8 λόγοι για τους οποίους έχετε δύσοσμα ούρα

Τα δύσοσμα ούρα συνήθως οφείλονται στη διατροφή ή στην αφυδάτωση. Ωστόσο, αν παραμένουν δύσοσμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι καλύτερα να δείτε έναν ειδικό για να διαπιστώσετε αν υπάρχουν πιο σοβαρά προβλήματα.
8 λόγοι για τους οποίους έχετε δύσοσμα ούρα
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 27 Οκτωβρίου, 2022

Προσέξατε ότι έχετε μονίμως δύσοσμα ούρα; Θέλετε να μάθετε τους λόγους για τους οποίους συμβαίνει αυτό;

Αν ναι, συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε τους πιο συνηθισμένους λόγους.

Τα ούρα έχουν χαρακτηριστική οσμή, η οποία οφείλεται στην ουρία. Ανάλογα με τη συγκέντρωση ουρίας στο σώμα σας, τα ούρα σας έχουν πιο έντονη ή πιο ελαφριά οσμή.

Κανονικά τα ούρα δεν έχουν έντονη ή δυσάρεστη οσμή.

Όταν αποκτάτε δύσοσμα ούρα, αυτό αποτελεί σημάδι ότι κάτι συμβαίνει στο σώμα σας. Θα μπορούσε να οφείλεται απλώς σε κάποια αλλαγή στη διατροφή σας. Ή θα μπορούσε να οφείλεται σε κάποιο πιο σοβαρό πρόβλημα υγείας.

1. Η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει δύσοσμα ούρα

Δύσοσμα ούρα λόγω αφυδάτωσης

Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να σκεφτείτε όταν προσέξετε ότι τα ούρα σας έχουν έντονη οσμή. Σκεφτείτε την ποσότητα νερού που ήπιατε τις τελευταίες μια-δυο μέρες.

Να θυμάστε ότι είναι καλό να πίνετε 8 ποτήρια νερό τη μέρα. Αν δεν το κάνετε, τότε μπορεί να αποκτήσετε δύσοσμα ούρα.

Υπάρχει κάτι που θα προσέξετε, αν η αφυδάτωση αποτελεί την αιτία. Τα ούρα σας θα είναι σκούρα κίτρινα και θα έχουν μυρωδιά αμμωνίας.

Γενικά, η κατανάλωση περισσότερου φυσικού νερού κάνει το πρόβλημα να εξαφανιστεί.

Αν το σκούρο χρώμα των ούρων συνοδεύεται από σύγχυση, αδυναμία ή υπερβολική εξάντληση, αυτό μπορεί να οφείλεται σε σοβαρή αφυδάτωση. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να δείτε αμέσως έναν γιατρό.

2. Ουρολοιμώξεις

Ένας άλλος πιθανός λόγος για τα δύσοσμα ούρα μπορεί να είναι οι ουρολοιμώξεις. Στα πιο συνηθισμένα συμπτώματα περιλαμβάνονται τα εξής:

 • Έντονη επιθυμία για ούρηση.
 • Αίσθηση καύσου κατά την ούρηση.
 • Πόνος στο στομάχι.

Το βακτήριο που συνηθέστερα προκαλεί αυτές τις λοιμώξεις είναι το E. Coli. Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό για να σας συνταγογραφήσει τη θεραπευτική αγωγή που χρειάζεστε.

3. Διαβήτης

Δύσοσμα ούρα λόγω διαβήτη

Αν τα ούρα σας έχουν μια άσχημη γλυκερή μυρωδιά, πρέπει να δείτε τον γιατρό σας το συντομότερο. Ο λόγος είναι ότι αυτό μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα διαβήτη.

 • Αν έχετε ήδη διαβήτη και λαμβάνετε χάπια ινσουλίνης, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε κατά γράμμα τη θεραπευτική αγωγή σας. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη μυρωδιά σημαίνει ότι κάτι δεν κάνετε σωστά.
 • Αν κάνετε ενέσεις ινσουλίνης εδώ και κάποιο διάστημα, μιλήστε στον γιατρό σας για να μάθετε αν πρόκειται απλώς για παρενέργεια και όχι για σημάδι υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

4. Προβλήματα με το συκώτι και δύσοσμα ούρα

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο μπορεί να έχετε δύσοσμα ούρα είναι τα προβλήματα με το συκώτι.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση τα δύσοσμα ούρα συνοδεύονται από τα παρακάτω συμπτώματα:

 • Ναυτία
 • Εμετοί
 • Πόνος στην κοιλιά
 • Κίτρινα μάτια
 • Αδυναμία
 • Απώλεια βάρους

5. Τρώτε ορισμένες τροφές σε υπερβολική ποσότητα

κρεμμύδια ξερά και χλωρά

Ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους έχετε δύσοσμα ούρα μπορεί να είναι η διατροφή σας.

Αν έχετε προσέξει αυτό το πρόβλημα μετά την κατανάλωση λαχανικών με μίσχο, όπως τα σπαράγγια, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το πρόβλημα θα εξαφανιστεί γρήγορα.

Μερικές από τις τροφές που προκαλούν δύσοσμα ούρα είναι οι εξής:

 • Κρεμμύδι
 • Σκόρδο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Κάρυ
 • Σολομός
 • Οινόπνευμα
 • Καφές

Εξακολουθείτε να έχετε δύσοσμα ούρα ακόμα και αν δεν έχετε φάει αυτές τις τροφές εδώ και ένα διάστημα; Πόσο αλάτι βάζετε στα φαγητά σας;

Μια διατροφή πλούσια σε αλάτι μπορεί να κάνει τα ούρα σας πιο συμπυκνωμένα με αποτέλεσμα να αποκτούν πιο έντονη οσμή από ό,τι συνήθως.

Προσπαθήστε να μειώσετε την ποσότητα αλατιού που καταναλώνετε. Αυτό μπορεί να είναι επίσης καλό για την υγεία της καρδιάς σας.

6. Κάνετε κολπικές πλύσεις

Υπάρχουν μερικές γυναίκες που δυσκολεύονται να αποδεχτούν τα χαρακτηριστικά της ευαίσθητης περιοχής τους. Ως αποτέλεσμα, δεν είναι παράξενο ότι μερικές κάνουν κολπικές πλύσεις.

Αν έχετε αρχίσει να κάνετε κολπικές πλύσεις και προσέξετε ότι ταυτόχρονα έχετε δύσοσμα ούρα, ακούστε καλά: είναι καλύτερα να σταματήσετε όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

Οι κολπικές πλύσεις δεν καθαρίζουν απλώς τον κόλπο. Καταστρέφουν επίσης τα βακτήρια της περιοχής των γεννητικών οργάνων σας. Το αποτέλεσμα είναι ότι επιδεινώνουν τις δυσάρεστες οσμές αντί να τις εξαλείφουν.

Αν υπάρχει έντονη οσμή στην ευαίσθητη περιοχή σας για έναν ή δύο μήνες, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αντί να κάνετε κολπικές πλύσεις. Ο γιατρός θα μπορέσει να σας πει αν υπάρχει όντως κάποιο πρόβλημα ή αν πρόκειται για κάτι φυσιολογικό. Και θα σας πει επίσης αν χρειάζεστε θεραπευτική αγωγή ή όχι.

7. Ωορρηξία και δύσοσμα ούρα

Δύσοσμα ούρα λόγω ωορρηξίας

Οι ίδιες ορμόνες που βοηθούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (οιστρογόνο και προγεστερόνη) επίσης ρυθμίζουν τον κύκλο της εμμηνορρυσίας σας.

Οι ορμόνες αυτές επηρεάζουν ελαφρώς την οσμή των ούρων σας. Λόγω αυτού, όταν έχετε ωορρηξία, μπορείτε να προσέξετε ότι τα ούρα αποκτούν μια δυσάρεστη οσμή που θυμίζει αμμωνία.

8. Λαμβάνετε ορισμένα φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες

Ο τελευταίος λόγος για τον οποίο έχετε δύσοσμα ούρα συνδέεται με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται σε φάρμακα, συμπληρώματα διατροφής και βιταμίνες. Τα σκευάσματα αυτά μπορεί να σας βοηθάνε. Όμως μπορεί επίσης να επηρεάσουν την οσμή και το χρώμα των ούρων σας.

Επίσης υπάρχουν φάρμακα τα οποία, λόγω της δράσης τους στο όργανο για το οποίο προορίζονται ή λόγω του προβλήματος για το οποίο χρησιμοποιούνται, προκαλούν δύσοσμα ούρα.

Είναι καλό να μιλήσετε με τον γιατρό σας έτσι ώστε να διαπιστώσετε αν τα δύσοσμα ούρα είναι κάτι φυσιολογικό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.