Ποια είναι τα είδη βακτηρίων στο στόμα σας;

Υπάρχει μεγάλη ποσότητα και ποικιλία βακτηρίων στο στόμα σας. Η πλειονότητα αυτών των βακτηρίων καταπολεμάται από τα ένζυμα στο σάλιο σας, αλλά υπάρχουν πολλά που επιβιώνουν και ζουν σε διαφορετικές περιοχές, προκαλώντας μερικές φορές προβλήματα υγείας.
Ποια είναι τα είδη βακτηρίων στο στόμα σας;

Τελευταία ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου, 2021

Υπάρχουν πολλά είδη βακτηρίων στο στόμα σας. Στην πραγματικότητα, υπολογίστηκε ότι υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια βακτήρια για κάθε χιλιοστό στο σάλιο. Αυτά αντιστοιχούν σε περισσότερα από 600 είδη βακτηρίων! Στην πραγματικότητα, το στόμα σας έχει τις τέλειες συνθήκες για έναν άπειρο αριθμό μικροοργανισμών να μεταναστεύσουν εκεί.

Παρ ‘όλα αυτά, πολλά από τα βακτήρια στο στόμα σας δεν επιβιώνουν. Ένα μέρος από αυτά προσβάλλεται από τα ένζυμα στο σάλιο σας, ενώ ένα άλλο μέρος εισέρχεται στο πεπτικό σας σύστημα, όπου καταστρέφονται γρήγορα.

Τούτου λεχθέντος, πρέπει επίσης να αναφέρουμε ότι μια ομάδα βακτηρίων καταφέρνει να επιβιώσει και καταλήγει να ζει στο στόμα σας. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όπως κοιλότητες ή άλλες ασθένειες. Ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμησή τους είναι με καλή στοματική υγιεινή.

Είδη βακτηρίων στο στόμα σας

Το στόμα σας έχει πολλές επιφάνειες και κάθε μία καλύπτεται από πολλά βακτήρια. Μερικά βακτήρια στο στόμα σας επηρεάζουν την ανάπτυξη ασθενειών όπως κοιλότητες ή περιοδοντίτιδα. Και οι δύο είναι παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη άλλων, πιο σοβαρών καταστάσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και οι καρδιαγγειακές παθήσεις.

Η σύνθεση και η συγκέντρωση των βακτηρίων στο στόμα σας εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες:

 • Διαθεσιμότητα θρεπτικών συστατικών
 • Θερμοκρασία
 • Συγκέντρωση οξυγόνου
 • Ανατομικά χαρακτηριστικά
 • Έκθεση σε ανοσολογικούς παράγοντες

Τα βακτήρια στο στόμα, μαζί με άλλους μικροοργανισμούς, είναι γνωστά ως μικροβίωμα του στόματος. Αυτός ο πληθυσμός δεν είναι σταθερός, αλλά αλλάζει συνεχώς, ακόμη και λόγω παραγόντων τόσο απλών όπως το χασμουρητό, το φιλί ή η κατανάλωση ορισμένων τροφίμων.

Γενικά, τα αερόβια και αναερόβια βακτήρια κυριαρχούν στο στόμα σας, τόσο gram-θετικά όσο και gram-αρνητικά. Μεταξύ αυτών, τα γένη λακτοβάκιλλος, ακτινοβάκιλλος, σταφυλόκοκκος και στρεπτόκοκκος ξεχωρίζουν.

πλύσιμο δοντιών
Η καλή στοματική υγιεινή είναι θεμελιώδης παράγοντας για την πρόληψη κοιλοτήτων και περιοδοντίτιδας.

Σάλιο και βακτήρια

Στο σάλιο σας, υπάρχουν κυρίως προσθετικά αναερόβια θετικά κατά gram βακτήρια, τα οποία αποτελούν περίπου το 44% του βακτηριακού πληθυσμού σας. Ακολουθούν αυστηροί αναερόβιοι κατά gram αρνητικοί κόκκοι, οι οποίοι αποτελούν περίπου το 15% του πληθυσμού των βακτηρίων σας. Τα gram- θετικά αναερόβια βακίλια αποτελούν ένα παρόμοιο ποσοστό.

Παράγοντες όπως η απώλεια των δοντιών και ασθένειες όπως η ουλίτιδα, η κυψελίτιδα ή η περιοδοντίτιδα, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο μικρoβίωμα του σάλιου. Το κάπνισμα και η ανεπαρκής υγιεινή μπορούν επίσης να επηρεάσουν.

Στοματικός βλεννογόνος

Στον στοματικό βλεννογόνο σας βρίσκονται οι ακόλουθοι τύποι βακτηρίων:

 • Firmicutes – κυρίως αυτά των γενών Streptococcus και Veillonellas
 • Πρωτεοβακτήρια – ειδικά η Neisseria
 • Βακτηροειδή – Prevotella
 • Αχινοβακτήρια – Micrococcineae

Η καλή υγιεινή στον στοματικό βλεννογόνο μπορεί να αποτρέψει τον αποικισμό από διάφορους τύπους βακτηρίων. Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες, τα βακτήρια στον στοματικό βλεννογόνο σας μπορεί να εμπλέκονται σε ορισμένους τύπους καρκίνου.

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Φυσικός χυμός για να καταπολεμήσετε τη δυσάρεστη αναπνοή και τη σωματική δυσοσμία.

Είδη βακτηρίων στα δόντια σας

Εάν τα δόντια σας δεν έχουν κοιλότητες, τα πιο κοινά βακτήρια που θα βρείτε είναι:

 • Καμπυλοβακτηρίδιο
 • Granulicatella
 • Κινγκέλα
 • Λεπτοτριχιά
 • Στρεπτόκοκκος – ειδικά Streptococcus sanguinis

Παρομοίως, υπάρχουν τα ακόλουθα, ειδικά σε ενήλικες: Haemophilus parainfluenza, Gemella haemolysans, Slackia exigua και είδη Rothia.

Συνολικά, τα δόντια σας είναι επιφάνειες που προωθούν το σχηματισμό βιοφίλμ. Αυτά τα βιοφίλμ μπορούν να κάνουν διαφορετικά πράγματα με βάση διάφορους παράγοντες. Ορισμένα βακτήρια όπως ο στρεπτόκοκκος της οικογένειας mutans, ο ακτινομύκητας και ο λακτοβάκιλλος επηρεάζουν το σχηματισμό κοιλοτήτων και περιοδοντίτιδας.

Ούλα και είδη των βακτηρίων στο στόμα

καθαρισμός δοντιού
Οι συχνές επισκέψεις στον οδοντίατρό σας είναι χρήσιμες για τον εντοπισμό της παρουσίας βακτηριακών παθογόνων στο στόμα σας.

Ένα βιοφίλμ μπορεί να σχηματιστεί στα ούλα σας, το οποίο προάγει ασθένειες όπως η ουλίτιδα. Εάν τα ούλα σας είναι υγιή, οι πιο συνηθισμένοι μικροοργανισμοί είναι τα πρωτεοβακτήρια. Συνήθως, αυτό περιλαμβάνει τα γαμμαπρωτεοβακτήρια του γένους ακινετοβακτήριο και μοραξέλλα. Ωστόσο, όταν έχετε πρόβλημα υγείας, μπορείτε επίσης να βρείτε εκεί το στρεπτόκοκκο.

Επίσης, στην επιφάνεια του βιοφίλμ στα ούλα σας μπορεί να υπάρχει Treponema denticola μαζί με Porphyromonas gingivalis και Tannerella forsythia. Ομοίως, μπορεί να υπάρχουν ιοί και, μερικές φορές, μικροοργανισμοί όπως ο μύκητας. Ωστόσο, οι στοματικές ασθένειες αλλάζουν τα βακτήρια που βρίσκονται εκεί.

Βακτήρια στη γλώσσα

Το βιοφίλμ που σχηματίζεται στη γλώσσα σας είναι επίσης δυναμικό και φιλοξενεί πολλά από τα βακτήρια στο στόμα σας. Συνολικά, περίπου το 45% είναι προαιρετικοί αναερόβιοι θετικοί κατά gram κοκκοί. Σε αυτούς περιλαμβάνεται ο στρεπτόκοκκος salivarius, ακολουθούμενο από τον στρεπτόκοκκο mitis, τους στρεπτόκοκκους από την ομάδα των milleri και τον στρεπτόκοκκο mucilaginosus

Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε αυστηρούς αναερόβιους gram-αρνητικούς κόκκους και gram-θετικούς προσθετικούς αναερόβιους βακίλους. Επίσης, μπορεί να υπάρχει μικρότερο ποσοστό διαφορετικών ειδών των γενών λακτοβάκιλλος, Neisseria, Fusobacterium και Haemophilus.

Στην κορυφή της γλώσσας των ατόμων με χαλίτωση, μπορείτε να βρείτε Fusobacterium nucleatum, Porphyromonas gingivalis και Tannerella forsythia.

Εκπληκτικά, μπορεί να υπάρχει τόση ζωή στα στόματά μας!

Αποτρέψτε τον πολλαπλασιασμό των βακτηρίων στο στόμα σας

Η στοματική υγιεινή είναι το κλειδί για την πρόληψη παθογόνων μικροοργανισμών που μπορούν να επηρεάσουν το στόμα σας. Ομοίως, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο σας επιτρέπουν να εντοπίσετε παράγοντες κινδύνου και ασθένειες καθώς ξεκινούν, επιτρέποντάς σας να τους σταματήσετε πριν προκαλέσουν μόνιμη βλάβη.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή εάν έχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία φορά που ελέγξατε το στόμα σας, κλείστε ραντεβού σύντομα!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Cruz Quintana, S. M., Díaz Sjostrom, P., Arias Socarrás, D., & Mazón Baldeón, G. M. (2017). Microbiota de los ecosistemas de la cavidad bucal. Revista Cubana de Estomatología, 54(1), 84-99.
 • Ortega Fernández, Omar. Estudio de la microbiota oral y de las complicaciones respiratorias de la disfagia orofaríngea: fisiopatología, diagnóstico y tratamiento de los factores de riesgo de la disfagia orofaríngea y la neumonía aspirativa en pacientes de edad avanzada. Universitat Autònoma de Barcelona,, 2016.
 • Cruz, Miguel, et al. “Factores de riesgo de cáncer bucal.” Revista Cubana de Estomatología 53.3 (2016): 128-145.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.