Παράγοντες που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Θέλουμε να σας παρουσιάσουμε εφτά παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.
Παράγοντες που οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιοι παράγοντες οδηγούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας; Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας προσβάλλει γυναίκες παντού στον κόσμο. Οφείλεται σε μια μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων στον τράχηλο, τα οποία σχηματίζουν όγκους που γίνονται κακοήθεις.

Παρά την ικανότητα της σύγχρονης ιατρικής να τον ανιχνεύει και να τον αντιμετωπίζει, αυτός ο τύπος καρκίνου παραμένει η τέταρτη κορυφαία αιτία θανάτου σε γυναίκες ηλικίας 30 ως 59 ετών.

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων συνδέεται άμεσα με τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV). Ωστόσο μελετώνται και άλλα πιθανά αίτια.

Επειδή τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν τους γνωρίζουν, θέλουμε να σας παρουσιάσουμε εφτά παράγοντες που έχουν συνδεθεί με την εμφάνιση καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

1. Ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ένας από τους παράγοντες για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

εμβόλιο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το 98% των προκαρκινικών βλαβών που εξελίσσονται σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας συνδέονται με ορισμένους τύπους του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων.

Οι άνδρες είναι φορείς του ιού και τον μεταδίδουν στις γυναίκες μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Μέχρι στιγμής, μία από τις πιο αποτελεσματικές μεθόδους πρόληψης της μόλυνσης είναι ο εμβολιασμός. Το εμβόλιο γίνεται σε ηλικία μεταξύ 9 και 45 ετών σε τρεις δόσεις.

2. Οι σεξουαλικές σχέσεις από μικρή ηλικία, παράγοντας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Η σεξουαλική δραστηριότητα από μικρή ηλικία μπορεί να είναι καταστροφική για την υγεία μιας γυναίκας, επειδή η μήτρα δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα πλήρως, έτσι είναι περισσότερο ευάλωτη σε ιούς και άλλες νόσους.

Η σεξουαλική εκπαίδευση από μικρή ηλικία αποτελεί κλειδί για την αναγνώριση του συγκεκριμένου κινδύνου και άλλων συνεπειών που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία μιας γυναίκας.

3. Κάπνισμα, ένας παράγοντας για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

κάπνισμα καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Το κάπνισμα δεν αποτελεί μόνο κορυφαία αιτία του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση και άλλων τύπων όγκων.

Οι γυναίκες που καπνίζουν καθημερινά διατρέχουν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από εκείνες που δεν εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου.

Αυτό οφείλεται στις βλαβερές ουσίες που περιέχει ο καπνός, οι οποίες επιταχύνουν την ανάπτυξη των κυττάρων που γίνονται καρκινικά.

4. Παρατεταμένη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών

Αν και ο κίνδυνος είναι ελάχιστος χάρη σε όλες τις προόδους που έχουν σημειωθεί στα αντισυλληπτικά χάπια, η χρήση τους για περισσότερα από πέντε χρόνια στη σειρά αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου. Σχετική μελέτη παρουσιάζει και η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία εδώ.

Παρακαλούμε σημειώστε ότι η συγκεκριμένη πιθανότητα είναι μονάχα μικρή και ότι η κύρια αιτία εμφάνισης της νόσου είναι ο ιός HPV.

5. Καθιστικός τρόπος ζωής

καθιστικός τρόπος ζωής καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Οι γυναίκες που είναι υπέρβαρες και ακολουθούν καθιστικό τρόπο ζωής έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τη συγκεκριμένη νόσο ως ενήλικες.

Ο καθιστικός τρόπος ζωής προκαλεί προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Επιπλέον, το περιττό λίπος και οι τοξίνες ενισχύουν την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων χειροτερεύοντας την κατάσταση.

6. Μόλυνση από χλαμύδια

Τα χλαμύδια αποτελούν συνηθισμένα βακτήρια που μπορούν να μολύνουν το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα. Μεταδίδονται με τη σεξουαλική επαφή και αποτελούν μία από τις αιτίες στειρότητας, καθώς η μόλυνση προκαλεί φλεγμονή στην περιοχή της πυέλου και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα.

Μετά από μια ανάλυση αίματος, βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν ή έχουν μολυνθεί από χλαμύδια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας από ό,τι εκείνες που δεν μολύνθηκαν ποτέ.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γυναίκες που έχουν μολυνθεί δεν παρουσιάζουν σαφή συμπτώματα. Η μόλυνση συνήθως ανιχνεύεται με εξέταση της περιοχής της πυέλου.

Σας συνιστούμε να διαβάσετε το άρθρο: Ελέγξτε την ακράτεια ούρων με φυσικό τρόπο.

7. Οικογενειακό ιστορικό της νόσου

ιστορικό με καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Όπως συμβαίνει και με άλλους τύπους καρκίνου, ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες.

Οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχουν δύο ή τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη νόσο από ό,τι οι γυναίκες χωρίς οικογενειακό ιστορικό.

Αρκετοί ειδικοί υποψιάζονται ότι η τάση εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας στην οικογένεια οφείλεται σε μια κληρονομική πάθηση που κάνει το ανοσοποιητικό σύστημα λιγότερο ικανό να καταπολεμά τον HPV.

Οι τακτικοί έλεγχοι είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης της συγκεκριμένης νόσου.

Το test Παπ και ο έλεγχος για HPV αποτελούν κλειδιά της έγκαιρης διάγνωσης.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.