Ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία σας

Όπως και άλλες χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες, ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία με πολύ σημαντικό τρόπο. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα.
Ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία σας
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Ο καρκίνος είναι μια από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες στον κόσμο. Μόνο το 2018, εμφανίστηκαν 18,1 εκατομμύρια νέες διαγνωσμένες περιπτώσεις. Επιπλέον, εκτιμάται ότι ο αριθμός των ασθενών θα συνεχίσει να αυξάνεται τις επόμενες δεκαετίες έως ότου φτάσει τα 29,5 εκατομμύρια νέες διαγνώσεις το 2040. Εδώ, θα μιλήσουμε για το πώς ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία και όχι μόνο τη σωματική υγεία αυτών των ασθενών.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αιτίες καρκίνου. Για παράδειγμα, υπάρχουν γενετικές αιτίες, λοιμώξεις, ακτινοβολία ή έκθεση σε χημικές καρκινογόνες ουσίες. Επιπλέον, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις λόγω του τρόπου ζωής.

Στην πραγματικότητα, το κάπνισμα, το αλκοόλ, ο καθιστικός τρόπος ζωής, το χρόνιο άγχος, η παχυσαρκία και η ανεπαρκής διατροφή είναι παράγοντες που αυξάνουν άμεσα ή έμμεσα τον κίνδυνο εμφάνισης κακοήθους όγκου.

Επίσης, όπως κάθε άλλη ασθένεια που αναπτύσσεται με την πάροδο του χρόνου και έχει υψηλό ποσοστό θνησιμότητας, ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία με πολύ βαθύ τρόπο.

Πώς αντιδρούν οι ασθενείς στη διάγνωση;

Όταν αντιμετωπίζουν μια διάγνωση, οι άνθρωποι αντιδρούν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Εξαρτάται από την προσωπικότητά τους και την έννοια του καρκίνου για αυτούς. Σύμφωνα με τους Moorey και Greer (1989), οι ασθενείς ανταποκρίνονται σύμφωνα με το δικό τους στυλ προσαρμογής. Οι πέντε πρώτοι τρόποι είναι:

 • Πάλη. Το άτομο υιοθετεί μια προληπτική στάση απέναντι στην ασθένεια, αναζητώντας πληροφορίες, συμμετέχοντας στη θεραπεία.
 • Άρνηση. Ο ασθενής δεν μιλά για το πρόβλημα και ενεργεί σαν να μην το έχει.
 • Μοιρολατρία. Ο ασθενής βάζει τον εαυτό του στο χειρότερο δυνατό σενάριο, είτε έχουν αντικειμενικά δεδομένα για να το υποστηρίξουν είτε όχι.
 • Απελπισία. Ο ασθενής έχει υπερβολικές αρνητικές σκέψεις που προάγουν μια καταθλιπτική εικόνα.
 • Ανησυχία. Ο ασθενής δυσκολεύεται να διαχειριστεί την αβεβαιότητα που προκάλεσε η ασθένεια.
εξέταση σε γιατρό

Πώς ο καρκίνος επηρεάζει τα συναισθήματα του ασθενούς

Ακριβώς όπως οι ασθενείς περνούν διαφορετικές φάσεις σωματικής ασθένειας, οι σκέψεις και τα συναισθήματά τους αλλάζουν επίσης.

Έτσι, θα είναι πολύ διαφορετικό εάν ο ασθενής ανταποκριθεί στη θεραπεία και υπάρχει θεραπεία ή εάν υπάρχει μερική ύφεση. Επίσης, εάν υπάρχει υποτροπή, εάν υπάρχει μετάσταση ή εάν είναι σε τερματικό στάδιο.

Επομένως, η προσωπικότητα του ασθενούς καθώς και το στάδιο του καρκίνου θα καθορίσει πώς οι ασθενείς θα προσαρμοστούν.

Άγχος και κατάθλιψη σε καρκινοπαθείς- Πώς ο καρκίνος επηρεάζει τους ασθενείς

Το άγχος και η κατάθλιψη είναι οι πιο συχνές ψυχολογικές αντιδράσεις σε ασθενείς με καρκίνο.

Κατάθλιψη

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, ο επιπολασμός της κατάθλιψης μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 4% και 58% των ασθενών, ανάλογα με τον πληθυσμό που μελετήθηκε και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται οι ασθενείς.

Ο μέσος όρος είναι περίπου 40%, ένα πολύ υψηλό ποσοστό σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό.

Ένα καταθλιπτικό επεισόδιο μπορεί να κάνει τα συμπτώματα πιο δύσκολο να ελεγχθούν και ο ασθενής μπορεί επίσης να αρνηθεί τη θεραπεία πιο συχνά.

Για αυτόν τον λόγο, είναι σημαντικό τα άτομα γύρω τους να είναι εξοικειωμένα με τα καταθλιπτικά συμπτώματα. Επίσης, πρέπει να επικοινωνήσουν με τον ψυχο-ογκολόγο ή το άτομο που παρέχει συναισθηματική υποστήριξη στον ασθενή.

εξέταση καρκίνου

Άγχος

Ο καρκίνος μπορεί να προκαλέσει πολλές καταστάσεις όπου οι ασθενείς αισθάνονται νευρικοί, ακόμη και έντονο φόβο. Για παράδειγμα, μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους είναι:

 • Αντιδραστικό άγχος κατά τη διάγνωση
 • Δυσκολία διαχείρισης της αβεβαιότητας
 • Επανενεργοποίηση προηγούμενου άγχους: φοβία, κρίσεις πανικού, γενικευμένο άγχος ή μετατραυματικό στρες
 • Φόβος σωματικής ταλαιπωρίας και πόνου
 • Αίσθημα απώλειας ελέγχου
 • Αγωνία
 • Το άγχος αυξάνεται από τις ίδιες τις φαρμακολογικές θεραπείες
 • Υποφέρει από τον πόνο του οικογενειακού περιβάλλοντος
 • Φόβος για θεραπείες (παρενέργειες, χειρουργική επέμβαση, σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες)
 • Ο φόβος του θανάτου

Η συναισθηματική υποστήριξη είναι σημαντική

Το ποσοστό επιβίωσης του καρκίνου έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια για πολλούς διαφορετικούς τύπους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι μια θανατηφόρα ασθένεια για πολλούς ασθενείς.

Συχνά, οι φίλοι και η οικογένειά τους επικεντρώνονται περισσότερο στα αποτελέσματα των δοκιμών και στις βιοψίες και ξεχνάμε ότι ο καρκίνος επηρεάζει τη συναισθηματική υγεία. Επίσης, μελέτες δείχνουν ότι οι ασθενείς μπορεί να υποφέρουν σημαντικά.

Τέλος, είναι σημαντικό η οικογένεια και οι φίλοι να μάθουν να παρέχουν συναισθηματική υποστήριξη στον ασθενή. Μπορούν να κάνουν ειδική εκπαίδευση, να συμβουλευτούν έναν θεραπευτή ή έναν ειδικό στην ψυχο-ογκολογία.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • García-Fabela, R. Prevalencia de depresión en una población de pacientes con cáncer (2010). Gaceta mexicana de oncología, Vol. 9 (3), 89-93. [último acceso el 10/05/20]. Disponible en: http://www.gamo-smeo.com/temp/GAMO%20V9%20No%20%203%20mayo-junio%202010.PDF#page=6
 • Gil, F.L., Costa, G., Pérez, F.J., Salamero, M., Sánchez, N. & Sirgo, A. (2008).  Adaptación psicológica y prevalencia de trastornos mentales en pacientes con cáncer.  Medicina clínica, Vol. 130, (3), 90-92. doi: 10.1157/13115354
 • Matías, J., Manzano, J.M., Montejo, A.L., Llorca, G. & Carrasco, J.L. (1995). Psicooncología: ansiedad. Actas luso-españolas de neurología, psiquiatría y ciencias afines, Vol. 23, (6), 305-309. [último acceso el 10/05/20]. Disponible en: https://www.researchgate.net/publication/329718399_1995_Actas_Psicooncologiaansiedad
 • Mota, C., Aldana, E., Bohórquez, L.M., Martínez, S. & Peralta, J.R. (2018). Ansiedad y calidad de vida en mujeres con cáncer de mama: una revisión teórica. Psicología y Salud, Vol. 28, (2) 155-165. doi: 10.25009/pys.v28i2.2551
 • Sociedad Española de Oncología Médica (2020). Las cifras del cáncer en España 2020. [último acceso el 10/05/20]. Disponible en: https://seom.org/seomcms/images/stories/recursos/Cifras_del_cancer_2020.pdf
 • Niedzwiedz CL, Knifton L, Robb KA, Katikireddi SV, Smith DJ. Depression and anxiety among people living with and beyond cancer: a growing clinical and research priority. BMC Cancer. 2019;19(1):943. Published 2019 Oct 11. doi:10.1186/s12885-019-6181-4

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.