Καφέ αίμα της περιόδου: Είναι επικίνδυνο και τι σημαίνει;

Η καφέ κολπική απόρριψη συνήθως δεν υποδηλώνει πρόβλημα. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις, είναι απολύτως φυσιολογικό. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τις πιθανές αιτίες και πότε θα πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό.
Καφέ αίμα της περιόδου: Είναι επικίνδυνο και τι σημαίνει;

Τελευταία ενημέρωση: 07 Δεκεμβρίου, 2020

Αν και το καφέ αίμα της περιόδου δεν είναι η πιο κοινή μορφή κολπικών εκκρίσεων, δεν είναι σπάνια. Ωστόσο, η ύπαρξή του δεν σημαίνει ότι μια γυναίκα πάσχει από μια ασθένεια. Συχνά, η καφέ κολπική έκκριση αποτελεί μέρος ενός φυσιολογικού εμμηνορροϊκού κύκλου. Επίσης, μερικές φορές είναι σημάδι μιας φυσιολογικής διαδικασίας που εξελίσσεται όπως αναμενόταν. Πρέπει να το προσέξετε, αλλά δεν πρέπει να σας ανησυχεί.

Οι τέσσερις πιο συχνές αιτίες για το καφέ αίμα της περιόδου

Υπάρχουν τέσσερις περιπτώσεις στις οποίες αναμένεται καφέ κολπική έκκριση και δεν απαιτεί ιατρική παρέμβαση. Με άλλα λόγια, θα επιλυθεί από μόνη της. Αυτές οι περιστάσεις είναι οι εξής:

 • Οι πρώτες ημέρες του εμμηνορροϊκού κύκλου, τις ημέρες αιμορραγίας. Συχνά, προκαλείται από το μείγμα υπολειμμάτων αίματος και από φυσιολογικές κολπικές εκκρίσεις.
 • Περιστασιακές ορμονικές κορυφές. Ακόμη και σε γυναίκες με πολύ τακτικούς εμμηνορροϊκούς κύκλους έχει παρατηρηθεί ότι οι κύκλοι μπορεί να μην συμπεριφέρονται το ίδιο κάθε μήνα. Μια μικρή διακύμανση στα επίπεδα οιστρογόνων ή προγεστερόνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην έκκριση.
 • Αλλαγή αντισυλληπτικών χαπιών. Όταν μια γυναίκα χρησιμοποιεί έναν συγκεκριμένο συνδυασμό αντισυλληπτικών από το στόμα και αλλάζει σε έναν άλλο συνδυασμό, μπορεί να παρατηρήσει καφέ αίμα της περιόδου. Οι ορμονικές αλλαγές το εξηγούν αυτό.
 • Σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Δεδομένου ότι η έγκυος γυναίκα έχει περισσότερη προγεστερόνη στο σώμα της και αυξημένη αγγειακότητα των γεννητικών οργάνων, η τριβή που προκαλείται από το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε καφέ έκκριση. Δεν εκδηλώνεται αμέσως και μπορεί να αναμένεται ακόμη και λίγες μέρες μετά το σεξ.

Δείτε και αυτό το άρθρο: Αυξήστε τη γονιμότητά σας

Ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν καφέ αίμα της περιόδου

Εκτός από τις κανονικές συνθήκες της εκδήλωσης του καφέ κολπικού εκκρίματος, υπάρχουν επίσης παθολογικές αιτίες. Μεταξύ των ασθενειών ή διαταραχών που την προκαλούν, ορισμένες εντοπίζονται στο γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, ενώ άλλες είναι πιο γενικές. Οι γενικές αιτίες του καφέ κολπικού εκκρίματος επηρεάζουν ολόκληρο το σώμα και είναι ορμονικές.

Κάποιες από αυτές είναι:

 • Αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων. Αλλαγές στον εμμηνορροϊκό κύκλο που οδηγούν σε αυξημένα επίπεδα οιστρογόνων μπορεί να προκαλέσουν καφέ κολπικές εκκρίσεις. Συνήθως για αυτήν την κατάσταση φταίει το άγχος. Σε αγχωτικές καταστάσεις, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται και η ωορρηξία ξεκινά νωρίτερα, με αποτέλεσμα τελικά μια καφετιά ροή, η οποία είναι ελαφριά αιμορραγία.
 • Ανεπαρκή ορμονικά αντισυλληπτικά. Ο ορμονικός συνδυασμός που επέλεξε ο γιατρός μπορεί να μην προσαρμόζεται στο σώμα μιας γυναίκας. Αυτό συμβαίνει σπάνια αλλά δεν είναι αδύνατο. Οι ορμόνες που παίρνει η ασθενής δεν καταλήγουν να προσαρμοστούν στον φυσιολογικό εμμηνορροϊκό κύκλο και να τον αλλάξουν, προκαλώντας διαλείπουσα αιμορραγία. Αυτή είναι μια παρενέργεια που μπορεί να απαιτεί αλλαγή αντισύλληψης, εάν δεν επιλυθεί από μόνη της.
αντισυλληπτικά χάπια
Τα στοματικά αντισυλληπτικά μπορούν να προκαλέσουν καφέ κολπική έκκριση.

Αιτίες που προέρχονται από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα

Μεταξύ των αιτιών που προέρχονται από το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, μπορούμε να βρούμε:

 • Πρώτον, εγκυμοσύνη. Η ένωση του σπέρματος και του ωαρίου και η επακόλουθη ένθεση στη μήτρα μπορεί να εκδηλωθεί εξωτερικά με καφέ αιμορραγία. Συνήθως είναι μια ανοιχτή καστανή έκκριση που εμφανίζεται σε διαφορετική ημερομηνία από την αναμενόμενη ημερομηνία για την εμμηνόρροια. Αυτή η αιμορραγία είναι πιο γνωστή ως «κηλίδες» και δεν ενέχει κίνδυνο αποβολής.
 • Δεύτερον, πολύποδες της μήτρας. Οι πολύποδες είναι ανώμαλες αυξήσεις της μήτρας. Είναι καλοήθεις όγκοι διαφορετικών μεγεθών και κρέμονται εσωτερικά στην κοιλότητα του σώματος. Καθώς αλλάζουν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας, μερικές φορές συγκρατούν εμμηνορροϊκό αίμα το οποίο στη συνέχεια μετατρέπεται σε καφέ χρώμα, ακόμη και σε θρόμβους.
 • Τρίτον, ινομυώματα της μήτρας. Με έναν μηχανισμό παρόμοιο με τους πολύποδες της μήτρας, αυτοί αλλάζουν το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας. Τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι του λείου μυός της μήτρας που ενθυλακώνονται εντός του τοιχώματος του οργάνου.
 • Τέλος, καρκίνος. Ένα από τα συμπτώματα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η κολπική εκκένωση. Ωστόσο, αυτό δεν είναι πολύ κοινό και δεν εκδηλώνεται πάντα σε όλους τις ασθενείς που πάσχουν από αυτό. Επίσης, δεν είναι το κατ ‘εξοχήν σύμπτωμα αυτής της ασθένειας. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να παρατηρήσουν άλλα πιο έντονα σημάδια, όπως η κόκκινη αιμορραγία και ο πόνος.
πόνοι περιόδου
Ο τύπος καφέ κολπικής εκκρίσεως για τον οποίο πρέπει να δείτε έναν γιατρό συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα.

Πότε να δείτε το γιατρό σας εάν έχετε κολπική έκκριση

Συνολικά, εάν είχατε καφέ εκκένωση μία φορά χωρίς άλλα συμπτώματα, δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. Ωστόσο, οι ειδικοί θεωρούν σκόπιμο να επισκεφθείτε το γιατρό σας εάν συνέβη ένα από αυτά τα τρία πράγματα:

 1. Πρώτον, εκδηλώθηκε καφέ έκκριση μαζί με έντονο κοιλιακό άλγος.
 2. Δεύτερον, έχει μια επίμονη διάρκεια (μεγαλύτερη από μία ημέρα).
 3. Τρίτον, εναλλάσσεται με επεισόδια κόκκινης αιμορραγίας.

Οι ειδικοί συνιστούν επίσης να συμβουλευτείτε έναν γιατρό εάν η απόρριψη εναλλάσσεται με άλλους τύπους κολπικής εκκρίσεως. Στην πραγματικότητα, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της άλλης έκκρισης μπορεί να υποδηλώνουν μια δεύτερη κατάσταση που δεν ανιχνεύεται. Η καφέ κολπική έκκριση που συνδέεται με την εγκυμοσύνη μπορεί να σχετίζεται με μια άλλη έκκριση, όπως η ροζ έκκριση, για παράδειγμα. Ωστόσο, εάν επιλυθεί από μόνη της και δεν έχετε άλλα συμπτώματα, δεν χρειάζεται να επισκεφτείτε το γιατρό σας

Στο άλλο άκρο, υπάρχουν κίτρινες και λευκές εκκρίσεις. Αυτές, μαζί με την καφέ κολπική απόρριψη, μπορεί να αποτελούν ένδειξη λοίμωξης που συνήθως θεραπεύεται. Αυτές οι εκκρίσεις θα πρέπει να οδηγήσουν σε επαγγελματική διαβούλευση για τον καθορισμό της κατάλληλης θεραπείας:

Επίσης, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι μπορείτε να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, εάν το επιθυμείτε, και εάν παρατηρήσετε καφέ κολπική εκκένωση. Ένας γιατρός θα ξέρει πώς να διακρίνει μεταξύ των φυσιολογικών καταστάσεων και των ασθενειών. Θα είναι σε θέση να προσδιορίσεις ποιες απαιτούν παρέμβαση και ποιες απαιτούν ιατρική περίθαλψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.