι πρέπει να αποφύγετε συγκεκριμένους τύπους τροφίμων. Πολλοί από τους τύπους τροφίμων που θα αναφέρουμε παρακάτω θεωρούνται συχνά ως «υγιείς».

 1. Οι σάλτσες και οι σος είναι κακές για την ισορροπία γλυκόζης

Γενικά, οι σάλτσες και οι σος είναι καλά συμπληρώματα για το κρέας και τα λαχανικά. Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες εμπορικές μάρκες έχουν υποστεί επεξεργασία και περιέχουν σιρόπι καλαμποκιού, φρουκτόζη και άλλα πρόσθετα που μεταβάλλουν την ισορροπία της γλυκόζης.

σάλτσες και σος
Οι εμπορικές σάλτσες και σος είναι υπερβολικά επεξεργασμένα προϊόντα που περιέχουν κρυφά σάκχαρα και άλλα πρόσθετα που μπορούν να οδηγήσουν σε ανισορροπία γλυκόζης.
 1. Μεταποιημένα κρέατα

Αυτός ο τύπος επεξεργασμένης τροφής θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση των επιπέδων χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

 1. Εξευγενισμένοι κόκκοι

Τα δημητριακά υφίστανται μια διαδικασία όπου χάνουν φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά για να γίνουν εξευγενισμένα δημητριακά. Το αποτέλεσμα είναι ένας τύπος τροφής με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος οδηγεί σε απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα.

 1. Ισορροπία γλυκόζης και αλκοόλ

Το ήπαρ σας σταματά να παράγει γλυκόζη, ώστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας να μειώνονται όταν πίνετε αλκοόλ. Αυτό το φαινόμενο είναι μάλλον επικίνδυνο για τους διαβητικούς, καθώς συχνά οδηγεί σε υπογλυκαιμία.

 1. Αρτοσκευάσματα

Πρόκειται για μια υψηλή πηγή εξευγενισμένων αλεύρων και περιέχουν trans λιπαρά. Ο συνδυασμός του οποίου συνδέεται συνήθως με τη μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη από τους ιστούς του σώματος. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο διαβήτη.

 1. Πρόχειρο φαγητό

γρήγορο φαγητό
Τα υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν ουσίες που αλλάζουν τα επίπεδα γλυκόζης. Επίσης, η κατανάλωσή τους μπορεί να επηρεάσει ορισμένες διαταραχές – όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη.

Αυτά συνήθως περιέχουν υψηλά επίπεδα ελεύθερων σακχάρων στη σύνθεσή τους. Επίσης, περιέχουν λίπη και πρόσθετα που μπορούν να επηρεάσουν το μεταβολισμό σας.

 1. Υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Όλοι οι υπερβολικά επεξεργασμένοι τύποι τροφίμων που έχουν υποβληθεί σε υψηλή θερμική επεξεργασία παράγουν τοξικές ουσίες. Έτσι, αυτές οι ουσίες μπορούν να δημιουργήσουν αντίσταση στην ινσουλίνη.

 1. Αναψυκτικά ή ζαχαρούχα ποτά

Τα αναψυκτικά περιέχουν κυρίως ελεύθερα σάκχαρα που μεταβολίζονται αρκετά γρήγορα και παράγουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

 1. Σιρόπια και μέλι

Αυτά είναι μια πηγή σακχάρων όπως η γλυκόζη και η φρουκτόζη, και αμφότερα εμπλέκονται στην εμφάνιση διαταραχών ελέγχου της γλυκόζης.

 1. Φυσικός και εμπορικός χυμός

Παρόλο που είναι αλήθεια ότι ορισμένα από αυτά τα εμπορικά προϊόντα περιέχουν φυσικά σάκχαρα (φρουκτόζη), ωστόσο, η βιομηχανία τροφίμων τείνει να προσθέτει άλλα σάκχαρα όπως η σακχαρόζη και σιρόπια καλαμποκιού ως συντηρητικά.

Λοιπόν, θέλετε να ρυθμίσετε την ισορροπία γλυκόζης μέσω της διατροφής σας; Εάν ναι, τότε πρέπει να αποφύγετε τους τύπους τροφίμων που αναφέρονται παραπάνω. Τέλος, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν διατροφολόγο, ώστε να μπορούν να φτιάξουν ένα σχέδιο διατροφής που είναι κατάλληλο μόνο για τις ανάγκες σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Tourkmani AM., Alharbi TJ., Bin Rsheed AM., AlRasheed AN., et al., Hypoglycemia in type 2 diabetes mellitus patients: a review article. Diabetes Metab Syndr, 2018. 12 (5): 791-794.
 • Lobach AR., Roberts A., Rowland IR., Assessing the in vivo data on low/no calorie sweeteners and the gut microbiota. Food Chem Toxicol, 2019. 124: 385-399.
 • Micha R., Michas G., Mozaffarian D., Unprocessed red and processed meats and risk of coronary artery disease and type 2 diabetes an updated review of the evidence. Current Atherosclerosis Reports, 2012.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.