Κολπική καντιντίαση: αντιμετωπίστε τη με φυσικές θεραπείες

22 Απριλίου 2019
Η κολπική καντιντίαση μπορεί να επηρεάσει την κοινωνική σας ζωή, επειδή οι άλλοι θα προσέξουν ότι αισθάνεστε κνησμό. Ευτυχώς υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα για να την αποφύγετε.

Η κολπική καντιντίαση είναι μια μόλυνση που προκαλείται από διάφορα στελέχη μυκήτων, ειδικά από τον μύκητα Candida albicans. Η καντιντίαση είναι συνηθισμένη σε άτομα με φυσιολογικό ανοσοποιητικό σύστημα. Ωστόσο η πάθηση αυτή είναι ιδιαίτερα συχνή ή επίμονη σε ανθρώπους με διαβήτη ή AIDS, καθώς και στις εγκύους.

Στο παρακάτω άρθρο θα εξηγήσουμε περισσότερα πράγματα σχετικά με την κολπική καντιντίαση, συμπεριλαμβανομένων των αιτιών και των συμπτωμάτων της. Επίσης θα παρουσιάσουμε μερικές συμβουλές και φυσικές θεραπείες για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον θα αναφερθούμε σε ορισμένες προφυλάξεις που μπορείτε να πάρετε για να αποφύγετε να μολυνθείτε ξανά.

Κολπική καντιντίαση: μια συνηθισμένη μόλυνση

Η καντιντίαση αποτελεί μία από τις πιο συνηθισμένες παθήσεις. Σχεδόν όλες οι γυναίκες θα παρουσιάσουν καντιντίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Υπάρχουν τρία είδη μολύνσεων από ζυμομύκητες στους ανθρώπους: επιφανειακή, μέτρια (όπως η καντιντίαση) και σοβαρή. Για περισσότερες πληροφορίες πάνω στον μύκητα Candida albicans διαβάστε το άρθρο του Wilson εδώ.

Αιτίες

Οι περισσότερες γυναίκες θα παρουσιάσουν κολπική καντιντίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ο μύκητας συνήθως βρίσκεται σε μικρές ποσότητες στον κόλπο, στο στόμα, στον πεπτικό σωλήνα και στο δέρμα. Τις περισσότερες φορές δεν προκαλεί μόλυνση ή συμπτώματα.

Ο μύκητας Candida και πολλοί άλλοι μικροοργανισμοί που κανονικά ζουν μέσα στον κόλπο βρίσκονται σε ισορροπία μεταξύ τους. Ωστόσο, μερικές φορές ο αριθμός των μυκήτων Candida αυξάνεται, έτσι προκαλείται κολπική καντιντίαση.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Δοκιμάστε αυτές τις εκπληκτικές θεραπείες για την κολπίτιδα.

 

Συμπτώματα

Κολπική καντιντίαση

Ο κνησμός στο αιδοίο αποτελεί το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της καντιντίασης, αν και μια γυναίκα μπορεί επίσης να παρουσιάσει:

 • Αίσθηση καύσου ή πόνου στην περιοχή του κόλπου
 • Οδυνηρή ούρηση
 • Πόνο κατά τη συνουσία

Πρόληψη για την κολπική καντιντίαση

Τόσο οι γυναίκες όσο και οι άνδρες μπορούν να προσβληθούν από καντιντίαση κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

 • Η διατήρηση καλής υγιεινής συνήθως προλαμβάνει την κολπική καντιντίαση. Είναι σημαντικό να στεγνώνετε καλά τα σημεία ανάμεσα στις πτυχές του δέρματος όταν βγαίνετε από το ντους.
 • Για να προλάβετε τη στοματική καντιντίαση, πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας και να χρησιμοποιείτε στοματικό διάλυμα. Μην καπνίζετε.
 • Για να προλάβετε την καντιντίαση στα γεννητικά όργανα, πρέπει να χρησιμοποιείτε προφυλακτικό κατά τη σεξουαλική επαφή.
 • Οι έγκυες θα πρέπει να καταναλώνουν βιοενεργό γιαούρτι για να διατηρούν χαμηλή την οξύτητα της χλωρίδας του κόλπου.

Άλλα είδη καντιντίασης

Δερματική καντιντίαση

Πρόκειται για την πιο συνηθισμένη κλινική μορφή. Μπορεί να προσβάλει εκτεταμένες δερματικές πτυχώσεις, όπως οι μασχάλες, οι βουβώνες, η μεσογλουταία σχισμή, η υπομάστια πτυχή, ο λαιμός και οι μεμβράνες στα χέρια, στα πόδια και στην οπισθοωτιαία χώρα.

Η συγκεκριμένη καντιντίαση προκαλεί ερύθημα και οίδημα στο δέρμα. Επιπλέον, είναι πολύ συνηθισμένο να παρουσιάζονται φολίδες στα συγκεκριμένα σημεία και διάχυτες βλάβες. Οι πάσχοντες αισθάνονται κνησμό και κάψιμο.

Καντιντίαση του πεπτικού συστήματος

 • Οισοφαγική καντιντίαση: Εμφανίζεται φλεγμονή και παρουσιάζονται προβλήματα στην κατάποση, καούρα και πόνος στο στήθος.
 • Γαστρική καντιντίαση: Παρουσιάζεται ειδικά σε ασθενείς που υποφέρουν από γαστρικά έλκη.
 • Εντερική καντιντίαση: Προκαλεί πόνο στην κοιλιά και συχνές εντερικές κινήσεις. Τα κόπρανα μπορεί να περιέχουν αίμα, ενώ μπορεί να παρουσιαστεί αφυδάτωση λόγω διάρροιας.
 • Ορθοπρωκτική καντιντίαση: Προκαλεί κνησμό, αίσθημα καύσου και ερεθισμό στον πρωκτό.

Καντιντίαση του αναπαραγωγικού συστήματος

Πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή αν παρουσιάσετε τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Αιδοιοκολπική καντιντίαση: Οφείλεται σε μεταβολή στο pH του κόλπου, ειδικά στις έγκυες. Προκαλεί ερεθισμό και κνησμό στον κόλπο.
 • Βαλανίτιδα: Οφείλεται σε μόλυνση της κεφαλής και της βαλάνου του πέους, που προκαλεί φλύκταινες και κνησμό.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Βλαπτικές συνήθειες για την υγιεινή της ευαίσθητης περιοχής.

 

Κολπική καντιντίαση: αποτελεσματικές μέθοδοι αντιμετώπισής της

Φυσικό γιαούρτι

Καταρχάς μια εξαιρετική σπιτική θεραπεία για τις μολύνσεις των γυναικών από ζυμομύκητες είναι η χρήση γιαουρτιού στον κόλπο. Το γιαούρτι μειώνει την οξύτητα του κόλπου επιβραδύνοντας την ανάπτυξη των μυκήτων. Ο λόγος είναι ότι οι ζυμομύκητες χρειάζονται ένα περισσότερο όξινο περιβάλλον για να αναπτυχθούν.

Οι άνδρες μπορούν επίσης να καταφύγουν σε αυτή τη σπιτική θεραπεία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ίσως να μην αισθάνονται άνετα φορώντας υγρά εσώρουχα κατά τη διάρκεια της μέρας.

Υλικά

 • 2 κουταλιές της σούπας φυσικό γιαούρτι (30 ml)

Οδηγίες

 • Πρώτα απλώστε το φυσικό γιαούρτι μέσα στον κόλπο και γύρω από αυτόν.
 • Αφήστε το να δράσει για 1 με 2 ώρες.

Στοματικό διάλυμα για την κολπική καντιντίαση

Κολπική καντιντίαση

Επίσης το μηλόξυδο και ο χυμός λεμονιού διαθέτουν αντισηπτικές και αντιβιοτικές ιδιότητες. Επιπλέον, το αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου έχει φυσικές αναζωογονητικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτών των τριών συστατικών δίνει μια ισχυρή φυσική θεραπεία για την αντιμετώπιση της καντιντίασης.

Υλικά

 • 1 φλιτζάνι μηλόξυδο (250 ml)
 • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού (15 ml)
 • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο τεϊόδεντρου

Οδηγίες

 • Πρώτα αναμείξτε τα τρία υλικά και έπειτα ανακατέψτε τα καλά.
 • Κάντε γαργάρες με το μείγμα 2 φορές τη μέρα για να εξουδετερώσετε γρήγορα τον μύκητα Candida.