Η σωστή διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο

Η σωστή διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο πρέπει να αποτελείται από φρούτα και λαχανικά, ενισχύοντας την πρόσληψη αντιοξειδωτικών. Θα σας πούμε τι επιστημονική έρευνα έχει να πει για το θέμα.
Η σωστή διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ο καρκίνος είναι μια σύνθετη ασθένεια που εξαρτάται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο ανάπτυξης αυτής της παθολογίας και, ταυτόχρονα, οι ασθενείς θα χρειαστούν χημειοθεραπεία. Όταν πρόκειται για τη διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου μια σειρά οδηγιών. Για παράδειγμα, είναι θεμελιώδες οι ασθενείς να περιορίζουν τα τρόφιμα και τις ουσίες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη όγκων.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντικό να αυξηθεί η κατανάλωση προϊόντων με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτή η σειρά συστατικών θα μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της χημειοθεραπείας και θα μειώσει τις παρενέργειες της θεραπείας.

Εξαλείψτε την πρόσληψη μεταποιημένων τροφίμων

Η κατανάλωση μεταποιημένων τροφίμων που είναι πλούσια σε πρόσθετα, απλά σάκχαρα και τρανς λιπαρά σχετίζεται με τον αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Ένα άρθρο στο British Medical Journal εξηγεί αυτήν τη σχέση.

Αυτοί οι τύποι ουσιών αυξάνουν τον αριθμό των μεταλλάξεων που δημιουργούνται σε κυτταρικό επίπεδο. Επιπλέον, χρησιμεύουν ως ενεργειακό υπόστρωμα για τον ίδιο όγκο, συμβάλλοντας στην ανάπτυξή του. Για αυτούς τους λόγους, ο περιορισμός αυτών των μεταποιημένων προϊόντων σε ασθενείς που έχουν λάβει διάγνωση καρκίνου είναι θεμελιώδης.

Ενώ η αποφυγή των μεταποιημένων τροφίμων από τη διατροφή ενός υγιούς ατόμου έχει προληπτικό χαρακτήρα, κάτι τέτοιο σε ογκολογικούς ασθενείς μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής τους. Αυτό σχετίζεται με την αύξηση των πιθανοτήτων αυτών των ασθενών να ανταποκριθούν θετικά στη θεραπεία.

δημητριακά και κονσέρβες
Τα μεταποιημένα τρόφιμα δεν είναι η καλύτερη επιλογή για ογκολογικούς ασθενείς, καθώς δεν συμβάλλουν στη θεραπεία τους.

Η σωστή διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο πρέπει να περιέχει αντιοξειδωτικά τρόφιμα

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που εξουδετερώνουν το σχηματισμό των ελευθέρων ριζών. Καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες και μειώνουν τον κίνδυνο μεταλλάξεων στο DNA που μπορούν να οδηγήσουν σε καρκινικές διεργασίες. Η τακτική κατανάλωσή τους βοηθά στην πρόληψη της ανάπτυξης τέτοιων τύπων παθολογιών.

Οι ασθενείς που έχουν ήδη αυτήν την ασθένεια, είναι σημαντικό να αυξήσουν την πρόσληψη αυτών των προϊόντων με την ελπίδα να σταματήσουν την ανάπτυξη όγκων. Μερικά φυτοθρεπτικά συστατικά, όπως το λυκοπένιο που υπάρχει στις ντομάτες, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της ανάπτυξης του όγκου. Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrition and Cancer επιβεβαιώνει αυτό το γεγονός.

Προκειμένου να αυξηθεί η πρόσληψη αντιοξειδωτικών, οι ασθενείς πρέπει να αυξήσουν τον αριθμό των φρούτων και λαχανικών στη διατροφή τους. Επιπλέον, θα πρέπει να αυξάνουν ιδιαίτερα την πρόσληψη κόκκινων καθώς και σταυρανθών λαχανικών.

Τα εξωτικά φρούτα, επίσης, χαρακτηρίζονται ως πλούσια σε βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά. Επομένως, μπορούν να βοηθήσουν στην επίτευξη του στόχου της καταπολέμησης των προϊόντων της κυτταρικής οξείδωσης. Η ποικιλία είναι βασική όταν πρόκειται για τη σωστή διατροφή για άτομα με καρκίνο.

Διατροφή για τους ανθρώπους με καρκίνο: Συμπληρώματα

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες ουσίες που, με τη μορφή συμπληρωμάτων, μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα με καρκίνο. Ένα από αυτά είναι η μελατονίνη, μια ορμόνη που είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση του ρυθμού του κιρκαδικού ύπνου που έχει σημαντική αντιοξειδωτική ισχύ.

Τα αποτελέσματα αυτού του συμπληρώματος έχουν αποδειχθεί στην επιστημονική βιβλιογραφία. Για παράδειγμα, αντικατοπτρίζονται σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Oncotarget.

Τούτου λεχθέντος, αυτά τα οφέλη βρίσκονται σε δόσεις μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κλινικό επίπεδο. Μελέτες σχετικά με τη μελατονίνη και την πρόληψη ή θεραπεία καρκίνου χρησιμοποιούν δόσεις μεγαλύτερες από 10 χιλιοστόγραμμα την ημέρα.

Επιπλέον, αυτή η ορμόνη καταφέρνει να μειώσει τις παρενέργειες που σχετίζονται με τη φαρμακολογική θεραπεία. Επομένως, βελτιώνει τον ύπνο, μειώνει τα επίπεδα άγχους και βελτιώνει τους δείκτες που σχετίζονται με τη μεταβολική υγεία.

υγεινό πιάτο με αβοκάντο
Όταν πρόκειται για τη διατροφή σε άτομα με καρκίνο, είναι σημαντικό να συμπεριλάβετε μια καλή ποικιλία φρούτων και λαχανικών που περιέχουν αντιοξειδωτικά

Η βελτιστοποίηση της διατροφής είναι απαραίτητη όταν πρόκειται για ασθενείς με καρκίνο

Ο καρκίνος είναι μια πολυπαραγοντική ασθένεια που σχετίζεται άμεσα με ορισμένους περιβαλλοντικούς παράγοντες. Επομένως, οι ασθενείς πρέπει να βελτιστοποιήσουν τη διατροφή τους προκειμένου να αποτρέψουν την ανάπτυξη αυτής της παθολογίας καθώς και να βοηθήσουν στη θεραπεία της.

Η σωστή πρόσληψη θρεπτικών συστατικών είναι ικανή να σταματήσει την ανάπτυξη των όγκων και να μεγιστοποιήσει τα αποτελέσματα της φαρμακολογικής θεραπείας. Για να δείτε αυτά τα οφέλη, είναι σημαντικό να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν βιταμίνες και φυτοθρεπτικά συστατικά με αυξημένη αντιοξειδωτική ικανότητα.

Επιπλέον, ο περιορισμός όλων των τροφίμων που παράγουν φλεγμονή και έχουν την ικανότητα να αυξάνουν τη μεταλλαξιογένεση είναι θεμελιώδης. Για παράδειγμα, τα μεταποιημένα τρόφιμα. Αυτή η κατηγορία ουσιών έχει αρνητικές μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία και συνδέεται με την ανάπτυξη σύνθετων ασθενειών.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fiolet T., Srour B., Sellem L., Kesse Guyot E., et al., Consumption of ultra processed foods and cancer risk: results from NutriNet- Santé prospective cohort. BMJ, 2018.
  • Athreya K., Xavier MF., Antioxidants in the treatment of cancer. Nutr Cancer, 2017. 69 (8): 1099-1104.
  • Li Y., Li S., Zhou Y., Meng X., et al., Melatonin for the prevention and treatment of cancer. Oncotarget, 2017. 8 (24): 39896-39921.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.