Μπορεί το στρες να αυξήσει την όρεξη για φαγητό;

Πολλοί άνθρωποι τρώνε υπερβολικά όταν έχουν άγχος. Το κύριο επιχείρημά τους είναι ότι το φαγητό τους κάνει να αισθάνονται καλύτερα. Θα σας δείξουμε γιατί το άγχος αυξάνει την όρεξη σε αυτό το άρθρο.
Μπορεί το στρες να αυξήσει την όρεξη για φαγητό;
Montse Armero

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Montse Armero.

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Το άγχος επηρεάζει ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σήμερα. Υπερβολική δουλειά, πολλά ερεθίσματα ή δυσκολία στην εξισορρόπηση της οικογενειακής και της επαγγελματικής ζωής μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και το άγχος μπορεί να αυξήσει την όρεξη για φαγητό.

Εξελικτικά, έχουμε συνηθίσει να έχουμε συγκεκριμένες στιγμές άγχους επειδή είναι κάτι που βοήθησε το είδος μας να επιβιώσει. Ωστόσο, υπάρχει μια πολύ σημαντική αναντιστοιχία μεταξύ του σχεδιασμού που έχουμε και αυτού που πραγματικά βιώνουμε.

Το να ζεις σε μια αγχωτική περίοδο δεν είναι το ίδιο με το να ζεις με το άγχος. Το πρώτο είναι φυσιολογικό, απροσδόκητο και προκαλείται από το περιβάλλον. Το δεύτερο, το να ζούμε με το άγχος, είναι τοξικό και κάτι που το κάνουμε εμείς οι ίδιοι επειδή μας έχει γίνει συνήθεια και δεν ξέρουμε πώς να ζήσουμε αλλιώς.

Bernardo Stamateas, Toxic Emotions

Από περιοδικό στρες σε χρόνιο στρες

Το καθημερινό άγχος γίνεται χρόνιο και επηρεάζει την υγεία σας με πολλούς τρόπους:

 • Επιδεινώνει την υπέρταση και τις αλλεργίες.
 • Ο πόνος αυξάνεται.
 • Προκαλεί άγχος, αϋπνία ή κατάθλιψη.

Ένας από τους παράγοντες που επηρεάζονται περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι είναι η όρεξη. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι δεν μπορούν να φάνε όταν έχουν άγχος και άλλοι δεν μπορούν να σταματήσουν να τρώνε.

Ένας άντρας ανήσυχος για το φαγητό.

Μπορεί το άγχος να αυξήσει την όρεξη;

Πολλοί από εμάς, όταν είμαστε αγχωμένοι, τείνουμε να τρώμε περισσότερο. Επιπλέον, το είδος των τροφίμων που ηρεμούν το άγχος μας δεν είναι υγιεινές.

Σε μια μελέτη του 2006 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Physiology and Behavior, έδειξε ότι τα άτομα υπό στρες είχαν την τάση να επιλέγουν ανθυγιεινά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, όπως η σοκολάτα, αντί για υγιεινά τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά, όπως τα σταφύλια.

Ένα άλλο πείραμα από τους ίδιους συγγραφείς έδειξε ότι περισσότερες γυναίκες παρά άνδρες αύξησαν σημαντικά την πρόσληψη τροφής όταν ήταν αγχωμένες, ειδικά αν είχαν ήδη ακολουθήσει δίαιτα για να χάσουν βάρος.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτός ο τύπος συμπεριφοράς ανταποκρίνεται σε αυτό που γνωρίζουμε ως συναισθηματική πείνα. Αυτός είναι ένας τύπος πείνας που μας οδηγεί να καταναλώνουμε καταναγκαστικά νόστιμα φαγητά για να ηρεμήσουμε ενοχλητικές αισθήσεις και συναισθήματα όπως το άγχος, η θλίψη, ο θυμός ή η μοναξιά.

Ποιοι φυσιολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την αύξηση της όρεξης;

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 από το περιοδικό Psychoneuroendocrinology, η περίσσεια κορτιζόλης μπορεί να σας κάνει να τρώτε ανθυγιεινά τρόφιμα. Αυτή είναι μια από τις ορμόνες που εκκρίνουμε περισσότερο όταν είμαστε αγχωμένοι.

Μια άλλη μελέτη του 2009 από το περιοδικό Trends in Endocrinology and Metabolism δείχνει πώς το άγχος σας κάνει να εκκρίνετε γλυκοκορτικοειδή, γεγονός που αυξάνει το κίνητρο για φαγητό. Επιπλέον, αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να σας κάνει να τρώτε περισσότερο και να οδηγηθείτε στην παχυσαρκία.

Έτσι, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε σάκχαρα και σε ανθυγιεινά λιπαρά μειώνουν την ανταπόκριση στο στρες. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι οδηγούν σε μια κακή διατροφή. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί τονίζουν τη σημασία της διδασκαλίας τεχνικών στους ασθενείς, ώστε να μάθουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και να τροποποιούν τις αντιδράσεις τους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.

Πρόχειρο φαγητό σε πιατέλα.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να μην αφήσουμε το άγχος να αυξήσει την όρεξη;

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της επιθυμίας για φαγητό που προκαλείται από το άγχος:

 • Μάθετε να ακούτε τι σας λέει το σώμα σας: Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να διακρίνετε την πείνα από τα συναισθήματα για να ενεργείτε ανάλογα.
 • Τρώτε σπιτικό φαγητό: Αν τρώτε σπιτικό φαγητό και λαμβάνετε αρκετούς υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη, θα είναι πολύ πιο εύκολο να νιώσετε χορτάτοι.
 • Αποφύγετε να έχετε ανθυγιεινά τρόφιμα στο σπίτι: Ο καλύτερος τρόπος για να μην τρώτε υπερβολικά επεξεργασμένα τρόφιμα είναι να μην έχετε πρόσβαση σε αυτά.
 • Αντικαταστήστε ανθυγιεινά τρόφιμα με υγιεινά σνακ: Εάν αισθάνεστε πολύ άγχος και δεν μπορείτε να αποφύγετε το φαγητό, καταναλώστε τουλάχιστον τρόφιμα που δίνουν στο σώμα σας θρεπτικά συστατικά.
 • Αντικαταστήστε την υπερφαγία με μια άλλη συμπεριφορά: Η καταναγκαστική διατροφή μπορεί να γίνει συνήθεια και οι συνήθειες μπορούν να αλλάξουν. Έτσι, αντί να τρώτε, μπορείτε να δοκιμάσετε να περπατήσετε, να καλέσετε έναν φίλο ή να περάσετε χρόνο με κατοικίδια.
 • Αναλύστε τι συμβαίνει: Η ανάλυση εξακολουθεί να είναι η απάντηση για να αποφύγετε να νιώσετε άβολα συναισθήματα. Η αναγνώρισή τους θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματός σας.
 • Αφήστε χώρο για τα συναισθήματά σας: Το να νιώσετε αυτό που πρέπει να νιώσετε είναι ένα άλλο ουσιαστικό βήμα για να ξεπεράσετε το άγχος σας.
 • Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα: Όταν τρώτε υπερβολικά, είναι εύκολο να επικεντρωθείτε στην παρούσα στιγμή. Επομένως, είναι σημαντικό να σκεφτόσαστε τις συνέπειες των πράξεών σας.
 • Να είστε λογικοί: Όταν είσαστε υπερβολικά πιεσμένοι, συχνά κατακλύζεστε από συναισθήματα. Για το λόγο αυτό, είναι βασικό να σκεφτόσαστε ορθολογικά για να ρυθμίσετε τη συμπεριφορά σας.
 • Εξασκηθείτε στην αποδοχή: Το να είσαστε μόνιμα αγχωμένοι σας βάζει σε μια κατάσταση διαρκούς αγώνα μεταξύ αυτού που συμβαίνει και αυτού που θέλετε. Για να λύσετε οποιοδήποτε πρόβλημα, πρέπει να αποδεχτείτε την κατάσταση στην οποία βρίσκεστε.

Τελικές συστάσεις για τον έλεγχο της όρεξης ενώ βρίσκεστε υπό πίεση

Η υπερβολική όρεξη, η αύξηση βάρους και η παχυσαρκία από στρες είναι οι συνέπειες και όχι η αιτία. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να τρώτε καλύτερα. Πάνω απ ‘όλα, διερευνήστε τι σας οδηγεί σε αυτό το είδος συμπεριφοράς με την πάροδο του χρόνου.

Εάν μπορείτε να καταλάβετε τι προκαλεί το χρόνιο στρες σας, μπορείτε να αρχίσετε να επιλύετε το ζήτημα με τα πρότυπα διατροφής σας. Εάν δεν γνωρίζετε την απάντηση ή δεν ξέρετε πώς να διαχειριστείτε το άγχος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Armero, M. (2019). Aprendiendo a vivir. Uno Editorial.
 • Duhigg, C. (2012). El poder de los hábitos. Editorial Urano.
 • Dallman, M. F. (2010). Stress-induced obesity and the emotional nervous system. Trends in Endocrinology & Metabolism, Vol.21, (3), 159-165. doi: https://doi.org/10.1016/j.tem.2009.10.004
 • Newman, E., O’Connor, D.B. & Conner, M. (2007). Daily hassles and eating behaviour: The role of cortisol reactivity status. Psychoneuroendocrinology, Vol. 32, (2), 125-132. doi: https://doi.org/10.1016/j.psyneuen.2006.11.006
 • Zellner, D.A., Loaiza, S., González, Z., Pita, J., Morales, J., Pecora, D., Wolf, A. (2006). Food selection changes under stress. Physiology & Behavior, Vol. 87, (4), 789-793. doi: https://doi.org/10.1016/j.physbeh.2006.01.01

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.