Καθυστέρηση περιόδου, να ανησυχήσω;

Οι καθυστερήσεις στην περίοδο μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά πολύ άγχος στις γυναίκες. Ωστόσο, πρόκειται για ένα πρόβλημα, καθόλου ασυνήθιστο σε συγκεκριμένες φάσεις της ζωής μιας γυναίκας. Μάθετε λοιπόν, τους κύριους λόγους που προκαλούν καθυστέρηση περιόδου, διαβάζοντας το άρθρο που ακολουθεί.
Καθυστέρηση περιόδου, να ανησυχήσω;

Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαΐου, 2019

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου των περισσότερων γυναικών σε περίπτωση που βρεθούν αντιμέτωπες με μια καθυστέρηση περιόδου, είναι το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης. Αυτή όμως, είναι μόνο μία από τις πιθανές εξηγήσεις.

Στο παρόν άρθρο, ενημερωθείτε πότε υπάρχει ανάγκη να επισκεφθείτε το γιατρό ή να σας ανησυχήσει η καθυστέρηση στην περίοδό σας.

Καθυστέρηση περιόδου δε συνεπάγεται απαραιτήτως εγκυμοσύνη

Η θεωρία ορίζει ότι ο έμμηνος κύκλος της γυναίκας διαρκεί 28 ημέρες.  Άρα, αυτό θεωρείται το ενδεικνυόμενο διάστημα που αναμένεται να παρεμβάλλεται μεταξύ των έμμηνων ρύσεων. Το ανθρώπινο σώμα, ωστόσο, δε λειτουργεί σαν ρομπότ ούτε σαν ρολόι. Επομένως, συμβαίνει συχνά στις γυναίκες να έρθει η περίοδός τους είτε πιο νωρίς είτε πιο αργά από το αναμενόμενο.

Η λειτουργία του σώματός μας είναι αλληλένδετη με πολλά και διαφορετικά συστήματα, τα οποία συνεργάζονται σαν μια καλολαδωμένη μηχανή. Συνεπώς, για να διαρκέσει ο έμμηνος κύκλος ακριβώς τέσσερις εβδομάδες, θα πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα συστήματα του οργανισμού να βρίσκονται σε τέλεια κατάσταση. Με άλλα λόγια, θα πρέπει ο μεταβολισμός, το ανοσοποιητικό, το κυκλοφορικό, το ορμονικό και το νευροενδοκρινικό σύστημα να συνεργάζονται άψογα.

Αν η περίοδός σας δεν έρθει στην ώρα της, ίσως νιώσετε ανησυχία ή ενθουσιασμό αναλογιζόμενη το ενδεχόμενο να είστε έγκυος. Η εγκυμοσύνη είναι η πιο γνωστή αιτία που προκαλεί καθυστέρηση περιόδου, όχι όμως και η μόνη. Υπάρχουν περισσότεροι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη χρονική συνέπεια του έμμηνου κύκλου.

Ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι για την καθυστέρηση περιόδου;

Για αρχή, ας ξεκινήσουμε να απαριθμούμε τους παράγοντες που προκαλούν καθυστέρηση περιόδου, αλλά δεν είναι ανησυχητικοί. Παρ’ όλα αυτά, δώστε προσοχή και φροντίστε να μη συμβαίνουν επαναλαμβανόμενα στο μέλλον.

1. Στρες και άγχος

Καθυστέρηση περιόδου

Στη σημερινή εποχή, οι γυναίκες υφίστανται μεγάλη πίεση τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό τους περιβάλλον. Η πίεση αυτή, ως αποτέλεσμα, επιδρά στην υγεία τους. Παρότι θεωρείται “φυσιολογικό” να προκαλούνται αλλαγές στον έμμηνο κύκλο λόγω άγχους, αυτό δεν αποτελεί και το ιδανικό σενάριο.

Ενδεχομένως, επίσης, να βιώνετε μια κατάσταση η οποία μεταβάλλει την περίοδό σας. Το άγχος που προηγείται σημαντικών γεγονότων μπορεί να έχει άμεσο αντίκτυπο στην παραγωγή των ορμονών σας. Τέτοια στρεσογόνα γεγονότα  μπορεί να είναι ένας επικείμενος γάμος, ένα ταξίδι ή μια δύσκολη μετακόμιση, το άγχος των τελικών εξετάσεων, οι αυξημένες υποχρεώσεις ή οι δυσχερείς οικονομικές συνθήκες.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, η περίοδός σας θα καθυστερήσει μόνο μερικές ημέρες ή θα έρθει μόλις λύσετε το πρόβλημα. Κατά πάσα πιθανότητα, δε συνδέεται με κάποιο περαιτέρω πρόβλημα, αλλά σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη στο γυναικολόγο σας σίγουρα δε βλάπτει.

2. Οι αυξομειώσεις του σωματικού βάρους

Ενδεχομένως να παρατηρήσετε αλλαγές ή και καθυστερήσεις στην περίοδό σας, στις περιπτώσεις που χάσατε ή κερδίσατε σημαντικό βάρος. Καλό είναι να γνωρίζετε ότι τα λιποκύτταρα (τα κύτταρα του λιπώδους ιστού) παίζουν κι αυτά ρόλο στην παραγωγή των ορμονών και είναι σε θέση να απορρυθμίσουν τον κύκλο σας.

Γυναίκες που είναι παχύσαρκες παράγουν περισσότερα οιστρογόνα από το κανονικό. Αντιθέτως, οι πολύ λεπτές γυναίκες παράγουν λιγότερα από το κανονικό. Για να αναχαιτίσετε αυτό το πρόβλημα, μια καλή λύση είναι να εξακριβώσετε το ιδανικό για εσάς βάρος, να θέσετε στόχο την επίτευξή του και να προσπαθήσετε να το πετύχετε.

3. Θηλασμός και καθυστέρηση περιόδου

Καθυστέρηση περιόδου

Στις γυναίκες που μόλις γέννησαν, η έμμηνος ρήση αποκαθίσταται μετά από αρκετούς μήνες. Το σώμα χρειάζεται πρώτα να επανέλθει στην κανονική του κατάσταση, μετά τις δραστικές ορμονικές αλλαγές που υπέστη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και κατά την περίοδο της λοχείας.

Υπάρχουν και περιπτώσεις όπου σε νέες μητέρες, η περίοδος επανεμφανίζεται ακόμη και έναν ολόκληρο χρόνο ή περισσότερο μετά τον τοκετό. Αν αυτό συνέβη και σε εσάς, καλό θα ήταν να συμβουλευθείτε το γιατρό σας για να το διερευνήσετε.

4. Διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών

Τα αντισυλληπτικά χάπια, για όσο διάστημα λαμβάνονται, διασφαλίζουν μια κανονικότητα στην περίοδο. Ωστόσο, αν μια γυναίκα αποφασίσει για κάποιο λόγο να διακόψει το χάπι της αντισύλληψης, τότε το σώμα της πρέπει να επανέλθει στον φυσικό τρόπο λειτουργίας του. Αυτό σημαίνει ότι οι ωοθήκες χρειάζεται να αρχίσουν να λειτουργούν με βάση τα νέα δεδομένα.

Μια τέτοια μεταβολή, πιθανόν να προκαλέσει καθυστέρηση στην ωορρηξία και ως εκ τούτου, καθυστέρηση περιόδου. Αν αυτό συμβεί μια φορά, είναι στα πλαίσια του φυσιολογικού. Ωστόσο, σε περίπτωση που η περίοδός σας καθυστερήσει και για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, τότε είναι ώρα να επισκεφθείτε το γιατρό σας.

Λόγοι καθυστέρησης περιόδου που απαιτούν ιατρική θεραπεία

ημερολογιο για την περίοδο

Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις, όπου η καθυστέρηση περιόδου ενδέχεται να συνδέεται με πιο σοβαρές παθήσεις ή να απαιτεί ειδική ιατρική παρακολούθηση. Ούτε αυτός είναι λόγος να αγχώνεστε και να σκέφτεστε αρνητικά. Αντιθέτως, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να αναζητήσετε βοήθεια από επαγγελματίες για να διαχειριστείτε ζητήματα, όπως:

1. Λοιμώξεις και άλλες παθήσεις

Κοινές παθήσεις όπως η γρίπη, η κυστίτιδα και η αμυγδαλίτιδα είναι σε θέση να διαταράξουν τον έμμηνο κύκλο, ειδικά εάν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία τους.

2. Προβλήματα με τον θυρεοειδή

εξεταση θυρεοειδή

Ένας θυρεοειδής αδένας που υπολειτουργεί ή ένας υπερδραστήριος θυρεοειδής, μπορεί να προκαλέσει πολλές ανισορροπίες που περιλαμβάνουν και την καθυστέρηση περιόδου.

Η ταυτοποίηση της θεραπείας που ενδείκνυται για την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, γίνεται μετά από ειδικές εξετάσεις. Οι πιθανές θεραπείες μεταξύ άλλων είναι και: η φαρμακευτική αγωγή, η λήψη ιωδίου ή ακόμη και η αφαίρεση του θυρεοειδούς αδένα.

3. Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών

Πρόκειται για μια πάθηση που συνδέεται με το ενδοκρινικό σύστημα και χαρακτηρίζεται από διαταραχές του έμμηνου κύκλου και από το σχηματισμό κυστών στις ωοθήκες. Σε πολύ προχωρημένες περιπτώσεις ή αν δεν πραγματοποιηθεί η απαραίτητη θεραπεία, η πάθηση αυτή μπορεί να οδηγήσει σε υπογονιμότητα.

Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών, οι ειδικού συνιστούν να ακολουθείται ένας υγιεινός τρόπος ζωής και η απώλεια βάρους, εάν κρίνεται αναγκαία. Ενδείκνυται επίσης, η χορήγηση ειδικών ορμονικών σκευασμάτων, ανάλογα με το αν η κάθε συγκεκριμένη γυναίκα επιθυμεί να μείνει έγκυος στο μέλλον ή όχι.

Συμπερασματικά, αν η περίοδός σας αργεί μέχρι πέντε ημέρες, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το ανθρώπινο σώμα, άλλωστε, δεν είναι απόλυτα ακριβές. Μεγαλύτερες καθυστερήσεις, όμως, μπορεί να αποτελούν ενδείξεις κάποιας διαταραχής ή κάποιου προβλήματος. Επομένως, εφόσον αποκλείσετε τις “φυσιολογικές” συνθήκες που προκαλούν εμμηνορροϊκές διαταραχές, επισκεφθείτε το γιατρό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernández-Alonso, A. M.; Cuadros, J. L.; Chedraui, P.; Mendoza, M.; Cuadros, A. M., and Pérez-López, F. R. (2010). “Obesity is related to increased menopausal symptoms among Spanish women”, Menopause Int, 16 (3): 105-110.
  • Ganong, W. (2007). Fisiopatología Médica: introducción a la medicina clínica. México, DF: El Manual Moderno.
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia (2007). Fundamentos de Obstetricia. Madrid: Marte.
  • Tortora, G. (2006). Principios de Anatomía y Fisiología. Buenos Aires: Médica Panamericana.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.