Μέθοδοι αντισύλληψης: Γνωρίστε τους μύθους και τις αλήθειες για αυτές

4 Φεβρουαρίου 2019
Είναι πολύ σημαντικό να είμαστε σαφείς σχετικά με τους μύθους και τις αλήθειες γύρω από τις μεθόδους αντισύλληψης, όχι μόνο για την πρόληψη της εγκυμοσύνης αλλά και για την πρόληψη διαφόρων ασθενειών.

Μέθοδοι αντισύλληψης. Σήμερα θα ανακαλύψουμε κάποιους μύθους και αλήθειες για τις μεθόδους αντισύλληψης. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, επειδή υπάρχουν πολλές απόψεις για τις μεθόδους αντισύλληψης που δεν είναι απολύτως αληθινές.

Αυτοί οι μύθοι που περιβάλλουν μερικές φορές τις μεθόδους αντισύλληψης δημιουργούν αμφιβολίες και, μερικές φορές, γίνονται λάθη. Επομένως, σήμερα θα ανακαλύψουμε τους μύθους και τις αλήθειες των αντισυλληπτικών μεθόδων.

Μέθοδοι αντισύλληψης: μύθοι

Θα ξεκινήσουμε με αυτούς τους μύθους που περιβάλλουν τις αντισυλληπτικές μεθόδους και που σίγουρα θα αναγνωρίζετε πολλοί από εσάς. Είναι κάποιες πεποιθήσεις που είναι κοινωνικά αποδεκτές ως αλήθειες ενώ δεν είναι έτσι.


1. Τα αντισυλληπτικά χάπια παχαίνουν


μέθοδοι αντισύλληψης

Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτόν τον πρώτο από τους μύθους των αντισυλληπτικών μεθόδων. Ο λόγος είναι ότι το κάθε χάπι είναι διαφορετικό. Υπάρχουν μερικά με χαμηλές ορμόνες, άλλα με οιστρογόνα … Όλα εξαρτώνται από τις ανάγκες κάθε γυναίκας και από το πώς αντιδρούν στο χάπι.

Εκτός αν η γυναίκα έχει προβλήματα κυκλοφορικού, προβλήματα βάρους ή επιβλαβείς συνήθειες όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, τα χάπια έχουν σήμερα ένα ορμονικό φορτίο που δεν επηρεάζει τον χρήστη.

Ως εκ τούτου, το χάπι δεν έχει παρενέργειες αυτού του τύπου, εκτός αν η γυναίκα υποφέρει από οποιοδήποτε από τα προαναφερθέντα προβλήματα.

Μάθετε ακόμα: Ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον/στην γυναικολόγο σας


2. Το προφυλακτικό προστατεύει από τα πάντα

Είναι σοβαρό λάθος να πιστεύετε ότι αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό θα προστατευτείτε από τα πάντα. Αυτός δεν είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί. Όχι επειδή το προφυλακτικό μπορεί να σπάσει ή να έχει αποτελεσματικότητα 90%, αλλά για άλλους λόγους.

Εκτός από την αποφυγή της εγκυμοσύνης, τα προφυλακτικά προλαμβάνουν τα ΣΜΝ. Λέγεται ότι τα προλαμβάνουν, επειδή μερικές φορές δεν μπορούν να αποφευχθούν εντελώς.

Ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε προφυλακτικό, μπορείτε να κολλήσετε κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια. Σε ποιες περιπτώσεις;

  • Εάν υπάρχει ακόμη και ελάχιστη επαφή δέρματος με δέρμα σε περίπτωση που το προφυλακτικό δεν καλύπτει πλήρως ολόκληρο το πέος.
  • Εάν το προφυλακτικό χρησιμοποιείται μόνο για κολπικό σεξ, αλλά όχι για πρωκτικό σεξ.
  • Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες τα ΣΜΝ μεταδίδονται από τα γεννητικά όργανα στο στόμα, οπότε κατά τη διάρκεια του στοματικού έρωτα πρέπει επίσης να υπάρχει προστασία.

3. Η ενδομήτρια αντισύλληψη δεν λειτουργεί


μέθοδοι αντισύλληψης

Ένας άλλος μύθος των μεθόδων αντισύλληψης είναι να πιστέψουμε ότι το IUD δεν λειτουργεί. Όπως όλοι γνωρίζετε, όλες οι μέθοδοι έχουν ένα μικρό ποσοστό αποτυχίας.

Η ενδομήτρια αντισύλληψη έχει επίσης αυτό το ποσοστό. Ωστόσο, θεωρείται μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, η οποία ξεπερνά το χάπι ή το κολπικό δακτύλιο.

Ως εκ τούτου, η ενδομήτρια αντισύλληψη είναι μια πολύ άνετη αντισυλληπτική μέθοδος, με την οποία μπορείτε να έχετε σεξουαλικές επαφές με ασφάλεια.

Φυσικά, δεν συνιστάται σε γυναίκες που δεν είχαν παιδιά λόγω της στενότητας του τραχήλου, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ενδομήτρια αντισύλληψη.

Μάθετε ακόμα: Πρέπει να σταματήσω τη χρήση αντισυλληπτικών;


Μέθοδοι αντισύλληψης: αλήθειες

Αφού έχουμε δει μερικούς από τους μύθους που έχουμε ακουστεί περισσότερο, θα προχωρήσουμε για να συζητήσουμε τις αλήθειες των αντισυλληπτικών μεθόδων. Εκείνα από τα οποία ίσως σας έχουν πει, αλλά δεν τους έχετε δώσει μεγάλη αξιοπιστία.


1. Το χάπι έκτακτης ανάγκης προκαλεί άμβλωση

Το χάπι έκτακτης ανάγκης είναι ένα ακριβό χάπι που μπορεί να ληφθεί μέσα σε 72 ώρες από τη σεξουαλική επαφή. Όσος περισσότερος χρόνος περνά, τόσο λιγότερο αποτελεσματικό θα είναι.

Αυτό το χάπι είναι μόνο για επείγουσα αντισύλληψη και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται τακτικά.

Το χάπι έκτακτης ανάγκης έχει μια μεγάλη ποσότητα ορμονών που θα προκαλέσει μια σειρά ανεπιθύμητων ενεργειών: κοιλιακό άλγος, ελαφρά αιμορραγία… Αυτό είναι φυσικό, δεδομένου ότι η λειτουργία του είναι να αποφευχθεί η εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου.

Εάν αυτό το χάπι χρησιμοποιείται ως μέθοδος αντισύλληψης συχνά μπορεί να προκαλέσει στειρότητα.


2. Αν σταματήσω το χάπι μπορώ να μείνω έγκυος


μέθοδοι αντισύλληψης

Αυτό πρέπει να το θυμάστε, επειδή υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι όταν σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, το σώμα σας χρειάζεται ένα μήνα ή δύο για να μπορέσει να μείνει έγκυος.

Τίποτα δεν είναι περισσότερο μακριά από την πραγματικότητα, αφού μόλις σταματήσετε το χάπι, μπορείτε να μείνετε έγκυος.

Επομένως, αν δεν είναι η επιθυμία σας, αλλά θα σταματήσετε να παίρνετε το χάπι, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια άλλη μέθοδο αντισύλληψης για να αποφύγετε την εγκυμοσύνη. Το προφυλακτικό μπορεί να είναι μια πολύ καλή επιλογή.


3. Τα επιθέματα και οι ενέσεις είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές

Αν και το προφυλακτικό και το χάπι είναι οι πιο γνωστές αντισυλληπτικές μέθοδοι, υπάρχουν πολλά άλλα που είναι εξίσου αποτελεσματικά στην πρόληψη της εγκυμοσύνης. Επιπλέον, συμβάλλουν και στη μείωση του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Ωστόσο, τα επιθέματα και οι ενέσεις δεν προστατεύουν από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες. Γι ‘αυτό, θα ήταν απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε μια επιπρόσθετη μέθοδο, όπως το προφυλακτικό.

Μέθοδοι αντισύλληψης: αλήθειες και μύθοι. Ποια από αυτά σας αποκαλύφθηκαν μόλις  τώρα; Σας ενθαρρύνουμε να σχολιάσετε ποιους άλλους μύθους και αλήθειες σχετικά με τις μεθόδους αντισύλληψης γνωρίζετε. Μέθοδοι αντισύλληψης: εσείς τι χρησιμοποιείτε;

Σήμερα έχουμε συζητήσει μόνο μερικά από τα πιο σημαντικά, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα.

 

  • Deborah Bateson, “Birth control: myths and misconceptions”, en web Sidney Morning Herald, 2012
  • “Contraception myths”, web Cleveland Clinic
  • “Anticoncepción de urgencia”, OMS
  • Organización Mundial de la Salud, Departamento de Salud Reproductiva e Investigaciones Conexas, Criterios médicos de elegibilidad para el uso de anticonceptivos, Cuarta edición, 2009
  • Gavin, L; Moskosky, S; Carter, M; Curtis, K; Glass, E (Apr 25, 2014). «Providing Quality Family Planning Services: Recommendations of CDC and the U.S. Office of Population Affairs». Godfrey, E; Marcell, A; Mautone-Smith, N; Pazol, K; Tepper, N; Zapata, L; Division of Reproductive Health, National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion,, CDC. MMWR. Recommendations and reports : Morbidity and mortality weekly report. Recommendations and reports / Centers for Disease Control 63 (RR-04): 1-54