Χέρια που μουδιάζουν: Γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο

Τα χέρια που μουδιάζουν μπορεί να είναι αποτέλεσμα ενός απλού προβλήματος, όπως το κρύο ή μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα σοβαρής ασθένειας. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε τι πρέπει να γνωρίζετε.
Χέρια που μουδιάζουν: Γιατί μπορεί να συμβαίνει κάτι τέτοιο

Τελευταία ενημέρωση: 06 Μαΐου, 2021

Τα χέρια που μουδιάζουν μπορεί να είναι μια συχνή και δυσάρεστη αίσθηση. Το μέρος του σώματος που επηρεάζεται γίνεται άκαμπτο ή δεν μπορεί να λυγίσει και είναι πιθανό να νιώθετε ότι καρφίτσες και βελόνες σας τρυπάνε.

Είναι συχνά ένας λόγος για να επισκεφθείτε το γιατρό. Το πρόβλημα είναι ότι η προέλευσή του είναι πολύ ποικίλη και, ως εκ τούτου, μπορεί να είναι περίπλοκη η επίτευξη μιας σωστής διάγνωσης. Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τα μούδιασμα των χεριών και ποια είναι η πιο συχνή αιτία.

Τι συμβαίνει με τα χέρια που μουδιάζουν;

Τα χέρια που μουδιάζουν, όπως εξηγήσαμε, έχουν να κάνουν με μια αλλαγή στην ευαισθησία και την κίνηση σε αυτό το μέρος του σώματος. Η αίσθηση της αφής παραμορφώνεται και δεν είναι εύκολο να κινήσετε τα δάχτυλά σας.

Σε πολλές περιπτώσεις μπορεί να αισθανθείτε μια αίσθηση καψίματος ή μυρμήγκιασμα. Ανάλογα με την αιτία του μουδιάσματος, μπορεί να βρίσκεται μόνο στα δάχτυλα, στο ένα χέρι ή και στα δύο.

Ένας λόγος για τα μουδιασμένα χέρια μπορεί να είναι το κρύο, το οποίο είναι αρκετά κοινό και συνήθως δεν έχει διαρκείς συνέπειες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, η πιο κοινή παθολογία είναι το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα. Αυτή η έρευνα εξηγεί ότι 1 στα 5 άτομα που εμφανίζουν αυτό το σύμπτωμα επηρεάζονται πιθανώς από αυτό το σύνδρομο.

πόνος λόγω καρπιαίου
Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα είναι η πιο συνηθισμένη αιτία των μουδιασμένων χεριών.

Αιτίες για τα χέρια που μουδιάζουν

Τα μουδιασμένα χέρια μπορεί να προκληθούν από πολλούς διαφορετικούς λόγους. Μια συστηματική παθολογία που εμφανίζεται στα άνω άκρα ή τραυματισμός στα νεύρα (για παράδειγμα από συμπίεση ή βλάβη), μπορεί να οδηγήσει σε μια τέτοια αίσθηση.

Ωστόσο, μπορεί επίσης να υπάρξει αλλαγή στον εγκέφαλο ή στον νωτιαίο μυελό των οστών, καθώς και τα δύο είναι όργανα που συντονίζουν το συναίσθημα και την κινητικότητα. Τούτου λεχθέντος, αυτοί οι τραυματισμοί είναι συνήθως πιο σοβαροί και παρουσιάζουν εμφανή ή απενεργοποιημένα συμπτώματα.

Μεταβολικές ή μολυσματικές ασθένειες, καθώς και ορισμένες ιατρικές θεραπείες, μπορούν να οδηγήσουν σε αυτήν την κατάσταση. Στις ακόλουθες ενότητες αυτού του άρθρου, θα εξηγήσουμε λεπτομερώς ποιες είναι οι κύριες αιτίες αυτού του προβλήματος.

Παθολογίες του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος

Οποιαδήποτε παθολογία που επηρεάζει το νευρικό σύστημα και, ειδικότερα, βλάπτει την περιοχή που σχετίζεται με τα χέρια, μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Guillain-Baré. Είναι μια διαταραχή στην οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα κύτταρα του νεύρου.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Postgraduate Journal of the Vla Cátedra de Medicina , το μούδιασμα των χεριών είναι ένα από τα διαγνωστικά συμπτώματα. Η αυχενική σπονδυλίωση σχετίζεται επίσης με αυτό.

Ζημιά που προκαλείται από τραύμα ή υπερβολική χρήση

Σε αυτήν την κατηγορία, βρίσκουμε το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα ως την βασική αιτία. Εκεί συμπιέζεται το ενδιάμεσο νεύρο, ένα νεύρο που πηγαίνει από το αντιβράχιο στα δάχτυλα. Αυτό προκαλεί πόνο στον καρπό, μούδιασμα, κράμπες κλπ.

Αν και είναι η κύρια αιτία, ορισμένα άλλα σύνδρομα και τραυματισμοί οδηγούν επίσης σε αυτό το συναίσθημα. Για παράδειγμα, το σύνδρομο κυβικής σήραγγας. Εδώ συμπιέζεται ένα διαφορετικό νεύρο. Το ίδιο συμβαίνει όταν το βραχιόνιο πλέγμα καταστραφεί μετά από ατύχημα.

Ο τελικός μηχανισμός καταλήγει σε ένα κοινό μονοπάτι που σφίγγεται ή συμπιέζεται. Ο εγκέφαλος ερμηνεύει εσφαλμένα τα σήματα που προέρχονται από τους συμπιεσμένους νευρώνες και στέλνει σήματα για μυρμήγκιασμα, πόνο, ακόμη και παράλυση στα χέρια.

Λοιμώδεις ασθένειες που προκαλούν μούδιασμα στα χέρια

Η νόσος του Lyme είναι μια λοίμωξη που προκαλείται από τα τσιμπούρια. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών, εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε μούδιασμα.

Μια άλλη μολυσματική παθολογία που μπορεί να προκαλέσει αυτό το σύμπτωμα είναι η σύφιλη. Παρόμοια με την προηγούμενη ασθένεια, εάν καθυστερήσετε τη θεραπεία σας, βλάπτει το νευρικό σύστημα καθώς αναπτύσσεται.

Χρόνιες διαταραχές

Πολλές διαταραχές μπορεί να οδηγήσουν σε νευρική βλάβη. Το αποτέλεσμα τέτοιων διαταραχών θα είναι ότι η κίνηση των άκρων αλλάζει. Ο διαβήτης είναι ένα από τα πιο σημαντικά και κοινά προβλήματα. Παράγει διαβητική νευροπάθεια που, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, συνδέεται άμεσα με το μούδιασμα των χεριών.

Η κατανάλωση αλκοόλ, η αμυλοείδωση και η σκλήρυνση κατά πλάκας είναι επίσης χρόνιες διεργασίες που επηρεάζουν τα άνω άκρα. Αν και ο καρκίνος δεν είναι η πιο τυπική ασθένεια που το προκαλεί, η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό φαρμακευτικών προϊόντων που μπορεί να προκαλέσουν ανεπιθύμητες παρενέργειες.

μούδιασμα στο χέρι
Μεταξύ των λιγότερο κοινών αιτιών μουδιάσματος, έχουμε τα γάγγλια του καρπού και την αγγειίτιδα.

Άλλες πιθανές αιτίες για τα χέρια που μουδιάζουν

Μια ακόμα πιθανότητα είναι τα γάγγλια του καρπού. Πρόκειται για κύστες που εμφανίζονται συχνά στις αρθρώσεις, όπως στον καρπό. Εάν μεγαλώνουν πάρα πολύ ή πιέζουν σε ένα κοντινό νεύρο, οδηγούν σε μούδιασμα.

Από την άλλη πλευρά, η αγγειίτιδα περιορίζει τη ροή του αίματος στην παλάμη του χεριού και των δακτύλων. Η αγγειίτιδα προκαλεί φλεγμονή των αρτηριακών τοιχωμάτων που στη συνέχεια μειώνει την ικανότητά τους. Αυτό, συνεπώς, σημαίνει ότι λιγότερο οξυγόνο φτάνει στους ιστούς, γεγονός που προκαλεί βλάβη.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε έναν γιατρό;

Εάν παρατηρήσετε μούδιασμα στα χέρια σας, πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό. Θα πρέπει να είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν μια φυσική εξέταση και να συμπληρώσουν τις εξετάσεις για να καταλήξουν σε διάγνωση.

Όπως είδαμε, οι αιτίες ποικίλλουν και είναι πιθανό, στην αρχή, να μην υπάρχει σαφής λύση. Μπορεί να χρειαστούν πολλές διαφορετικές προσεγγίσεις για να διευκρινιστεί ποια διαταραχή σας επηρεάζει. Αλλά μην ανησυχείτε, οι περισσότερες αιτίες έχουν μια λύση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Complicaciones en las manos y brazos :: Diabetes Education Online. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://dtc.ucsf.edu/es/la-vida-con-diabetes/complicaciones/complicaciones-individuales/complicaciones-en-las-manos-y-brazos/
  • Atroshi, I., Gummesson, C., Johnsson, R., Ornstein, E., Ranstam, J., & Rosén, I. (1999). Prevalence of carpal tunnel syndrome in a general population. Journal of the American Medical Association, 282(2), 153–158. https://doi.org/10.1001/jama.282.2.153
  • Rojas, Mayra. “Aspectos clínicos y terapéuticos del Síndrome de Guillain Barré.” Revista médica de Trujillo 13.2 (2018).
  • Signos y síntomas de la enfermedad de Lyme sin tratar | Lyme Disease | CDC. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://www.cdc.gov/lyme/es/signs_symptoms/index.html
  • Inés Acosta, M., José Cañizá, M., & Fidel Romano Ezequiel Mateo Araujo, M. (2007). SINDROME DE GUILLAIN BARRE.
  • Corzo-Díaz, Carlos Julio, Daniela López Cepeda, and Meisser Alberto López Cordoba. “Compresión del nervio cubital en el codo.” Discover Medicine 2.1 (2018): 47-50.
  • Díaz, Ana Laura Arenas, and Miguel Ángel Hernández Álvarez. “Gangliones gigantes de muñeca en niños: reporte de dos casos.” Revista Mexicana de Ortopedia Pediátrica 18.2 (2016): 96-99.
  • Olivé, Alejandro, et al. “Vasculitis reumatoide: estudio de 41 casos.” Medicina Clínica (2020).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.