Ποιες είναι οι παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για τον καρκίνο. Όμως, οι ασθενείς αναρωτιούνται συχνά ποιες παρενέργειες προκαλούν. Μάθετε ποιες είναι σε αυτό το άρθρο.
Ποιες είναι οι παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου;
Jael Garrido Dominguez

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Jael Garrido Dominguez.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Πολλοί ασθενείς έχουν συχνά απορίες σχετικά με τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου. Όταν αναζητούν επαγγελματική βοήθεια για τη θεραπεία τους, κάποιοι άνθρωποι στρέφονται στο διαδίκτυο για να βρουν απαντήσεις.

Αφότου εκτεθούν στις διαθέσιμες πληροφορίες έχουν παραπάνω ερωτήσεις. Για παράδειγμα, αναρωτιούνται ποιες είναι οι παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου.

Όμως, για να απαντηθεί αυτή η ερώτηση, θα πρέπει πρώτα να αναφέρουμε ότι ο καρκίνος είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μια ομάδα παθήσεων. Αν και όλες τους μπορεί να έχουν κοινά χαρακτηριστικά, οι περισσότερες έχουν τη δική τους προέλευση, και εξαπλώνονται με διαφορετικούς τρόπους. Γι’ αυτό, αυτές οι διαφορές αντιμετωπίζονται καλύτερα με συγκεκριμένες θεραπείες.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία θεραπειών του καρκίνου, αλλά σε αυτό το άρθρο, θα αναφερθούμε στις εξής:

  • Χειρουργική επέμβαση
  • Χημειοθεραπεία
  • Ακτινοθεραπεία

Σήμερα, θα ρίξουμε μια ματιά και στις τρεις.

Παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου – Χειρουργική επέμβαση

Άτομο κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης

Αν και οι περισσότερες παρενέργειες από το χειρουργείο σχετίζονται με το όργανο στο οποίο γίνεται η επέμβαση, και στο πώς έγινε αυτή, μπορούμε να αναφέρουμε κάποιες παρενέργειες οι οποίες συνδέονται με όλους τους τύπους χειρουργικών επεμβάσεων.

Πόνος

Είναι συχνό να νιώθετε πόνο στο σημείο του σώματος που εκτελέστηκε το χειρουργείο. Ωστόσο, η ένταση του πόνου εξαρτάται από τη διάρκεια της επέμβασης, το σημείο του σώματος, και την ευαισθησία του ατόμου στον πόνο. Επίσης, μπορείτε να θέσετε τον πόνο υπό έλεγχο με συνταγογραφούμενα παυσίπονα.

Μόλυνση της πληγής

Στη χειρουργική επέμβαση πρέπει να γίνει τομή στο δέρμα. Αυτές οι πληγές αποτελούν πύλη εισόδου για τους μικροοργανισμούς που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Συνήθως, οι λοιμώξεις εμφανίζονται μέσα στις πρώτες ημέρες μετά το χειρουργείο.

Όταν υπάρξει μόλυνση, θα υποφέρετε από φλεγμονή, πόνο, και κοκκινίλα γύρω από την πληγή. Επίσης, ίσως έχετε πυρετό ή πύον. Είναι σημαντικό να το πείτε στον/η γιατρό σας αν έχετε τέτοια συμπτώματα.

Παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου – Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία συνδέεται με μια μεγάλη λίστα παρενεργειών. Εδώ, θα μιλήσουμε για τις πιο συχνές.

Αναιμία

Η συντριπτική πλειοψηφία των χημειοθεραπευτικών παραγόντων επηρεάζουν αρνητικά τον μυελό των οστών. Έπειτα, αυτό προκαλεί αλλαγές στην παραγωγή των κυττάρων του/ης ασθενή, οδηγώντας, πιθανώς, σε αναιμία.

Ναυτία και εμετός

Αυτή είναι η πιο συχνή παρενέργεια της χημειοθεραπείας καθώς επηρεάζει το 80% των ανθρώπων που λαμβάνουν αυτή τη θεραπεία.

Αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου

Η χημειοθεραπεία προκαλεί αλλαγές στο σώμα. Κάποιες από αυτές γίνονται στο έντερο. Επίσης, ανάλογα με τα φάρμακα, μπορεί να προκληθεί διάρροια ή δυσκοιλιότητα.

Απώλεια μαλλιών

Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύει η μεγαλύτερη μερίδα κόσμου, η απώλεια μαλλιών κατά τη χημειοθεραπεία εξαρτάται από το φάρμακο που χρησιμοποιείται. Αυτή η παρενέργεια διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου – Ακτινοθεραπεία

Γυναίκα ετοιμάζεται για ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία έχει παρενέργειες που σχετίζονται με το μέγεθος των ακτίνων που λαμβάνονται. Έτσι, οι παρενέργειες εμφανίζονται στις περιοχές που δέχονται ακτινοβολία. Επίσης, έχουν να κάνουν με τη δόση, τις ταυτόχρονες θεραπείες, και την ευαισθησία του ατόμου.

Όπως προαναφέραμε, οι παρενέργειες εξαρτώνται από το πού δέχεται την ακτινοβολία το άτομο. Σε όλες τις περιπτώσεις υπάρχει κόπωση, καθώς και ερεθισμός του δέρματος στο σημείο όπου χτυπούν οι ακτίνες. Αν λάβετε ακτινοβολία στην κοιλιακή χώρα, ίσως βιώσετε αλλαγές στο έντερό σας, καθώς επίσης ναυτία και εμετό.

Τελικές σκέψεις για τις παρενέργειες των θεραπειών του καρκίνου

Οι παρενέργειες διαφέρουν ανάλογα με τη θεραπεία και το άτομο που θα τη λάβει. Επίσης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες για τον καρκίνο. Ωστόσο, οι πιο συχνές είναι η χειρουργική επέμβαση, η χημειοθεραπεία, και η ακτινοθεραπεία.

Ανάλογα με το σημείο, την ένταση, και το είδος του καρκίνου, οι παρενέργειες είναι διαφορετικές. Μιλήστε στον/η γιατρό σας αν έχετε απορίες ή ανησυχίες αναφορικά με τα συμπτώματα που βιώνετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ferreiro, J., García, J. L., Barceló, R., & Rubio, I. (2003). Quimioterapia: efectos secundarios. Gaceta Médica de Bilbao100(2), 69-74.
  • Verdú Rotellar, J. M., Algara López, M., Foro Arnalot, P., Domínguez Tarragona, M., & Blanch Mon, A.. (2002). Atención a los efectos secundarios de la radioterapia. Medifam12(7), 16-33. Recuperado en 08 de marzo de 2020, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1131-57682002000700002&lng=es&tlng=pt.
  • American Cancer Society. (2017, 10 febrero). Efectos secundarios del tratamiento del cáncer. Recuperado 8 marzo, 2020, de https://www.cancer.gov/espanol/cancer/tratamiento/efectos-secundarios

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.