Καλλιέργεια ούρων: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Πιθανόν να έχετε κάνει εξετάσεις ούρων και ν' αναρωτιέστε τι συνέβη μόλις παραδώσατε το κύπελλο στους ειδικούς. Η καλλιέργεια ούρων είναι μία από τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες υγείας για την απομόνωση των παθογόνων.
Καλλιέργεια ούρων: Τι είναι και σε τι χρησιμεύει;

Τελευταία ενημέρωση: 18 Ιουνίου, 2021

Οι ουρολοιμώξεις είναι πολύ συχνές και προκαλούνται από πολλά μικρόβια. Ευτυχώς, μια καλλιέργεια ούρων μπορεί ν’ ανιχνεύσει ακριβώς τον παράγοντα πρόκλησης. Επίσης, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι από ουρολοιμώξεις υποφέρει το 50% με 60% των γυναικών, κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το 1995, το άμεσο και έμμεσο κόστος αυτών των λοιμώξεων εκτιμάται στα 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. Φυσικά, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε πώς ν’ αναγνωρίζουμε τα παθογόνα που προκάλεσαν τη λοίμωξη ώστε ν’ αναρρώσει ταχύτερα ο ασθενής.

Σε τι χρησιμεύει μια καλλιέργεια ούρων;

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε ότι η καλλιέργεια ούρων και οι εξετάσεις ούρων δεν είναι το ίδιο πράγμα. Οι τελευταίες αποτελούνται από μια σειρά εξετάσεων, περιλαμβανομένων μακροσκοπικών και μικροσκοπικών εξετάσεων, φυσικοχημικών εξετάσεων, και, αν κριθεί απαραίτητο, μιας καλλιέργειας ούρων.

Γι’ αυτό, δεν απαιτούν όλες οι εξετάσεις ούρων μια καλλιέργεια. Σύμφωνα με την Εθνική Ιατρική Βιβλιοθήκη των Ηνωμένων Πολιτειών, οι επαγγελματίες υγείας τις χρησιμοποιούν όταν υποψιάζονται λοίμωξη του ουροποιητικού σε παιδιά και ενήλικες.

Πώς λαμβάνεται το δείγμα;

Τις περισσότερες φορές, ο ασθενής λαμβάνει το δείγμα των ούρων στο σπίτι και έπειτα το πηγαίνει στο ιατρείο. Η επιτροπή κλινικής μικροβιολογίας της Chilean Society of Infectious Diseases εξηγεί κάθε βήμα σε ένα επιστημονικό έγγραφο.

Άτομο κρατά δείγμα ούρων
Οι επαγγελματίες υγείας επεξεργάζονται τα δείγματα ούρων στα εργαστήρια.

Πώς να πάρετε το δείγμα για μια καλλιέργεια ούρων

Αυτό είναι ένα κρίσιμο στάδιο της συλλογής ούρων καθώς το υγρό μπορεί να μολυνθεί με συμβιωτικά βακτήρια του δέρματος και των ουρογεννητικών αγωγών του ασθενή. Σύμφωνα με την American Society for Microbiologyοποιοδήποτε δείγμα με μόλυνση κάτω του 5% θεωρείται έγκυρο.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι συλλογής δείγματος, αλλά θα εστιάσουμε στον πιο συνηθισμένο. Αυτός είναι όταν ο ασθενής ουρεί σε ένα κύπελλο στο σπίτι και το πηγαίνει στο κέντρο υγείας. Θα πρέπει να λάβετε υπόψιν σας τις παρακάτω οδηγίες:

  • Συλλέξτε τα πρώτα πρωινά ούρα, καθώς αυτά έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση.
  • Μην πιείτε πολλά υγρά πριν πάρετε το δείγμα καθώς αυτό θα αραιώσει τα ούρα.
  • Οι ειδικοί συνιστούν τη συλλογή 25 με 50 ml. Οι καλλιέργειες ούρων απαιτούν τουλάχιστον 3 ml.

Σύμφωνα με το περιοδικό Annals of Pediatrics, το δείγμα μπορεί να ληφθεί και με τη χρήση άλλων τεχνικών, όπως με υπερπυβική αναρρόφηση ή μέσω καθετήρα. Παρότι είναι περισσότερο αποστειρωμένες μέθοδοι από την ούρηση, είναι και πιο επεμβατικές, γι’ αυτό οι ειδικοί καταφεύγουν σε αυτές μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.

Τι συμβαίνει στο δείγμα;

Σύμφωνα με τα ιατρικά έγγραφα που παρουσιάσαμε παραπάνω, διεξάγονται αρκετές αναλύσεις σε μια καλλιέργεια ούρων. Η πιο κοινή είναι η βακτηριακή ανάπτυξη. Θα σας μιλήσουμε γι’ αυτή παρακάτω:

  • Χρησιμοποιείται ένας βρόχος σποράς και το δείγμα ούρων απλώνεται σε ένα μέσο ευνοϊκό για την ανάπτυξη βακτηριώνΑυτό αποτελείται από ένα μείγμα άγαρ ως βάση σε ένα τρυβλίο Πέτρι.
  • Ο ειδικός επωάζει το δείγμα για 16 με 18 ώρες στους 35 με 37ºC.
  • Μόλις ολοκληρωθεί η επώαση, ο ειδικός μετρά τις βακτηριακές αποικίες που αναπτύχθηκαν στο τρυβλίο.

Η αρχή είναι απλή. Αν βρίσκονται βακτήρια στο δείγμα του ασθενή, θα πολλαπλασιαστούν στην καλλιέργεια ούρων. Αυτό επιτρέπει στους γιατρούς να γνωρίζουν αν ο ασθενής πάσχει από λοίμωξη ή όχι. Με επιπλέον εξετάσεις, ή αν υπάρχει συγκεκριμένο μέσο γι’ αυτό το παθογόνο, θα προσδιοριστεί ο ακριβής παράγοντας πρόκλησης της λοίμωξης.

Συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης

Δύσκολα μπορείτε να ξέρετε αν χρειάζεστε ή όχι μια καλλιέργεια ούρων για να επιλύσετε τη δυσφορία σας. Εδώ έχουμε τα πιο συχνά συμπτώματα μιας ουρολοίμωξης σύμφωνα με τη Mayo Clinic:

  • Έντονη και επίμονη επιθυμία για ούρηση.
  • Αίσθημα καύσου κατά την ούρηση.
  • Τα ούρα φαίνονται κόκκινα ή ελαφρώς ροζ, αυτό είναι σημάδι αίματος στα ούρα.
  • Πυελικός πόνος στις γυναίκες, ειδικά στο κέντρο της πυέλου και γύρω από το ηβικό οστό.

Τα συμπτώματα διαφέρουν ανάλογα με το τμήμα του ουρογεννητικού συστήματος που έχουν μολύνει οι αποικίες των βακτηρίων. Παρόλα αυτά, η ύπαρξη συμπτωμάτων όπως τα περιγράψαμε, καθώς επίσης πυρετός και δυσφορία στην κοιλιά, είναι πολύ συχνά.

Αποτελέσματα μιας καλλιέργειας ούρων

Τα αποτελέσματα της εξέτασης ερμηνεύονται εύκολα. Οι φυσιολογικές τιμές δείχνουν πως όλα είναι όπως πρέπει, αποκλείοντας έτσι μια βακτηριακή λοίμωξη. Από την άλλη, ένα θετικό αποτέλεσμα δείχνει ότι υπάρχουν βακτήρια ή μύκητες σε κάποιο σημείο του ουροποιητικού.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο γιατρός θα δώσει τα σωστά αντιβιοτικά ή αντιμυκητιασικά. Να θυμάστε ότι θα πρέπει ν’ ακολουθείτε αυστηρά τις συστάσεις του γιατρού καθώς η λανθασμένη παύση της θεραπείας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Γυναίκα κρατά κύπελλο με δείγμα ούρων
Η συλλογή δείγματος για την καλλιέργεια ούρων είναι ένα σημαντικό βήμα καθώς το δείγμα δεν πρέπει να μολυνθεί.

Καλλιέργεια ούρων κατά την εγκυμοσύνη – Είναι σημαντική;

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Inatalμια καλλιέργεια ούρων κατά την εγκυμοσύνη είναι πάρα πολύ σημαντική. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στις βακτηριακές λοιμώξεις λόγω των σωματικών αλλαγών που περνούν στην εγκυμοσύνη.

Επιπλέον, πολλές είναι ασυμπτωματικές. Ακόμη και αν μια ουρολοίμωξη δεν προκαλεί κλινικά σημάδια στη μητέρα, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες επιπλοκές, όπως σε αυξημένο κίνδυνο πρόωρης γέννας.

Η σπουδαιότητα των καλλιεργειών ούρων

Όπως έχετε ίσως δει, οι καλλιέργειες ούρων είναι ένα σημαντικό κομμάτι μιας εξέτασης ούρων όταν ο γιατρός υποπτεύεται την ύπαρξη λοίμωξης. Αυτή η απλή εργαστηριακή τεχνική επιτρέπει στους επιστήμονες ν’ απομονώσουν και ν’ αναγνωρίσουν τα παθογόνα σε κάθε περίπτωση.

Οι ασθενείς μπορούν να συλλέξουν εύκολα το δείγμα στο σπίτι. Ωστόσο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις απαιτούνται υπερπυβική αναρρόφηση και καθετήρες. Μια αρνητική καλλιέργεια ούρων δείχνει την ύπαρξη βακτηρίων στο ουρογεννητικό σύστημα, ενώ μια θετική καλλιέργεια απαιτεί τη χρήση αντιβιοτικών ή αντιμυκητιασικών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.