Η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό, σύμφωνα με την επιστήμη

Αναρωτιέστε ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό; Συνεχίστε την ανάγνωση και θα ανακαλύψτε πότε θα πρέπει να τρώτε κάθε γεύμα ώστε να διατηρήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής!
Η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό, σύμφωνα με την επιστήμη
Maria Patricia Pinero Corredor

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Maria Patricia Pinero Corredor.

Τελευταία ενημέρωση: 26 Οκτωβρίου, 2022

Γενικά, δεν ανησυχούμε τόσο για το ποια είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό, αλλά για το πόσο και τι θα φάμε. Όμως, φαίνεται πως ο χρόνος των γευμάτων παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας σε βέλτιστα επίπεδα. Παραδείγματος χάρη, η επιστήμη έχει αποκαλύψει πως η καθιέρωση της καλύτερης ώρας της ημέρας για φαγητό μπορεί να είναι μια στρατηγική για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2, των καρδιακών παθήσεων, και της παχυσαρκίας.

Η απόκτηση της συνήθειας να τρώμε με συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τμήμα ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Για την ακρίβεια, το σώμα έχει ένα σύστημα βιολογικών ρολογιών σε κάθε κύτταρο για να ρυθμίζει τα προγράμματα του ύπνου, της απελευθέρωσης ορμονών, της λειτουργίας της καρδιάς, ακόμη και του φαγητού.

Συγχρονίζονται επίσης με ορισμένα σήματα από το περιβάλλον που δείχνουν την καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό, για παράδειγμα. Όπως μπορείτε να δείτε, το σώμα είναι βιολογικά προετοιμασμένο για κάτι τέτοιο. Έτσι, η κατανάλωση φαγητού τη λάθος ώρα μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και την υγεία σας.

Η καλύτερη ώρα για πρωινό

Το πρωινό διακόπτει τη νυχτερινή νηστεία. Μια ομάδα ειδικών ισχυρίζεται ότι το βιολογικό ρολόι του σώματος μπορεί να χωνέψει, να απορροφήσει, και να μεταβολίσει αποτελεσματικότερα το φαγητό νωρίς στην ημέρα. Αναφέρονται σε αυτό ως ενεργή φάση.

Για παράδειγμα, η ινσουλίνη που ρυθμίζει το σάκχαρο είναι πιο υψηλή το πρωί. Γι’ αυτό, η κατανάλωση πρωινού βοηθά να ρυθμιστεί η ποσότητα σακχάρου, ένα ενεργειακό φορτίο που χρειαζόμαστε την υπόλοιπη ημέρα.

Βεβαιωθείτε ότι τρώτε πρωινό μεταξύ 6:00 και 10:00, καθώς αυτός είναι ο ιδανικός χρόνος για να προετοιμαστείτε για το επόμενο γεύμα που θα είναι μετά από λίγες ώρες. Θα πρέπει να τρώτε τουλάχιστον μια ώρα αφότου ξυπνήσετε και να περιλαμβάνετε στο γεύμα σας πρωτεΐνη, δημητριακά, φρέσκα φρούτα, και υγιεινά λιπαρά.

Γυναίκα με φρούτα και χυμούς μπροστά της
Η ιδανική ώρα για πρωινό είναι μεταξύ 6:00 και 10:00, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες.

Η καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό – Το μεσημεριανό

Οι γιατροί συνιστούν ν’ ακολουθείτε μια ρουτίνα για την ώρα του μεσημεριανού. Η έρευνα επιβεβαιώνει πως η κατανάλωση φαγητού έξω από τον χρόνο που έχει καθιερώσει το βιολογικό ρολόι προάγει την παχυσαρκία. Επιπλέον, το γεύμα μετά τις 15:00 εμποδίζει το αδυνάτισμα. Έτσι, η καλύτερη ώρα της ημέρας για να γευματίσετε είναι μεταξύ 12:30 και 13:30.

Ακόμη, το διάστημα μεταξύ μεσημεριανού και πρωινού θα πρέπει να είναι 4-5 ώρες. Αν δε μπορείτε ν’ αντέξετε, τότε συμπεριλάβετε ένα σνακ πλούσιο σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε την πείνα.

Ο μεταβολισμός φτάνει στο μέγιστο σημείο του κατά το μεσημεριανό και αυτό βελτιώνει την πεπτική λειτουργία. Το μεσημεριανό θα πρέπει να είναι πιο ελαφρύ από το πρωινό και το βραδινό.

Βραδινό

Οι επαγγελματίες συνιστούν να έχετε το βραδινό σας 4-5 ώρες μετά το μεσημεριανό. Ωστόσο, για να μην είστε τόσο αυστηροί με το πρόγραμμα, μπορείτε να δειπνήσετε τουλάχιστον δύο ώρες πριν πάτε για ύπνο ώστε να βελτιώσετε την πεπτική διαδικασία. Η ποιότητα και η ποσότητα του φαγητού είναι επίσης σημαντικά καθώς το πολύ λίπος και οι πολλοί υδατάνθρακες μπορούν να σας προδιαθέσουν για να πάρετε κιλά.

Οι βέλτιστες ώρες για το βραδινό είναι μεταξύ 18:00 και 19:30. Το βραδινό αυτές τις ώρες θα δώσει στο σώμα μια ευκαιρία να συγκεντρωθεί στην ξεκούραση και την ανανέωση των ιστών, αντί να δουλεύει για την πέψη ενός μεγάλου γεύματος.

Επιπλέον, το Διεθνές Περιοδικό για την Παχυσαρκίαμας υπενθυμίζει ότι η ικανότητα του σώματος να μεταβολίζει το σάκχαρο μειώνεται το βράδυ. Έτσι, άτομα που δουλεύουν νυχτερινές βάρδιες παίρνουν πιο γρήγορα βάρος και είναι πιο επιρρεπή στον διαβήτη.

Επιπροσθέτως, μια μελέτη πάνω στη δράση του προγράμματος στην παχυσαρκία κατέληξε στο συμπέρασμα πως μέσα στις καλύτερες τροφές για βραδινό είναι τα ψάρια, τα φρούτα, οι καρποί, και η γαλοπούλα.

Αυτά τα φαγητά περιέχουν υψηλά επίπεδα ενός αμινοξέος που ονομάζεται τρυπτοφάνη, η οποία βοηθά την έκκριση σεροτονίνης και μελατονίνης. Πρόκειται για χαλαρωτικά και επαγωγείς ύπνου που μετατρέπουν τα λιπαρά οξέα σε ενέργεια.

Κρέας σε σανίδα κοπής και λαχανικά
Η κατανάλωση γαλοπούλας για βραδινό είναι καλή καθώς αποτρέπει την παχυσαρκία, σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας.

Συμβουλές για ν’ αποφασίσετε την καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αντίδραση σε ένα πλάνο διατροφής διαφέρει από άτομο σε άτομο. Αυτό σημαίνει ότι κάτι που κάνει καλό σε κάποιους, δεν κάνει απαραίτητα καλό σε άλλους. Αυτός είναι και ο λόγος που είναι καλύτερο να βρείτε ένα πρόγραμμα το οποίο προάγει την υγεία συνεργαζόμενοι με έναν διατροφολόγο.

Στην πράξη, δεν είναι εύκολο να βάλετε τα γεύματα σε ένα πρόγραμμα. Έτσι, εδώ σας έχουμε ορισμένες συμβουλές για να μπορέσετε να κάνετε το καλύτερο και να επιλέξετε την καλύτερη ώρα της ημέρας για φαγητό.

Ας ρίξουμε μια ματιά στις συστάσεις που ακολουθούν:

  • Κάντε υγιεινές αλλαγές. Μόλις ανακαλύψετε ότι κάνετε λάθος τα πράγματα και θελήσετε να τα διορθώσετε, κάντε αλλαγές στο πρόγραμμά σας για να το βελτιώσετε βάσει των αναγκών σας. Επιπλέον, συμπεριλάβετε φυσικές δραστηριότητες για να δείτε πώς συμπεριφέρεται το σώμα σας. Αλλάξτε το πρόγραμμα προπόνησης από το πρωί στο απόγευμα, κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.
  • Προετοιμάστε τα γεύματά σας από πριν ώστε να μπορέσετε να φάτε στην ώρα σας. Αυτό θα σας επιτρέψει ν’ ακολουθήσετε το πρόγραμμά σας και να αποφύγετε τα ανθυγιεινά σνακ.
  • Απολαύστε τα γεύματά σας. Όταν τρώτε και μασάτε αργά θα έχετε καλύτερη πέψη.
  • Να έχετε κοντά σας υγιεινά σνακ αν δουλεύετε και πρέπει ν’ αναβάλετε το κύριο γεύμα σας.
  • Διατηρείτε φαγητό στο ψυγείο όταν είστε στη δουλειά ή να έχετε ένα φορητό ψυγείο στο αυτοκίνητο.
  • Να θυμάστε το διάστημα 4-5 ωρών μετά το τελευταίο γεύμα αν δουλεύετε νύχτα.

Θα πρέπει να έχετε κατά νου πως δεν παίζουν ρόλο μόνο η ποσότητα και η ποιότητα του φαγητού. Ο χρόνος μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ευεξία σας. Γι’ αυτό, ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής θα πρέπει να είναι κομμάτι των υγιεινών διατροφικών συνηθειών σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.