5 παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

14 Νοεμβρίου 2019
Η κατάθλιψη δεν προκαλείται μόνο από τραυματικές εμπειρίες. Εδώ σας έχουμε ορισμένες καθημερινές συνήθειες που ίσως να μη γνωρίζατε ότι μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη της κατάθλιψης.

Γνωρίζετε ποιοι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη χαρακτηρίζεται ως μια διαταραχή της διάθεσης. Τα άτομα με κατάθλιψη έχουν βαθύ αίσθημα στενοχώριας, πέραν του ευερεθισμού, έχουν χάσει το ενδιαφέρον για ζωή, και έχει αλλάξει η συμπεριφορά τους.

Ο λόγος ανάπτυξης της πάθησης μπορεί να είναι βιολογικός ή να βασίζεται σε συγκυρίες. Οι ειδικοί λένε πως η κατάθλιψη προκαλείται συχνά από αλλαγές στη χημεία του εγκεφάλου, είτε λόγω ορμονικής ανισορροπίας, είτε λόγω περιβαλλοντολογικών παραγόντων, ή οφείλεται στην επίδραση συγκεκριμένων γεγονότων και καταστάσεων.

Όμως, και ορισμένες κακές συνήθειες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

Ίσως σας ενδιαφέρει: 10 τροφές για τη βελτίωση της διάθεσης και την καταπολέμηση της κατάθλιψης

Παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

Πρέπει να θυμάστε κάτι πολύ σημαντικό, κατάθλιψη δε θεωρούνται όλες οι περίοδοι μεγάλης στεναχώριας. Ένα άτομο μπορεί να περάσει τραυματικά και στενάχωρα περιστατικά χωρίς να βιώσει τόσο σοβαρά σημάδια ώστε να διαγνωστεί με κατάθλιψη.

Οι γιατροί θεωρούν αυτή τη διαταραχή πολύ σοβαρή ιατρική πάθηση, καθώς μπορεί να έχει μοιραίες συνέπειες αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Η ποιότητα ζωής ενός ανθρώπου με κατάθλιψη μειώνεται δραστικά και μπορεί να φτάσει σε σημείο όπου δε μπορεί να ολοκληρώσει τις καθημερινές του συνήθειες. Κάποιες φορές, μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη άλλων προβλημάτων υγείας.

Η κατάθλιψη είναι μια πολύ περίπλοκη διαταραχή. Γι’ αυτό, δεν υπάρχει μία μοναδική αιτία που να εξηγεί την ανάπτυξή της. Για την ακρίβεια, οι ειδικοί έχουν αναγνωρίσει δεκάδες παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη.

Το ανησυχητικό είναι ότι συχνά παραβλέπουμε πολλούς από αυτούς καθώς αποτελούν κομμάτι του τρόπου ζωής μας.

Μάθετε ποιοι είναι αυτοί οι παράγοντες στο σημερινό μας άρθρο.

Διαβάστε επίσης: 6 φυσικές θεραπείες για την κατάθλιψη. Μάθετε περισσότερα!

1. Η φτωχή διατροφή είναι ένας από του παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

Γύναικα με κατάθλιψη δεν τρώει

Η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει συσχετιστεί με άπειρα προβλήματα υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται η υψηλή πιθανότητα πρόκλησης άγχους και κατάθλιψης.

Η φτωχή διατροφή συνδέεται αρκετά με προβλήματα ψυχικής υγείας, στα οποία συγκαταλέγεται και η κατάθλιψη. Παρότι είναι εύκολο να αγνοήσουμε την ανάγκη για σωστή διατροφή, η κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο νευρικό σύστημα και στη χημεία του εγκεφάλου.

Παραδείγματος χάρη, η συχνή κατανάλωση λίπους και γρήγορου φαγητού έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους. Αν και το γρήγορο φαγητό ίσως σας δώσει μια προσωρινή ευχαρίστηση, μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη εξαιτίας των αλλαγών στην ορμονική δραστηριότητα.

Έτσι, θα πρέπει να προσπαθήσετε να έχετε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, και μέταλλα.

2. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

Αν θέλετε να έχετε καλή ποιότητα ζωής, θα πρέπει να κοιμάστε 7 με 8 ώρες την ημέρα χωρίς διακοπή.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το σώμα εκτελεί διάφορες εργασίες οι οποίες δε μπορούν να εκτελεστούν άλλες ώρες μέσα στην ημέρα. Γι’ αυτό, αν διακόπτετε τον ύπνο σας ή δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είναι πιθανό να έχετε ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου συνδέονται στενά με την κατάθλιψη. Ορισμένες μελέτες αναφέρουν πως οι άνθρωποι που δε μπορούν να κοιμηθούν καλά, κινδυνεύουν έως και 10 φορές περισσότερο να αναπτύξουν κατάθλιψη σε σύγκριση με όσους κοιμούνται σωστά.

3. Η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι από τους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

Εφαρμογές μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε κινητό

Πρόσφατες μελέτες συσχετίζουν την υπερβολική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με την κατάθλιψη.

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τις ψυχικές διαταραχές.

Μια μελέτη η οποία δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η χρήση μέσων κοινωνικής δικτύωσης ίσως να παίζει ρόλο στην εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων, όπως κατάθλιψη και αίσθημα μοναξιάς. Συνήθειες όπως συνεχής κοινωνική σύγκριση ή μπούλινγκ μπορούν να εξηγήσουν αυτά τα αρνητικά συναισθήματα.

Αν και η μέτρια χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν έχει συνήθως μεγάλη επίπτωση, η παραμονή μας σε αυτά τα μέσα για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις. Ο γενικός κανόνας είναι να βάλετε όρια ή να περιορίσετε τη χρήση τους.

4. Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει αλλαγές στην εγκεφαλική δραστηριότητα, προκαλώντας ή επιδεινώνοντας την κατάθλιψη.

Τα αλκοολικά άτομα δε μπορούν, συνήθως, να ολοκληρώσουν τις επαγγελματικές και οικογενειακές τους υποχρεώσεις, κάτι που συμβάλλει στις αρνητικές επιπτώσεις. Το ανησυχητικό είναι ότι όταν κάποιος υποφέρει και από αλκοολισμό και από κατάθλιψη, η απεξάρτησή του γίνεται ακόμη δυσκολότερη.

Γι’ αυτό, όσοι υποφέρουν από κατάθλιψη και από εθισμό στο αλκοόλ θα πρέπει να έχουν τη συνεχή υποστήριξη ενός/μίας ειδικού και της οικογένειάς τους. Επίσης, το άτομο που υποφέρει θα πρέπει να λάβει διάφορες θεραπείες.

5. Ένα τοξικό εργασιακό περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει στην κατάθλιψη

5 παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη

Το εργασιακό περιβάλλον έχει μεγάλο αντίκτυπο στη διάθεσή σας και έτσι μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ψυχική σας υγεία.

Πολλοί ασθενείς που υποφέρουν από άγχος, αγωνία, και κατάθλιψη, έρχονται αντιμέτωποι/ες με ένα έντονο ή τοξικό εργασιακό περιβάλλον.

Τι σημαίνει αυτό;

Αυτό μπορεί να έχει να κάνει από την παρενόχληση, τους εξαντλημένους υπαλλήλους, το χαμηλό μισθό, έως τις μη υγιείς σχέσεις μεταξύ συναδέλφων ή προϊσταμένων. Όλοι αυτοί οι παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν στην κατάθλιψη καθώς συμβάλλουν στην ψυχολογική διαταραχή. Το υπερβολικό άγχος αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης και άλλων ορμονών.

Μπορείτε να το αποφύγετε αυτό δοκιμάζοντας ορισμένες απλές στρατηγικές.

Κάντε διαλείμματα για να ξεκουραστείτε, μην εξαντλείτε τον εαυτό σας, και βελτιώστε το εργασιακό σας περιβάλλον με χαλαρωτική μουσική και αρωματοθεραπεία.

Φροντίστε την υγεία σας

Υπάρχει στη ζωή σας κάποιος από τους παραπάνω παράγοντες, που μπορούν να σας οδηγήσουν στην κατάθλιψη;

Αν ναι, δοκιμάστε να αλλάξετε τον τρόπο ζωής σας ώστε να αποφύγετε τις αρνητικές συνέπειες.

Μη ξεχνάτε ότι η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή ασθένεια που απαιτεί επαγγελματική αντιμετώπιση. Αν βιώνετε συμπτώματα κατάθλιψης, αναζητήστε άμεσα βοήθεια από ειδικό.

Να θυμάστε, η κατάθλιψη θεραπεύεται, αλλά δεν αποτρέπεται πάντα. Όπως και να έχει, προσπαθήστε να έχετε στο νου σας αυτούς τους παράγοντες ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο.

  • Tsuno, N., Besset, A., & Ritchie, K. (2005). Sleep and depression. Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.4088/JCP.v66n1008
  • Benca, R. M., & Peterson, M. J. (2008). Insomnia and depression. Sleep Medicine. https://doi.org/10.1016/S1389-9457(08)70010-8
  • Woods, H. C., & Scott, H. (2016). #Sleepyteens: Social media use in adolescence is associated with poor sleep quality, anxiety, depression and low self-esteem. Journal of Adolescence. https://doi.org/10.1016/j.adolescence.2016.05.008
  • Hunt, M. G., Marx, R., Lipson, C., & Young, J. (2018). No More FOMO: Limiting Social Media Decreases Loneliness and Depression. Journal of Social and Clinical Psychology. https://doi.org/10.1521/jscp.2018.37.10.751
  • Taylor, D. J., Lichstein, K. L., Durrence, H. H., Reidel, B. W., & Bush, A. J. (2005). Epidemiology of insomnia, depression, and anxiety. Sleep. https://doi.org/10.1093/sleep/28.11.1457
  • Boden, J. M., & Fergusson, D. M. (2011). Alcohol and depression. Addiction. https://doi.org/10.1111/j.1360-0443.2010.03351.x
  • Bonde, J. P. E. (2008). Psychosocial factors at work and risk of depression: A systematic review of the epidemiological evidence. Occupational and Environmental Medicine. https://doi.org/10.1136/oem.2007.038430
  • Health and Safety Executive. (2018). Work related stress, anxiety and depression statistics in Great Britain, 2018. In Health and Safety Executive. https://doi.org/10.1083/jcb.201205106