Ο κάλος του συγγραφέα: Γιατί εμφανίζεται και αντιμετώπιση

Ο κάλος του συγγραφέα σχηματίζεται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων λόγω της συνεχούς τριβής στο δάχτυλο. Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε; Σε αυτό το άρθρο, θα μοιραστούμε μερικές μεθόδους.
Ο κάλος του συγγραφέα: Γιατί εμφανίζεται και αντιμετώπιση
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο κάλος του συγγραφέα είναι επίσης γνωστός ως “το καρούμπαλο του συγγραφέα”. Είναι ένα σκληρός κάλος που εμφανίζεται σε ένα από τα δάχτυλα του χεριού λόγω της συνεχούς τριβής που προκαλείται από τη χρήση μολυβιών, στυλό ή άλλων οργάνων γραφής.

Είναι όμως δυνατόν να τον εξαλείψουμε;

Αν και δεν αποτελεί πρόβλημα υγείας, αυτός ο τύπος είναι αντιαισθητικός και προκαλεί ερεθισμό. Για αυτούς τους λόγους, μερικοί άνθρωποι αναζητούν θεραπεία για να μειώσουν το μέγεθός του ή να τον εξαλείψουν.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλές επιλογές που μπορείτε να δοκιμάσετε, τις οποίες θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Γιατί εμφανίζεται ο κάλος του συγγραφέα;

Όπως εξηγείται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο American Family Physician, οι κάλοι είναι η συνέπεια μιας φυσιολογικής απόκρισης του δέρματος που είναι γνωστή ως «υπερκεράτωση». Προκαλείται από συνεχιζόμενη πίεση ή τριβή του δέρματος σε ένα συγκεκριμένο υλικό.

Ο κάλος του συγγραφέα, ειδικότερα, προκαλείται από τη συνεχή χρήση οργάνων γραφής, όπως στυλό, μολύβια, μαρκαδόρους και κραγιόνια, μεταξύ άλλων. Όταν ασκείται πίεση σε ένα από τα δάχτυλα του χεριού – το οποίο μπορεί να είναι το μεσαίο – αυτά τα στοιχεία σχηματίζουν μια σκληρή εμφάνιση που αποτελείται από νεκρά κύτταρα.

Η κύρια λειτουργία του είναι να προστατεύει την υποκείμενη περιοχή του δέρματος, η οποία διαφορετικά μπορεί να ερεθιστεί ή να μολυνθεί. Αν και αβλαβές, είναι άβολο και δίνει στο δάχτυλο μια αντιαισθητική εμφάνιση. Επομένως, συχνά αναζητούνται λύσεις για την σμίκρυνσή του.

χέρι που γράφει
Η αιτία πίσω από την εμφάνιση του κάλου του συγγραφέα είναι η συνεχής τριβή από τη συχνή γραφή.

Συνιστώμενες θεραπείες για τον κάλο του συγγραφέα

Δεν υπάρχει χειρουργική θεραπεία για την πλήρη απομάκρυνση των κάλων. Ωστόσο, όπως περιγράφεται λεπτομερώς από την American Academy of Dermatology, οι περισσότεροι τείνουν να εξαφανίζονται όταν σταματήσει η τριβή που τους προκαλεί. Επίσης, ορισμένες θεραπευτικές επιλογές επιταχύνουν την κατανομή τους.

Στην περίπτωση του κάλου του συγγραφέα, ορισμένες προσεγγίσεις είναι συνήθως αποτελεσματικές. Παρόλα αυτά, δεν παρέχουν άμεσα αποτελέσματα και πρέπει να ενεργήσετε με υπομονή, ώστε να μην προκαλέσετε περαιτέρω τραυματισμό.

Απολέπιση

Η πρώτη σύσταση για τη μείωση της εμφάνισης του κάλου του συγγραφέα είναι η ενυδάτωση και η απολέπιση. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Mayo Clinic, αυτή η απλή διαδικασία σας επιτρέπει να μαλακώσετε το δέρμα και να αφαιρέσετε τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα.

 • Κατ ‘αρχάς, πρέπει να μουλιάσετε το προσβεβλημένο δάχτυλο σε ζεστό νερό για 10 λεπτά.
 • Στη συνέχεια, με ελαφρόπετρα τρίψτε προσεκτικά τον κάλο. Η ιδέα είναι να αφαιρεθούν τα νεκρά κύτταρα.
 • Η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται κάθε μέρα έως ότου παρατηρήσετε βελτίωση.

Σημείωση: Μην προσπαθήσετε να κόψετε τον κάλο, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση.

Ενυδάτωση

Η Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας συνιστά την εφαρμογή προϊόντων ενυδάτωσης με σαλικυλικό οξύ, γαλακτικό αμμώνιο ή ουρία. Αυτά τα συστατικά βοηθούν στην απαλότητα του κάλου και σταδιακά διαλύουν τα νεκρά κύτταρα.

Άλλα χρήσιμα οικιακά προϊόντα για ενυδάτωση περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

Θεραπεία ασπιρίνης

Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ που συνταγογραφείται από τον δερματολόγο. Ωστόσο, ως προαιρετική ή συμπληρωματική επιλογή, μπορείτε να δοκιμάσετε μια απλή θεραπεία στο σπίτι με ασπιρίνη.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση στο Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology,, το σαλικυλικό οξύ δρα ως κερατολυτικός παράγοντας και βοηθά στην ανακούφιση δερματολογικών προβλημάτων.

 • Για να κάνετε αυτό το φάρμακο, συνθλίβετε 3 έως 5 δισκία ασπιρίνης σε σκόνη.
 • Στη συνέχεια, βρέξτε τα με λίγο νερό για να σχηματίσετε μια πάστα.
 • Εφαρμόστε το παρασκεύασμα στον κάλο, τρίψτε προσεκτικά και τυλίξτε το για περίπου 10 έως 15 λεπτά με μια πλαστική λωρίδα.
 • Μετά από αυτό το διάστημα, αφαιρέστε την πάστα και ξεπλύνετε.
 • Επαναλάβετε τη θεραπεία κάθε μέρα έως ότου μειωθεί ο κάλος.

Κάλος του συγγραφέα: Πρόληψη

Το να γράφετε τακτικά καθιστά δύσκολη την αποτροπή του κάλου του συγγραφέα. Ωστόσο, υπάρχουν μερικά απλά μέτρα που μπορούν να αποτρέψουν την εμφάνισή του. Εδώ είναι τα πιο σημαντικά:

 • Φοράτε προστατευτικά δακτύλων κατά την συγγραφή: Οι παχιοί επίδεσμοι ή τα βαμβακερά γάντια μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δακτύλου από την τριβή από εργαλεία γραφής.
 • Λήψη λαβών μολυβιού: Ένας άλλος τρόπος για να τοποθετήσετε ένα φράγμα μεταξύ των μολυβιών και του δακτύλου είναι με λαβή από καουτσούκ ή αφρό. Τοποθετείται πάνω από το μολύβι ή το στυλό. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν μερικά που το έχουν ήδη ενσωματωμένο.
 • Επιλέξτε στυλό με μελάνι γέλης: Αυτή η ποικιλία απαιτεί λιγότερη πίεση όταν εφαρμόζεται στο χαρτί. Επομένως, μειώνει την πίεση στο δάχτυλο.
 • Χαλαρώστε τη λαβή σας: Φυσικά, προσπαθήστε να μην ασκείτε υπερβολική δύναμη όταν γράφετε. Αποφύγετε να πιέζετε το μολύβι σας πολύ σκληρά στο χαρτί. Επίσης, κάντε διαλείμματα και μετακινήστε το χέρι σας για να το χαλαρώσετε.
ασπιρινη
Η ασπιρίνη μπορεί να αλεσθεί σε σκόνη για να εξουδετερώσει τον κάλο του συγγραφέα. Ωστόσο, είναι καλύτερο να ζητήσετε από έναν γιατρό να συνταγογραφήσει τοπικό σαλικυλικό οξύ.

Κάλος του συγγραφέα: Είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο;

Ως αβλαβής, ο κάλος του συγγραφέα συνήθως επιλύεται με την πάροδο του χρόνου χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθείτε δερματολόγο. Παρόλα αυτά, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν οι παραπάνω θεραπείες δεν έχουν αποτελέσματα. Ο επαγγελματίας μπορεί να υποδείξει άλλες θεραπευτικές επιλογές εάν είναι απαραίτητο.

Είναι επίσης σημαντικό να ζητήσετε την παρέμβαση του ειδικού εάν υπάρχουν ενδείξεις λοίμωξης. Αυτό περιλαμβάνει συμπτώματα όπως ερυθρότητα, πύον, πόνο, φλεγμονή ή αιμορραγία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Freeman DB. Corns and calluses resulting from mechanical hyperkeratosis. Am Fam Physician. 2002 Jun 1;65(11):2277-80. PMID: 12074526.
 • Al Aboud AM, Yarrarapu SNS. Corns. [Updated 2020 Aug 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470374/
 • HOW TO TREAT CORNS AND CALLUSES. (n.d.). American Academy of Dermatology Association.
  Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/injured-skin/burns/treat-corns-calluses
 • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.