Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της

Η κερκετίνη είναι μια φυτική χρωστική ουσία που χαρακτηρίζεται από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις της. Ποια τρόφιμα την περιέχουν;
Κερκετίνη: Τι είναι και ποια τα οφέλη της
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε την κερκετίνη; Είναι ένα φυσικό φυτοχημικό που μπορείτε να βρείτε σε μια μεγάλη ποικιλία φυτών και τροφίμων. Ενώ παίζει σημαντικό ρόλο ως χρωστική ουσία, είναι επίσης γνωστή για τις δυνατότητές της να προάγει τη σωματική και ψυχική ευεξία.

Συγκεκριμένα, και όπως αναφέρεται αναλυτικά σε άρθρο του επιστημονικού περιοδικού ACS Omega, έχει πολλά υποσχόμενες βιοδραστικές επιδράσεις, δρώντας ως αντιδιαβητικός, αντιοξειδωτικός, αντιφλεγμονώδης, επουλωτικός των πληγών και καρδιαγγειακός παράγοντας.

Μάλιστα, αυτή τη στιγμή μελετάται το δυναμικό της για την πρόληψη και τη θεραπεία πολλών ασθενειών . Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτό; Ποιες είναι οι κύριες πηγές της; Στο παρακάτω άρθρο, θα απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα.

Τι είναι η κερκετίνη;

Η κερκετίνη είναι μια φυτική χρωστική ουσία που ανήκει στην ομάδα των φλαβονοειδών. Είναι υπεύθυνη για το χρώμα που δίνει σε διάφορα φρούτα, λουλούδια και λαχανικά. Ωστόσο, πέρα από αυτό, εκτιμάται για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Το όνομά της προέρχεται από τη λατινική λέξη quercetum, που σημαίνει “δάσος βελανιδιάς”.

Αν και η βιοδιαθεσιμότητά της υποτιμήθηκε στο παρελθόν, είναι πλέον γνωστό ότι είναι σχετικά υψηλότερη από εκείνη άλλων φυτοχημικών ουσιών. Επιπλέον, εκτιμάται ότι είναι το πιο άφθονο φλαβονοειδές στη διατροφή μας και καταναλώνουμε κατά μέσο όρο 10 έως 100 mg την ημέρα μέσω της τροφής (υπάρχουν περισσότερες από 20 πηγές που την περιέχουν).

Οφέλη και χρήσεις από την κερκετίνη

Εδώ και αρκετές δεκαετίες, οι ερευνητές θεωρούν ότι η κερκετίνη έχει μεγάλη βιολογική σημασία λόγω της αντιοξειδωτικής της ικανότητας. Όπως εξηγεί δημοσίευση στο Pharmacognosy Reviews, αυτός ο τύπος φλαβονοειδούς παίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία των κυττάρων από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που συνδέονται με την ανάπτυξη μιας μεγάλης ποικιλίας χρόνιων ασθενειών. Η υπερβολική παραγωγή τους μεταβάλλει τις κυτταρικές λειτουργίες και οδηγεί στην ανάπτυξη καρδιακών, μεταβολικών και νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Πώς λοιπόν βοηθάει η κερκετίνη; Ας δούμε!

Μείωση της φλεγμονής και κερκετίνη

Πολλές ασθένειες σχετίζονται με τη χρόνια φλεγμονή. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι η παρουσία υψηλών επιπέδων ελεύθερων ριζών ενεργοποιεί φλεγμονώδη γονίδια και οδηγεί σε μια υπέρμετρη αντίδραση.

Από αυτή την άποψη, η συμπληρωματική χορήγηση κερκετίνης είναι ευεργετική, καθώς το αντιοξειδωτικό της δυναμικό αναστέλλει τις αρνητικές επιδράσεις των ελεύθερων ριζών. Ομοίως, μειώνει τους δείκτες της κυτταρικής φλεγμονής.

Από την άποψη αυτή, The American Journal of Clinical Nutrition ανέφερε ότι, σε έρευνα, η κερκετίνη μετρίασε την έκφραση φλεγμονωδών γονιδίων, συμπεριλαμβανομένων των μορίων του παράγοντα νέκρωσης όγκων-άλφα (TNFα) και της ιντερλευκίνης-6 (IL-6).

Εν τω μεταξύ, έρευνα στο Journal of the American Nutrition Association ανέφερε λεπτομερώς ότι η συμπληρωματική χορήγηση 500 mg κερκετίνης ημερησίως για 8 εβδομάδες μείωσε τους δείκτες φλεγμονής σε γυναίκες με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αυτό συνδέθηκε με μείωση της δυσκαμψίας και του πόνου.

Quercetin for arthritis.
Η κερκετίνη μπορεί να μειώσει τη δυσφορία, τον πόνο και τη δυσκαμψία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Καρδιαγγειακή φροντίδα

Ένας από τους λόγους που η κερκετίνη συμβάλλει στην καρδιαγγειακή φροντίδα είναι η ικανότητά της να χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία. Εξαιτίας αυτού, η πρόσληψή της συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Έρευνα που μοιράστηκε στο Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics ανέφερε ότι αυτό το φλαβονοειδές έχει αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις και βοηθά στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε επίσης σε μια πρόσφατη ανασκόπηση που μοιράστηκε στο Journal of the American Heart Association, η οποία διαπίστωσε ότι η κατανάλωση 500 mg κερκετίνης την ημέρα ήταν χρήσιμη στη μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης κατά μέσο όρο 5,8 mm Hg και 2,6 mm Hg, αντίστοιχα.

Με τη σειρά τους, οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο European Journal of Medicinal Chemistry δείχνουν ότι η κερκετίνη αναστέλλει επίσης την οξείδωση της κακής χοληστερόλης (LDL), η οποία αποτελεί κλειδί για τον έλεγχο του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Πρόληψη νευροεκφυλιστικών διαταραχών

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου νευροεκφυλιστικών διαταραχών. Η κερκετίνη, ειδικότερα, έχει αναγνωριστεί ως νευροπροστατευτικό.

Μια μελέτη στο Oxidative Medicine and Cellular Longevity αναφέρει ότι η ουσία αυτή διεγείρει τη φυσική άμυνα κατά του οξειδωτικού στρες και μειώνει τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.

Ανακούφιση των συμπτωμάτων αλλεργίας

Η αντιφλεγμονώδης δράση της κερκετίνης έχει θετικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση των αλλεργιών. Στο Iranian Journal of Allergy, Asthma and Immunology αναφέρθηκε ότι αυτό το αντιοξειδωτικό βοήθησε στον έλεγχο των αναφυλακτικών αντιδράσεων που σχετίζονται με τα φιστίκια σε ποντίκια.

Εν τω μεταξύ, άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι βοηθά στην καταστολή χημικών ουσιών που προάγουν τη φλεγμονή, όπως η ισταμίνη. Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι ίδιες επιδράσεις θα μπορούσαν να εμφανιστούν και στον άνθρωπο.

Αντικαρκινικές ιδιότητες

Η κερκετίνη δεν αποτελεί εναλλακτική θεραπεία για τον καρκίνο. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει τις ιατρικές θεραπείες κατά της νόσου αυτής. Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν ότι διαδραματίζει προληπτικό ρόλο κατά των χρόνιων διαταραχών που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή, όπως οι νεοπλασίες.

Έρευνα στο περιοδικό Plos One διαπίστωσε ότι αυτό το φυτοχημικό συμβάλλει σημαντικά στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Για να είμαστε πιο ακριβείς, μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα συνδέουν την ουσία αυτή με την πρόληψη του καρκίνου στους ακόλουθους ιστούς:

Πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Η γήρανση είναι μια βιολογική διαδικασία που δεν μπορεί να σταματήσει. Ωστόσο, η συνεχής έκθεση στις ελεύθερες ρίζες την επιταχύνει. Ευτυχώς, φυσικές ουσίες όπως η κερκετίνη μπορούν να βοηθήσουν στο να σταματήσει ή να επιβραδυνθεί.

Μια μελέτη στο Nature Medicine συσχετίζει την πρόσληψή της με αυξημένο προσδόκιμο ζωής σε μεγάλη ηλικία. Υποδηλώνει επίσης ότι συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων και στη μείωση των δεικτών γήρανσης.

Παρόμοια αποτελέσματα αναφέρθηκαν σε μια άλλη μελέτη στο The American Journal of Chinese Medicine, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κερκετίνη ασκεί αναπλαστικά οφέλη στους ανθρώπινους δερματικούς ινοβλάστες.

Έλεγχος των επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Σε αρκετές μελέτες, η κερκετίνη έχει δείξει οφέλη στη μείωση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Μια βιβλιογραφική ανασκόπηση στο Biomedicine and Pharmacotherapy αναφέρει λεπτομερώς ότι αυτό το φλαβονοειδές έχει αντιδιαβητικό δυναμικό και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιπλοκών που σχετίζονται με τον διαβήτη.

Some apples.
Τα κόκκινα μήλα αποτελούν σημαντική πηγή κερκετίνης και μπορούν να καταναλώνονται συχνά.

Κίνδυνοι και πιθανές παρενέργειες από την κερκετίνη

Ενώ η κερκετίνη είναι γνωστή για τα πολλά οφέλη της, έχει κάποιες παρενέργειες, ειδικά όταν λαμβάνεται ως συμπλήρωμα. Μια έκθεση στο Molecular Nutrition and Food Research αναφέρει λεπτομερώς ότι η πρόσληψη περισσότερων από 1000 mg ημερησίως μπορεί να οδηγήσει στα ακόλουθα συμπτώματα:

 • Αναστατωμένο στομάχι
 • Πονοκέφαλοι
 • Μυρμήγκιασμα
 • Ναυτία
Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις θεωρείται ασφαλής και δεν προκαλεί επιπλοκές.

Ο καλύτερος τρόπος για να την καταναλώσετε είναι μέσω των τροφίμων που την περιέχουν. Ωστόσο, εάν λαμβάνεται σε συμπληρώματα, θα πρέπει να αποφεύγεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες
 • Άτομα που λαμβάνουν αντιβιοτική αγωγή
 • Άτομα που λαμβάνουν φάρμακα για υψηλή αρτηριακή πίεση
 • Άτομα με διαγνωσμένες χρόνιες ασθένειες (συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας)

Είναι σημαντικό να λάβετε υπόψη ότι οι περισσότερες μελέτες σχετικά με την κερκετίνη έχουν διεξαχθεί σε ζώα ή στο εργαστήριο. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να δηλωθεί με βεβαιότητα ότι προκαλεί σημαντικά οφέλη στον άνθρωπο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να αποτελεί θεραπεία πρώτης επιλογής.

Κύριες πηγές κερκετίνης

Η κερκετίνη παρέχει πολλά οφέλη όταν λαμβάνεται μέσω ορισμένων τροφίμων. Συχνά συγκεντρώνεται στη φλούδα ή στο εξωτερικό στρώμα. Οι κύριες πηγές είναι οι εξής:

 • Μπρόκολο
 • Κεράσια
 • Ντομάτες
 • Κέιλ
 • Κόκκινα σταφύλια
 • Κάππαρη
 • Πράσινο και μαύρο τσάι
 • Κόκκινα μήλα
 • Κόκκινο μαρούλι
 • Πιπεριές (κίτρινες και πράσινες)
 • Κρεμμύδια (κόκκινα και λευκά)
 • Μούρα (κράνμπερι, βατόμουρα, μύρτιλλα και σμέουρα)

Η ποσότητα κερκετίνης ποικίλλει σε κάθε τρόφιμο και μερικές φορές εξαρτάται από τις συνθήκες καλλιέργειας. Ωστόσο, είναι επίσης διαθέσιμη σε εμπορικά συμπληρώματα, είτε σε μορφή κάψουλας είτε σε σκόνη.

Οι προτεινόμενες δόσεις είναι συνήθως μεταξύ 500 και 1000 mg την ημέρα. Για βέλτιστη απορρόφηση, ενδείκνυται η ταυτόχρονη κατανάλωση με βιταμίνη C ή ένζυμα όπως η βρωμελίνη.

Τι πρέπει να θυμόμαστε για την κερκετίνη και τα οφέλη της;

Η κερκετίνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά φλαβονοειδή για την προαγωγή της καλής υγείας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αντιφλεγμονώδες και αντιοξειδωτικό δυναμικό. Με αυτόν τον τρόπο, παίζει ρόλο στην πρόληψη πολλών ασθενειών.

Αν και διατίθεται ως συμπλήρωμα, είναι καλύτερο να λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Πολλά τρόφιμα την περιέχουν και, παρεμπιπτόντως, αυτά παρέχουν και άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
 • Bischoff SC. Quercetin: potentials in the prevention and therapy of disease. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2008 Nov;11(6):733-40. doi: 10.1097/MCO.0b013e32831394b8. PMID: 18827577.
 • Anand David, Alexander Victor et al. “Overviews of Biological Importance of Quercetin: A Bioactive Flavonoid.” Pharmacognosy reviews vol. 10,20 (2016): 84-89. doi:10.4103/0973-7847.194044
 • Hunter P. The inflammation theory of disease. The growing realization that chronic inflammation is crucial in many diseases opens new avenues for treatment. EMBO Rep. 2012 Nov 6;13(11):968-70. doi: 10.1038/embor.2012.142. Epub 2012 Oct 9. PMID: 23044824; PMCID: PMC3492709.
 • Boots AW, Haenen GR, Bast A. Health effects of quercetin: from antioxidant to nutraceutical. Eur J Pharmacol. 2008 May 13;585(2-3):325-37. doi: 10.1016/j.ejphar.2008.03.008. Epub 2008 Mar 18. PMID: 18417116.
 • Chuang CC, Martinez K, Xie G, Kennedy A, Bumrungpert A, Overman A, Jia W, McIntosh MK. Quercetin is equally or more effective than resveratrol in attenuating tumor necrosis factor-{alpha}-mediated inflammation and insulin resistance in primary human adipocytes. Am J Clin Nutr. 2010 Dec;92(6):1511-21. doi: 10.3945/ajcn.2010.29807. Epub 2010 Oct 13. PMID: 20943792.
 • Javadi F, Ahmadzadeh A, Eghtesadi S, Aryaeian N, Zabihiyeganeh M, Rahimi Foroushani A, Jazayeri S. The Effect of Quercetin on Inflammatory Factors and Clinical Symptoms in Women with Rheumatoid Arthritis: A Double-Blind, Randomized Controlled Trial. J Am Coll Nutr. 2017 Jan;36(1):9-15. doi: 10.1080/07315724.2016.1140093. Epub 2016 Oct 6. PMID: 27710596.
 • Patel RV, Mistry BM, Shinde SK, Syed R, Singh V, Shin HS. Therapeutic potential of quercetin as a cardiovascular agent. Eur J Med Chem. 2018 Jul 15;155:889-904. doi: 10.1016/j.ejmech.2018.06.053. Epub 2018 Jun 27. PMID: 29966915.
 • Costa LG, Garrick JM, Roquè PJ, Pellacani C. Mechanisms of Neuroprotection by Quercetin: Counteracting Oxidative Stress and More. Oxid Med Cell Longev. 2016;2016:2986796. doi: 10.1155/2016/2986796. Epub 2016 Jan 24. PMID: 26904161; PMCID: PMC4745323.
 • Khansari N, Shakiba Y, Mahmoudi M. Chronic inflammation and oxidative stress as a major cause of age-related diseases and cancer. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2009 Jan;3(1):73-80. doi: 10.2174/187221309787158371. PMID: 19149749.
 • Zhou J, Fang L, Liao J, Li L, Yao W, Xiong Z, Zhou X. Investigation of the anti-cancer effect of quercetin on HepG2 cells in vivo. PLoS One. 2017 Mar 6;12(3):e0172838. doi: 10.1371/journal.pone.0172838. PMID: 28264020; PMCID: PMC5338765.
 • Hashemzaei M, Delarami Far A, Yari A, Heravi RE, Tabrizian K, Taghdisi SM, Sadegh SE, Tsarouhas K, Kouretas D, Tzanakakis G, Nikitovic D, Anisimov NY, Spandidos DA, Tsatsakis AM, Rezaee R. Anticancer and apoptosis‑inducing effects of quercetin in vitro and in vivo. Oncol Rep. 2017 Aug;38(2):819-828. doi: 10.3892/or.2017.5766. Epub 2017 Jun 28. PMID: 28677813; PMCID: PMC5561933.
 • Deng XH, Song HY, Zhou YF, Yuan GY, Zheng FJ. Effects of quercetin on the proliferation of breast cancer cells and expression of survivin in vitro. Exp Ther Med. 2013 Nov;6(5):1155-1158. doi: 10.3892/etm.2013.1285. Epub 2013 Sep 3. PMID: 24223637; PMCID: PMC3820718.
 • Su Q, Peng M, Zhang Y, Xu W, Darko KO, Tao T, Huang Y, Tao X, Yang X. Quercetin induces bladder cancer cells apoptosis by activation of AMPK signaling pathway. Am J Cancer Res. 2016 Jan 15;6(2):498-508. PMID: 27186419; PMCID: PMC4859676.
 • Xu M, Pirtskhalava T, Farr JN, Weigand BM, Palmer AK, Weivoda MM, Inman CL, Ogrodnik MB, Hachfeld CM, Fraser DG, Onken JL, Johnson KO, Verzosa GC, Langhi LGP, Weigl M, Giorgadze N, LeBrasseur NK, Miller JD, Jurk D, Singh RJ, Allison DB, Ejima K, Hubbard GB, Ikeno Y, Cubro H, Garovic VD, Hou X, Weroha SJ, Robbins PD, Niedernhofer LJ, Khosla S, Tchkonia T, Kirkland JL. Senolytics improve physical function and increase lifespan in old age. Nat Med. 2018 Aug;24(8):1246-1256. doi: 10.1038/s41591-018-0092-9. Epub 2018 Jul 9. PMID: 29988130; PMCID: PMC6082705.
 • Sohn EJ, Kim JM, Kang SH, Kwon J, An HJ, Sung JS, Cho KA, Jang IS, Choi JS. Restoring Effects of Natural Anti-Oxidant Quercetin on Cellular Senescent Human Dermal Fibroblasts. Am J Chin Med. 2018;46(4):853-873. doi: 10.1142/S0192415X18500453. Epub 2018 May 8. PMID: 29737207.
 • Andres S, Pevny S, Ziegenhagen R, Bakhiya N, Schäfer B, Hirsch-Ernst KI, Lampen A. Safety Aspects of the Use of Quercetin as a Dietary Supplement. Mol Nutr Food Res. 2018 Jan;62(1). doi: 10.1002/mnfr.201700447. Epub 2017 Dec 19. PMID: 29127724.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.