Οι ειδικοί προτείνουν 9 τρόπους για να αποφύγετε τον καρκίνο

Αν δεν είναι εφικτό να αποφύγετε 100% τον καρκίνο, μπορείτε να περιορίσετε σημαντικά τον κίνδυνο αν ακολουθείτε μια ενεργή ζωή και κάνετε τακτικά τσεκάπ για να τον ανιχνεύσετε όσο πιο νωρίς γίνεται.
Οι ειδικοί προτείνουν 9 τρόπους για να αποφύγετε τον καρκίνο

Τελευταία ενημέρωση: 23 Ιανουαρίου, 2019

Μπορεί να νομίζετε ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα για να αποφύγετε τον καρκίνο. Όλοι μας έχουμε μια ιστορία να μοιραστούμε για κάποιο κοντινό μας πρόσωπο που παρά το γεγονός ότι ακολουθούσε έναν υγιεινό τρόπο ζωής τελικά ανέπτυξε αυτή την ασθένεια.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο (IARC) απαρίθμησε ορισμένες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη όλων των περιπτώσεων καρκίνου έως και 50%. Είναι σημαντικό να έχετε υπόψη σας αυτές τις συμβουλές.

Για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Κώδικας κατά του Καρκίνου μας ενημερώνει ότι αν και ο καρκίνος του στομάχου ήταν η πιο κοινή μορφή πριν μερικές δεκαετίες, πλέον η πιο θανατηφόρα μορφή καρκίνου είναι ο καρκίνος του πνεύμονα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.

Χωρίς αμφιβολία, αυτός ο κίνδυνος αυξήθηκε χάρη στις καθημερινές ανθυγιεινές συνήθειες.

Γι’ αυτό το λόγο δεν είναι κακό να έχετε μερικές συμβουλές στο μυαλό σας για την καθημερινότητά σας. Μερικές φορές, πολύ μικρές αλλαγές μπορούν να αποφέρουν τεράστια αποτελέσματα.

1. Για να αποφύγετε τον καρκίνο, αποφύγετε το κάπνισμα

Αν θέλετε να περιορίσετε τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αποφύγετε τα προϊόντα καπνού. Με αυτό, δεν αναφερόμαστε μόνο στην τακτική κατανάλωση νικοτίνης αλλά να αποφεύγετε και το παθητικό κάπνισμα.

 • Όπως αναφέραμε και προηγουμένως στο άρθρο, ο καρκίνος του πνεύμονα είναι μια από τις πιο κοινές μορφές καρκίνου στις μέρες μας και έχει στοιχίσει τη ζωή πολλών ανθρώπων.
 • Δεν αρκεί η εναλλαγή σε ηλεκτρονικά τσιγάρα ή σε τσιγάρα χαμηλής περιεκτικότητας σε πίσσα -η καλύτερη λύση είναι η ολοκληρωτική αποφυγή εισπνοής καπνού ή άλλων τοξικών ουσιών.

2. Για να αποφύγετε τον καρκίνο, να διατηρείτε υγιές σωματικό βάρος

Όπως έχει υποδείξει το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου, τα υπερβολικά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου του ενδομητρίου, του παγκρέατος, του παχέος εντέρου ή του θυρεοειδή.

 • Για παράδειγμα, το περιττό σωματικό λίπος προωθεί την αυξημένη παραγωγή οιστρογόνων στις γυναίκες. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορες μεταλλάξεις κατά τις οποίες τα φυσιολογικά κύτταρα μπορεί να μετατραπούν σε καρκινικά.
 • Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας ή το διατροφολόγο σας ο οποίος θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος. Αξίζει τον κόπο!

3. Αποφύγετε την καθιστική ζωή

να αποφύγετε τον καρκίνο

Αν ακολουθείτε καθιστική ζωή τότε δεν αρκεί να βγαίνετε έξω και να περπατάτε μόνο μια φορά την εβδομάδα. Το σώμα σας χρειάζεται να κινείται και να ασκείται καθημερινά για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της οξυγόνωσης ενώ παράλληλα βοηθά τις λειτουργίες του σώματός σας να φτάσουν σε βέλτιστα επίπεδα.

Δεν χρειάζεται να εξαντλήσετε τον εαυτό σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, κάτι τόσο απλό όσο το καθημερινό γρήγορο περπάτημα για μισή ώρα μπορεί να είναι το μοναδικό πράγμα που χρειάζεστε.

Μην ξεχνάτε, να περπατάτε σε πάρκα ή σε μέρη με αρκετό πράσινο όπου ο αέρας είναι καθαρός!

4. Πείτε “ναι” στην υγιεινή διατροφή

Οι άνθρωποι θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η υγιεινή διατροφή είναι συνώνυμη με την καλή υγεία και τη μακροζωία.

 • Να καταναλώνετε φρέσκες τροφές και βιολογικές, αν είναι εφικτό.
 • Να μην ξεχνάτε να πίνετε έξι με οχτώ ποτήρια νερό κάθε μέρα.
 • Να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών και βιταμίνης C.

5. Να αποφεύγετε το αλκοόλ ή να το καταναλώνετε με μέτρο

Όπως και σε οτιδήποτε άλλο στη ζωή, το μέτρο και η ισορροπία παίζουν βασικό ρόλο. Οποιαδήποτε υπερβολή θα έχει συνέπειες και το ίδιο ισχύει και για το αλκοόλ.

 • Για να αποφύγετε τον καρκίνο, μπορείτε να απέχετε εντελώς από το αλκοόλ ή να πίνετε μόνο ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα που θα σας βοηθήσει να προστατεύσετε την καρδιά σας.

6. Προστατεύστε τον εαυτό σας από τις ακτίνες UV

να αποφύγετε τον καρκίνο

Ένας βασικός τρόπος για να αποφύγετε τον καρκίνο είναι προστατεύετε επαρκώς τον εαυτό σας από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες.

 • Το φως του ήλιου είναι απαραίτητο για το σώμα και το βοηθά να αποκτά και να συνθέτει βιταμίνη D αλλά θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεσή σας στο μέσον της ημέρας και επιπλέον να φροντίζετε να ελέγχετε το διάστημα της έκθεσής σας. Περισσότερες πληροφορίες για τον καρκίνο του δέρματος, διαβάστε στο άρθρο των Δρ. Boni et. al. εδώ.

7. Αποφύγετε τη χρήση μολυσματικών και τοξικών ουσιών στη δουλειά σας

Δεν είναι πάντα εφικτό να ελέγχουμε το περιβάλλον γύρω μας και ειδικά στο χώρο εργασίας μας. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνετε τυχόν προληπτικά μέτρα ασφαλείας.

Αν εργάζεστε σε κάποιο εργοστάσιο όπου χειρίζεστε χημικά προϊόντα, θα πρέπει πάντα να τηρείτε τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και να κάνετε τακτικά εξετάσεις υγείας. Είναι σημαντικό και μπορεί να σας βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου καθώς και άλλων επικίνδυνων ασθενειών!

8. Ο κίνδυνος του ραδονίου

Αν και μπορεί να μην το γνωρίζετε, το ραδόνιο είναι ένας αόρατος εχθρός που βρίσκεται στις πόλεις, στα χωράφια και στα δάση και μπορεί να οδηγήσει σε αργό θάνατο.

Το ραδόνιο είναι ένα ραδιενεργό στοιχείο που εκπέμπεται φυσιολογικά από το φλοιό της γης.

Μπορείτε να συμβουλευτείτε την ιστοσελίδα του Οργανισμού Προστασίας του Περιβάλλοντος, όπου θα μπορέσετε να μάθετε πώς μπορείτε να ανιχνεύετε και να προλαμβάνετε την έκθεσή σας σε αυτή την ουσία.

9. Η σημασία των εμβολίων

να αποφύγετε τον καρκίνο

Κάτι τόσο απλό όπως ο εμβολιασμός των βρεφών για ηπατίτιδα Β και των νεαρών κοριτσιών για HPV μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη σας αυτά τα απλά γεγονότα:

 • Οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τακτικές γυναικολογικές εξετάσεις και εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.
 • Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες θα πρέπει να κάνουν τακτικά εξετάσεις για τον καρκίνο του πνεύμονα και του παχέος εντέρου.

Είναι σημαντικό να επιλέξετε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα που διεξάγει τέτοιου είδους προληπτικούς ελέγχους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.